Revista presei din data de 05.09.2017

Revista presei din data de 05.09.2017 – Patronatul IMM Prahova

Cuprins:

Apariții în presă ale CNIPMMR.
B1.ro.
 1. Plata defalcată a TVA: Peste 97% dintre firme se opun măsurii economice anunțată de govern.
Dcnews.ro.
 1. Start-Up Nation. Jianu: Guvernul nu are bani.
 2. Split TVA, plată defacată. Florin Jianu: Blochează economia.
Start-up.ro, Wall-street.ro.
 1. Probleme la Start-Up Nation? Fostul ministru pentru antreprenoriat spune că nu sunt bani pentru finanțarea proiectelor.
Romaniatv.ro.
 1. Florin Jianu: Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei. ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
Startupcafe.ro.
 1. Îngrijorări la Start-up Nation. Creatorul programului: Nu are alocați toți banii acum, în lipsa rectificării bugetare.
 2. Studiu de impact, Consiliul pentru IMM-uri: Split TVA va bloca economia.
Wall-street.ro.
 1. Florin Jianu despre programul Start-up Nation: Incep sa ma ingrijorez! Nu exista in acest moment bani pentru plata proiectelor!
Capital.ro.
 1. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
Adevarul.ro.
 1. CNIPMMR propune înfiinţarea Institutului de Export: „România are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat”.
Newslist.ro.
 1. 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA – sondaj CNIPMMR.
 2. Jianu (CNIPMMR): În acest moment Guvernul nu are bani pentru proiectele din programul Start-Up Nation.
 3. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
Bursa.ro.
 1. CNIPMMR: 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA.
Bursa.ro.
 1. CNIPMMR: 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA.
Economica.net.
 1. 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA – sondaj CNIPMMR.
Startupcafe.ro.
 1. Jianu, CNIPMMR: Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei. ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
 2. Patroni IMM: Trezoreria dă extrasul de cont pe niște fițuici lungi și semnezi cu un creion legat acolo.
Diacaf.ro.
 1. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
Newskeeper.ro, Alba24.ro.
 1. CNIPMMR: Guvernul nu are bani pentru proiectele câştigătoare în cadrul programului Start-Up Nation.
Pauza-online.ro.
 1. Peste 97% dintre firme nu susțin plata defalcată a TVA (sondaj al Consiliului pentru IMM-uri).
Press-mania.ro.
 1. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei;ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
Businesscover.ro.
 1. CNIPMMR: Split TVA va duce la blocarea întregii economii.
Bitpress.ro.
 1. Creșterea accizelor la carburanți: Poziția CNIPMMR în urma sondajelor.
Mediafax.ro.
 1. CNIPMMR propune înfiinţarea Institutului de Export, care trebuie dezvoltat cu finanţare inclusiv din bugetele locale.
Hotnews.ro.
 1. Peste 97% dintre firme nu susțin plata defalcată a TVA (sondaj al Consiliului pentru IMM-uri).

Wall-street.ro.

 1. CNIPMMR: Plata defalcata a TVA va duce la blocarea economiei; Sa vedem in decembrie cate firme au optat voluntar!
Inro.news.ro.
 1. CNIPMMR propune înfiinţarea Institutului de Export: „România are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat”.
Ceinou.ro.
 1. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură.
Incont.stirileprotv.ro.

30. Salariile românilor care lucrează la privat ar putea scădea cu 20%: “E un fel de păcăleală a statului”.

Apariții în presă ale CNIPMMR

B1.ro

1. Plata defalcată a TVA: Peste 97% dintre firme se opun măsurii economice anunțate de guvern

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care introduce obligativitatea plății defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018.

Această măsură nu este însă deloc bine văzută de către oamenii de afaceri din România care îi aduc numeroase critici privind efectele pe care le va produce în piață.

Un sondaj realizat de Consiliul National pentru Întreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arată ca 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcata a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră ca această modificare va avea efecte negative asupra activitătii firmei lor, au anunțat luni reprezentanții Consiliului, conform hotnews.ro.

Sondajul a fost realizat pe un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

Afaceriștii se plâng că prin introducerea plății defalcate a TVA se va crește birocrația prin dublarea numărului de plăți și prin măsurile suplimentare de verificare și de management a TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

De asemenea, aceștia se mai plâng că va fi afectat cash-flow-ul și se vor bloca bani, că vor apărea costuri bancare suplimentare cu nou cont, costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile sau un efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare.

În plus, 91,9% din respondenți au afirmat că nu au fost consultați de către autorități privind aplicarea plății defalcate a TVA și s-au informat din mass-media sau de pe internet.

Dcnews.ro

2. Start-Up Nation. Jianu: Guvernul nu are bani

”Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic şi normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului”, a spus Florin Jianu.

Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

”Ministerul (pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – n. r.) ar trebui să spună zilnic şi asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre, unii întreprinzători îmi spun că nici măcar nu au primit un semn în acest sens. De asemenea, ar trebui să existe paşi asumaţi din partea Guvernului în ceea ce priveşte plăţile, pentru că s-au semnat nişte contracte, iar semnarea nu ştim dacă a continuat, nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi, nu am văzut proiecte demarate”, a continuat Jianu.

El a mai spus că o rectificare bugetară ar putea să aibă loc abia în luna octombrie. ”Suntem deja la începutul lunii septembrie şi am înţeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile şi pensiile, investiţiile sunt la un minim istoric”, a susţinut Jianu.

Rezultatele finale ale programului din acest an Start-Up Nation arată că au fost depuse 19.026 planuri validate, din care 8.600 ar intra la finanţare. Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei. 

3. Split TVA, plată defacată. Florin Jianu: Blochează economia

Introducerea obligaţiei ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) și fost ministru al mediului de Afaceri, Florin Jianu. 

„România ar fi prima şi singura ţară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toţi operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani şi se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani şi se gândeşte introducerea măsurii doar pentru tranzacţiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale”, a arătat Jianu. 

Potrivit acestuia, din păcate, Guvernul nu realizează analize de impact şi teste IMM în mod real. În mod nejustificat şi total eronat, se trece în nota de fundamentare a fiecărei măsuri menţiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arată că există un mare impact. 

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiţi-vă că o cincime din banii pe care îi deţine o firmă vor fi blocaţi într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanţa de urgenţă există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR. 

Măsură imposibil de aplicat

El a susţinut că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri. 

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanţă ca ei să depună TVA-ul aferent operaţiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiţi-vă la un chioşc de la ţară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranţa că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF şi-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd şi inaplicabil. Veţi vedea că această măsură va bloca economia”, a adăugat Jianu. 

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură. 

„Acum o lună şi jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcţionează, nu merge. În plus, trezoreria funcţionează doar de la ora 10:00 la 12:00 şi acolo încă se fac socoteli pe fişă contabilă, adică nu sunt informatizaţi aproape deloc”, a arătat Rogojinaru, conform Agerpres.

Start-up.ro, Wall-street.ro

4. Probleme la Start-Up Nation? Fostul ministru pentru antreprenoriat spune că nu sunt bani pentru finanțarea proiectelor

Programul Start-up Nation, prin care statul român vrea să finanțeze cu până la 200.000 de lei antreprenorii români, s-ar afla în impas pentru că, cel mai probabil, nu vor exista banii necesari pentru finanțarea proiectelor admise.

Semnalul de alarmă a fost tras de Florin Jianu, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri și inițiatorul programului. Acesta susține că banii necesari ar fi trebuit alocați la rectificarea bugetară, estimată a avea loc în luna august. Cum rectificarea nu a avut loc, și cum este tot mai probabil că aceasta va fi negativă, programul se află într-o situatie “îngrijorătoare”, spune Jianu, citat de wall-street.ro.

“Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a facut rectificarea bugetară și, practic, programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului când am creat porogramul pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei, bani pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului. Neexistând această rectificare, care de obicei se făcea în august, încep să mă îngrijorez pentru că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor”, a declarat Florin Jianu.

Potrivit acestuia, ministerul ar trebui să spună zilnic și oficial asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre. “Eu vorbesc cu întreprinzătorii care spun că nu au niciun semn în acest sens. Cred că ar trebui asumat zilnic, să vedem cum merg evaluările în cadrul acestui program și, de asemenea, niște pași asumați din partea Guvernului pentru ceea ce înseamnă plățile”, a adăugat Jianu. 

Romaniatv.ro

5. Florin Jianu: Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei. ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Introducerea obligației ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat, luni, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de presă.

„România ar fi prima și singura țară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toți operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani și se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani și se gândește introducerea măsurii doar pentru tranzacțiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale”, a arătat Jianu.

Potrivit acestuia, din păcate, Guvernul nu realizează analize de impact și teste IMM în mod real. În mod nejustificat și total eronat, se trece în nota de fundamentare a fiecărei măsuri mențiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arată că există un mare impact.

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiți-vă că o cincime din banii pe care îi deține o firmă vor fi blocați într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanța de urgență există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR, conform Agerpres.

El a susținut că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri.

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanță ca ei să depună TVA-ul aferent operațiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiți-vă la un chioșc de la țară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranța că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF și-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd și inaplicabil. Veți vedea că această măsură va bloca economia”, a adăugat Jianu.

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură.

„Acum o lună și jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcționează, nu merge. În plus, trezoreria funcționează doar de la ora 10:00 la 12:00 și acolo încă se fac socoteli pe fișă contabilă, adică nu sunt informatizați aproape deloc”, a arătat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, există la nivel național peste 300.000 de contribuabili care plătesc TVA și fac pe parcursul unei zile în jur de un milion de facturi. Din aceștia, peste jumătate sunt în București.

„Deci, noi nu vorbim povești pentru că suntem Gică Contra, nici pe departe, dar această măsură este imposibil de realizat, ca și când ne-ar pune cineva pe noi să alergăm suta de metri în 9,9 secunde”, a exemplificat el.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicității arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.

