Revista presei din data de 15.01.2018 - Patronatul IMM Prahova
Cuprins:
Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro.
- Tariful rovinietei pentru dube va fi aproape dublat. Cât vor plăti şoferii pentru maşinile de mare tonaj.
- Fitch a confirmat ratingul României la nivelul BBB-, dar a avertizat că relaxarea fiscală este un risc pentru stabilitatea macroeconomică.
Business24.ro.
Agerpres.ro.
Wall-street.ro.
Digi24.ro
6. Prima monedă virtuală românească.
Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro
1. Tariful rovinietei pentru dube va fi aproape dublat. Cât vor plăti şoferii pentru maşinile de mare tonaj
Ministerul Transporturilor propune majorarea cu cel ţin 85% a tarifelor aferente rovinietei pentru dube şi camioane, măsura fiind luată pentru a evita declanşarea procedurii infringementului de către Comisia Europeană. Potrivit proiectului de Ordonanţă, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone va creşte de la 320 euro, la 600 euro pe an.
Tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România - rovinieta - va creşte pentru vehiculele pentru transportul de marfă mai grele de 3,5 tone (categoriile C şi D), urmând să se majoreze cu cel puţin 85%, reiese dintr-un proiect normativ publicat de Ministerul Transporturilor. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, tariful de 12 euro/zi trebuia aplicat începând cu data de 01 martie 2014. “Modificările constau în majorarea tarifului zilnic la 12 euro, netranspus nici până în prezent şi recalcularea tarifelor pentru celelalte perioade de valabilitate. În prezent, din cauza netranspunerii tarifului zilnic de 12 euro, există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României”, se arată în document.
Ca atare, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone creşte de la 4 la 12 euro pentru o zi, de la 16 la 30 de euro pentru 7 zile, apoi de la 32 la 60 de euro pentru 30 de zile, de la 92 la 171 de euro pentru 90 de zile şi de la 320 la 600 de euro pentru 12 luni. În continuare, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 7,5 şi 12 tone creşte de la 7 la 12 euro pentru o zi, de la 28 la 33 de euro pentru 7 zile, apoi de la 56 la 66 de euro pentru 30 de zile, de la 160 la 188 de euro pentru 90 de zile şi de la 560 la 660 de euro pentru 12 luni.
Potrivit proiectului normativ, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a tarifelor prevăzute în noua Ordonanţă „îşi vor menţine valabilitatea", în sensul că după intrarea în vigoare şoferii nu trebuie să achiziţioneze noi roviniete, ci merg cu cele pe care le-au cumpărat anterior. Utilizatorii infrastructurii de transport rutier cu autovehicule înmatriculate în România vor achita rovinieta „în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a României (BNR) la data cumpărării". Iar utilizatorii cu autovehicule înmatriculate în alte state vor achita rovinieta „în valută liber convertibilă la echivalentul tarifului exprimat în euro sau în lei", la cursul de schimb al zilei comunicat de BNR la data cumpărării.
Cât va costa noua rovinietă:
Categoria A - autoturisme 7 zile – 3 euro; 30 de zile – 7 euro; 90 de zile – 13 euro; 12 luni – 28 de euro.
Categoria B – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 0 si 3,5 tone 7 zile – 6 euro; 30 de zile – 16 euro; 90 de zile – 36 de euro; 12 luni – 96 de euro.
Categoria C – vehicule de transport marfa cu MTMA între 3,5 si 7,5 tone 1 zi – 12 euro; 7 zile – 30 de euro; 30 de zile – 60 de euro; 90 de zile – 171 de euro; 12 luni – 600 de euro.
Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA între 7,5 si 12 tone 1 zi – 12 euro; 7 zile – 33 de euro; 30 de zile – 66 de euro; 90 de zile – 188 de euro; 12 luni – 660 de euro.
Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv) 1 zi – 12 euro; 7 zile – 36 de euro; 30 de zile – 72 de euro; 90 de zile – 206 euro; 12 luni – 720 de euro.
Categoria F – vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv) 1 zi – 12 euro; 7 zile – 60 de euro; 30 de zile – 121 de euro; 90 de zile – 345 de euro; 12 luni – 1.210 euro.
Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv şoferul) şi maxim 23 de locuri pe scaune 1 zi – 4 euro; 7 zile – 20 de euro; 30 de zile – 52 de euro; 90 de zile – 120 de euro; 12 luni – 320 de euro.
Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv şoferul). 1 zi – 7 euro; 7 zile – 35 de euro; 30 de zile – 91 de euro; 90 de zile – 210 euro; 12 luni – 560 de euro.
2. Fitch a confirmat ratingul României la nivelul BBB-, dar a avertizat că relaxarea fiscală este un risc pentru stabilitatea macroeconomică
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, datorită nivelului moderat al datoriei publice şi a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ, dar a avertizat că relaxarea fiscală şi majorarea rapidă a salariilor, care depăşeşte ritmul creşterii productivităţii, reprezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică.
Plafonul de ţară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la "F3". Politica fiscală expansionistă a slăbit finanţele publice ale României. Fitch estimează că deficitul bugetului general al României a atins 3% din PIB în 2017, nivel neschimbat faţă de 2016, dar este peste cel de 0,8% consemnat în 2015. Pragul unui deficit bugetar de 3% din PIB prevăzut în tratatul de la Maastricht este o ancoră de politică importantă pentru guvern.
Cu toate acestea, performanţele fiscale din 2017 au fost susţinute de creşterea economică foarte puternică, despre care Fitch consideră însă că este nesustenabilă. ”Ţinta bugetară a fost atinsă prin realizarea a doar jumătate din cheltuielile de capital planificate.
Tăierile de taxe au redus raportul dintre venituri şi PIB la unul dintre cele mai reduse nivele din regiune, în timp ce creşterea în trepte a salariului minim, a salariilor din sectorul public şi a pensiilor a mărit cheltuielile de bază”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Pentru 2018, România are ca ţintă un deficit bugetar (ESA 2010) de 2,96% din PIB. În opinia Fitch, deficitul bugetar va fi mai mare, de 3,4% din PIB, considerând că estimările guvernului referitoare la creşterea economică şi a veniturilor sunt optimiste şi că Executivul nu a făcut o analiză a impactului cheltuielilor.
Presiunile fiscale vor fi exercitate de măsurile suplimentare de reducere a taxelor şi de creşterea salariilor şi a pensiilor. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va reduce veniturile cu 1,5% din PIB, potrivit estimărilor, guvernul intenţionând să compenseze declinul cu modificarea sistemului de plată a TVA şi prin transferul contribuţiilor pentru asigurări sociale de la angajator la angajat.
Cheltuielile mai mari vor fi alimentate şi de absorbţia mai mare a fondurilor europene. Totuşi, presiunile pentru respectarea ţintei de deficit bugetar au determinat de obicei guvernul să nu respecte planurile de investiţii. Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar structural a atins 3,3% din PIB în 2017, crescând cu 3 puncte procentuale în doi ani. În 2018, bugetul va continua să se deterioreze, România riscând să revină în procedura de deficit excesiv a UE, din care a ieşit în 2013.
Raportul dintre datoria publică şi PIB a crescut la 38% la sfârşitul lui 2017, de la 37,6% în 2016, potrivit estimărilor Fitch, dar rămâne sub media de 40,9% de la nivelul treptei de rating BBB. Fitch estimează că România a obţinut anul trecut o creştere economică de 6,8%, cea mai rapidă din UE şi peste ritmul de 4,8% din 2016. Odată cu scăderea impactului măsurilor de stimulare fiscală, creşterea economică va încetini în perioada 2018-2019, la un ritm mediu de 3,6%.
Accelerarea inflaţiei va reduce contribuţia consumului intern la PIB, dar redresarea formării fixe de capital va menţine cererea internă, în timp ce contribuţia exporturilor nete va rămâne negativă. Pentru prima dată în ultimii aproape zece ani, Banca Naţională a României (BNR) a majorat dobânda cheie, de la nivelul record scăzut de 1,75%, la 2%, după ce în octombrie şi noiembrie inflaţia a depăşit aşteptările.
