Revista presei din data de 11.09.2017

Revista presei din data de 11.09.2017 – Patronatul IMM Prahova

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro.
  1. Ce le oferă Guvernul oamenilor de afaceri care cer stabilitate.
  2. Bloomberg: Guvernul renunţă deocamdată la modificarea Pilonului II de pensii.
Business24.ro, Ziare.com.
  1. Huffington Post: Romania, cea mai frumoasa tara din Europa?.
Digi24.ro.
  1. Angajații români consideră că merită salarii cu 40% mai mari 5
  2. Indienii fac covoare cu lână românească.
  3. Cultivatorii de goji primesc mai ușor bani europeni.
  4. România la bilanț. Primele efecte economice ale deciziilor politice nu sunt cele așteptate.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

1. Ce le oferă Guvernul oamenilor de afaceri care cer stabilitate

Investitorii şi oamenii de afaceri prezenţi la un eveniment organizat de Fondul Proprietatea i-au cerut Guvernului transparenţă, stabilitate şi previzibilitate, dar şi bună guvernare şi îmbunătăţirea statului de drept. În schimb, ministrul Economiei Mihai Fifor le-a promis că nu va mai fi ca de obicei.

Ambasadorii Statelor Unite şi ai Marii Britanii în România, respectiv Hans Klemm şi Paul Brummell, consideră că sunt multe motive pentru ca investitorii străini să fie încântaţi de România, performanţa ţării noastre în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi numeroase alte aspecte din mediul de afaceri îmbunătăţindu-se considerabil în ultimii 20 de ani.

„Când ne uităm la performanţa României din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile cheie pentru a creşte independenţa justiţiei şi procurorii au început să vizeze corupţia de la nivel înalt şi mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. Controlul corupţiei s-a îmbunătăţit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătăţit cu aproape 30%. Transparency International face un sondaj despre percepţia asupra corupţiei, iar din 2004 şi până în ianuarie anul acesta, locul României în acel index a crescut cu 30 de locuri”, a spus Klemm, potrivit Agerpres. De asemenea, Paul Brummell susţine că România are un climat economic favorabil, cu salarii în creştere, cu uşurinţă de a face afaceri. Ce rezervă viitorul?

În ciuda acestor progrese, ambasadorul Hans Klemm se întreabă „ce rezervă viitorul pentru ţară?”, el precizând că România, ca orice afacere, trebuie să se adapteze la condiţiile unei pieţe în schimbare. Klemm a spus că vede un potenţial pentru o puternică, sănătoasă Românie. „Creşterea economică sustenabilă necesită o viziune strategică, o transparentă luare a deciziilor, reforme structurale şi planificare şi investiţii pe termen lung, în special în infrastructură”, a mai arătat ambasadorul american.

„Nu va mai fi ca de obicei” Ca răspuns, ministrul Economiei a precizat însă că majoritatea politică ce a câştigat alegerile la sfârşitul anului trecut are în vedere un model de dezvoltare diferit, care va pune accent pe schimbarea distribuţiei de resurse dintre muncă şi capital, în favoarea angajaţilor. Nu va mai fi ca de obicei („business as usual”), a precizat el, potrivit profit.ro. Potrivit lui Fifor, Guvernul României promite investitorilor „cooperare nelimitată”, însă el a precizat că România nu se poate dezvolta decât prin salarii mai ridicate şi prin reindustrializarea ţării. FMI recomandă un deficit de 1,5% Guvernul ar trebui să ţintească spre un deficit bugetar de 1,5% pe termen mediu, pentru a menţine datoria publică la un nivel scăzut, a declarat, joi, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România, la evenimentul organizat de Fondul Proprietatea.

„Recomandarea noastră pentru Guvern este să ţină deficitul, nu numai să targeteze 2%, ci să ţintească spre 1,5%”, a spus reprezentantul FMI.

2. Bloomberg: Guvernul renunţă deocamdată la modificarea Pilonului II de pensii

Guvernul nu va lua o decizie finală asupra sistemului Pilonului II de pensii, administrat de fondurile de pensii private, fără o evaluare „amănunţită” a tuturor implicaţiilor potenţiale, spune ministrul Mihai Fifor într-un interviu pentru Bloomberg.

Fifor spune că decizia nu va fi luată în acest an, deoarece este necesară o largă consultare publică, potrivit sursei citate.  Guvernul a anunţat că ia în calcul mai multe variante de modificare a Pilonului II, al pensiilor private. Una dintre ele presupune micşorarea contribuţiei pe care românii participanţi o virează la Pilonul II, în prezent de 5,1%, fie la 1%, fie la 2,5%. Asta deşi, la momentul reformei sistemului de pensii, statul se angajase să crească această cotă până la 6%, însă măsura a fost amânată încă de anul trecut.