Startupcafe.ro

6. Îngrijorări la Start-up Nation. Creatorul programului: Nu are alocați toți banii acum, în lipsa rectificării bugetare

Inițiatorul programului Start-up Nation, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, se declară îngrijorat de întârzierea celor 1,2 miliarde de lei care mai trebuie alocați pentru susținerea programului Start-up Nation 2017, prin care statul spune că oferă ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unor firme mici și mijlocii. Între timp, antreprenori care au intrat în program susțin că funcționarii statului le-au recomandat să nu se grăbească cu investițiile, ci aștepte alocarea banilor.

”Am fost astazi la OTIMM Constanta, cei de acolo mi-au recomandat ca dupa semnarea acordului, cel putin pana la momentul alocarii bugetare sa nu fac nici-o miscare. Mai exact sa nu fac achizitii, sa nu fac credit la banca etc. Asa va sfatuiesc si pe voi, deoarece in momentul alocarii bugetare avem o oarecare asigurare ca sunt bani, pana atunci nu” – a scris luni pe Facebook un constănțean care spune că a aplicat în program. Userul ”Cristi Cristya” a postat mesajul în grupul de Facebook Start up Nation  într-un grup destinat aplicanților START UP NATION, destinat aplicanților și consultanților din program.

Așa cum a scris StartupCafe încă de la început, programul Start-up Nation 2017 are alocați 500 de milioane de lei credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget prin lege. Problema este că acești bani pot fi folosiți numai de către aplicanții din mediul urban în afară de București și județul Ilfov. Aceștia sunt banii pe care ulterior statul vrea să-i deconteze de la Uniunea Europeană.

Pentru restul aplicanților mai sunt prevăzute credite de angajament de 1,2 miliarde de lei. Aceste alocări au nevoie însă de o rectificare bugetară pentru a fi transformate în credite bugetare, adic bani puși efectiv la dispoziția firmelor câștigătoare.

Pentru cei 1,2 miliarde de lei este nevoie ca Guvernul să efectueze o rectificare bugetară, care însă s-a amânat până în octombrie, conform celor mai recente declarații ale guvernanților.

Acesta a stârnit îngrijorarea lui Florin Jianu, cel care a inițiat proramul Start-up Nation, la începutul anului, ca minstru pentru Mediul de Afaceri. El este acum președintele Consiliului Național al IMM-urilor.

„Încep să mă îngrijorez, pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul e  în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi aproape 2 miliarde de lei pe care îi foloseai abia în a doua jumătate a anului”, a spus Florin Jianu, chestionat de StartupCafe.ro, într-o conferință.

El e sceptic că rectificarea care ar urma să fie în octombrie va fi una pozitivă.

„Suntem deja la începutul lui septembrie și am înțeles, de la surse neoficiale, că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie.

Nu s-a făcut rectificare în august, pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au majorat salariile și pensiile”, a mai spus Jianu.

START-UPNATION 2017 – articolul 12 și ”fantoma” clauzei suspensive

Un motiv în plus de îngrijorare pentru aplcanți este și articolul 12 din acordul de finanțare, așa cum a atras atenția StartupCafe.ro încă dinainte de startup aplicației electronice.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri (ca administrator de schema de minimis), si-a luat o masura de precautie pentru a nu fi tras la raspundere, in instanta, in eventualitatea in care Guvernul nu-i aproba banii la rectificare, la timp, sau poate, in cazul cel mai rau posibil, deloc. „În cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului, administratorul este exonerat de orice răspundere” – prevede articolul 12 al acordului de finantare.

Acum, după ce o serie de antreprenori au semnat deja contracte de finanțare, unii dintre aplicanți, precum și dintre consultanți au reclamat faptul că statul nu îșiasumă clar obligații de finanșare prin acord.

Situația i-a facut pe unii dintre consultanții cu experiență în accesarea fondurilor nerambursabile să facă o paralelă cu clauza suspensivă de la fostul Program Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, când foarte multe organizații care au derulat proiecte s-au trezit cu întțrzieri mari la plățile de la stat, ceea ce le-a creat probleme financiare grave.

7. Studiu de impact, Consiliul pentru IMM-uri: Split TVA va bloca economia

Ce n-a făcut guvernul, fac micile firme: un sondajrealizat de Consilul pentru IMM-uri arată că plata defalcată a TVA va avea efecte negative majore.

Guvernanții impun măsura de la 1 ianuarie.

Sondajul a fost prezentat după ce săptămâna trecută Guvernul a adoptat măsura prin care firmele și persoanele, plătitoare de TVA, trebuie să își deschidă un cont separat pentru a vira sau a încasa Taxa pe Valoaree Adăugată.

La studiu au participat aproape 1000 de respondenți

”Peste 97 la sută dintre aceștia au declarat faptul că activitatea lor va fi afectată de introducerea acestei măsuri și este o măsură care nu ar trebui introdusă în economie (…) 20 la sută din cash-ul unei firme prin introducerea unei astfel de măsuri”, a spus la Europa Fm, Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Florin Jianu subliniază că acest sistem de plată defalcată a TVA-ului se aplică  doar în două țări, Italia și Polonia – și acolo parțial, după luni de zile de discuții

”România ar fi prima țară care ar oblige întreaga economie, toți operatorii să abordeze acest tip de TVA defalcat. În opinia noastră măsură va duce la blocajul întregii economii”, a mai spus Jianu.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.

Rezultatul sondajului va fi transmis Executivului.

Wall-street.ro

8. Florin Jianu despre programul Start-up Nation: Incep sa ma ingrijorez! Nu exista in acest moment bani pentru plata proiectelor!

Programul Start-up Nation se afla in impas pentru ca, cel mai probabil, nu vor exista banii necesari pentru finantarea proiectelor admise. Fostul ministru al Mediului de Afaceri si initiatorul prpgramului, Florin Jianu, sustine ca banii necesari ar fi trebuit alocati la rectificarea bugetara, estimata a avea loc in luna august. Cum rectificarea nu a avut loc, si cum este tot mai probabil ca aceasta va fi negativa, programul se afla intr-o situatie “ingrijoratoare”, spune Jianu.

“Incep sa ma ingrijorez pentru ca nu s-a facut rectificarea bugetara si, practic, programul Starpt-up Nation este in continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la inceputul anului cand am creat porogramul pentru ca nu era logic si normal sa incarci bugetul de stat cu credite bugetare, sa blochezi o suma de aproape 2 miliarde de lei, bani pe care nu ii foloseai decat in a doua jumatate a anului. Neexistand aceasta rectificare, care de obicei se facea in august, incep sa ma ingrijorez pentru ca nu exista in acest moment bani pentru plata proiectelor, a declarat Florin Jianu in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit acestuia, Ministerul ar trebui sa spuna zilnic si oficial asumat cate proiecte sunt evaluate in acest moment, pentru ca apar tot felul de cifre. “Eu vorbesc cu intreprinzatorii care spun ca nu au niciun semn in acest sens. Cred ca ar trebui asumat zilnic, sa vedem cu merg evaluarile in cadrul acestui program si, de asemenea, niste pasi asumati din partea Guvernului pentru ceea ce inseamna platile”, a adaugat Jianu.

Totodata, el sustine ca este cu atat mai iingrijorat cu cat, la datele actuale, cel mai probabil rectificarea bugetara va fi negativa, adica ar trebui sa se taie bani de la cheltuieli.

“Suntem la inceputul lui septembrie, am inteles din surse neoficiale ca rectificarea va fi in octombrie. Nu s-a facut rectifiecarea, si e simplu de vazut pe datele statistice, pentru ca ar fi fost negativa. Se asteapta sa fie o rectificare pozitiva (la Guvern-n.r.), dar noi nu credem ca va fi asa. Cu cat timpul trece, cu atat se afunda intr-un deficit din ce in ce mai mare, pentru ca s-au crescut salariile, pensiile, investitile sunt la un minim istoric in acest mpemnt…”, a mai spus Florin Jianu.

Capital.ro

9. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Întreaga economie va fi blocată din cauza introducerii obligaţiei ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separate, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, potrivit Agerpres.

„România ar fi prima şi singura ţară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toţi operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani şi se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani şi se gândeşte introducerea măsurii doar pentru tranzacţiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale”, a precizat Jianu.

Conform acestuia, Guvernul nu efectuează analize de impact şi teste IMM în mod real. În mod nejustificat şi total eronat, se trece în nota de funamentare a fiecărei măsuri menţiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, iar realitatea arată contrariul, există un mare impact.

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiţi-vă că o cincime din banii pe care îi deţine o firmă vor fi blocaţi într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanţa de urgenţă există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a explicat că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri.

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanţă ca ei să depună TVA-ul aferent operaţiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiţi-vă la un chioşc de la ţară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranţa că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF şi-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd şi inaplicabil. Veţi vedea că această măsură va bloca economia”, a adăugat Jianu.

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură.

„Acum o lună şi jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcţionează, nu merge. În plus, trezoreria funcţionează doar de la ora 10:00 la 12:00 şi acolo încă se fac socoteli pe fişă contabilă, adică nu sunt informatizaţi aproape deloc”, a arătat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, există la nivel naţional peste 300.000 de contribuabili care plătesc TVA şi fac pe parcursul unei zile în jur de un milion de facturi. Din aceştia, peste jumătate sunt în Bucureşti.

Adevarul.ro

10. CNIPMMR propune înfiinţarea Institutului de Export: „România are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat”

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită autorităţilor înfiinţarea Institutului de Export, în parteneriat public privat, precizând că România are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat în prezent, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor, care nu este suficient susţinută.

CNIPMMR doreşte ca Institutul să contribuie la promovarea atractivităţii produselor româneşti la export şi a ofertelor întreprinderilor exportatoare, la valorificarea potenţialului de export al României, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor, dar şi la atragerea de investiţii în România. De asemenea, el ar trebui să mai contribuie la asigurarea de servicii suport pentru companiile care exportă şi care doresc să se dezvolte pe pieţele globale, la servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor, la identificarea oportunităţilor de export şi de atragere de investiţii, la organizarea de evenimente şi derularea de programe specifice şi la maximizarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea economică a României. Potrivit CNIPMMR, Institutului de Export trebuie dezvoltat în parteneriat public privat, cu finanţare de la bugetul de stat şi de la bugetele locale (fiind de utilitate publică şi asigurând servicii de interes general), cu implicarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor, pentru asigurarea unor servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor şi valorificarea potenţialului lor de export. Situaţia exporturilor României.

