Revista presei din data de 17.01.2018 - Patronatul IMM Prahova
Cuprins:
Apariții în presă ale CNIPMMR.
Adevarul.ro.
Dcnews.ro.
News.ro.
Agerpres.ro.
Digi24.ro.
Startupcafe.ro.
Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro.
- Legea prevenirii a intrat în vigoare. În 3 luni vor fi publicate ghidurile.
- La 66 de ani, conduce o afacere cu mobilă şi este mai energic decât angajaţii tineri 13
- Euro, nivel record pe fondul crizei politice.
Digi24.ro.
Wall-street.ro.
- Radiografia startup-urilor romanesti: investitii de 11,3 milioane euro, randamente de 7 ori mai mari
12 Antreprenorul care face ceea ce statul evita: harta "bulinei rosii"
Apariții în presă ale CNIPMMR
Adevarul.ro
1. Jianu (CNIPMMR): 2018, anul exceselor ANAF asupra contribuabililor. Inspectorii fiscali vor face abuz de poziţie doar pentru a-şi încasa premiile
Întreprinzătorii mici şi mijlocii consideră că 2018 va fi anul exceselor funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) asupra contribuabililor, având în vedere că inspectorii fiscali vor fi “premiaţi” cu echivalentul a 15% din amenzile date ori a impozitelor şi taxelor stabilite suplimentar prin decizii de impunere, a declarat mar'i Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a cerut marţi Parlamentului să nu aprobe Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017, ”care are carenţe structurale şi conceptuale majore, încălcând Constituţia şi principiile fiscal-bugetare şi care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor oneşti, în special asupra IMM-urilor”.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 116, publicată în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2017, prevede că, din acest an, ANAF, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând: impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale ANAF; repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.
Jianu: Ordonanţa va genera excese şi abuzuri din partea inspectorilor ANAF Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR consideră că inspectorii fiscali vor da dovadă de exces de zel, acţionând abuziv asupra contribuabililor oneşti doar pentru a fi premiaţi.
”Ordonanţa respectivă va genera excese şi abuzuri ale funcţionarilor ANAF asupra contribuabililor pentru obţinerea premiilor, cu efecte dramatice în special asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse materiale, financiare şi umane necesare să le permită susţinerea unor contestaţii/procese îndelungate pentru anularea actelor de control, în condiţiile în care recompensa funcţionarilor nu este dublată şi de răspunderea materială a acestora pentru actele de control anulate, nefiind asigurat un minim echilibru în acest domeniu”, a spus Jianu, subliniind şi faptul că OUG 116/2017 „încalcă Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe 2018, mărind şi mai mult deficitul bugetar, în condiţiile în care în buget sunt prevăzute creşteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalităţi şi confiscări ca venituri bugetare, nu ca venituri proprii”.
Inspectorii fiscali nu vor putea fi traşi la răspundere
În plus, Florin Jianu a spus că inspectorii fiscali nu pot fi traşi la răspundere în cazul în care vor abuza de poziţia lor, de cadrul legal neclar ori de interpretări forţate în dorinţa de a acumula cât mai multe sume în fondul de premiere, Codul de procedură fiscală reglementând exclusiv răspunderea statului pentru prejudiciile create prin acte administrative nelegale, spre deosebire de vechiul Cod, în care răspundeau şi funcţionarii fiscali vinovaţi, potrivit regulilor de drept comun din contenciosul administrativ.
”Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017 va aduce o creştere semnificativă a numărului litigiilor fiscale, ca urmare a unei abordări şi mai agresive a funcţionarilor fiscali, alimentată de tentaţia firească a creşterilor salariale ce pot fi astfel obţinute, inclusiv o creştere a sentimentului negativ pe care contribuabilii îl vor resimţi acut din această perspectivă, în lipsa responsabilizării funcţionarilor fiscali. Acest apetit crescut pentru stabilire de sume suplimentare pentru a obţine venituri salariale mai mari nu poate fi stăvilit pe deplin de judecători prin anularea actelor întocmite de către organele fiscal, raportat la lipsa unor instanţe specializate, la incapacitatea contribuabilului de a susţine financiar litigiul, la legislaţia neclară”, adaugă reprezentanţii patronatului.
Ca atare, CNIPMMR solicită Parlamentului luarea în considerare a poziţiei sale şi neaprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 116/2017, ”care are carenţe structurale şi conceptuale majore, încălcând Constituţia şi principiile fiscal-bugetare şi care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor oneşti, în special asupra IMM-urilor”.
De asemenea, pentru acest an CNIPMMR solicită implementarea princiipilor din Legea prevenirii precum şi atragerea de investiţii şi creşterea absorţiei fondurilor europene. CNIPMMR a efectuat totodată o analiză a gradului de implementare a măsurilor de spijinire a antreprenoriatului şi al IMM-urilor în special, care trebuiau implementate de catre guvern, în cursul anului 2017.
Reprezentanţii patronatului spun că din totalul de 16 măsuri identificate cu impact privind antreprenoriatul şi mediul de afaceri IMM-urile, doar nouă au fost transpuse în practică, total sau parţial.
În plus, CNIPMMR susţine necesitatea implementării măsurilor din Programul de guvernare 2017-2020, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii să beneficieze de un mediul de afaceri prietenos şi predictibil.
