Revista presei 20.06.2017 - Patronatul IMM Prahova
Cuprins:
Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri.
- Patronatele din turism cer depolitizarea ministerului de resort.
- Antifrauda a dat amenzi de 1,2 milioane lei într-o singură zi service-urilor auto cu nereguli.
- 15% din angajaţii români ar încălca normele de etică pentru a obţine un salariu mai mare.
- Băncile, asaltate de procese pe clauze abusive.
- Euro se apropie din nou de 4,59 lei, leul rămâne sub presiune din cauza scandalului politic intern.
- Stimulent financiar pentru angajatori: 250 de lei/lună pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanței.
Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro
1. Patronatele din turism cer depolitizarea ministerului de resort
ANAT, OPTBR, ANTREC şi FIHR solicită partidelor politice, Parlamentului României şi Preşedinţiei numirea unor specialişti din turism la conducerea Ministerului Turismului.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), organizaţii reprezentative pentru industria turismului, solicită partidelor politice, Parlamentului României şi Preşedinţiei numirea unor specialişti din turism la conducerea Ministerului Turismului.
„Susţinem cu tărie ca funcţiile de conducere din Ministerul Turismului, ministru şi secretar de stat, să fie deţinute de specialişti din turism, întrucât este nevoie de expertiză în domeniu, care să ne permită să facem progrese reale, pe fiecare zonă a industriei noastre. Nu putem avea permanent la conducerea instituţiei care administrează turismul numai persoane fără legătură cu domeniul”, au transmis, prin intermediul unui comunicat patronatele din turism. Subliniind că, în prezent, turismul se află într-o perioadă critică, cu impact negativ asupra evoluţiei acestuia, patrronatele au amintit că niciun act normativ nu a fost aprobat în ultimele şase luni.
„Cel referitor la acordarea voucherelor de vacanţă şi angajaţilor din sistemul public nu este aprobat, Legea Turismului nu a intra în dezbatere, propunerile ANAT referitoare la garantarea pachetelor turistice nu s-au concretizat într-un act normativ”, susţin patronatele. Nici în ceea ce priveşte promovarea turistică lucrurile nu stau mai bine: „Promovarea turistică a României în străinătate este palidă, lucru vizibil şi în statistici”.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România a fost vizitată în 2016 de numai 2,5 milioane de turişti străini. În opinia patronatelor, creşterea anuală, de 10%, este îmbucurătoare, dar este nesemnificativă comparativ cu cea înregistrată de Bulgaria, vizitată anul trecut de peste 8 milioane de turişti străini. Sau cu rezultatele Ungariei, vizitată anul trecut de mai mult de 16 milioane de turişti străini.
Birourile de turism din străinătate, desfiinţate fără explicaţii
„Birourile de turism din străinătate au fost desfiinţate cu motivaţii de natură personală şi fără a fi pus imediat ceva în loc.
Toate eforturile de promovare depuse de cei care reprezentau România în străinătate se vor risipi, fondurile alocate pentru promovarea externă, chiar aşa puţine, vor fi fost cheltuite în zadar”, au comunicat patronatele.
„Sunt doar câteva dintre nerealizările ultimelor şase luni, pe care vi le amintim, ca un semnal de alarmă. Turismul are potential să contribuie cu mai mult de 2% la PIB-ul României, trebuie doar să fie considerat o prioritate a economiei naţionale şi tratat ca atare, cu maximă responsabilitate”, au încheiat patronatele, solicitând să fie consultate în cazul nominalizărilor pentru posturile de conducere din Ministerul Turismului, dacă se doreşte cu adevărat turism în România. Informarea este semnată de Alin Burcea, preşedinte ANAT, Nicu Rădulescu, preşedinte OPTBR, Gabriel Zamfir, preşedinte executiv ANTREC şi Călin Ile, preşedinte FIHR.
2. Antifrauda a dat amenzi de 1,2 milioane lei într-o singură zi service-urilor auto cu nereguli
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au verificat într-o singură zi 208 service-uri auto şi au dispus amenzi de 1,2 milioane de lei celor cu nereguli, transmite Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit ANAF, DGAF a desfăşurat în data de 15 iunie acţiuni de control operativ la contribuabili care desfăşoară activitate semnificativă în domeniul reparaţiilor auto (service-uri auto). Verificările au vizat 208 contribuabili, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.224.938 lei (amenzi şi confiscări).