În primele cinci luni din anul 2017, România a exportat mărfuri în valoare de 19,6 miliarde euro în Uniunea Europeană (75,7% din total) şi a importat de 23 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, 76% din totalul importurilor. În comerţul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit, exporturile în afara UE de 6,26 miliarde euro, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 7,27 miliarde euro. Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior, cu 47,9% la export şi 36,9% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,7% la export şi 30,7% la import. Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7% din exporturi şi 9% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,6% din exporturi şi 13,4% din importuri.

Ce astfel de instituţii mai funcţionează în alte state

Potrivit CNIPMMR, la nivelul celorlalte state membre ale UE, funcţionează structuri complexe, cu competenţe multiple, atât în domeniul exporturilor, cât şi promovării produselor naţionale, atragerii de investiţii, identificării oportunităţilor şi organizarea de evenimente şi programe, cu servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor, cu o cooperare permanentă cu organizaţiile de afaceri.

Franta: „Business France” este agenţia naţională franceză pentru internaţionalizarea economiei franceze, care se înfiintează la 1 ianuarie 2015 din fuziunea UBIFRANCE şi AFII (Agence Française pentru Investissements Internationaux), cu scopul de a spori şi promova atractivitatea ofertei produselor din Franţa si teritoriile sale (la reuniunea strategică de consultare privind atractivitatea din 17 februarie 2014, Preşedintele Republicii a anunţat decizia sa de a combina UBIFRANCE şi AFII, Ordonanţa nr. 2014-1555 din 22 decembrie 2014 şi Decretul nr. 2014-1571 din 22 decembrie 2014 punând în aplicare această absorbţie începând cu 1 ianuarie 2015). Business France are statutul de instituţie publică industrială şi comercială, furnizor naţional de servicii publice pentru internaţionalizarea economiei franceze, sub supravegherea Ministerului Economiei, Industriei şi Afacerilor Digitale (Ministre de l’Economie, de l’Industrie et du Numérique), Secretarul de Stat pentru Comerţ Exterior, Promovarea Turismului (Secrétaire d’État au Commerce extérieur, de la Promotion du tourisme et des Français à l’étranger) şi alte ministere (Ministre du Logement, de l’Egalité des territoires et de la Ruralité et du Ministre des Affaires Etrangères et du Développement International).

Business France are o echipă dinamică de 1500 de profesionişti, în Franţa şi în 70 de ţări, care susţin companiile franceze de la începutul până la finalizarea proiectelor în domeniul exportului, investiţiilor sau parteneriatelor internaţionale, într-o abordare clar orientată spre eficienţă şi rezultate, de la asamblarea operaţională a acţiunilor până la urmărirea lor pe termen lung. Misiunile Business France sunt următoarele:

– Asistenţă în dezvoltarea internaţională a IMM-urilor şi a exporturilor acestora;

– Prospectarea şi primirea de investitori străini în Franţa;

– Promovarea atractivităţii şi a imaginii economice a Franţei, a întreprinderilor şi a teritoriilor sale;

– Gestionarea şi dezvoltarea Serviciului Voluntar Internaţional în Întreprinderi (V.I.E).  

În Franţa: echipele de afaceri includ experţi sectoriali, juridici şi de reglementare, V.I.E., sunt 6 sucursale Interregional Business France (30 de angajaţi în regiuni), localizate la nivel local, ofiţeri de afaceri internaţionale în birourile regionale care oferă consiliere şi servicii în timp real pentru IMM-uri pentru a cuceri noi pieţe, pentru a dezvolta o reţea de distribuţie sau pentru a initia operaţiuni. Partenerii Business France sunt Camerele de Comerţ şi Industrie, care ajută la mobilizarea companiilor cu potenţial de export. Există 85 de birouri de afaceri în 70 de ţări, organizate de domenii de activitate, ca „porţi de intrare” a IMM-urilor franceze pe pieţele externe.

Reţeaua lor permite optimizarea unei prospecţii regionale. Business Franţa şi-a unit forţele cu parteneri exclusivi (CCIFE) în ţările în care agenţia nu este prezentă (Iordania, Madagascar, Maroc, Nigeria, Peru, RDC, Venezuela). Marea Britanie: “Department for International Trade” este încadrat în categoria departamentelor ministeriale (https://www.gov.uk/government/organisations ),

Departamentul pentru Comerţ Internaţional a înlocuit UK Trade & Investment în iulie 2016. Misiunea este de a ajuta companiile să exporte, să se dezvolte pe pieţele globale, dar şi atragerea de investiţii în Marea Britanie. Serviciile sunt oferite în peste 100 de pieţe din întreaga lume, prin:

– Peste 1.200 de angajaţi din afara

Regatului Unit – În jur de 500 de angajaţi ai sediului din Londra şi Glasgow

– Aproximativ 400 de angajaţi din regiunile engleze. În fiecare lună se publică sute de noi oportunităţi de export din întreaga lume, precum şi evenimente, târguri comerciale, misiuni, etc. Ofera acces la o reţea regională de specialişti în comerţul internaţional din Regatul Unit care ajută companiile să dobândească abilităţile, contactele şi încrederea pentru a începe să exporte sau să pătrundă pe noi pieţe. Colaborează îndeaproape cu o reţea globală de consultanţi, pentru a se asigura că întreprinderile din Marea Britanie primesc cele mai bune sfaturi despre exportul pentru destinaţiile alese. De asemenea, oferă programe pentru:

– Oportunităţi de mare valoare, pentru a ajuta companiile să câştige proiecte mari în străinătate;

– E-export, pentru a ajuta comercianţii cu amănuntul şi mărcile să vândă produsele online;

– Oferă subvenţii întreprinderilor eligibile pentru a putea participa la evenimentele internaţionale;

– Introducerea pe piaţa, oferind cercetări personalizate cu reţeaua de experţi internationali;

– Licitarea pentru proiecte internaţional;

– Alt sprijin pentru exportatori

Italia: L’ICE-Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane. Agenţia pentru promovarea în străinătate şi internaţionalizarea companiilor italiene a fost înfiinţată prin DL n.98 din 06.07.11, cu modificările ulterioare, ca o entitate cu personalitate juridică de drept public, sub direcţia şi supravegherea Ministerului dezvoltării economice, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Externe şi după consultarea Ministerului Finanţelor. Misiunea L’ICE este de a facilita, dezvolta şi de a promova relaţiile economice şi comerciale italiene cu ţări străine – cu o atenţie deosebită asupra nevoilor întreprinderilor mici şi mijlocii, consorţiilor şi grupările lor – şi pentru activitatea de dezvoltare a internaţionalizării companiilor italiene şi comercializare a bunurilor şi serviciilor lor pe pieţele internaţionale.

Prin biroul de la Roma, Oficiul de Milano şi reţeaua din lume, agenţia desfăşoară activităţi de informare, asistenţă, companii de promovare, formarea companiilor şi a tinerilor absolvenţi, promovarea cooperării în sectoarele: industrie, agricultură, servicii alimentare, distribuţie şi sectorul terţiar. Activitatea L’ICE în străinătate este parte a autorităţilor diplomatice italiene, lucrând în cooperare cu organizaţiile de afaceri şi alte părţi interesate publice şi private, asigurând un sprijin coordonat pentru întreprinderi şi reţelele naţionale care se angajează în procesul de internaţionalizare cu scopul promovării imaginii produselor italiene în lume şi a Italiei ca destinaţie pentru investiţiile străine.

În desfăşurarea activităţilor sale, agenţia colaborează îndeaproape cu regiunile, camerele de comerţ, industrie, comerţ şi agricultură, organizaţiile de afaceri şi alte părţi interesate publice şi private, în conformitate cu liniile directoare şi cu planificarea strategică în domeniul promovării şi internaţionalizării companiilor.

Germania: Das Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA): Biroul (Oficiul) Federal pentru Afaceri Economice şi Controlul Exporturilor (BAFA) din Eschborn lângă Frankfurt este o autoritate federală al Ministerului Federal al Economiei şi Energiei (BMWi), îndeplinind şi sarcini pentru alte ministere federale.

Oficiul are şase direcţii generale: Direcţia Generală 1 (Serviciile Centrale) este responsabilă cu administrarea internă, Directia 2 (Export, proceduri, autorizatii, regimuri internationale, proiecte), Directia 3 (Export, Tehnologie, Evaluare Tehnică, Regimuri Internaţionale – Tehnologie), Direcţia Generală 4 este însărcinată cu promovarea dezvoltării economice şi a IMM-urilor, Direcţia Generală 5 vizează tranziţia către energia regenerabilă şi obiectivele guvernului federal privind protecţia climei, Direcţia Generală 6, Organismul de Supraveghere a Auditorilor este responsabil de controlul de supraveghere al Camerei Contabililor Publici. Direcţiile generale, la rândul lor, sunt subdivizate în direcţii şi secţii. Oficiul Federal pentru Afaceri Economice şi Controlul Exporturilor are în prezent aproximativ 1000 de angajaţi.

Irlanda: Department of Foreign Affairs and Trade Departamentului pentru Afaceri Externe şi Comerţ are ca obiective:

– promovarea Irlandei ca locaţie atractivă pentru investiţii în afaceri

– asigurarea sprijinului în străinătate pentru investitori, exportatori, cumpărători şi turişti;

– maximizarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea economică a Irlandei. Coordonează activitatea Consiliului de Comerţ Export, care este responsabilă de monitorizarea Strategiei de Comerţ a Guvernului, consiliu prezidat de ministrul afacerilor externe şi comerţului si care include si:

– Ministrul pentru locuri de muncă, întreprinderi şi inovare

– Ministrul Agriculturii, Alimentaţiei şi Marinei

– Ministrul Transporturilor, Turismului şi Sportului – Ministrul Educaţiei şi Aptitudinilor

 – Ministrul de Stat pentru Dezvoltare, Promovarea Comerţului şi Cooperarea Nord-Sud – Directorii executivi ai Enterprise Ireland, IDA Ireland, Bord Bia, Tourism Ireland and Science Foundation Ireland

– Funcţionari din alte departamente guvernamentale şi reprezentanţi din sectorul privat.