Pentru 2018, Fitch se aşteaptă la un nivel mediu al inflaţiei de 3% şi la noi majorări ale costurilor de împrumut. Un alt risc pentru indicatorii de guvernanţă ai României este şi incertitudinea provocată de reforma din justiţie, care a atras proteste publice şi critici din partea statelor membre ale uE, se mai arată în comunicatul Fitch.
Fitch a mai confirmat vineri ratingul Primăriei Bucureşti oentru datoriile pe termen lung în valută şi în monedă locală la nivelul BBB-, iar cel pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul F3, datorită performanţelor operaţionale solide şi a nivelului moderat al datoriilor.
Business24.ro
3. Bucurestiul isi face loc pe harta destinatiilor de shopping, alaturi de Dubai, New York si Milano
Shopping-ul atrage, in luna ianuarie, foarte mult turistii, mai ales in anumite destinatii consacrate cum ar fi Milano, Paris, Londra, Dubai, New York, China si Thailanda, iar mai nou in Bucuresti, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Raluca Anghel, specialist in marketing turistic.
"Daca in urma cu cativa ani subiectul vacantelor de shopping era la mare moda, in ultimii ani, agentiile de turism nu au mai pus un accent deosebit pentru acest tip de turism. Asta nu inseamna ca la nivel international aceasta nisa nu este in continuare exploatata de acestea. Dimpotriva, shopping-ul atrage foarte mult turistii, mai ales in anumite destinatii consacrate, cum ar fi: Milano, Paris, Londra, Dubai, New York si, de ce nu, China sau Thailanda", a precizat Raluca Anghel.
Pentru turistii romani, vacanta trebuie sa aiba si o astfel de componenta de shopping, dar prefera sa imbine partea de leisure cu cea de cumparaturi. Astfel, cand aleg vacanta in Austria, nu strica o vizita la celebrul Parndorf, unde se stie ca preturile pe toata perioada unui an sunt mult mai bune, comparativ cu reducerile sezoniere intalnite in Paris, Londra sau Dubai.
"Ianuarie este luna cea mai atractiva din punct de vedere al reducerilor. Multi dintre turistii care calatoresc in America sau Thailanda au o solicitare speciala, si anume aceea sa includem in circuitul lor macar doua zile de shopping in New York, pe celebra Fifth Avenue, sau in Bangkok, unde este stiut ca preturile la branduri recunoscute sunt accesibile", a declarat, la randul sau, Daniela Shah, coproprietar al primei agentii de turism tailor-made din Romania.
Interesant este faptul ca si Bucurestiul a devenit in ultimii ani o destinatie de shopping pentru turistii din Israel, Moldova si Bulgaria.
Perioada reducerilor este asteptata nu numai de catre clientii romani, ci si de unii turisti straini.
Mall-urile sunt luate cu asalt de turistii israelieni, care prefera sa cumpere din Romania, Tel Aviv-ul fiind recunoscut pentru preturile mari la haine si nu numai.
"Ne aducem cu totii aminte de perioadele in care turistii romani foloseau mai multi o masina si plecau sa faca, in ianuarie - februarie, shopping in Austria, Berlin, Milano. Acum, existenta ofertelor companiilor aviatice low-cost ii determina pe romani sa nu-si mai focuseze plecarile doar pe shopping, dar nu-l rateaza orice ar fi, daca prind o oferta rezonabila. Exista, inca, in cultura turistului roman credinta ca produsele vandute in Occident sunt mai bune decat cele pe care le gasesc in mall-urile din Romania", a explicat Raluca Anghel.
Alaturi de New York, Dubai ramane, insa, in top in ceea ce priveste cumpararea de produse vestimentare de marca. Astfel, in perioada ianuarie-februarie, Dubai Mall si Mall of Emirates sunt vizitate de un numar interesant de romani care aleg sa viziteze cu precadere Dubaiul in aceste luni, luand in calcul, atat temperatura placuta, dar mai ales reducerile de sezon.
Agerpres.ro
4. INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 11,5%, în primele 11 luni din 2017
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele 11 luni din 2017 comparativ cu perioada similară a anului 2016, atât ca serie brută cu 11,5% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 12,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date luni publicităţii.