Dcnews.ro
2. Jianu (CNIPMMR): Shinzo Abe, afront pentru prim ministrul japonez
Jianu (CNIPMMR) crede că Japonia va privi ca pe un afront faptul că nu are cu cine să se întâlnească la nivel de premier.
Premierul Japoniei va privi ca pe un afront faptul că nu are cu cine să se întâlnească la Palatul Victoria, iar România pierde o şansă uriaşă să atragă investiţii japoneze, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România, într-o conferinţă de presă.
'Instabilitatea se va vedea prima dată din punct de vedere economic, în rata inflaţiei, rata de schimb. Ne dorim un Guvern cât de repede se poate. Eu personal nu am înţeles pentru ce a fost schimbat, ce anume a făcut sau nu a făcut', a spus Jianu, comentând demisia premierului Mihai Tudose. El a subliniat ce greşeală mare face România prin faptul că aceste lucruri se întâmplă în timpul vizitei istorice a premierului japonez.
'Vine premierul Japoniei şi gândiţi-vă din ce cultură economică şi socială vine Japonia şi cum va primi premierul Japoniei acest lucru. Îl va privi ca pe un afront, pentru că ei ţin foarte mult la aceste lucruri, la etichetă şi vor spune: 'Nu s-au putut abţine nici măcar o zi, să facă acest CEx în după-amiaza în care pleacă primul-ministru al Japoniei', a adăugat oficialul CNIPMMR.
În locul premierului japonez, o delegaţie
Jianu a amintit că Japonia este în căutare de ţări unde să facă noi investiţii. 'Ei sunt într-un periplu în toate ţările sud-est europene şi în cele baltice. Acum Japonia îşi caută parteneri comerciali. Este o şansă cu care te întâlneşti o dată la două decenii', a arătat Jianu. În acelaşi timp, de la Guvern a venit informaţia potrivit căreia prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, nu va mai merge marţi la Palatul Victoria, aşa cum era stabilit iniţial în programul înaltului oficial nipon, la Guvern urmând să fie prezentă o delegaţie oficială şi economică japoneză.
Potrivit unei comunicări a Executivului de la Bucureşti, delegaţia condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al Cabinetului premierului japonez, şeful misiunii economice, va fi primită de vicepremierul Paul Stănescu. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia. Shinzo Abe este aşteptat la Cotroceni, în a doua parte a zilei.
News.ro
3. Florin Jianu: Avem nevoie urgent de un Guvern de oameni profesionişti, integri şi performanţi. Personal, nu am înţeles pentru ce a fost schimbat premierul Mihai Tudose
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, şi totodată fost ministru în Cabinetul Grindeanu, spune că personal nu a înţeles de ce anume a fost schimbat din funcţie premierul Mihai Tudose, mai ales că este al doilea prim-ministru pe care PSD îl demite. Jianu cere totodată înfiinţarea cât mai rapidă a unui nou Executiv, format din oameni profesionişti, integri şi performanţi, cu atât mai mult cu cât schimbările din plan politic au afectat sectorul economic şi social.
Jianu a demisionat în februarie 2017 din funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Acesta a fost de altfel singurul ministru care a părăsit Cabinetul Sorin Grindeanu, pe fondul protestelor masive de stradă şi după şedinţa în care a fost aprobată OUG de modificare a codurilor penale.
”Din punct de vedere personal, vă spun, nu ca preşedinte al CNIPMMR, eu nu am înţeles pentru ce a fost schimbat prim-ministrul Tudose, nu am înţeles ce anume a făcut. Că a ieşit la televizor şi a spus ceva? Păi e prim-ministru, poate să spună, poate să nu se înţeleagă cu un ministru, poate să îl trimită acasă, poate să-şi îmbunătăţească echipa, să îşi facă propria echipă. Nu sunt lucruri pentru care dai jos un Guvern sau trimiţi acasă un prim-ministru, propriul Guvern, nu un alt guvern pe care îl susţineai din punct de vedere politic. Şi a doua oară”, a spus marţi Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.
El consideră că primele urmări se văd în plan economic, apoi social.
În plus, momentul nu este potrivit, în contextul vizitei istorice a premierului Japoniei, Shinzo Abe.
”Gândiţi-vă din ce cultură economică, socială vine acesta (premierul Japoniei, Shinzo Abe, n.r.) şi cum va primi acest lucru. Îl va primi şi îl va privi ca pe un afront, pentru că ei ţin foarte mult la etichetă. Vor zice că nu s-au abţinut nici măcar o zi de la organizarea CEx. Acum Japonia îşi caută parteneri comerciali, e o şansă cu care te întâlneşti o dată la două decenii”, a explicat Florin Jianu.
Florin Jianu cere un Guvern cu miniştri profesionişti, integri şi performanţi.
Acesta afirmă că viitorul Guvern ar trebui înfiinţat cât mai repede şi din acesta ar trebui să facă parte şi un minister pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, aşa cum a existat în ultimul an. Florin Jianu îl critică însă pe actualul ministru de resort, Ilan Laufer, despre care spune că nu a dus în Guvern niciun proiect de act normativ.