Newslist.ro

11. 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA – sondaj CNIPMMR

Un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA şi tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activităţii firmei lor, au anunţat luni reprezentanţii Consiliului.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 – 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.

Întrebaţi dacă susţin modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare. De asemenea, 97,5% dintre respondenţi au menţionat că instituirea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor.

12. Jianu (CNIPMMR): În acest moment Guvernul nu are bani pentru proiectele din programul Start-Up Nation

Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câștigătoare în programul Start-Up Nation, pentru că nu a existat o rectificare bugetară în luna august, a declarat, luni, Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), într-o conferință de presă.

„Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului”, a spus Jianu.

Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

„Ministerul (pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat — n. r.) ar trebui să spună zilnic și asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre, unii întreprinzători îmi spun că nici măcar nu au primit un semn în acest sens. De asemenea, ar trebui să existe pași asumați din partea Guvernului în ceea ce privește plățile, pentru că s-au semnat niște contracte, iar semnarea nu știm dacă a continuat, nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi, nu am văzut proiecte demarate”, a continuat Jianu.

El a mai spus că o rectificare bugetară ar putea să aibă loc abia în luna octombrie.

„Suntem deja la începutul lunii septembrie și am înțeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile și pensiile, investițiile sunt la un minim istoric”, a susținut Jianu.

Rezultatele finale ale programului din acest an Start-Up Nation arată că au fost depuse 19.026 planuri validate, din care 8.600 ar intra la finanțare. Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei.

13. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Introducerea obligației ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat, luni, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de presă.

„România ar fi prima și singura țară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toți operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani și se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani și se gândește introducerea măsurii doar pentru tranzacțiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale”, a arătat Jianu.

Potrivit acestuia, din păcate, Guvernul nu realizează analize de impact și teste IMM în mod real. În mod nejustificat și total eronat, se trece în nota de fundamentare a fiecărei măsuri mențiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arată că există un mare impact.

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiți-vă că o cincime din banii pe care îi deține o firmă vor fi blocați într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanța de urgență există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a susținut că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri.

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanță ca ei să depună TVA-ul aferent operațiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiți-vă la un chioșc de la țară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranța că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF și-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd și inaplicabil. Veți vedea că această măsură va bloca economia”, a adăugat Jianu.

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură.

„Acum o lună și jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcționează, nu merge. În plus, trezoreria funcționează doar de la ora 10:00 la 12:00 și acolo încă se fac socoteli pe fișă contabilă, adică nu sunt informatizați aproape deloc”, a arătat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, există la nivel național peste 300.000 de contribuabili care plătesc TVA și fac pe parcursul unei zile în jur de un milion de facturi. Din aceștia, peste jumătate sunt în București.

„Deci, noi nu vorbim povești pentru că suntem Gică Contra, nici pe departe, dar această măsură este imposibil de realizat, ca și când ne-ar pune cineva pe noi să alergăm suta de metri în 9,9 secunde”, a exemplificat el.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicității arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.

Bursa.ro

14. CNIPMMR: 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA

Un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) indică faptul că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA. 

Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 28 august şi la el au răspuns un număr de 818 de companii, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice. 

CNIPMMR precizează, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei: „Întrebaţi dacă susţin modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare. 

De asemenea, 97,5% dintre respondenţi au menţionat că instituirea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor”. 

Reprezentanţii CNIPMMR arată că, printre cele mai importante dificultăţi/efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de plata defalcată a TVA, au fost menţionate: 

– creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor) – 97,50%;

– afectarea cash flow-ului şi blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevăzute sancţiuni – 89,90%; 

– costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare – 86,20%; 

– costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informatice contabile – 85,50%; 

– efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare – 81,00%;

– neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, reţineri de garanţii de bună-execuţie, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele şi contul altei persoane impozabile, compensări, etc.) – 78,1%.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activităţii dumneavoastră consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv. 

Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modul de aplicare a plăţii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenţi au răspuns negativ, doar 8,1% menţionând că au fost informaţi din alte surse, precum mass-media sau internet. 

Bursa.ro

15. CNIPMMR: 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA

 Un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) indică faptul că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA. 
     Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 28 august şi la el au răspuns un număr de 818 de companii, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice. 

CNIPMMR precizează, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei: „Întrebaţi dacă susţin modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare. 

De asemenea, 97,5% dintre respondenţi au menţionat că instituirea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor”. 

Reprezentanţii CNIPMMR arată că, printre cele mai importante dificultăţi/efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de plata defalcată a TVA, au fost menţionate: 
     – creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor) – 97,50%; 

– afectarea cash flow-ului şi blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevăzute sancţiuni – 89,90%;

 – costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare – 86,20%; 
     – costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informatice contabile

– 85,50%; 

 – efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare – 81,00%;
     – neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, reţineri de garanţii de bună-execuţie, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele şi contul altei persoane impozabile, compensări, etc.) – 78,1%.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activităţii dumneavoastră consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv. 
     Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modul de aplicare a plăţii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenţi au răspuns negativ, doar 8,1% menţionând că au fost informaţi din alte surse, precum mass-media sau internet. 

Economica.net

16. 97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA – sondaj CNIPMMR

Un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA şi tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activităţii firmei lor, au anunţat luni reprezentanţii Consiliului.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 – 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.

Întrebaţi dacă susţin modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare.

De asemenea, 97,5% dintre respondenţi au menţionat că instituirea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor.

La întrebarea ‘Ce efecte pozitive asupra activităţii dvs. consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?’, 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăţi/efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menţionat creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului şi blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modul de aplicare a plăţii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenţi au răspuns negativ, doar 8,1% menţionând că au fost informaţi din alte surse, precum mass-media sau internet.

Startupcafe.ro

17. Jianu, CNIPMMR: Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei. ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Introducerea obligaţiei ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

‘România ar fi prima şi singura ţară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toţi operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani şi se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani şi se gândeşte introducerea măsurii doar pentru tranzacţiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale’, a arătat Jianu.

Potrivit acestuia, din păcate, Guvernul nu realizează analize de impact şi teste IMM în mod real. În mod nejustificat şi total eronat, se trece în nota de fundamentare a fiecărei măsuri menţiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arată că există un mare impact.

‘În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiţi-vă că o cincime din banii pe care îi deţine o firmă vor fi blocaţi într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanţa de urgenţă există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile’, a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a susţinut că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri.

‘Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanţă ca ei să depună TVA-ul aferent operaţiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiţi-vă la un chioşc de la ţară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranţa că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF şi-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd şi inaplicabil. Veţi vedea că această măsură va bloca economia’, a adăugat Jianu.

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură.

‘Acum o lună şi jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcţionează, nu merge. În plus, trezoreria funcţionează doar de la ora 10:00 la 12:00 şi acolo încă se fac socoteli pe fişă contabilă, adică nu sunt informatizaţi aproape deloc’, a arătat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, există la nivel naţional peste 300.000 de contribuabili care plătesc TVA şi fac pe parcursul unei zile în jur de un milion de facturi. Din aceştia, peste jumătate sunt în Bucureşti.

‘Deci, noi nu vorbim poveşti pentru că suntem Gică Contra, nici pe departe, dar această măsură este imposibil de realizat, ca şi când ne-ar pune cineva pe noi să alergăm suta de metri în 9,9 secunde’, a exemplificat el.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicităţii arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA şi tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activităţii firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 – 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea ‘Ce efecte pozitive asupra activităţii dvs. consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?’, 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv

Printre cele mai importante dificultăţi/efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menţionat creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului şi blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modul de aplicare a plăţii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenţi au răspuns negativ, doar 8,1% menţionând că au fost informaţi din alte surse, precum mass-media sau internet.

18. Patroni IMM: Trezoreria dă extrasul de cont pe niște fițuici lungi și semnezi cu un creion legat acolo

Patronii cu firme mici și mijlocii (IMM), reuniți în principala organizație de profil, sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul introduce plata defalcată a TVA pentru firmele plătitoare de TVA și nu consideră că le aduc beneficii reale oferta statului de a le deschide conturi gratuite la Trezorerie și facilitățile fiscale pentru cei care optează mai repede pentru sistemul TVA split. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) mai spune că majorarea accizelor la carburanți va duce la creșterea costurilor pentru toate firmele.

Reaminim că Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2018 firmele plătitoare de TVA să fie obligate să folosească sistemul TVA split, prin care trebuie să-și deschidă un cont de TVA separat, la o bancă sau la Trezoreria Statului, pentru plata separata a acestei taxe. Cei care optează pentru TVA split de bunăvoie de la 1 octombrie 2017 vor beneficia de o reducere cu 5 procente a impozitului pe profit (sau a impozitului pe venitul microîntreprinderilor, după caz) până la 1 ianuarie 2018, pentru a-și amortiza costurile cu introducerea anticipată a sistemului.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, nu vede un ajutor semnificativ în această facilitate.

”Nu este un ajutor. La sfârșitul anului să ne uităm câte firme s-au înscris voluntar la TVA defalcat. E un indicator bun și ne dăm seama asupra necestății acestei măsuri” – a spus Jianu, luni, într-o conferință.

O altă facilitate promisă de Guvern este ca firmele să își poată deschide gratuit un cont lîn lei la Trezoreria statului, fără anumite costuri de administrare. Nici această ofertă nu-i satisface pe antreprenorii IMM, care reclamă informatizarea slabă a Trezoreriei.

”Trezoreria funcționează de la 10 la 12. Și încă face socoteli pe fișe contabile, ca pe vremuri. Nu sunt informatizați aproape deloc” -a spus secretarul general al Consiliului IMM, Liviu Rogojinaru.