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut, în aceeaşi perioadă, atât ca serie brută cu 15,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,1%.
Conform INS, în primele 11 luni din 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut datorită majorărilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+51,3%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+24,3%), comerţul cu autovehicule (+10,6%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,7%).
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a crescut datorită activităţilor de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+22,4%), activităţilor hotelurilor şi restaurantelor (+14,4%), activităţilor agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+9,8%) şi de la cele de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+8,5%). Serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au scăzut cu 18,3%.
În luna noiembrie 2017, comparativ cu noiembrie 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, s-a majorat cu 9,8% datorată creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+109,5%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+14,7%), comerţul cu autovehicule (+11,9%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+4%).
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 9,6% faţă de noiembrie 2016.
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 18,3% mai mare comparativ cu luna noiembrie 2016, provenită de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+41%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+15,2%) şi de la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+11%). Scăderi au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-28,9%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-1,3%).
Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2017 a crescut cu 18,5% comparativ cu luna noiembrie 2016.
În luna noiembrie 2017 comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, s-a micşorat cu 2% din cauza scăderilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-4,2%), comerţul cu autovehicule (-2,2%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,7%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente şi întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 7,1%.
Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a înregistrat o scădere cu 0,3%.
În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna noiembrie 2017, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 6,7% cauzată de scăderile înregistrate la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-9,9%), activităţile de spălare, curăţarea şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-9,9%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-7,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-1,5%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (- 0,7%).
Volumul cifrei de afaceri, pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,3%.
Wall-street.ro
5. 7 start-up-uri sociale de luat ca model pentru antreprenorii romani
Un start-up social nu este un instrument de ajutor doar pentru partenerii implicati in initiativa, ci ofera suport, in functie de profilul afacerii, si unui segment al societatii care intampina dificultati. Am adunat 7 exemple de start-up-uri, majoritatea internationale, ce-ti pot servi ca model, daca iti doresti sa-ti aduci contributia intr-un mod umanitar, fara a ignora si profitul:
- Neurotrack
Amintirile sunt tot ce avem, iar cand si amintirile incep sa se piarda, incepe adevarata lupta. Boala Alzheimer, despre care poti afla detalii pe doc.ro, afecteaza multe persoane, iar stigmatul din jurul bolii agraveaza situatia, nu doar pentru cei afectati, ci si pentru cei apropiati. Pentru ca este un subiect delicat, boala a ajuns chiar si in atentia antreprenorilor, care cauta solutii inovatoare impotriva acesteia.
Unul dintre cei mai importanti pasi in tratarea Alzheimer si mentinerea bolii sub control este detectarea precoce. Start up-ul Neurotrack, din California, lucreaza la depistarea precoce a bolii Alzheimer printr-un test simplu de cinci minute. Acest test care poate fi facut de oricine online. Cu ajutorul fondurilor recente, ei lucreaza la extinderea disponibilitatii testului online.
- Blind Square
Blind Square este o aplicatie GPS de realitate augmentata pentru persoanele cu deficiente de vedere. Obtine informatii despre mediul inconjurator de la Foursquare si OpenStreetMap. De asemenea, utilizeaza voci de inalta calitate in diferite limbi pentru a anunta informatii despre imprejurimile utilizatorului.
- Compreneurship
Compreneurship face legatura intre studenti si persoanele dezavantajate, pentru a dezvolta si a executa proiecte antreprenoriale. Intr-un proiect recent, studentii care studiaza designul, jurnalismul si managementul s-au alaturat oamenilor fara adapost pentru a realiza si a distribui un ziar original. Persoanele fara adapost care au distribuit documentele au castigat 150.000 de euro. Practic, Compreneurship ofera prin proiectele studentilor o posibilitate de munca pentru persoanele aflate in dificultate.
- ZubaBox
Zuba Box este un hub de internet care functioneaza pe baza de energie solara si aduce Wi-Fi in salbaticia africana. Ofera dezvoltare durabila pe termen lung celor mai sarace tari din lume. Pana in prezent, a furnizat mai mult de 114.000 de calculatoare celor mai izolate comunitati din Africa.