„Adevărul” a avertizat că acestă măsura ar afecta pe temen lung pensiile românilor, ei urmând să primească de două sau chiar de trei ori mai puţini bani, atunci când vor ieşi la pensie, dacă reducerea contribuţiei ar fi aplicată în una dintre aceste variante. 

Business24.ro, Ziare.com

3. Huffington Post: Romania, cea mai frumoasa tara din Europa?

Potentialul turistic al Romaniei a fost elogiat intr-un articol publicat sambata de site-ul american The Huffington Post, in care se afirma ca tara noastra ar putea fi considerata „cea mai frumoasa din Europa”.

Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf si jurnalist specializat in calatorii, s-a declarat impresionata, printre altele, de Transfagarasan, arhitectura cosmopolita din Bucuresti, bisericile fortificate din Transilvania si de castelele Bran si Peles.

In acest articol, intitulat „Is Romania Europe’s Prettiest Country? It Just Might Be” („Este Romania cea mai frumoasa tara a Europei? Chiar ar putea fi”), Patti Morrow a elogiat cateva obiective turistice ale Romaniei: „piete din orase incantatoare ce dateaza din timpuri medievale, dealuri cu pante blande care se intind cat vezi cu ochii, castele invelite in misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stancoase ale muntilor si o retea ce pare infinita de fortarete si biserici”.

„Si sa nu uitam de Transfagarasan – fara indoiala cel mai spectaculos drum din lume. Frumusetea naturala a Romaniei si diversitatea ei culturala ar putea sa va surprinda. Marginita de Marea Neagra din sud-estul Europei, printre atractiile acestei tari se afla si fluviul Dunare si Muntii Carpati”, a adaugat jurnalista americana in debutul articolului.

Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale Romaniei in trei categorii principale: „Orase, cetati si sate”, „Castele, fortarete si biserici fortificate” si „Alte atractii”.

Orase, cetati si sate

Dupa vizita sa in Romania, Patti Morrow spune ca tara noastra – si in special Transilvania – este locul in care se afla „unele dintre cele mai bine conservate orase medievale din Europa”

Jurnalista a vizitat insa mai intai Bucurestiul si s-a declarat impresionata de Palatul Parlamentului, labirintul de stradute pavate cu piatra cubica si arhitectura speciala din centrul vechi al capitalei, cunoscuta in trecut si sub denumirea de „Micul Paris”. Ea a apreciat si magazinele de antichitati, cafenelele si galeriile de arta din Bucuresti.

Informandu-i pe cititorii americani in legatura cu istoria Sibiului, jurnalista reaminteste ca localitatea a fost infiintat in secolul al XII-lea de sasii germani si le semnaleaza faptul ca orasul, al carui centru si-a pastrat splendoarea medievala, „este probabil unul dintre cele mai frumoase din Romania sau poate chiar din Europa”.

Sunt mentionate in acest articol arhitectura medievala, turnurile bine conservate, strazile inguste, cladiri din secolul al XVII-lea, celebrul Pod al Minciunilor si cele doua piete dominate de biserici – Piata Mare si Piata Mica. Patti Morrow a reamintit si despre Festivalul International de Teatru organizat la Sibiu in fiecare an in luna iunie.

Continuandu-si calatoria prin Transilvania, Patti Morrow a apreciat biserica fortificata din Saschiz, inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO, si a alocat un spatiu mai mare Sighisoarei, despre care afirma ca este „unul dintre cele mai frumoase si mai bine orase medievale din Europa”.

Jurnalista americana a apreciat arhitectura locala, cladirile din secolul al XVI-lea, gratie carora Sighisoara poate fi comparata cu „ambianta magica din orasul vechi din Praga si cu Viena”. Ea a reamintit si faptul ca Sighisoara este locul in care s-a nascut Vlad Dracul, sursa de inspiratie a personajului literar Dracula.

In Sibiel, Patti Morrow a experimentat viata la tara, cazandu-se in pensiunea bunicii Eugenia, unde a a invatat sa prepare branza si mamaliga si a apreciat gastronomia locala, in special afinata si placinta cu mere.

In Brasov, oras infiintat de cavalerii teutoni in anul 1211, jurnalista americana s-a declarat fermecata de combinatia colorata si spectaculoasa de arhitectura gotica, baroca si renascentista.

Patti Morrow a facut apoi si o vizita in Biertan, unde a admirat biserica fortificata locala, datand din secolul al XV-lea si care a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Castele, fortarete si biserici fortificate

Dupa ce a vizitat Branul, jurnalista a spus ca acest obiectiv turistic, cu turnuri medievale, turnulete, pasaje subterane si scari in spirala, reprezinta „cel mai notoriu bastion al Romaniei”. Reamintind cititorilor ei ca Branul dateaza din 1212, jurnalista a explicat si misterul si miturile care inconjoara acest castel, asociat adeseori cu legenda Contelui Dracula.