”Extrasele de cont se dau pe niște fițuici lungi și au un creion legat acolo și scrii <<Am primit un exemplar>>” – a completat Jianu.

În context, patronii IMM acuză că sistemul TVA split îi va afecta pe antreprenorii cinstiți, în timp ce firmele incorecte vor continua să facă evaziune fiscală.

”Toate aceste măsuri nu vor avea efectul dorit și vor duce la un blocaj în economie, Întreprinzătorii corecți se conformează întotdeauna, iar măsurile pe care le iei pentru întreprinzătorii incorecți nu sunt și nu trebuie să fie de această natură birocratică și de supra-reglementare, pentru că ei vor lucra în continuare incorect și nu vor fi afectați de contul de TVA” – a spus Florin Jianu.

Jianu: Evaziunea se face cu concursul unora din ANAF

Jianu, care a fost ministru pentru Mediul de Afaceri la începutul guvernării PSD-ALDE, pentru o scurtă perioadă, consideră că în locul TVA split Guvernul ar trebui să combată evaziunea fiscală cu ajutorul unor sisteme informatice la ANAF.

”I-am spus ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, când era secretar de stat, că soluția este informatizarea ANAF. E foarte simplu ca printr-un soft să detectezi persoanele străine care își înregistrează firme în România și să le trimiți un control preventiv de la ANAF. Sunt firme care nu plătesc TVA un număr de luni, ani și e foarte simplu să le detectezi cu un soft și să faci un red alert în sistemul informatic și să trimiți controale la acele firme” – susține Florin Jianu.

El mai acuză că evaziunea fiscală la TVA se poate face numai prin complicitatea unor funcționari din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.  

”Fără concursul celor care lucrează în ANAF, evaziunea fiscală nu este posibilă într-o țară, pentru că banii pot fi detecați, poți să vezi de unde și încotro merg. Deci nu e nevoie să introduci măsuri care blochează economia” – susține liderul Consiliului Național al IMM-urilor.

Diacaf.ro

19. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Introducerea obligației ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat, luni, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de presă.

„România ar fi prima și singura țară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toți operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani și se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani și se gândește introducerea măsurii doar pentru tranzacțiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale”, a arătat Jianu.

Potrivit acestuia, din păcate, Guvernul nu realizează analize de impact și teste IMM în mod real. În mod nejustificat și total eronat, se trece în nota de fundamentare a fiecărei măsuri mențiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arată că există un mare impact.

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiți-vă că o cincime din banii pe care îi deține o firmă vor fi blocați într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanța de urgență există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a susținut că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri.

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanță ca ei să depună TVA-ul aferent operațiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiți-vă la un chioșc de la țară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranța că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF și-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd și inaplicabil. Veți vedea că această măsură va bloca economia”, a adăugat Jianu.

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură.

„Acum o lună și jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcționează, nu merge. În plus, trezoreria funcționează doar de la ora 10:00 la 12:00 și acolo încă se fac socoteli pe fișă contabilă, adică nu sunt informatizați aproape deloc”, a arătat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, există la nivel național peste 300.000 de contribuabili care plătesc TVA și fac pe parcursul unei zile în jur de un milion de facturi. Din aceștia, peste jumătate sunt în București.

„Deci, noi nu vorbim povești pentru că suntem Gică Contra, nici pe departe, dar această măsură este imposibil de realizat, ca și când ne-ar pune cineva pe noi să alergăm suta de metri în 9,9 secunde”, a exemplificat el.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicității arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

La întrebarea „Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA(obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet.

Newskeeper.ro, Alba24.ro

20. CNIPMMR: Guvernul nu are bani pentru proiectele câştigătoare în cadrul programului Start-Up Nation

Președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat luni că Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câștigătoare în programul Start-Up Nation. Motivul ar fi că nu a existat o rectificare bugetară în luna august.

„Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului”, a spus Jianu.

Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

El a mai spus că o rectificare bugetară ar putea să aibă loc abia în luna octombrie.

„Suntem deja la începutul lunii septembrie și am înțeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile și pensiile, investițiile sunt la un minim istoric”, a susținut Jianu.

În cadrul Programului Start-Up Nation au fost depuse 19.026 planuri validate, din care 8.600 ar urma să intre la finanțare. Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei.

Pauza-online.ro

21. Peste 97% dintre firme nu susțin plata defalcată a TVA (sondaj al Consiliului pentru IMM-uri)

Un sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor, au anuntat luni reprezentantii Consiliului, citati de Agerpres.

La sondaj au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

Press-mania.ro

22. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei;ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Întreaga economie va fi blocată din cauza introducerii obligaţiei ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separate, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, potrivit Agerpres.

„România ar fi prima şi singura ţară unde acest lucru s-ar face în mod obligatoriu pentru toţi operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani şi se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani şi se gândeşte introducerea măsurii doar pentru tranzacţiile online, zonă predispusă evaziunii fiscale”, a precizat Jianu.

Conform acestuia, Guvernul nu efectuează analize de impact şi teste IMM în mod real. În mod nejustificat şi total eronat, se trece în nota de funamentare a fiecărei măsuri menţiunea că nu există niciun impact asupra mediului economic, iar realitatea arată contrariul, există un mare impact.

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiţi-vă că o cincime din banii pe care îi deţine o firmă vor fi blocaţi într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanţa de urgenţă există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a explicat că este practic imposibilă aplicarea acestei măsuri.

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanţă ca ei să depună TVA-ul aferent operaţiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiţi-vă la un chioşc de la ţară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranţa că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF şi-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd şi inaplicabil. Veţi vedea că această măsură va bloca economia”, a adăugat Jianu.

La rândul său, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a arătat că ANAF nu are nici capacitatea tehnică de a implementa această măsură.

„Acum o lună şi jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut o plată în jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu funcţionează, nu merge. În plus, trezoreria funcţionează doar de la ora 10:00 la 12:00 şi acolo încă se fac socoteli pe fişă contabilă, adică nu sunt informatizaţi aproape deloc”, a arătat Rogojinaru.

Businesscover.ro

23. CNIPMMR: Split TVA va duce la blocarea întregii economii

„România ar fi prima și singura țară unde măsura split TVA ar fi obligatorie pentru toți operatorii economici. În Italia se aplică în mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. În Polonia se discută de trei ani și se gândesc să o introducă voluntar de la 1 ianuarie 2018. În Marea Britanie se discută tot de trei ani și se gândește introducerea măsurii doar pentru tranzacțiile online”, spune Florin Jianu președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, introducerea obligației ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri.

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiți-vă că o cincime din banii pe care îi deține o firmă vor fi blocați într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanța de urgență există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”, susține Jianu.

Un sondaj realizat de CNIPMMR arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, dintre care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

Principalele efecte negative ale măsurii split TVA

Printre cele mai importante efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor.

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

În fine, contribuabilii nu au fost consultați de autorități, doar 8,1% au menționat că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet (n. red. deci tot media).

Impactul ar putea fi catastrofal

„Mă gândesc în principal la întreprinderile mici din mediul rural. Există obligativitatea în această ordonanță ca ei să depună TVA-ul aferent operațiunilor economice în termen de trei zile într-un cont. Gândiți-vă la un chioșc de la țară, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui să se ducă să-i depună într-un cont de TVA, în speranța că în termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF și-i va da voie să facă decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd și inaplicabil. Veți vedea că această măsură va bloca economia”, crede Jianu.

Și secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, crede că plata defalcată a TVA va crea probleme majore.

„Acum o lună și jumătate ANAF a fost blocat, închis două zile, nu a lucrat cu publicul, pentru că a avut în plată în jur de 10.000 de facturi care au blocat sistemul. Chiar dacă sunt oameni care vor să muncească, dacă am un calculator care nu are cum să facă treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu merge. În plus, trezoreria funcționează doar de la ora 10:00 la 12:00 și acolo încă se fac socoteli pe fișă contabilă, adică nu sunt informatizați aproape deloc”, arată Liviu Rogojinaru.

Potrivit datelor CNIPMMR, la nivel național sunt peste 300.000 de companii care plătesc TVA și fac pe parcursul unei zile în jur de un milion de facturi. Mai mult de jumătate sunt în București.

„Nu vorbim povești pentru că suntem Gică Contra, nici pe departe, dar această măsură este imposibil de realizat, ca și când ne-ar pune cineva pe noi să alergăm suta de metri în 9,9 secunde”, conchide secretarul general al asociației patronale a IMM-urilor.

Bitpress.ro

24. Creșterea accizelor la carburanți: Poziția CNIPMMR în urma sondajelor

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 23 – 28 august 2017 o consultare care a vizat proiectul de Ordonanță pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu prevederi privind creșterea accizelor, cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia și ai membrilor CNIPMMR.

Respondenţii, în număr de 296, sunt: 39,2% microîntreprinderi, 25,7% întreprinderi mijlocii, 21,6% întreprinderi mici, 6,8% întreprinderi mari, 4,1% ONG și 2,6% altă formă juridică.

Întrebați dacă susțin creșterea accizelor la benzină și motorină, 97,3% dintre respondenți au menționat că nu susțin această modificare a Codului Fiscal.

De asemenea, 96% din respondenți au menționat că o creștere a accizelor la benzină și motorină va avea efecte negative asupra activității lor.

Printre cele mai importante efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de creșterea accizelor, au fost menționate:

La întrebările “Susțineți eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română?”și “Susțineți eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către persoanele fizice?”,80% dintre respondenți au răspuns afirmativ, 18,7% răspunzând negativ.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modificările Codului fiscal, 88% dintre respondenți au răspuns negativ, doar 10,7% menționândcă au fost informați din diferite surse (mass-media, internet, etc.).

În ședința Guvernului din data de 30.08.2017, a fost aprobată Ordonanta de modificare a Codului fiscal și majorarea accizelor pentru benzină și motorină gradual, în două etapte, cu 0,16 lei/litru,începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.

Pentru aceste modificări, Ministerul Finanțelor a elaborat Testul IMM, însă la impactul asupra IMMurilor a menționat: “nu prezintă impact specific asupra IMM-urilor”, deși CNIPMMR a comunicat efectele negative asupra mediului de afaceri.