- Voidstarter
Voidstarter este o afacere care transforma casele nelocuite din Dublin in centre de invatare pe termen scurt si laboratoare antreprenoriale. In loc sa se risipeasca oportunitatea de a le valorifica, aceste unitati neocupate sunt folosite pentru a oferi adapost persoanelor care locuiesc pe strazi, pentru a oferi noilor antreprenori un loc unde sa inceapa si pentru a preda oamenilor someri noi abilitati. Voidstarter utilizeaza, in esenta, spatiul pierdut pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie sa isi dezvolte activitatile.
- Circularia
Si la noi se dezvolta astfel de start-up-uri care-si propun sa se dedice unei cauze sociale. Spre exemplu, Circularia este o platforma care ii conecteaza pe generatorii de viitoare deseuri sau de materii prime secundare (companii, institutii, organizatii, persoane fizice) cu cei care le pot valorifica in mod creativ - upcyclers (mici antreprenori, mesteri, artizani, persoane fizice, institutii, organizatii, companii).
- Atelierul de panza
Produce sacose din bumbac 100%, care pot fi imprimate si personalizate ca materiale promotionale pentru companii. Acestea sunt lucrate intr-un atelier social in care 30% din angajati sunt persoane cu dizabilitati, respectand principiile dezvoltarii durabile.
Cauzele carora te poti alatura sunt foarte multe, de la ecologie la ajutorul oamenilor fara adapost si exista o multime de oportunitati prin care poti imbina spiritul umanitar cu flerul in afaceri. Trebuie, insa, sa faci primul pas.
Digi24.ro
6. Prima monedă virtuală românească
România intră în lumea monedelor virtuale şi va lansa curând prima criptomonedă. În spatele proiectului sunt IT-işti încurajaţi de succesul Bitcoin, care în ultimii ani a avut o creştere accelerată.
Criptomonedele nu sunt emise de vreo bancă, ci de o platformă virtuală, printr-un procedeu extrem de complex. În funcţie de cererea pe piaţă, acesteia îi scade sau îi creşte valoarea.
Adrian Stratulat, lead evangelist: Ideea din spatele criptomonezilor a fost să descentalizăm sistemul monetar, să nu mai avem o singură instituţie care să stabilească politica monetară la nivelul unei societăţi.
Banii virtuali se obţin printr-un proces numit minare, prin care nişte calculatoarea ultraperformante legate la platforma virtuală rezolvă formule matematice complexe. Cu cât mai dificile, cu atât creşte şi valoarea monedei obţinute.
Adrian Stratulat lead evangelist: Sunt anumite tipuri de minare care utilizează mai mult memoria internă sau procesorul, altele care folosesc procesorul grafic şI altele care favorizează chiar dispozitive hardware specializate pentru minare.
Adrian Stratulat, lead evangelist: Există exchange-uri, puncte în care poţi să iei o criptomonedă şi să o transformi într-o valută reală, în euro în lei sau în dolari.
Portofelele digitale în care se ţin criptomonedele sunt foarte sigure şi nu pot fi sparte de infractori cibernetici, susţin cei care lucrează cu astfel de platforme.
Alexandru Ionuţ Budişteanu, lead developer: Sunt nişte algoritmi matematici în spate care creează o securitate enormă în criptomonede.
Şi IT-işti de la noi se pregătesc să lansesze prima criptomonedă românească. Vor ca moneda lor să poată fi accesată de orice persoană, indiferent dacă are sau nu cunoştinţe în domeniu.
Ionuţ Alexandru Panait, leader platform developer: Dacă în momentul de faţă aveai nevoie să descarci 200 de gb şi să ai cunoştinţe de programare ca să minezi în terminal, acum conceptul pe care îl aducem noi e piaţă, poţi să faci acelaşi lucru doar deschizănd browserul şi căutând platforma noastră.
Prima criptomonedă, Bitcoin, a fost creată în 2009, iar fenomenul continuă să ia amploare.
Articole similare
Urmărește-ne și pe