Revista presei din data de 10.01.2018

Revista presei din data de 10.01.2018 – Patronatul IMM Prahova

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

1. Analiştii financiar-bancari: 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă

Firmele din România ar trebui să-şi crească gradul de capitalizare, iar 2018 este un an foarte bun pentru listarea la bursă, au declarat analiştii prezenţi la evenimentul „Cum vor arăta indicatorii macroeconomici ai României în 2018?”, organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) împreună cu Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Este foarte important ca firmele active în România să-şi crească gradul de capitalizare. Într-un context în care costul banilor este aşteptat să crească din cauza presiunilor inflaţioniste, 2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă. Din perspectiva venitului, consumul este la un nivel semnificativ pentru a încuraja investiţiile şi creşterile veniturilor pentru anul în curs.

Din perspectiva alternativelor de finanţare, anul 2018 este favorabil pentru listarea la bursă,” a spus Iancu Guda, preşedintele AAFBR. „Piaţa locală de capital a cunoscut în 2017 unul dintre cei mai dinamici ani: 4 listări ale companiilor private şi 9 emisiuni de obligaţiuni corporative. Ceea ce este de remarcat este că acţiunile pe care investitorii le-au cumpărat în companiile care fac parte din indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, au avut o creştere de peste 19% anul trecut.

Creşteri impresionante, de aproape 24%, au avut loc şi pentru BET-XT-TR, indicele care include cele mai tranzacţionate 25 de companii listate la BVB şi de dividendele acordate de acestea. Desigur, randamentele trecute nu reprezintă o garanţie pentru viitor, însă pot transmite un semnal în legătură cu modul în care românii îşi pot creşte avuţia accesând piaţa de capital,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

„Creşterile obţinute pe piaţa de capital reprezintă o oportunitate şi pentru cei care vor să vină la bursă şi să se finanţeze,” a susţinut Horia Braun Erdei, economist-şef în cadrul BCR. „Companiile din România sunt subcapitalizate şi multe dintre ele nu pot accesa nici măcar un credit bancar din acest motiv. Dacă vii la bursă, îţi rezolvi problema de capitalizare, partea de evaluare pe care o găseşti acum pe bursă e atractivă, deci preţurile pe care le poţi obţine ca emitent de acţiuni probabil că sunt destul de bune fiindcă ne aflăm la această fază foarte bună a ciclului economic şi financiar. Deci, mă uit cu interes la anul 2018 în ceea ce priveşte potenţialele listări,” a precizat Erdei.

Semnalul dat de Banca Naţională a României prin majorarea dobânzii-cheie la 2%, prima majorare din 2008 încoace, e un prim indicator de creştere a costului de finanţare şi, în acest context, listarea pe bursă reprezintă o opţiune serioasă pentru companii. „PIB-ul este format din factori de producţie: muncă, capital, resurse naturale.

Resursele naturale sunt oarecum constante, factorul de producţie muncă e din ce în ce mai greu disponibil, iar factorul de producţie capital devine mai scump odată cu creşterile de rată de dobândă. Mai clar, e mai bine să vii pe piaţa de capital decât să te împrumuţi în momentul în care acest factor de producţie devine mai greu accesibil, mai scump,” a spus Ciprian Dascălu, economist-şef ING. Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti listate la BVB a crescut anul trecut cu 20% faţă de 2016 şi a ajuns la aproape 20 de miliarde de euro. Un record istoric de peste 35 de miliarde de euro a fost consemnat şi la nivelul capitalizării tuturor companiilor listate pe piaţa principală a BVB. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate în 2017 la BVB a depăşit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor 10 ani. 

Business24.ro

2. Aeroporturile Bucurestiului au avut un numar record de pasageri in 2017. Cresterea e peste media europeana!

Cele doua aeroporturi ale Capitalei au consemnat anul trecut un numar record de pasageri, respectiv 12,84 milioane, cu 16,8% mai multi decat in 2016, depasind astfel media europeana.

Conform datelor Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), dezvoltarea traficului aerian de pasageri s-a manifestat si printr-o crestere a miscarilor de aeronave, pe cele doua aeroporturi – Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa-Aurel Vlaicu – inregistrandu-se, in 2017, un numar de 130.000 de aterizari si decolari, in crestere cu 7,7% raportat la anul precedent.

„Rezultatele pe care le-am obtinut in anul 2017, atat din punct de vedere al cresterii traficului aerian, cat si din punct de vedere al imbunatatirii parametrilor financiari ai CNAB, sunt efectele directe ale noii abordari manageriale, orientate catre atragerea de noi companii aeriene, extinderea numarului de rute operate de la Bucuresti, cresterea frecventelor de operare pe rutele existente si, nu in ultimul rand, catre optimizarea calitatii si sigurantei infrastructurii aeroportuare”, a precizat directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Bogdan Mindrescu.