Poziția CNIPMMR privind creșterea accizelor

CNIPMMR nu susține creșterea accizelor la benzină și motorină, care va avea efect negativ direct asupra IMM-urilor:

Ø Vor crește costurile de transport ale tuturor IMM-urilor;

Ø Vor crește preturile tuturor produselor si serviciilor;

Ø Va afecta competitivitatea IMM-urilor la export, existând țări în UE cu tarife mai mici la benzină și motorină (în prezent prețul benzinei fără taxe în România este pe locul 15 în Uniunea Europeană, cu un cost al benzinei mult peste țări producătoare de petrol precum Marea Britanie și Olanda, dar și peste țări precum Austria, Polonia, Bulgaria, iar pentru prețul motorinei fără taxe, România se situează pe locul 17 în Uniunea Europeană ca preț, mult peste Olanda, Austria, Italia, Polonia, Bulgaria);

Ø Va afecta cresterea economică și locurile de muncă, în sectoare de activitate cele mai afectate de această creștere a accizelor (exp. transporturi, comerț, industria prelucrătoare, agricultură, etc) activând foarte multe IMM-uri care vor fi afectate în mod semnificativ.

Potrivit execuției bugetului general consolidat în perioada 01.01-31.07.2017, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice http://www.mfinante.gov.ro/execbug.html?pagina=domenii, rezultă că în primele 7 luni din 2017 comparativ cu perioada similara din 2016, au crescut cheltuielile:

– Cheltuieli de personal: cresc (20,3%);

– Cheltuieli curente: cresc (13,4%);

– Cheltuieli asistență socială: cresc (10,7%);

– Alte cheltuieli: cresc (35,0%);

concomitent cu scăderea veniturilor:

– Impozit pe profit: scade (-4,4%);

– Încasările din TVA scad cu 4,6%;

– Încasările din accize au fost cu 5,8% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent;

– Sume primite de la UE in contul plăților efectuate și prefinanțare: scad (-76,6%);

– Sume încasate în contul unic (bugetul de stat): scad (-191,1%);

– Alte sume primite de la UE pentru programele operaționale finanțate în cadrul obiectivului de convergență (-291,6%)

Creșterea accizelor pentru benzină și motorină nu va rezolva problemele de deficit și de echilibrare a bugetul, în contextul întârzierii/nerealizării:

Ø Unor măsuri de creștere a investițiilor publice și de susținere a investițiilor private în vederea relansării economice, astfel cum evidențiază și Fondul Monetar International (FMI), în Raportul din 25 mai 2017: „În contextul unei posibile înrăutățiri a situației fiscale, Comitetul director al FMI a recomandat autorităților române să evite politicile expansioniste, de exemplu majorările excesive de salarii și pensii”, subliniind necesitatea “reorientării politicilor dinspre CONSILIUL NAŢIONAL AL ÎNTREPRINDERILOR PRIVATE MICI ŞI MIJLOCII DIN ROMÂNIA stimularea consumului spre sprijinirea investițiilor, pentru a proteja rezervele și a crește în mod

sustenabil standardele de viață”;

Ø Unor proiecte ample de investiții, care să rezolve problema infrastructurii insuficiente sau de calitate scăzută, ce reprezintă unul dintre factorii cei mai problematici pentru dezvoltarea unei afaceri în România, constituind o barieră în calea schimburilor comerciale şi a dezvoltării economice, România fiind în continuare pe ultimul loc între ţările cu caracteristici similare din regiune în ceea ce priveşte calitatea percepută a infrastructurii de transport şi comunicaţii (Raportul de țară privind România al Comisiei pentru 2016);

Ø Asigurării unei absorbții corespunzătoare a fondurilor europene, pentru a se asigura bază

necesară creșterii veniturilor bugetare care să susțină creșterile salariale și celelalte cheltuieli

publice;

Ø Creșterii volumului achizițiilor publice, facilitarea accesului IMM-urilor la contractele de achiziție produse, servicii și lucrări și respectarea termenului legal de plata de 30 de zile prevazut de dispozițiile Legii nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionisti și între aceștia și autorități contractante și ale Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzactiile comerciale (potrivit execuției bugetului general consolidat în perioada 01.01-31.07.2017, cheltuielile bugetare pentru bunuri și servicii sunt doar de 2,6% din PIB, comparativ cu 2,7% din PIB în perioada similara din 2016, existând și arierate către furnizorii comerciali cu o durată de peste 360 de zile).

Mediafax.ro

25. CNIPMMR propune înfiinţarea Institutului de Export, care trebuie dezvoltat cu finanţare inclusiv din bugetele locale

Conducerea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii – CNIPMMR – a solicitat, luni, înfiinţarea Institutului de Export, care trebuie dezvoltat în parteneriat public-privat, „cu finanţare de la bugetul de stat şi de la bugetele locale”, Institutul fiind de utilitate publică.

Potrivit CNIPMMR, înfiinţarea Institutului de Export, în parteneriat public privat, va avea scopul de a contribui la:

– promovarea atractivităţii produselor româneşti la export şi a ofertelor întreprinderilor exportatoare
– valorificarea potenţialului de export al României, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor

– atragerea de investiţii în Români

– asigurarea de servicii suport pentru companiile care exportă şi care doresc să se dezvolte pe pieţele globale

– dezvoltarea de servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor

– identificarea oportunităţilor de export şi de atragere de investiţii

– organizarea de evenimente şi derularea de programe specifice (de exemplu „Invest in Romania”)

– maximizarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea economică a României.

De asemenea, Institutul de Export trebuie dezvoltat „cu implicarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor, pentru asigurarea unor servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor şi valorificarea potenţialului lor de export”, se arată într-un comunicat al confederaţiei patronale.

Consiliul IMM-urilor mai arată că în primele cinci luni din anul 2017 România a exportat mărfuri în valoare de 19,6 miliarde de euro în Uniunea Europeană (75,7% din total) şi a importat mărfuri de 23 de miliarde de euro din celelalte 27 de state membre ale UE, 76% din totalul importurilor. „În comerţul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit, exporturile în afara UE de 6,26 miliarde de euro, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 7,27 miliarde de euro”, arată CNIPMMR. La fel, „maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior, cu 47,9% la export şi 36,9% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,7% la export şi 30,7% la import”. Iar produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul „au reprezentat 7% din exporturi şi 9% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,6% din exporturi şi 13,4% din importuri”.

„România are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat în prezent, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor, care nu este suficient susţinută”, menţionează Consiliul.

La nivelul celorlalte state membre ale UE, funcţionează structuri complexe, cu competenţe multiple, atât în domeniul exporturilor, cât şi promovării produselor naţionale, atragerii de investiţii, identificării oportunităţilor şi organizarea de evenimente şi programe, cu servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor, într-o cooperare permanentă cu organizaţiile de afaceri, menţionează CNIPMMR.

Hotnews.ro

26. Peste 97% dintre firme nu susțin plata defalcată a TVA (sondaj al Consiliului pentru IMM-uri)

Un sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor, au anuntat luni reprezentantii Consiliului, citati de Agerpres.

La sondaj au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

Intrebati daca sustin modificarea Codului fiscal si instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare.

De asemenea, 97,5% dintre respondenti au mentionat ca instituirea platii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activitatii lor.

La intrebarea „Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?”, 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, 97,5% au mentionat cresterea birocratiei, prin dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului si blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezulta din sondaj.

Intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenti au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse, precum mass-media sau internet.

Wall-street.ro

27. CNIPMMR: Plata defalcata a TVA va duce la blocarea economiei; Sa vedem in decembrie cate firme au optat voluntar!

 

Plata defalcata a TVA si supraacciza la carburanti nu vor rezolva situatia veniturilor la buget, avand in vedere problemele pe care statul le are la colectarea taxelor. In schimb, aceste masuri vor afecta si mai mult contribuabilii corecti, iar plata defalcata a TVA va bloca economia, atrag atentia reprezentantii Consiliului National al IMM-urilor. In opinia lor, problemele ar putea fi rezolvate foarte simplu cu un soft performant, mai ales ca 75% din problemele de colectare la TVA sunt provocate de 25 de firme, din care jumatate sunt de stat.

Pe de alta parte, statul amana o serie de masuri care ar fi putut sa ajute la colectarea taxelor, cum ar fi Legea preventiei sau dotarea firmelor cu case de marcat electonice, care sa fie conectate la server-ul ANAF.

“Nu fac ceea ce ar trebui sa faca (decidentii -n.r.). Vorbim de un an si jumatate de conectarea caselor de marcat la serverul ANAF – a ramas moarta. Peste 75% din problemele create de strangerea TVA in aceasta tara sunt generate de 25 de firme, nu de 340.000 de firme (cele care vor fi afectate de plata defalcata a TVA -n.r.), iar peste jumatate dintre acestea sunt firme cu capital majoritar de stat!”, a declarat secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.

Evaziunea este sustinuta prin concursul angajatilor ANAF

Mai mult, reprezentantii IMM-urilor spun ca evaziunea fiscala nu se poate produce in Romania fara concursul angajatilor ANAF.

“Solutia la aceste probleme este informatizarea ANAF. Fara concursul celor care lucreaza la Fisc, evaziunea fiscala nu este posibila. Banii sunt detectibili, poti sa vezi incotro merg, care sunt sursele acestor lucruri si, printr-un simplu program informatic, pe care il poate realiza un elev de clasa a 11-a, poti sa detectezi toate aceste probleme. Nu este nevoie sa introduci masuri care blocheaza economia”, a subliniat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Organizatia a derulat un sondaj in randul membrilor sai, cu privire la impactul pe care il vor avea cele doua masuri adoptate recent de Guvern, respectiv plata defalcata a TVA si majorarea accizei la carburanti.

Florin Jianu a precizat ca ambele sondaje tin locul Testului IMM pe care Guvernul ar trebui sa il deruleze inainte de adoptarea unor astfel de masuri si de rezultatele caruia ar trebui sa tina cont.