S-au aplicat 259 sancţiuni contravenţionale principale (196 amenzi şi 63 avertismente), valoarea totală a amenzilor fiind de 1.194.550 lei. Au fost confiscate sume (numerar), venituri ilicite şi bunuri în valoare totală de 30.388 lei, din care sume (numerar) în valoare de 18.197 lei, venituri ilicite în valoare de 6.156 lei, bunuri în valoare de 6.035 lei. Activitatea a 3 contribuabili a fost suspendată pentru nedotare cu case de marcat electronice fiscale.
3. 15% din angajaţii români ar încălca normele de etică pentru a obţine un salariu mai mare
Deşi o treime dintre români consideră că luarea de mită se întâmplă frecvent în mediul de afaceri local, doar 15% spun că ar acţiona imoral ca să avanseze în carieră sau ca să obţină un salariu mai mare, arată studiul EY EMEIA Fraud Survey privind practicile legate de corupţie din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (zona EMEIA).
Prin acţiuni imorale înţelegem ignorarea comportamentului non-etic din echipa lor sau al furnizorilor şi colaboratorilor, furnizarea de informaţii false echipei de management şi/sau inducerea în eroare a auditorilor sau a organismelor de reglementare şi control.
Studiul arată că puţini angajaţi români ar recurge la o raportare falsă a performanţelor lor: doar 3% dintre respondenţii români spun că ar transmite informaţii false echipei de management pentru a avansa în carieră sau pentru a primi o mărire de salariu. 16% dintre angajaţii intervievaţi spun că ar fi dispuşi să dea mită într-o situaţie de care depinde supravieţuirea companiei.
Media este mai mică decât cea est-europeană (19%), însă mai mare decât cea din pieţele dezvoltate (11%). Simona Radu, Director Executiv Fraud Investigation and Dispute Services EY România, spune: „Companiile activează într-un mediu de business din ce în ce mai impredictibil. Nemulţumirile generale legate de efectele globalizării, instabilitatea politică şi creşterea economică încetinită chiar şi pe pieţele emergente pun presiuni enorme asupra companiilor.
Cu toate acestea, ţintele de performanţă ale acestora rămân ambiţioase şi sunt nevoite să se reinventeze constant. În acest context, metodele de fraudă sunt tot mai sofisticate, aşa cum şi oportunităţile sunt tot mai numeroase. Devine imperios necesar pentru orice companie să-şi creeze mecanisme complexe şi eficiente pentru a preîntâmpina şi a combate frauda”. Circa 82% dintre reprezentanţii companiilor româneşti sondate consideră că o condamnare în instanţă este factorul principal care ar putea împiedica frauda şi corupţia.
Violarea vieţii private
În ceea ce priveşte depistarea comportamentelor imorale, 65% dintre angajaţii români cred că monitorizarea e-mail-urilor e o violare a vieţii private, la fel şi monitorizarea telefoanelor (63%), a conversaţiilor pe instant messenger (61%) şi a conturilor de social media (59%).
Nu puţini sunt românii care au luat în considerare demisia atunci când au fost puşi în faţa unui comportament imoral. 22% spun că au luat în considerare opţiunea şi chiar au demisionat (faţă de doar 12% la nivel global). 37% au luat-o în considerare, dar au rămas în aceeaşi companie. În ceea ce priveşte raportarea comportamentului non-etic, în ciuda presiunii interne de a menţine tăcerea, românii se află pe locul patru, cu 19 procente (după Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Turcia).
Grija pentru siguranţa personală este factorul principal care îi determină pe angajaţii români să nu raporteze incidentele legate de fraudă, mită sau corupţie la serviciu. În jur de 30% dintre ei menţionează şi grija legată de avansarea în carieră sau de oportunităţile oferite de alte companii. Pentru sondajul din România au fost realizate 100 de interviuri, cu oameni din companii cu peste 500 de angajaţi.
4. Băncile, asaltate de procese pe clauze abusive
Doar în acest an, pe rolul instanţelor sunt înregistrate peste 13.000 de litigii împotriva Alpha Bank, SC Piraeus Bank SA, BRD-Group Societe Generale SA, Banca Românească, BCR, Raiffeisen Bank, Credot Europe Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank, Volksbank, etc. Ultimele dintre procese sunt înregisrate vineri, 16 iunie.