”Din punct de vedere tehnic, în ceea ce priveşte Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a fost un lucru foarte bun că s-a înfiinţat pentru prima oară un astfel de minister. Din păcate, actualul ministru nu a dus în Guvern niciun act normativ. Dacă eu, într-o lună de zile, am dus două ordonanţe de urgenţă după ce am plecat, actualul ministru (Ilan Laufer, n.r.) nu a dus niciun act normativ în Guvern. Şi aţi văzut că gradul de îndeplinire al măsurilor care îi reveneau este de numai 36%, ar fi fost foarte multe lucruri care ar fi trebuit să ajungă pe masa Guvernului”, a declarat marţi Florin Jianu.
În opinia sa, schimbările din plan politic se văd ”într-o instabilitate economică, o vedem în ceea ce înseamnă rata inflaţiei, rata de schimb euro-leu, în ceea ce înseamnă investiţiile publice, absorbţia fondurilor europene”.
El spune că anii 2018-2019 sunt doi ani cu importanţă istorică pentru România, 2018 fiind Anul Centenarului, iar 2019 anul în care ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE, astfel încât autorităţile trebuie să genereze un proiect de ţară de anvergură.
”Proiectul pe care noi îl propunem este ”România antreprenorială”, un proiect în care componenta economică să fie esenţială şi să plaseze România în primele 20 de ţări în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri la nivel global. Ca şi componente ale programului, enumerăm: o revoluţie digitală (de exemplu, ca toate procedurile pentru rezolvarea litigiilor comerciale mai mici de 10.000 euro să se desfăşoare online), un proces profund de debirocratizare şi simplificare, cu accent pe investiţii şi proiecte prioritare în infrastructura rutieră, sănătate şi educaţională, atragerea de fonduri europene şi pregătirea perioadei programatice 2020-2024, educaţia antreprenorială, politici de ocupare inteligente”, punctează Jianu.
Agerpres.ro
4. Jianu (CNIPMMR): Japonia va privi ca pe un afront faptul că nu are cu cine să se întâlnească la nivel de premier
Premierul Japoniei va privi ca pe un afront faptul că nu are cu cine să se întâlnească la Palatul Victoria, iar România pierde o şansă uriaşă să atragă investiţii japoneze, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România, într-o conferinţă de presă.
"Instabilitatea se va vedea prima dată din punct de vedere economic, în rata inflaţiei, rata de schimb. Ne dorim un Guvern cât de repede se poate. Eu personal nu am înţeles pentru ce a fost schimbat, ce anume a făcut sau nu a făcut", a spus Jianu, comentând demisia premierului Mihai Tudose.
El a subliniat ce greşeală mare face România prin faptul că aceste lucruri se întâmplă în timpul vizitei istorice a premierului japonez.
"Vine premierul Japoniei şi gândiţi-vă din ce cultură economică şi socială vine Japonia şi cum va primi premierul Japoniei acest lucru. Îl va privi ca pe un afront, pentru că ei ţin foarte mult la aceste lucruri, la etichetă şi vor spune: "Nu s-au putut abţine nici măcar o zi, să facă acest CEx în după-amiaza în care pleacă primul-ministru al Japoniei", a adăugat oficialul CNIPMMR.
Jianu a amintit că Japonia este în căutare de ţări unde să facă noi investiţii.
"Ei sunt într-un periplu în toate ţările sud-est europene şi în cele baltice. Acum Japonia îşi caută parteneri comerciali. Este o şansă cu care te întâlneşti o dată la două decenii", a arătat Jianu.
În acelaşi timp, de la Guvern a venit informaţia potrivit căreia prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, nu va mai merge marţi la Palatul Victoria, aşa cum era stabilit iniţial în programul înaltului oficial nipon, la Guvern urmând să fie prezentă o delegaţie oficială şi economică japoneză.
Potrivit unei comunicări a Executivului de la Bucureşti, delegaţia condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al Cabinetului premierului japonez, şeful misiunii economice, va fi primită de vicepremierul Paul Stănescu.
Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul celebrării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.
Digi24.ro
5. Patronatul IMM: 2018 va fi anul abuzurilor ANAF
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că 2018 va fi anul exceselor funcţionarilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) asupra contribuabililor pentru obţinerea premiilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 116 publicată în Monitorul Oficial din 29 decembrie 2017.
Actul normativ prevede că, din acest an, ANAF, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând: impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale ANAF; repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale ANAF, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.
”Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017 încalcă Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe 2018, mărind şi mai mult deficitul bugetar, în condiţiile în care în buget sunt prevăzute creşteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalităţi şi confiscări ca venituri bugetare, nu ca venituri proprii”, a declarat marţi preşedintele Consiliului, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
CNIPMMR consideră că ordonanţa respectivă va genera excese şi abuzuri ale funcţionarilor ANAF asupra contribuabililor pentrul obţinerea premiilor, ”cu efecte dramatice în special asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse materiale, financiare şi umane necesare să le permită susţinerea unor contestaţii/procese îndelungate pentru anularea actelor de control, în condiţiile în care recompensa funcţionarilor nu este dublată şi de răspunderea materială a acestora pentru actele de control anulate, nefiind asigurat un minim echilibru în acest domeniu”.