Totodata, el sustine ca in nota de fundementarea actelor normative, in ambele cazuri, se mentioneaza faptul ca masurile nu au niciun impact asupra mediului de afaceri, aspect contrazis flagrant de rezultatul celor doua sondaje.

Firmele nu au fost intrebate, dar nu sustin plata defalcata a TVA

In cazul platii defalcate a TVA, sondajul a fost derulat in perioada 8 — 28 august pe 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

Intrebati daca sustin instituirea platii defalcate a TVA in mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenti au raspuns ca nu sustin aceasta modificare.

Tot 97,5% din respondenti au mentionat ca instituirea platii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activitatii lor.

La intrebarea „Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?”, 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, 97,5% au mentionat cresterea birocratiei, prin dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului si blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezulta din sondaj.

Intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenti au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse, precum mass-media sau internet.

Majorarea accizelor va genera scumpiri in lant

In cazul accizelor, la sondaj au participat aproape 300 de firme care, in majoritatea lor covarsitoare (peste 97%), au spus ca nu sustin masura pentru ca aceasta la va afecta in mod negativ activitatea.

Acestia sustin ca majorarea accizelor va duce la scumpiri in lant pentru toate produsele si serviciile din piata, la cresterea costurilor de transport, la temperarea cresterii economice si reducerea locurilor de munca si la scaderea competitivitatii produselor romanesti la export.

De asemenea, 88% dintre cei chestionati spun ca nu au fost consultati cu privire la aceasta masura.

Inro.news.ro

28. CNIPMMR propune înfiinţarea Institutului de Export: „România are un potenţial mai mare de export decât cel realizat, care nu este valorificat”

CNIPMMR doreşte ca Institutul să contribuie la promovarea atractivităţii produselor româneşti la export şi a ofertelor întreprinderilor exportatoare, la valorificarea potenţialului de export al României, în special rezultând din internaţionalizarea IMM-urilor, dar şi la atragerea de investiţii în România. De asemenea, el ar trebui să mai contribuie la asigurarea de servicii suport pentru companiile care exportă şi care doresc să se dezvolte pe pieţele globale, la servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor, la identificarea oportunităţilor de export şi de atragere de investiţii, la organizarea de evenimente şi derularea de programe specifice şi la maximizarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea economică a României.

Potrivit CNIPMMR, Institutului de Export trebuie dezvoltat în parteneriat public privat, cu finanţare de la bugetul de stat şi de la bugetele locale (fiind de utilitate publică şi asigurând servicii de interes general), cu implicarea organizaţiilor reprezentative ale IMM-urilor, pentru asigurarea unor servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor şi valorificarea potenţialului lor de export.

În primele cinci luni din anul 2017, România a exportat mărfuri în valoare de 19,6 miliarde euro în Uniunea Europeană (75,7% din total) şi a importat de 23 miliarde euro din celelalte 27 de state membre ale UE, 76% din totalul importurilor. În comerţul cu statele din afara UE, România a rămas pe deficit, exporturile în afara UE de 6,26 miliarde euro, fiind depăşite de importuri, care au avut o valoare de 7,27 miliarde euro. Maşinile şi echipamentele de transport au avut cele mai mari ponderi în comerţul exterior, cu 47,9% la export şi 36,9% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate, cu 33,7% la export şi 30,7% la import. Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au reprezentat 7% din exporturi şi 9% din importuri, în timp ce produsele chimice au acoperit 4,6% din exporturi şi 13,4% din importuri.

Potrivit CNIPMMR, la nivelul celorlalte state membre ale UE, funcţionează structuri complexe, cu competenţe multiple, atât în domeniul exporturilor, cât şi promovării produselor naţionale, atragerii de investiţii, identificării oportunităţilor şi organizarea de evenimente şi programe, cu servicii dedicate şi complete pentru internaţionalizarea IMM-urilor, cu o cooperare permanentă cu organizaţiile de afaceri.

Ceinou.ro

29. Jianu (CNIPMMR): Plata defalcată a TVA va duce la blocarea economiei; ANAF nu are capacitatea să implementeze această măsură

Introducerea obligatiei ca toate firmele din Romania sa plateasca TVA intr-un cont separat va duce la blocarea intregii economii, intrucat ANAF nu are capacitatea tehnica sa gestioneze implementarea acestei masuri, a declarat, luni, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.

„Romania ar fi prima si singura tara unde acest lucru s-ar face in mod obligatoriu pentru toti operatorii economici. In Italia se aplica in mod voluntar pentru firmele care au contracte cu statul. In Polonia se discuta de trei ani si se gandesc sa o introduca voluntar de la 1 ianuarie 2018. In Marea Britanie se discuta tot de trei ani si se gandeste introducerea masurii doar pentru tranzactiile online, zona predispusa evaziunii fiscale”, a aratat Jianu.

Potrivit acestuia, din pacate, Guvernul nu realizeaza analize de impact si teste IMM in mod real. In mod nejustificat si total eronat, se trece in nota de fundamentare a fiecarei masuri mentiunea ca nu exista niciun impact asupra mediului economic, or realitatea arata ca exista un mare impact.

„In opinia noastra, odata cu introducerea acestei masuri, economia se va bloca, pentru ca ganditi-va ca o cincime din banii pe care ii detine o firma vor fi blocati intr-un cont. Daca ANAF nu performeaza in acest moment cu intreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gandi ca va performa cu peste 300.000 de intreprinzatori, pentru ca in ordonanta de urgenta exista obligativitatea ca ANAF sa controleze decontul de TVA in termen de cinci zile”, a subliniat oficialul CNIPMMR.

El a sustinut ca este practic imposibila aplicarea acestei masuri.

„Ma gandesc in principal la intreprinderile mici din mediul rural. Exista obligativitatea in aceasta ordonanta ca ei sa depuna TVA-ul aferent operatiunilor economice in termen de trei zile intr-un cont.

Ganditi-va la un chiosc de la tara, care vinde de 100 de lei, 19 lei din acei bani va trebui sa se duca sa-i depuna intr-un cont de TVA, in speranta ca in termen de cinci zile va veni cineva de la ANAF si-i va da voie sa faca decontul de TVA. Acest lucru este profund incorect, absurd si inaplicabil. Veti vedea ca aceasta masura va bloca economia”, a adaugat Jianu.

La randul sau, secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a aratat ca ANAF nu are nici capacitatea tehnica de a implementa aceasta masura.

„Acum o luna si jumatate ANAF a fost blocat, inchis doua zile, nu a lucrat cu publicul, pentru ca a avut o plata in jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul. Chiar daca sunt oameni care vor sa munceasca, daca am un calculator care nu are cum sa faca treaba, nici eu nu pot s-o fac, nu functioneaza, nu merge. In plus, trezoreria functioneaza doar de la ora 10:00 la 12:00 si acolo inca se fac socoteli pe fisa contabila, adica nu sunt informatizati aproape deloc”, a aratat Rogojinaru.

Potrivit acestuia, exista la nivel national peste 300.000 de contribuabili care platesc TVA si fac pe parcursul unei zile in jur de un milion de facturi. Din acestia, peste jumatate sunt in Bucuresti.

„Deci, noi nu vorbim povesti pentru ca suntem Gica Contra, nici pe departe, dar aceasta masura este imposibil de realizat, ca si cand ne-ar pune cineva pe noi sa alergam suta de metri in 9,9 secunde”, a exemplificat el.

Un sondaj realizat de CNIPMMR dat luni publicitatii arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si tot o pondere de 97,5% considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri in perioada 8 — 28 august au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice.

La intrebarea „Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?”, 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultati/efecte negative considerate de respondenti ca vor fi generate de plata defalcata a TVA, 97,5% au mentionat cresterea birocratiei, prin dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA (obligatia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligatia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA si de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului si blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnica, avand in vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezulta din sondaj.

Intrebati daca au fost consultati/informati de catre autoritati privind modul de aplicare a platii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenti au raspuns negativ, doar 8,1% mentionand ca au fost informati din alte surse, precum mass-media sau internet.

Incont.stirileprotv.ro

30. Salariile românilor care lucrează la privat ar putea scădea cu 20%: “E un fel de păcăleală a statului”

Salariile românilor care lucrează la privat ar putea scădea la anul cu 20 de procente. Asta, pentru că Guvernul vrea că de la 1 ianuarie numai angajaţii să achite contribuţiile la pensie şi sănătate, nu şi angajatorii ca acum.

Dar, pentru că salariaţii să primească aceiaşi bani, la final de lună, patronii ar trebui să le mărească lefurile brute. Specialiştii în fiscalitate atrag atenţia că privaţii nu vor putea fi obligaţi prin lege să facă acest lucru.

Pe de altă parte din această operaţiune financiară care îi pune pe angajaţii de la privat în situaţia de a-şi vedea salariile micşorate, statul nu câştigă nimic.

În prezent, un angajator are o cheltuiala totală cu salariul unui angajat, cheltuiala care e formată din salariul brut la care se adaugă contribuţiile angajatorului la sănătate, pensie, şomaj şi alte fonduri. Contribuţiile salariatului la pensie, sănătate şi impozitul sunt reţinute din salariul brut.

De la 1 ianuarie, anul viitor, Guvernul vrea că doar angajatul să achite contribuţiile la pensie şi sănătate, adică să preia şi partea care acum e achitată de angajator. Aşa că, dacă nu este majorat salariul brut, atunci contribuţiile plătite pentru pensie şi sănătate suportate de salariat se măresc, deci salariul net va scădea.

Specialiştii atrag atenţia că există pericolul că unii angajaţi să primească salarii micşorate cu 20 de procente, dacă angatorii nu vor creşte lefurile brute.