Patti Morrow a vizitat apoi cetatea Rupea – unul dintre cele mai vechi situri arheologice din Romania, intrucat dateaza din jurul anului 5.500 i.e.n. din perioada paleoliticului-, localitatea Cristian – Biserica Evanghelica din localitate dateaza din 1495 – si Rasnov – unde a admirat cetatea medievala locala.

A urmat vizita la Castelul Peles, care impresioneaza prin cele „160 de camere ale sale, ahitectura lui neo-renascentista si amplasarea in pitorescul oras Sinaia”. Finalizat in 1883, Pelesul, resedinta de vara a familiei regale a Romaniei pana in 1947, a fost primul castel din Europa care a adoptat iluminatul cu energie electrica si a gazduit prima proiectie din Romania a unui film, in 1906, intr-o camera amenajata sub forma unui cinematograf propriu.

Alte atractii

Jurnalista americana a fost impresionata de Transfagarasan, supranumit „cea mai buna sosea rutiera din lume” de realizatorii emisiunii „Top Gear”, dar si de peisajul uluitor al Muntilor Carpati, potentat de privelisti minunate spre barajul Vidraru, lacul glaciar Balea si numeroase cascade naturale.

Patti Morrow reaminteste ca Muntii Carpati au o lungime de aproape 1.600 de kilometri si ca mai mult de jumatate din acest lant muntos se afla in Romania. In Carpatii romanesti, scrie jurnalista americana, traiesc ursi bruni, lupi si rasi.

Patti Morrow nu a uitat nici podgoriile si vinariile din Romania, o tara care ocupa locul al 10-lea in topul producatorilor de vin din lume, prin prisma cantitatilor comercializate. Ea a reamintit si faptul ca un producator roman, Cramele Halewood, foloseste exclusiv metode traditionale de preparare a vinurilor.

Vizita in Romania a jurnalistei Patti Morrow a fost realizata prin intermediul JayWay Travel, o agentie de turism specializata in organizarea de vacante in Europa Centrala si de Est si care asigura posibilitatea unor vizite personalizate, in functie de dorintele turistilor.

Digi24.ro

4. Angajații români consideră că merită salarii cu 40% mai mari

Așteptările salariale ale angajaților români cresc de la an la an. Dacă anul trecut un român ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum așteptările pornesc de la minimum 2.844 de lei, arată un studiu publicat de eJobs și citat de Profit.ro.

Participanții la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele actuale. În medie, diferența dintre salariul curent și cel considerat just la nivelul pieței este mai mare de 1.000 de lei.

În plus, tinerii cred că ar trebui să câștige cu 50% mai mult decât în prezent.

De asemenea, angajații ar accepta să-și schimbe jobul dacă li s-ar oferi cel puțin 500 de lei în plus față de salariul actual.

5. Indienii fac covoare cu lână românească

Un centru de colectare a lânii a fost deschis în județul Bistrița-Năsăud, iar de acolo au fost trimise deja 1.500 de tone de material în India. La încărcarea ultimului camion au fost invitați și preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, și ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Depozitul de colectare a lânii a fost deschis lângă oraşul Sângeorz Băi. Ciobanii din zonă au adus acolo sute de kilograme de material, iar proprietarul spune că a găsit deja clienţi. 1.500 de tone de lână au fost trimise în India.

„Am început să colectăm la sfârșit de iulie anul curent. Un program ce include spălătorie, pieptănătură, fabrica de izolaţii. În India am înţeles că covoare se fac, e cel mai mare producător de covoare din lume”, spune Ioan Niculai, proprietarul centrului de colectare.

Dar ciobanii încă au nemulţumiri. Subvenția de un leu pe kilogram oferită de stat este prea mică, spun oamenii.

„Noi plătim cinci lei ca să tunzi o oaie şi să o dai cu un leu e batjocură totală”, spune Niculai Traian, cioban.

Ministrul Agriculturii, prezent alături de Liviu Dragnea la pregătirea ultimului camion încărcat cu lână, recunoaşte că subvenţia e mică, dar susține ca e un prim imbold pentru valorificarea acestui produs.

„Şi eu cred că este prea puţin, dar cred că este bine să cântărim cu efortul minţii. În ţara românească, media este cam 3 kilograme de lână pe oaie. Depinde de rasă, sigur. Trei kilograme cu un leu fac trei lei, exact cât e tunsul astăzi”, spune Petre Daea, ministrul Agriculturii.

„Până acum s-au înscris 32.000 de oieri în acest program. Daca 32.000 de oieri s-au înscris în acest program înseamnă că e important şi înseamnă că îi ajută”, spune Liviu Dragnea, președintele Cemerei Deputaților.