Oficialii Consiliului afirmă totodată că funcţionarii care vor abuza de poziţia lor, de cadrul legal neclar, de interpretări forţate în dorinţa de a acumula cât mai multe sume în fondul de premiere nu vor răspunde, Codul de procedură fiscală reglementând exclusiv răspunderea statului pentru prejudiciile create prin acte administrative nelegale, spre deosebire de vechiul Cod, în care răspundeau şi funcţionarii fiscali vinovaţi, potrivit regulilor de drept comun din contenciosul administrativ.
”Ordonanţa de Urgenţă nr. 116/2017 va aduce o creştere semnificativă a numărului litigiilor fiscale, ca urmare a unei abordări şi mai agresive a funcţionarilor fiscali, alimentată de tentaţia firească a creşterilor salariale ce pot fi astfel obţinute, inclusiv o creştere a sentimentului negativ pe care contribuabilii îl vor resimţi acut din această perspectivă, în lipsa responsabilizării funcţionarilor fiscali. Acest apetit crescut pentru stabilire de sume suplimentare pentru a obţine venituri salariale mai mari nu poate fi stăvilit pe deplin de judecători prin anularea actelor întocmite de către organele fiscal, raportat la lipsa unor instanţe specializate, la incapacitatea contribuabilului de a susţine financiar litigiul, la legislaţia neclară”, adaugă reprezentanţii patronatului.
CNIPMMR solicită Parlamentului luarea în considerare a poziţiei sale şi neaprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 116/2017, ”care are carenţe structurale şi conceptuale majore, încălcând Constituţia şi principiile fiscal-bugetare şi care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor oneşti, în special asupra IMM-urilor”.
De asemenea, pentru acest an CNIPMMR solicită implementarea princiipilor din Legea prevenirii precum şi atragerea de investiţii şi creşterea absorţiei fondurilor europene.
CNIPMMR a efectuat totodată o analiză a gradului de implementare a măsurilor de spijinire a antreprenoriatului şi al IMM-urilor în special, care trebuiau implementate de catre guvern, în cursul anului 2017.
Reprezentanţii patronatului spun că din totalul de 16 măsuri identificate cu impact privind antreprenoriatul şi mediul de afaceri IMM-urile, doar nouă au fost transpuse în practică, total sau parţial.
În plus, CNIPMMR susţine necesitatea implementării măsurilor din Programul de guvernare 2017-2020, astfel încât întreprinderile mici şi mijlocii să beneficieze de un mediul de afaceri prietenos şi predictibil.
Startupcafe.ro
6. Patroni IMM revoltați de formularul 600 și alte măsuri ANAF: O prostie, este inuman! Lucruri imbecile. Abuzuri ANAF în 2018
Antreprenorii grupați în cea mai mare organizație de patroni cu firme mici și mijlocii din România condamnă, în termeni duri, modificările fiscale care au intrat în vigoare în anul 2018, printre care mutarea contribuțiilor sociale, formularul 600 pentru plata contribuților sociale de către persoanele cu activități independente și fondul de premiere pentru angajații ANAF, reținut din amenzi.
Întrebați în legătură cu Formularul 600, care trebuie depus la ANAF de către persoanele fizice autorizate și alte categorii de persoane care au obținut venituri din activități independete până pe 31 ianuarie 2018, reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au spus:
- „Noi ne îndeplinim toate prerogativele pentru a încerca să oprim o asemenea prostie. Este inuman și incorect și ireal să-i spui unui om, care încearcă să muncească corect, să-și găsească un job, să mai plătească încă o dată și încă o dată ceea a plătit inițial. Discutăm de oameni care vin să mai facă ceva în part time și dacă vii cu această impozitare de la salariul minim pe economie, automat este clar că este impozabil din nou” - Liviu Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR.
- „Aceste măsuri fac parte dintr-un ansamblu al instabilității economice. Eu am primit foarte multe comunicări din partea ANAF să mă prezint la Poștă să ridic diverse datorii de 10 lei, 12 lei pe care le am din nu știu ce an și nu știu de unde, pentru că de fiecare dată am plătit impozitele. (...) Această foame de a aduce cât mai multe resurse imediat, fără să ne gândim la implicații și punând oamenii pe drumuri este un lucru cel puțin neserios. Noi ne-am trimis specialiștii și ieri la Ministerul de Finanțe să găsească soluții cât mai rapide, în această săptămână, pentru a eficientiza aceste aspecte. Sunt lucruri care ne iau și pe noi prin surprindere, nu sunt discutate în avans, doar încercăm să stingem incendiile, să corectăm” - Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
În legătură cu întreaga Ordonanță de urgență 79/2017 (privind mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat și alte modificări fiscale) și cu OUG 82/2017, care obligă și firmele mici la negocieri colective pentru transferul contribuțiilor:
- „Am făcut un test IMM post impact și 75% dintre antreprenori nu inițiaseră acele negocieri colective. Oamenii și-au asumat amenzi. Gândiți-vă la situația în care antreprenorul este unicul anagajat la firmă, cu cine să facă acea negociere colectivă? Deci frizează absurdul” - Florin Jianu, președinte Consiliul IMM.
- „Să pice în Parlament! Este o ordonanță proastă, care nu face altceva decât să aducă niște lucruri imbecile(referotor la OUG 79/2017)” - Liviu Rogojinaru, secretar general al Consiliului IMM.