Mihaela Mitroi, Lider Taxe PWC România: ″Efectul trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat este, într-adevăr, potenţială afectare a salariului net, dar aici trebuie văzut în ce măsură, îndeosebi mediul privat, în ce măsură angajatorii vor fi pregătiţi să crească salariul brut astfel încât să nu afecteze netul persoanelor. Trebuie avut în vedere că există acest risc.″⁣

Liviu Rogojinaru, secretar general Consiliul IMM-urilor: “Nu văd cum poate statul să oblige în mod legal un angajator privat să crească salariile de aşa manieră aşa cum îşi doreşte statul. Că să crească salariile, trebuie să aibă de unde, să încaseze mai mult, şi atunci nu are cum practic să crească aceste salarii. E un fel de păcăleală a statului. Adică ne prefacem că încasăm mai mult, dar de fapt în realitate nu se vor încasa mai mulţi bani.”

Practic, angajaţii vor fi împovăraţi cu taxe către stat care înseamnă 35%, dublu faţă de acum. Asta în vreme ce angajatorii NU mai achita nimic, dar vor continuă să calculeze şi să vireze contribuţiile către stat.

De exemplu, dacă un angajat are acum un salariu net de 4.900 de lei, adică 7.000 de lei brut, dacă firma va majoră brutul, atunci omul va primi 100 de lei în plus. În cazul în care patronul decide să nu facă asta, angajatul va pierde 20% din salariu, adică 1.100 de lei. Practic, numai dacă va scădea impozitul pe venit salariatul va primi un salariu mai mare.

Nedumiririle au apărut pentru că Guvernul a bâjbâit atunci când a explicat această măsură. Premierul spunea acum o luna, fără să dea explicaţii, că nimic nu se va schimba.

Mihai Tudose: ”Vor rămâne pe modelul actual. Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă altfel riscăm.”

După numai două zile de la aceste declaraţii, Ministerul Finanţelor a dat un comunicat în care preciza clar că măsura se va aplică de la 1 ianuarie, odată cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceeaşi situaţie este şi la bugetari care, de curând, au primit o veste proastă, de exemplu profesorii. Au aflat abia acum că trecerea contribuţiilor de la angajator NU le va aduce creşterile salariale promise, ci doar majorări infime.

În total, de această măsură sunt afectaţi cei peste 3 milioane de lucrători la privat, împreună cu cei peste 1,3 milioane de bugetari.

Restul link-urilor le gasiti aici:

 1. http://www.amosnews.ro/cnipmmr-plata-defalcata-tva-creste-costurile-imm-urilor-pentru-ca-se-trece-sarcina-lor-activitatile
 2. http://www.ziarulprofit.ro/index.php/florin-jianu-cnipmmr-lanseaza-acuzatii-bomba-guvernul-nu-mai-are-bani/
 3. http://www.ceccarbusinessmagazine.ro/cnipmmr-solicita-infiintarea-institutului-de-export-in-parteneriat-public-privat-s2441/
 4. http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1123794&title=cnipmmr-97-5-dintre-firme-nu-sustin-plata-defalcata-a-tva-si-spun-ca-va-avea-efecte-negative-asupra-activitatii-lor
 5. https://informateca.ro/cnipmmr-split-tva-va-duce-la-blocarea-intregii-economii/
 6. http://www.finantare.ro/jianu-cnipmmr-in-acest-moment-guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-din-programul-start-up-nation.html
 7. http://www.ziare.com/bistrita/stiri-actualitate/jianu-cnipmmr-in-acest-moment-guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-din-programul-start-up-nation-6919828
 8. http://www.ztv.ro/articole/economie/793897-jianu-cnipmmr-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei-anaf-nu-are-capacitatea-sa-implementeze-aceasta-masura.html
 9. https://www.curierulnational.ro/print/270940
 10. http://www.ceinou.ro/jianu-cnipmmr-in-acest-moment-guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-din-programul-start-up-nation/
 11. http://transilvania24.ro/alba24-cnipmmr-guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-castigatoare-in-cadrul-programului-start-up-nation/
 12. http://www.business-review.eu/news/survey-most-smes-do-not-support-vat-split-payment-146873
 13. http://www.zf.ro/eveniment/consiliul-imm-urilor-plata-defalcata-a-tva-ar-trebui-sa-ramana-optionala-16717297
 14. https://pauza-online.ro/florin-jianu-cnipmmr-lanseaza-acuzatii-bomba-guvernul-nu-mai-are-bani/
 15. https://www.youtube.com/watch?v=vNyYMRR4SJA
 16. http://www.ziare-romanesti.info/stire/cnipmmr-propune-infiintarea-institutului-de-export-care-trebuie-dezvoltat-cu-finantare-inclusiv-din-bugetele-locale;749345;1
 17. http://www.n24plus.ro/stiri-social-economic/economia-data-peste-cap.html
 18. http://www.cime.ro/Articol/CNIPMMR-propune-%C3%AEnfiin%C5%A3area-Institutului-de-Export–care-trebuie-dezvoltat-cu-finan%C5%A3are-inclusiv-din-bugetele-locale
 19. http://m.jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-din-programul-start-up-nation-751211.html
 20. http://www.nationaltv.ro/stiri/economia-data-peste-cap
 21. https://www.ziarelive.ro/stiri/presedintele-cnipmmr-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei-anaf-nu-are-capacitatea-sa-implementeze-aceasta-masura.html
 22. http://www.indexstiri.ro/cnipmmr-peste-97-la-suta-din-mediul-de-afaceri-nu-estede-acord-cu-cresterea-accizelor-la-carburanti.html
 23. https://www.stirilazi.ro/cnipmmr-guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-castigatoare-in-cadrul-programului-start-up-nation.html
 24. https://www.goldfmromania.ro/categorie-stiri/stiri-locale-din-alba/cnipmmr-guvernul-nu-are-bani-pentru-proiectele-castigatoare-in-cadrul-programului-start-up-nation.html
 25. http://glasul-hd.ro/previziune-neagra-plata-defalcata-tva-va-duce-la-blocarea-economiei/
 26. http://www.reporterntv.ro/flux/patronat-cresterea-accizelor-la-carburanti-va-afecta-competitivitatea-imm-urilor-la-export
 27. http://www.secundatv.ro/business/imm-urile-se-opun-platii-defalcate-a-tva-ului-este-o-masura-care-va-bloca-economia-81669.html/
 28. http://portal-ro.com/post/cnipmmr-peste-97-din-mediul-de-afaceri-nu-estende-acord-cu-cre/
 29. http://portal-ro.com/postlocal/jianu-cnipmmr-/
 30. http://portal-ro.com/post/cnipmmr-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei-sa-vedem-in-decembrie-cate-firme-au-optat-voluntar/
 31. http://stiri.discard.ro/stiri/florin-jianu-cnipmmr-lanseaza-acuzatii-bomba-guvernul-nu-mai-are-bani
 32. http://www.romaniajournal.ro/update-97-5pc-of-smes-are-against-the-split-vat-opinion-poll-reveals/
 33. http://indexconstanta.ro/plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei/
 34. https://noizz.ro/big-stories/cum-sa-cream-asteptari-false-tinerilor-fraieri-government-edition/4cw9l0f
 35. http://ziarullumina.ro/firmele-nu-sustin-plata-defalcata-a-tva-125861.html
 36. http://mobile.hotnews.ro/stire/21985424
 37. http://www.romaniapress.com/news-10087853.html
 38. http://i-stiri.ro/presedintele-cnipmmr-plata-defalcata-tva-va-duce-la-blocarea-economiei-anaf-nu-are-capacitatea-sa-implementeze-1646238
 39. http://infopinia.ro/jianu-guvernul-nu-bani-pentru-start-nation/
 40. http://www.monitorulexpres.ro/mobil/?stiri&p=economic&sID=174675
 41. http://index-stiri.ro/cnipmmr-nu-sustine-majorarea-accizelor-la-benzina-si-motorina-vor-creste-preturile-tuturor-produselor-5590304
 42. http://www.telegrafonline.ro/plata-defalcata-a-tva-moartea-pasiunii-si-economiei
 43. https://www.ziare-pe-net.ro/stiri/mediul-de-afaceri-pozitie-fata-de-defalcarea-tva-si-majorarea-accizei-5518286.html
 44. http://www.eazi.ro/bani-afaceri/firmele-vad-numai-dezavantaje-in-plata-defalcata-a-tva
 45. http://radio-oltenita.ro/e-oficial-salariile-profesorilor-cresc-cu-4-la-1-ianuarie-salariul-brut-creste-cu-25/
 46. http://www.zf.ro/eveniment/florin-jianu-consiliul-pentru-imm-uri-ministerul-finantelor-nu-are-bani-pentru-programul-start-up-nation-in-acest-moment-programul-este-pe-credite-de-angajament-16717290
 47. https://www.romaniatv.net/florin-jianu-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei-anaf-nu-are-capacitatea-sa-implementeze-aceasta-masura_374483.html
 48. https://www.agerpres.ro/economie/2017/09/04/jianu-cnipmmr-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei-anaf-nu-are-capacitatea-sa-implementeze-aceasta-masura-12-55-52
 49. https://www.realitatea.net/i-au-luat-eapa-cu-start-up-nation-jianu-guvernul-nu-are-bani-in-acest-moment_2099968.html
 50. http://www.mediafax.ro/economic/florin-jianu-in-romania-ar-trebui-sa-se-infiinteze-licee-de-antreprenoriat-tinerii-prefera-sa-se-lanseze-in-afaceri-dar-multi-nu-au-pregatirea-necesara-16717735
 51. ttp://www.ziar.com/news=11052371
 52. http://jurnaldecraiova.ro/tag/florin-jianu/
 53. https://www.orange.ro/info/news/zf/article/154829
 54. http://www.startupcafe.ro/finantari/start-nation-rectificare-ingrijorari-jianu.htm
 55. http://transilvania24.ro/ziarul-faclia-florin-jianu-fost-ministru-psd-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economiei/
 56. https://www.ziarelive.ro/stiri/presedintele-consiliului-national-al-imm-florin-jianu-in-romania-ar-trebui-sa-se-infiinteze-licee-de-antreprenoriat.html
 57. http://www.bizlawyer.ro/stiri/interviuri-opinii/jianu-cnipmmr-plata-defalcata-a-tva-va-duce-la-blocarea-economieianaf-nu-are-capacitatea-sa-implementeze-aceasta-masura
Print Friendly, PDF & Email