De altfel, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) a fost clasat de catre Airports Council International – Europe in top 5 european al aeroporturilor care au inregistrat cea mai mare crestere a traficului aerian in primele zece luni ale anului trecut, a informat, pe 8 decembrie 2017, CNAB, intr-un comunicat.

Conform clasamentului publicat, la categoria aeroporturilor cu 10-25 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Henri Coanda, care a avut o crestere de 16,7% a traficului aerian, a ocupat locul cinci, surclasand aeroporturi precum Lisabona, Berlin, Bruxelles, Atena, Milano, Praga sau Budapesta.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a inregistrat, in anul 2017, venituri totale de 1,08 miliarde lei, cu 8,3% mai mult fata de 2016, si un profit brut de 389,7 milioane lei, cu 45% mai mult fata de anul precedent.

Dintre obiectivele pe care le-a atins in 2017, CNAB mentioneaza realizarea unuia dintre proiectele de importanta majora pentru reabilitarea infrastructurii Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti, lucrarile de intretinere si reparatii totalizand 67.228 metri patrati, din care 39.483 metri patrati la structura rutiera a pistei de decolare/aterizare nr. 1 si alti 27.745 metri patrati la platforme si la caile de rulare a avioanelor.

De asemenea, s-au implementat fluidizarea fluxurilor de pasageri la sosiri si plecari, optimizarea controlului de securitate al pasagerilor si bagajelor de mana, precum si extinderea la doua benzi a fluxului auto de iesire din aeroport.

In plus, o misiune a Comisiei Europene a verificat masurile luate la nivel aeroportuar pentru protectia si securitatea, atat a pasagerilor, cat si a operatiunilor aeroportuare, constatand ca Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti respecta standardele europene in domeniul securitatii aviatiei civile si ca masurile aplicate la nivelul aeroportului sunt in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare.

In acest context, CNAB a primit confirmarea ca respecta standardele europene de siguranta in domeniul aviatiei, in conformitate cu cele mai recente norme ale Uniunii Europene, certificarea acordata companiei autorizand Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti sa opereze in siguranta, fara restrictii, inclusiv aeronave de tip long – courrier, care pot realiza zboruri transatlantice.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea la data de 5 februarie 2010 si asigura coordonarea operationala si managementul celor doua aeroporturi ale Capitalei.

CNAB a fost infiintata prin fuziunea societatilor care gestionau aeroporturile bucurestene: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu. 

3. 5 aspecte de care depinde prima impresie pe care o lasi in intalnirile de afaceri

Primele impresii sunt nu doar rapide – ne formam o parere despre o noua cunostinta in cateva nanoscunde, dupa cum afirma Withney Johnson, autoarea cartii Disrupt Yourself: Putting the Power of Disruptive Innovation to Work, ci si „incapatanate” – cu greu revenim asupra parerii formate. Si daca, in diverse situatii, ne putem ierta cateva mici greseli, in business, prima impresie face si desface contracte.

Sfatul consultantilor de imagine este, mai degraba, o lunga lista de dos and don’ts, cu ceva mai multe observatii in cea de-a doua categorie.

De ce este mai important ce sa nu faci? Pentru ca, spun expertii, perceptiile negative sunt mai puternice.

Iata cateva dintre cele mai importante recomandari, utile in situatii de networking, in vanzari, dar si in cadrul interviurilor:

Fa-ti temele inainte de intalnirile importante

Este un sfat oferit adesea candidatilor care se prezinta la interviu, dar, de fapt, e o recomandare utila in diferite alte situatii. Orice potential client va aprecia faptul ca ii sunt intelese problemele, inca dinainte de a le expune, si ca i se ofera rapid solutii.

Atentie la limbajul corpului!

O prima impresie favorabila are la baza o atitudine relaxata si plina de incredere, insa deloc aroganta. Incredere in sine trebuie sa transmita si limbajul corpului, insa de la teorie la practica e cale lunga, asta pentru ca nu suntem constienti de toate gesturile noastre.

Specialistii recomanda un mic exercitiu, cu cateva minute inaintea oricarei intalniri care ne provoaca emotii: acesta consta in adoptarea unor posturi care sugereaza siguranta de sine (spatele drept, pieptul adus in fata, privirea sigura, eventual o exersare a strangerii de mana).

Gaseste puncte comune cu interlocutorul

Nu este nevoie sa intrati in detalii personale, dar puteti descoperi ca aveti in comun pasiunea pentru tenis, o diploma obtinuta la aceeasi universitate sau o lectura recenta.

Psihologii vorbesc chiar despre mici trucuri care te ajuta nu doar sa lasi o buna impresie, ci chiar sa ii castigi pe cei din jur de partea ta. Unul dintre acestea este sa le soliciti o favoare; se pare ca a cere ajutorul cuiva, cand este vorba despre mici gesturi, ne atrage simpatia persoanei care ne ofera ajutorul – asa-numitul „efect Benjamin Franklin”.