Tăvălugul proceselor iniţiate de clienţi împotriva băncilor, pare să nu se mai oprească, pe rolil instanţelor din toată ţara fiind înregistrate mii de litigii. „La nivelul instanţelor din toată ţara sunt înregistrate peste 13.000 de procese prin care clienţii băncilor reclamă existenţa unor clauze abuzive. Şi vorbim de aproape toate clauzele abuzive care trebuiau eliminate, conform legii, fie că este vorba despre comisioane de risc sau de acordare a creditului ori de administrare sau de întocmire a dosarului. Aceste clauze trebuiau eliminate de mult timp din toate contractele de credit”, a explicat av. Marius Coltuc.
Potrivit acestuia, printre băncile incriminate se numără Alpha Bank, SC Piraeus Bank SA, BRD-Group Societe Generale SA, Banca Românească, BCR, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank, Volksbank, etc. Procesele se află în diferite stadii de judecată, fie că este vorba despre fond, fie de apel. Ultimele dintre procese sunt înregisrate vineri, 16 iunie.
Instanţa supremă va decide dacă se pot recupera sumele plătite în plus dacă s-a rambursat anticipat creditul Recent, Digi24 anunţa că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este aşteptată să decidă într-o chestiune spinoasă pentru clienţii băncilor care au acuzat introducerea de clauze abuzive în contractele de credit. Mai exact, judecătorii vor decide dacă îţi poţi recupera sumele plătite în plus, dacă ai rambursat anticipat creditul sau ai terminat de plătit ratele înainte de încheierea procesului deschis împotriva băncilor. Decizia ICCJ va fi obligatorie şi trebuie aplicată în toate cazurile similare viitoare.
Chestiunea recuperării sumelor plătite pentru comisioane declarate abuzive după rambursarea integrală a creditului a ajuns în atenţia Curţii Supreme în urma unei sesizări venite de la Tribunalul Braşov. Magistraţii braşoveni au decis, în 2016, să dea câştig de cauză unei femei care a dat banca în judecată şi a obţinut rambursarea comisionului de risc la doi ani după ce a achitat tot creditul. Banca a contestat decizia. Ajuns în faza finală, procesul a fost suspendat, după ce Tribunalul Braşov a solicitat Curţii Supreme să pronunţe o decizie de principiu. Judecătorii trebuie să stabilească dacă persoana care a rambursat integral un credit mai are calitatea de consumator, singurul îndreptăţit, conform legii, să conteste clauzele abuzive dintr-un contract.
Specialiştii avertizează că nicăieri în cuprinsul legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte legiuitorul nu s-a referit la contractele închise, iar dacă prevederile legii s-ar fi aplicat contractelor închise, probabil că legiuitorul ar fi prevăzut acest aspect. Hotărârea aşteptată de la magistraţii instanţei supreme va fi definitivă şi aplicată obligatoriu în toate cazurile similare. Mai ales că, în ultimii ani, probleme asemănătoare au primit decizii diferite.
5. Euro se apropie din nou de 4,59 lei, leul rămâne sub presiune din cauza scandalului politic intern
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5859 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul precedent, în contrast cu tendinţa regională, în condiţiile în care situaţia politică tensionată din România şi depunerea unei moţiuni de cenzură de către alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern afectează moneda naţională.
Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5812 lei/euro, după ce, joi, cursul a atins cel mai ridicat nivel din august 2012, de 4,5872 lei/euro. În 3 august 2012, cursul BNR a fost de 6481 lei/euro, nivel care rămas maxim istoric.
Leul s-a depreciat semnificativ joi, după ruptura apărută între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu, şi în condiţiile în care alianţa PSD-ALDE a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4.0999 lei la 4.0984 lei. Totodată, cursul francului elveţian a crescut de la 4,2105 lei la 4,2167 lei.
6. Stimulent financiar pentru angajatori: 250 de lei/lună pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanței
Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare elev și student încadrat în muncă pe perioada vacanțelor, a anunțat, luni, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov.
"Angajarea se poate realiza pe perioada vacanțelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student căruia i s-a încheiat contract individual de muncă. Diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii", se arată în comunicatul remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă categoria de persoane menționată în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial și cei în baza unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.
În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.
Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menționat, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu AJOFM Ilfov în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor și studenților.
Suma reprezentând stimulentul financiar se deduce de către angajator din contribuția de asigurări pentru șomaj datorată de angajator, pe care acesta este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj.
Instituția precizează că nu vor beneficia de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă anterior datei de începere a vacanței stabilite potrivit legii și angajatorii care au beneficiat, pentru elevii și studenții respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.