- „E dificil de spus, pentru că picarea în Parlament a acestei ordonanțe ar atrage după sine foarte multe consecințe. Bugetul de stat a fost aprobat pe baza acestei ordonanțe, foarte multe fonduri s-au luat de la autoritățile locale, deja companiile mari au făcut negocieri colective, au modificat contracte de muncă. Ce vor face dacă pică ordonanța, se întoarce firma la salariați și le cere să întoarcă vechile contracte de muncă?” - Florin Jianu, președinte al Consiliului IMM.
- „E preferabil să fie retrasă (OUG 79/2017), pentru că numărul de firme care vor fi afectate la retragere e mult mai mic decât numărul de firme afectate în cazul menținerii ordonanței” - Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al Consiliului IMM.
Patronii IMM sunt și împotriva Ordonanței de Uregnță 116/2017, prin care ANAF va opri 15% din amenzile date contribuabililor, iar din acești bani vor fi acordate premii funcționarilor Fiscului.
„Anul 2018 va fi anul exceselor ANAF asupra contribuabililor pentru obținerea premiilor din Ordonanța 116/2017. Cum practica a arătat anterior, vor exista excese și abuzuri ale ANAF împotriva contribuabililor, pentru obținerea premiilor, cu efecte dramatice asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse care să le permită susținerea unor contestații, procese îndelungate, pentru anularea actelor de control.Recompensarea celor de la ANAF nu este dublată și de răspunderea materială a acestelor de control anulate” - a spus Liviu Rogojinaru, secretar general al CNIPMMR.
Patronii reuniți în CNIPMMR cer Parlamentului să respingă această OUG.
De asemenea, deși au criticat Guvernul, reprezentanții Consiliului Național al IMM-urilor nu s-au arătat de acord cu demisia premierului Tudose, anunțată încă de luni, patronii IMM considerând că aceasta aduce și mai multă instabilitate și incertitudine.
Aici aveți toate aparițiile în presă ale CNIPMMR:
https://www.dcnews.ro/jianu-cnipmmr-shinzo-abe-afront-pentru-prim-ministrul-japonez_575312.html
https://www.digi24.ro/stiri/economie/patronatul-imm-2018-va-fi-anul-abuzurilor-fiscului-861181
http://www.startupcafe.ro/taxe/formularul-600-patroni-anaf-abuzuri.htm
http://romania.shafaqna.com/RO/RO/1296862
http://www.startupcafe.ro/taxe/formularul-600-patroni-anaf-abuzuri.htm
https://www.ziar.com/news=11345223
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-22229359-patron-imm-sunt-prea-multi-angajati-stat.htm
http://www.startupcafe.ro/taxe/patron-angajati-stat.htm
https://www.ziar.com/news=11345722
http://www.ziarelive.ro/stiri/patron-imm-sunt-prea-multi-angajati-la-stat.html
http://romania.shafaqna.com/RO/RO/1296889
http://www.economica.net/cnipmmr-2018-va-fi-anul-exceselor-anaf-asupra-contribuabililor_148826.html
Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro
7. Legea prevenirii a intrat în vigoare. În 3 luni vor fi publicate ghidurile
Legea prevenirii, care reglementează unele instrumente ce trebuie să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, a intrat miercuri în vigoare, la 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Instituţiile cu atribuţii de control au trei luni la dispoziţie pentru a elabora şi publica ghidurile pe site-ul lor.
Conform legii, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia că, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor. Aceste autorităţi cu atribuţii de control au obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii spetele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri.
În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezenţei legi. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.
Legea, iniţiată de Guvern şi adoptată în decembrie de Cameră Deputaţilor, în calitate de for decizional, a fost ulterior promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie 2017.
Amintim faptul că prin acest act normativ operatorii economici vor avea posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislaţia aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare. Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii, în termen de trei ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului.
8. La 66 de ani, conduce o afacere cu mobilă şi este mai energic decât angajaţii tineri
Nu o dată, planurile bine făcute de acasă nu se potrivesc cu realitatea din târg. Dar apetitul pentru risc pare să fie o a doua natură pentru antreprenorii români, iar Alexandru Rizea (foto), proprietarul Lemet, nu e o excepţie. Dimpotrivă.
Privită de sus, de pe coline, fabrica producătorului de mobilă din Brebu (judeţul Prahova) lasă impresia că în cei peste 41.000 de metri pătraţi ocupaţi de halele de producţie nu există spaţii nefolosite. Iar senzaţia de eficienţă geometrică şi ordine militărească este confirmată odată cu intrarea în „inima“ afacerii Lemet. Când clienţii ajung aici, au impresia că proprietar este un neamţ, lasă se înţeleagă Alexandru Rizea (66 de ani), cel care a pus bazele companiei în urmă cu mai bine de un sfert de secol.
Cu o gândire riguroasă, aproape matematică, de inginer foarte exigent, Alexandru Rizea reprezintă arhetipul antreprenorului român care a pornit la începuturile tranziţiei româneşti un business al cărui potenţial l-a intuit rapid, însă nu avea şi o strategie pentru a-l atinge.
„Nu am avut niciodată un business plan, dar am ştiut mereu unde vreau să ajung“. De fapt, nici măcar acum nu îşi face planuri decât, cel mult, pe termen mediu. Cele pe termen lung, explică el, aduc cu sine prea multe necunoscute şi este foarte posibil să nu se îndeplinească.