Nu neglija mediul in care iti primesti colaboratorii

Nimic mai neplacut decat sa fii intrebat daca esti fumator, in timpul unei intalniri de afaceri, nu pentru ca interlocutorul vrea sa te invite la cafea, ci pentru ca il deranjeaza mirosul din incapere.

O prima impresie tine si de astfel de detalii, la fel de importante precum tinuta aleasa. Poti evita asemenea situatii cu ajutorul noii tehnologii IQOS – dispozitivul electronic care incalzeste tutunul, nu il arde, eliminand astfel fumul, scrumul si mirosul neplacut.

Nu te transforma in subiectul conversatiei

Este firesc sa oferi detalii despre tine, dar este important si sa iti arati interesul fata de interlocutor. Nu doar a vorbi foarte mult despre noi insine este o greseala, ci si a atinge anumite subiecte care nu lasa o impresie buna.

Fraze de tipul: „Asta imi aminteste de studiile mele la Harvard”, „Doar ce m-am intalnit cu X (numele unui important om de afaceri) „, „Pot sa ma angajez la voi, pentru ca am un sef slab pregatit?” nu sunt deloc apreciate.

Avocatnet.ro

4. Split TVA: Începând din ianuarie, firmele care aplică opțional sistemul beneficiază de reducerea impozitului

Mecanismul de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată (split TVA) este obligatoriu din 2018 pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la plata TVA, în timp ce pentru restul firmelor este opțional. Totuși, cele care aleg să implementeze benevol sistemul beneficiază de o reducere de 5% din impozitul pe profit sau, după caz, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, pe întreaga perioadă în care mențin sistemul. 

Iată câțiva consultanți care te pot ajuta în probleme legate de tema acestui articol

Introducerea unui nou mecanism pentru colectarea TVA, cunoscut sub numele de split TVA, a fost inclusă în OG nr. 23/2017, document modificat ulterior prin Legea nr. 275/2017, adică actul normativ care a aprobat Ordonanța Split TVA. Astfel, în acest moment, sunt obligate să aplice mecanismul plății defalcate a TVA doar companiile aflate în insolvență și cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon.

Cât despre celelalte firme, acestea au libertatea de a aplica sistemul, fiind încurajate să o facă prin acordarea unor facilități fiscale. Astfel, persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA după 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor pentru întreaga perioadă în care aplică sistemul. 

Totodată, de aceeași facilitate beneficiază și persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăților defalcate a TVA până la finalul lui 2017. 

Potrivit normelor în vigoare, persoanele impozabile care optează pentru aplicarea sistemului split TVA trebuie să notifice organul fiscal competent în acest sens, prin depunerea formularului 086. În maximul trei zile de la momentul depunerii notificării, Fiscul va înscrie firmele doritoare într-un Registru al persoanelor care aplică plată defalcată a TVA, ce va afișat pe site-ul ANAF. Aplicarea mecanismului split TVA se va face începând cu ziua imediat următoare înscrierii în registrul amintit.

Digi24.ro

5. Piața monedelor virtuale se va prăbuși, consideră co-fondatorul Ethereum

Piața criptomonedelor se va întări abia după ce toate monedele virtuale „fără substanță” care fac concurență Bitcoinului vor eșua. Opinia îi aparține co-fondatorului unei dintre cele mai de succes monede virtuale, Ethereum, Charles Hoskinson.

Într-un interviu recent pentru CNBC, Hoskinson a spus că, din punctul său de vedere, o „consolidarea” a criptomonedelor va fi declanșată de o „prăbușire” a acestui segment de piață.

„Se va întâmpla următorul lucru: multe dintre aceste criptomonede care nu au fundamente puternice, tehnologii bune – sau pur și simplu nu reprezinte un proiect realist – se vor izbi până la urmă de un zid pe care nu îl vor putea escalada. Veți vedea cum multe vor eșua”, a explicat co-fondatorul Ethereum.

CITIȚI ȘI: Bitcoin, moneda viitorului sau condamnată la extincție?

Bitcoin a scăzut luni, influenţând negativ şi alte monede virtuale, cum ar fi ether (Ethereum) şi litecoin, din cauza temerilor investitorilor că autorităţile de reglementare vor înăspri controlul asupra pieţei.

Autorităţile de reglementare din China şi Coreea de Sud întăresc supravegherea tranzacţiilor cu bitcoin şi mineritul acesteia, în timp ce Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare a început la sfârşitul anului trecut să controleze mai strict vânzările acesteia.

CITIȚI ȘI: Tot ce trebuie să știi despre Bitcoin

Coinmarketcap.com a decis să excludă datele din Coreea de Sud referitoare la vânzările de bitcoin, dând impresia unei scăderi puternice a preţurilor.

Bitcoin a scăzut luni cu până la 17%, la 14.820 de dolari, cel mai mult în ultimele două săptămâni. Toate cele mai importante 10 monede virtuale, în funcţie de capitalizarea de piaţă, au avut luni o evoluţie negativă, majoritatea cu cel puţin 10%, potrivit datelor Coinmarketcap.com.

Print Friendly, PDF & Email