Wall-street.ro
7. Arhitect britanic, pentru prima data in Romania: Bucurestiul imi aminteste de Berlinul de acum 20 de ani. Este atat de mult de lucru aici incat prevad un viitor infloritor orasului
Bucurestiul are potentialul de a deveni una dintre cele mai frumoase capitale europene, insa acest lucru trebuie derulat prin intermediul unui program bine sustinut din partea autoritatilor, care sunt nevoite sa conlucreze cu arhitectii si proiectantii pentru a transforma orasul.
Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Ben Allen (foto cover), arhitect si proprietar al biroului de arhitectura Ben Studio din Londra, apreciaza ca Bucurestiul se afla intr-un plin proces de schimbare, iar anii urmatori se anunta a fi unii favorabili pentru noi dezvoltari imobiliare, iar o directie in acest sens capata deja contur, aceea in care se acorda o importanta tot mai mare noilor proiecte.
“Va urma o schimbare venita din partea tuturor actorilor implicati in dezvoltarile imobiliare spre sanatate – atat la birou , cat si acasa. In culturile moderne se intampla deja schimbarea spre fenomenul wellbeing. (…) Costuri suplimentare nu sunt, ci este mai mult vorba despre proiectarea unei astfel de nevoi. Cand demarezi o astfel de investitie trebuie sa gandesti proiectul pentru cine il va popula. In Londra, de exemplu, spatiile sunt foarte scumpe si cladirile sunt foarte mici, fara lumina, aici exista mult mai multe optiuni. Doar mergand pe strazi imi imaginez potentialul pe care Bucurestiul il are si ca se va schimba enorm in urmatorii 20 de ani. Romania urmareste trendurile globale si ma astept sa fie o cerere o crestere pentru mediul inconjurator”, spune Ben Allen, pentru wall-street.ro.
Prezent pentru prima data in Romania, Ben Allen spune ca a citit in dese randuri informatii despre tara noastra, iar realitatea pe care a gasit-o aici este diferita fata de vazut.
“Bucurestiul este un oras foarte frumos, am citit despre Romania si istoria sa si mi se pare foarte interesant. Imi aminteste de Berlin acum 20 de ani, ceea ce ma face sa cred ca exista un potential foarte mare de schimbare. Este un proces foarte interesant prin care Romania va trece in anii urmatori, un proces de schimbare si adaptare, iar in anii urmatori se va asista la o revolutie pe piata”, se asteapta expertul in arhitectura.
Ben Allen a fost prezent zilele trecute in cadrul evenimentului “Sustainable Buildings – A step into the future”, organizat de Idea Events, unde a vorbit despre cladiri sustenabile, despre conceptul de a trai si a lucra dupa noile standarde WELL din domeniul imobiliar, dar a dezvaluit si faptul ca este interesat de proiecte la nivel local.
“Mi-as dori sa dezvolt proiecte aici. Am lucrat in Statele Unite, in Germania, in zona scandinava. (…) Bucurestiul este un oras frumos, pare foarte verde, iar zona veche arata bine. Sunt multe proiecte care pot fi adaptate la nivel local, iar cel mai mare avantaj este existenta spatiului pentru dezvoltare, lucru care in alte locuri este o rarirate. Strazile, aici, sunt foarte late, ceea ce este un alt avantaj. Bucurestiul este intr-o faza continua de dezvoltare – este vibrant si tanar. Uniunea Europeana simte ca unele tari din Est au economii in plina dezvoltare, iar interesul devine tot mai ridicat. Este si motivul pentru care ma astept sa vad schimbari majore in perioada urmatoare”, a mai punctat Ben Allen.
L-am intrebat pe specialistul in domeniul imobiliar despre identitatea pe care trebuie sa o aiba un oras, daca a constatat una in cazul Capitalei si cum vede Bucurestiul in perioada urmatoare, iar raspunsul nu a intarziat sa apara.
“Fiecare tara trebuie sa aiba propria identitate si de aceea compararea cu alte culturi si cu alte orase nu este potrivita. Este nevoie de leadership si de viziune si este necesar sa existe o legatura stransa cu arhitectii si proiectantii, iar investitiile sa se realizeze organic”, a conchis Ben Allen.
Specialistii imobiliari reuniti la eveniment au vorbit despre viitorul dezvoltarilor de profil la nivel local, despre certificarile din domeniu si despre investitiile derulate in cladiri tot mai prietenoase cu mediul.
Articole similare
Urmărește-ne și pe