Astfel a construit în timp o afacere cu vânzări de peste 74 de milioane de euro – care include atât partea de producţie, cât şi reţeaua de 75 de magazine dezvoltate sub brandul Lem’s (nouă proprii, restul în franciză) – şi cu peste 1.300 de angajaţi.
9. Euro, nivel record pe fondul crizei politice
Scandalul din interiorul PSD, soldat deja cu demisia premierului Mihai Tudose, se răsfrânge puternic asupra cursului valutar. Leul s-a depreciat ieri până la 4,66 lei/euro, nivel care nu a mai fost atins niciodată de moneda europeană. Francul elveţian s-a tranzacţionat marţi în medie la 3.95 lei, în vreme ce dolarul SUA la 3.81 lei.
Guvernatorul BNR a dat semnalul că Banca Centrală va permite fluctuaţii mai mari ale leului, BNR concentrându-se pe stabilitatea preţurilor. "Monedele Europei emergente au slăbit uşor faţă de euro în vreme ce EUR/RON a atins 4.6650 în urma zgomotului politic", se arată în raportul unei bănci comerciale.
Primul ministru a demisionat luni după ce a pierdut sprijinul Partidului Social Democrat (PSD) în urma unei dispute cu ministrul de Interne căruia îi ceruse fără succes demisia. Acesta este al doilea şef de cabinet pe care PSD îl schimbă în ultimele şapte luni.
Digi24.ro
10. Românii au construit o locomotivă care rezistă la -50 de grade Celsius
O companie din România a construit o locomotivă pentru zonele cu temperaturi scăzute de până la –50 de grade Celsius.
Este vorba despre compania Softronic Craiova, singurul producător de locomotive și rame electrice din România.
Locomotiva face parte din ediția „Cercul Polar” și a fost realizată pentru operatorul feroviar suedez de marfă Green Cargo, cu care compania românească a încheiat un acord anul trecut.
Locomotiva poate rezista la temperaturi de până la -50 de grade Celsius și poate să tragă până la 3.000 de tone, de două ori mai mult decât orice vehicul de acest tip folosit frecvent în Suedia.
Softronic Craiova a demarat în această toamnă producția primelor două locomotive Transmontana pentru compania suedeză.
Achiziţionarea noilor locomotive electrice face parte din strategia Green Cargo de reducere a costurilor de transport.
În vara anului 2015, locomotiva Transmontana nr. 019 a fost trimisă în Suedia pentru teste. Aceasta a fost testată de către Rush Rail şi Green Cargo. A primit chiar şi un nume suedez: Rödluvan (Scufiţa Roşie).
Producătorul de la Craiova a mai închiriat recent două locomotive Transmontana, prin leasing operaţional, lui Deutsche Bahn Cargo - Schenker
Mai multe detalii tehnice despre locomotivele Transmontana aflăm de pe pagina de Facebook „Jurnal Feroviar”: „La interior, totul este fabricat din otel inoxidabil(inox), după specificațiile Green Cargo, v3.0 fiind dedicată acestui operator. Unitățile de climatizare sunt noi, iar traseul a suferit modificări majore. Acum mecanicul poate selecta fluxul de aer cald/rece după necesități. Are nevoie de aer cald/rece la ferestrele frontale sau pe la picioare, se rezolvă cu o atingere de buton. TM 031 este prima locomotivă „blindată" frontal și pe laterale cu tabla de 4mm, rezultatul fiind spectaculos, efectul de tablă vălurită dispărând complet. Partea electronică e acum protejată împotriva umidității și a temperaturilor scăzute pana la -50 C.”
Locomotivele Transmontana pot fi observate pe căile ferate din România și Ungaria, special adaptate pentru trenuri grele de marfă, se arată pe site-ul Softronic.
Wall-street.ro
11. Radiografia startup-urilor romanesti: investitii de 11,3 milioane euro, randamente de 7 ori mai mari
Ecosistemul tech din Romania este in crestere, arata o analiza recenta: 20 de startup-uri romanesti au obtinut finantari de 11,3 milioane euro in 2016, pe cand in anul precedent 15 afaceri la inceput de drum au primit 10,7 milioane euro. Spre comparatie, finantarile obtinute de startup-urile europene se ridica la 16,2 miliarde euro, in crestere cu 12% in ceea ce priveste capitalul si cu 32% mai multe runde de investitii in 2016 fata de anul anterior, potrivit Medium.
De asemenea, tarile vecine Romaniei au atras investitii, insa nu la fel de mari: doua startup-uri din Serbia au primit 1,7 milioane euro, sase din Ungaria au obtinut 10,7 milioane euro, iar in Ucraina 19 afaceri la inceput de drum au castigat 8,2 milioane euro. Bulgaria si Moldova nu au primit aproape nimic in 2016, arata o analiza Medium, bazata pe date publice si cu mentiunea ca nu este una exhaustiva si nu poate fi considerata ca atare.