Tot în județul Bistrița-Năsăud, Liviu Dragnea și Petre Daea au vizitat, la Lunca Ilvei, o fabrică de cherestea și de case din lemn care foseşte lâna pentru izolarea locuinţelor.

6. Cultivatorii de goji primesc mai ușor bani europeni

Cei care vor să cultive goji vor primi mai uşor fonduri europene. Guvernul a fost de acord ca aceşti arbuşti fructiferi să fie consideraţi prioritari în Legea pomiculturii.

Fără această modificare, cultivatorii de goji aveau şanse mici să primească finanţare nerambursabilă, din cauza punctajului mic obţinut la depunerea dosarelor.

Fructele goji sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătăţii, datorită conţinutului de nutrienţi şi a efectului antioxidant.

În România există câteva zeci de hectare cultivate cu goji. Pe un hectar pot fi plantate cam 3.000 de arbuști, fiecare dintre aceștia producând cel puţin două kilograme de fructe.

7. România la bilanț. Primele efecte economice ale deciziilor politice nu sunt cele așteptate

Digi24 vă propune o analiză săptămânală a economiei, una bazată pe cifre care ne ajută să înţelegem nu doar în ce direcţie merge economia ţării, dar şi cum anume resimt cetăţenii acest lucru. Cresc salariile, sunt eliminate taxe, dar cât anume costă toate aceste măsuri, care sunt efectele lor? Răspunsurile, bazate pe cifre oficiale, vin de la România la Bilanţ.

S-a terminat criza politică, România are un guvern nou, dar, economic vorbind, problemele parcă abia acum încep să apară. Efectele economice ale deciziilor politice se văd deja şi nu sunt unele la care pare că s-ar fi aşteptat oficialii.

Una dintre promisiunile care a dus la instalarea unui Guvern condus de PSD s-a referit la majorările salariale, lucru care s-a şi întâmplat la începutul anului.

Deşi statul nu are atât de mulţi angajaţi plătiţi cu minimul pe economie, impactul tot a fost mare. În doar cinci luni, cheltuielile cu personalul a ajuns de la puţin peste 16 miliarde de lei, la mai bine de 27 de miliarde.

Când analiştii atrăgeau atenţia că bugetul nu va suporta toate majorările salariale, oficialii explicau că veniturile mai mari înseamnă şi contribuţii mai mari către bugetul de stat.

Ultimele date de la finanţe arată că raţionamentul a fost corect pentru că doar încasările de pe urma impozitului pe venit şi salarii a crescut de peste patru ori în doar cinci luni.

Evident însă că sumele nu se acoperă, iar statul începe să aibă probleme cu redistribuirea încasărilor încât să acopere promisiunile politice.

Un alt exemplu de promisiune împlinită este majoarare pensiilor, la fel şi eliminarea indemnizaţiei pentru mame. Aceste două decizii au dus la costuri mai mari cu asistenţa socială. Creşterea a fost de peste trei miliarde de lei.

Guvernul a sperat că mare parte din aceste costuri se vor acoperi şi cu încasările de pe urma consumului. Teoria nu s-a regăsit însă şi în practică.

Unul dintre cei mai buni indicatori este taxa pe valoare adăugată. Puţin peste 21 de miliarde de lei au ajuns la stat din TVA, sumă mai mică decât în 2016 când cota generală era cu un punct procentul mai mare.

La fel a fost şi în cazul accizelor. Încasări mai mici, deşi, având în vedere consumul în creştere, anumite reduceri de accize ar fi fost acoperite.

În total, statul a cheltuit cu peste 9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut în timp ce a încasat cu doar aproape 8% în plus.

Ştiţi însă ce nu se prea simte în aceste cheltuieli mai mari? Investiţiile! Din cele peste o sută de miliarde cheltuite, investiţiie au însemnat doar 4,2 miliarde de lei. Adică doar 0,5% din produsul intern brut al ţării.

Dezechilibrul este evident, dar chiar şi aşa, cu un deficit de 2,17 miliarde de lei după primele cinci luni ale anului, statul spune că nu sunt motive de îngrijorare.

Explicaţia: bugetul este gândit din start cu un minus de 24 de miliarde, ceea ce însemnă că, proporţional vorbind, situaţia este sub control. Nu şi când semnalele de încetinere a economiei vin din piaţa liberă.

Companiile, de exemplu, nu par să se descurce foarte bine din moment ce au contribuit la stat prin intermediul impozitului pe profit cu aproape 400 de milioane mai puţin decât în intervalul ianuarie – mai din 2016.

Toate aceste minusuri sunt după doar primele cinci luni din an. Ne mai rămân încă şapte luni statistice să analizăm cifrele şi să calculăm cât de departe se duce programul de guvernare de promisiunele asumate în momentul alegerilor electorale.

Print Friendly, PDF & Email