Startup-urile din Romania care au primit finantari in 2016 sunt:
- Elefant.ro (magazin online) – 5,5 milioane euro
- Omniconvert (companie de A/B Testing)– 1 milion euro
- SmartBill (soft de facturare si gestiune) – 1 milion euro
- Smartdreamers (platforma de recrutare) – 700.000 euro
- SymphoPay (platforma de POS-uri inteligente) – 600.000 euro
- FashionUP (retailer online de fashion) – 500.000 euro
- Wizmo (platforma de anunturi imobiliare) – 500.000 euro
- Cyberfog (companie de hardware si software ce ofera solutii de securitate) – 500.000 euro
- Urby (aplicatie care propune sugestii de evenimente din oras) – 300.000 euro
- Calendis (aplicatie de programari online) – 300.000 euro
- ReFlex Help (aplicatie mobila care ajuta pacientii cu probleme kinetoterapueitce sa se recupereze) – 200.000 euro
- ENTy (device de masurare si diagnosticare a problemelor de santate si castigatorul competitiei Microsoft Imagine Cup 2016) – 50.000 euro
- InnerTrends (soft de analiza de date)– 50.000 euro
- uRADMonitor (device de masurare a poluarii) – 33.000 dolari
- 101Trandafiri (comenzi online de flori) – 10.000 dolari
- TypingDNA (startup specializat in cercetare biometrica) – N/A
Desi bicicletele Pegas, Tracia Caravan si ceasurile Noah au primit investitii in 2016 acestea nu vor fi luate in considerare nefiind in domeniul tech.
Pe langa startup-urile mentionate mai sus, sunt si o serie de companii romanesti lansate in afara tarii care au primit investitii, precum: Databricks(SUA, 60 milioane dolari), Branch Metrics (SUA, 35 milioane dolari), Midokura(SUA, 20 milioane dolari), Knotch (SUA, 10 milioane dolari), Vector Watch (UK, 5 milioane dolari), Big Step (UK, 2,2 milioane dolari), StatusToday (UK, 1,3 milioane dolari), Tidemark (SUA), NutoVox (SUA), Index.io (SUA).
Multe alte companii de tip bootstrap au potential mare de dezvoltare. Pentru o lunga perioada de timp, in Romania a existat o lipsa de finantare cu capital de risc, iar cultura fondatorului tech nu a fost foarte dezvoltata din lipsa unor modele si a unor povesti de success. Insa acest lucru este pe cale sa se schimbe pe masura ce creste randamentul investitiilor iar capitalul extern intra in tara.
Numarul companiilor de tech va creste si datorita imbunatatirii modalitatilor de a infiinta un startup, de a dezvolta o aplicatie, joc, de a implementa strategii de marketing si alte tool-uri. In comparatie cu situatia de acum zece ani, in prezent este mult mai usor sa te conectezi cu investitorii si fondatorii care definesc viitoarele industrii.
Companiile de tip venture Catalyst Romania, Gecad Ventures si 3TS Capital Parteners au facut cele mai mari runde de finantare. eMAG a devenit investitor corporate dupa ce a condus runda de finantare pentru Zitec, iar MVP Academy si Spherik Accelerator au ajutat la derularea investitiilor in primele faze.
12. Antreprenorul care face ceea ce statul evita: harta "bulinei rosii"
Opozitia parlamentara incearca din rasputeri sa puna pe ordinea de zi un proiect care sa arate cate cladiri cu risc seismic ridicat exista in Romania. PSD-ALDE evita, pe cealalta parte, sa faca acest lucru, intrucat o astfel de harta le-ar arata incompetenta si nepasarea in ceea ce priveste un pericol real la adresa sigurantei publice. Nicu Andronic, antreprenor roman, face ceea ce “puterea” nu doreste. Ce este “Bulina Rosie”?
Nicolae Andronic, fondator al Sergentro Software si creatorul aplicatiei B.R.O., spune ca “bulina rosie” este cunoscuta de toti locuitorii Bucurestiului, fiind un indicator pus pe cladirile cu risc seismic ridicat pentru a ne indica ca acea cladire are sanse mari de a se prabusi in cazul unui seism mai puternic. Aceasta bulina, impreuna cu inspectia vizuala a cladirii, ne dau o idee destul de buna despre cat de periculos este locul in care ne aflam.
“Dar atat cladirea in sine, cat si bulina rosie, sunt indicatori strict vizuali, fara nicio valoare pentru cei ce nu ii pot observa. De exemplu, pentru persoanele cu deficiente de vedere. Avem, de asemenea, multe cazuri in care cladirea a fost renovata superficial, arata bine, dar este in continuare extrem de periculoasa. Sau proprietarii cladirii, in mod ilegal, au scos sau ascuns aceasta bulina rosie.
Pentru a rezolva aceaste probleme, am creat B.R.O. Bulina Rosie Online, o aplicatie ce permite identificarea in timp real a cladirilor cu risc seismic din vecinatate. Scopul ei este de a fi in primul rand o modalitate de constientizare a pericolului reprezentat de cladirile cu risc seismic”, spune creatorul aplicatiei.
B.R.O. (Bulina Rosie Online) este o aplicatie mobila ce functioneaza in prezent pe dispozitivele mobile cu sistem de operare Android, functionand, in prezent, pentru Bucuresti.
Cum functioneaza?
Utilizatorul trebuie in primul rand sa instaleze aplicatia disponibila gratuit in magazinul Google Play.
Aplicatia B.R.O. poate fi utilizata in doua moduri:
- Verifica locatia ta
- Navigatie in timp real
In modul “Verifica locatia ta” aplicatia iti arata cladirile cu risc seismic din apropierea locatiei unde te afli. Este necesar sa ai activat GPS-ul telefonului tau pentru o cat mai mare precizie.
Astfel, poti afla instant cea mai apropiata cladire cu risc seismic: la ce distanta de tine se afla si in ce directie. Poti astfel afla daca te afli in pericol imediat.
“Cum spuneam, am incercat sa fac aplicatia utila si pentru persoanele cu deficiente de vedere. Asa ca aplicatia poate fi comandata si prin comenzi vocale, iar informatiile oferite de ea sunt disponibile ca notificari audio in limba romana”, mai spune Nicu.
In mod “Navigatie in timp real” aplicatia poate fi utilizata in background, aceasta verificand periodic locatiile prin care mergi si atentionandu-te atunci cand te vei afla in apropierea unei cladiri cu risc seismic.
“O alta informatie utila oferita de aplicatie este reprezentata de “Adaposturi”. Aici poti vedea pe harta adaposturile organizate de Primaria Municipiului Bucuresti in caz de cutremur major. Sper sa nu fie cazul vreodata, dar in cazul unui seismic poti folosi aplicatia pentru a merge spre cel mai apropiat adapost”, continua antreprenorul.
Cereri catre diferite institutii ale statului
Pentru a realiza aplicatia, Nicu Andronic a vrut sa se asigure ca baza de date a cladirilor cu risc seismic pusa la dispozitia viitorilor utilizatori este cea mai recenta.
“Asa ca am facut cereri la diverse institutii (Primaria Municipiului Bucuresti, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, Inspectoratul de Stat in Constructii, etc) si am obtinut lista de cladiri cu cele aproximativ 2.500 de cladiri din clasele de risc seismic 1, 2, 3 si 4, actualizata la 22 Noiembrie 2017.
Din pacate, chiar si baza de date pusa la dispozitie de Primarie este incompleta. In testarea aplicatiei m-am plimbat prin zone cu risc seismic din Bucuresti si am vazut destule cazuri in care cladiri cu evident risc seismic nu apareau in aceasta baze de date. Sau, chiar daca apareau, fizic nu aveau pe ele acea celebra “bulina rosie”, caz in care aplicatia B.R.O. ajuta destul de mult”, puncteaza el.
“Scopul e sa devenim mai constienti de pericolul din jurul nostru si sa nu ne bazam in totalitate pe tehnologie pentru a ne apara”, completeaza Nicu, spunand ca din partea statului nu crede sa existe initiative similare, si chiar daca ar exista, nu au fost puse la dispozitia publicului larg.
“Ca utilitate, ma gandesc la cei ce vor sa inchirieze/cumpere un apartament si vor sa se asigure ca nu vor avea probleme in cazul unui seism. Sau la cei ce vor sa se asigure ca locurile pe care le frecventeaza (baruri, restaurante, sali de spectacole, etc) nu ii pun in pericol. Pentru persoanele cu deficiente de vedere, aplicatia reprezinta singura alternativa la “bulina rosie””, mai spune el.
Pe termen lung, Nicu Andronic ar dori sa poata dezvolta aplicatia si la alte orase din tara, fie prin implicarea autoritatilor locale, fie prin “user participation”. “Adica utilizatorii sa aiba posibilitatea de a adauga chiar ei cladiri cu risc seismic in baza de date a aplicatiei.Pe viitor, mi-ar placea, de asemenea, o integrare cu Waze sau aplicatii asemanatoare in care acesta sa te avertizeze in momentul in care urmeaza sa parchezi masina langa o cladire cu risc ridicat de prabusire”, completeaza el.
Aplicatia B.R.O. nu are niciun scop comercial, ea fiind pusa la dispozitie gratuit si fiind realizata strict prin forte proprii. “Este cadoul meu pentru orasul in care locuiesc de peste 10 ani”.
Parteneriat CSR
“Pentru a reusi dezvoltarea in continuare a aplicatiei si a o extinde, as dori sa incerc un parteneriat cu o companie ce are un program de CSR (Corporate Social Responsibility) si doreste sa sponsorizeze acest proiect. Mi-ar placea, de ce nu, si un parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin care sa ne asiguram ca baza de date va fi actualizata mereu direct de la sursa”.
Aplicatia este la prima versiune, fiind si prima lui aplicatie pentru dispozitive mobile.
La cutremurul din 1977 au murit 1570 de persoane. Au trecut 40 de ani de atunci, iar un nou cutremur de aceeasi marime este inevitabil. Cladirile ce au rezistat cu greu atunci, la un cutremur la fel de puternic se vor prabusi. “Pentru ca imobilele nu sunt ca sportivii, nu devin mai bune dupa fiecare “antrenament”, ci se subrezesc si fac victime”.
Vedem peste tot in jurul nostru cat de putin pregatite sunt autoritatile si realizam ca nu putem sa ne bazam decat pe propriile forte pentru a ne proteja. “De aceea consider ca orice efort in plus in aceasta directie ne creste cu mult gradul de siguranta. Iar tehnologia ne da posibilitatea sa facem acest lucru”.
Articole similare
Urmărește-ne și pe