Revista presei 12.06.2017

Revista presei 12.06.2017 – Patronatul IMM Prahova

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri.
Adevarul.ro.
  1. Rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna mai la 0,6%. Fructele şi legumele s-au scumpit semnificativ faţă de aprilie.
  2. Peste 2.500 de testări ale aplicaţiei programului Start-Up Nation.
  3. Petre Daea: Agricultorul nu are ceas, pe agricultor îl trezeşte munca şi îl adoarme oboseala.
Business24.ro.
  1. Ultima zi pentru testarea aplicatiei Start-up Nation. Vezi daca poti sa primesti 200.000 lei de la stat pentru afacerea ta.
Digi24.ro.
  1. Una din trei firme este un pericol pentru parteneri.
  2. Încă o țară UE închide ușa tirurilor românești.
Wall-street.ro.
  1. Adecco: Piata de recrutare, in crestere. Domeniul in care in orice moment sunt aproximativ 1.200 de pozitii deschise.

 8.  Producatorii de rosii vor primi subventiile in 2 saptamani de la trimiterea documentatiei.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

1. Rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna mai la 0,6%. Fructele şi legumele s-au scumpit semnificativ faţă de aprilie

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a stagnat în luna mai la nivelul de 0,6%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut semnificativ faţă de aprilie, odată cu apariţia pe piaţă a legumelor şi fructelor din noua recoltă, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În aprilie, rata anuală a inflaţiei a fost tot de 0,6%. Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în luna mai, în medie, cu 0,28% comparativ cu luna aprilie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult în luna mai, cu 0,61%, în medie, faţă de luna aprilie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%. Comparativ cu mai 2016, preţurile alimentelor au crescut în a cinea lună a acestui an cu 2,61%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,23%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,26%. Mai 2017 este a cinea lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016, şi a cincea lună la rând în care valoarea inflaţiei anuale a revenit în teritoriu pozitiv, după 19 luni de valori negative. . 

De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna aprilie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a cincea lună a acestui an, la cartofi (8,8%), transport aerian (7,6%), citrice (5,9%). şi fructe proaspete (3,8%). La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în luna mai la ouă (-2,2%) şi servicii poştale (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici. 

Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%%, iar serviciile – 19,9%. La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

În ultima prognoză, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,6% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

2. Peste 2.500 de testări ale aplicaţiei programului Start-Up Nation

Peste 2.500 de persoane au testat aplicaţia electronică a programului Start-Up Nation în mai puţin de trei zile, anunţă Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Aplicaţia a fost lansată vineri, 9 iunie, ora 10.00 şi a fost închisă duminică, 11 iunie, ora 16.00, timp când care au fost înregistrate peste 2500 de testări, potrivit ministrului.   

„Acest număr care reprezintă, practic, un sfert din numărul maxim de posibili beneficiari ai Programului Start-Up Nation arată, pe de o parte, interesul mare manifestat pentru program, dar şi că aplicaţia electronică este una performantă, toate modulele fiind funcţionale şi uşor de folosit”, declară Petrescu.  

Anul acesta, „prin StartUp Nation – program care sprijină dezvoltarea capitalului autohton – se estimează finanţarea a 10.000 de noi business-uri. De asemenea, programul are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maxim 200.000 de lei.  

Înscrierea în Program va fi deschisă public pentru 30 de zile şi se face online, începând cu data de 15 iunie 2017, timp în care potenţiali beneficiari vor înscrie planurile de afaceri.

3. Petre Daea: Agricultorul nu are ceas, pe agricultor îl trezeşte munca şi îl adoarme oboseala

Ministrul Agriculturii Petre Daea revine cu o declaraţie hilară, la adresa agricultorilor, despre care spune că nu au ceas, pe agricultor trezindu-l munca şi adormindu-l oboseala. El a lăudat faptul că fermierii lucrează 24 din 24 de ore, iar somnul lor nu este somn, ci veghe şi grijă.

Ministrul a participat, sâmbătă, la o vizită de lucru în judeţele Botoşani şi Iaşi, întâlnindu-se cu fermieri şi vizitând staţii de captare a apei.    

„Azi este sâmbătă şi pe câmpurile ţării se lucrează. Unii la ierbicidat, alţii la palisat, alţii la cules cireşe, alţii la irigat, într-un cuvânt în agricultură se munceşte tot timpul 24 din 24 şi uneori în restul de ore de somn nu este somn, ci este veghe şi este grijă. Spuneam şi repet şi îmi face plăcere să repet acest lucru, agricultorul nu are ceas, agricultorul îl trezeşte munca şi îl adoarme oboseala”, a declarat ministrul Petre Daea, după vizită, potrivit Mediafax. Ministrul a stârnit umorul în mai multe rânduri, cu declaraţiile sale, cea mai recentă fiind la adresa iniţiativei de a folosi oaia ca brand de ţară.  Ministrul Agriculturii a afirmat că oaia este „o statuie vie“.

„Uitaţi-vă dumneavoastră în orice parte a ţării cât de frumos este acest animal pe păşunile verzi ale ţarii româneşti“, a completat Daea , pentru Antena 3. Întrebat dacă frunza trebuie înlocuită cu oaia ca brand naţional, Petre Daea a răspuns: frunza „o are toată lumea, dar oi ca în Romania nu“.După care a încheiat: „Lânga oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie“.

Business24.ro

4. Ultima zi pentru testarea aplicatiei Start-up Nation. Vezi daca poti sa primesti 200.000 lei de la stat pentru afacerea ta

Programul Start-Up Nation, care prevede finantarea in limita maxima a 200.000 de lei pentru fiecare noua firma sau afacere infiintata in acest an, a fost lansat pentru testare vineri, urmand sa fie lansat oficial joi.

Proiectul are o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare nationale si fonduri europene.

„De astazi si pana duminica este operationala aplicatia Start-up Nation si orice potential beneficiar o poate testa accesand linkul pentru „Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii” – Start Up Nation.

In acest mod fiecare antreprenor sau curios are posibilitatea sa exerseze, sa verifice si sa evalueze online, un posibil proiect eligibil pentru finantare. Startul oficial al programului Start-up Nation, se va da joi, 15 iunie 2017, la ora 10:00″, se arata intr-un comunicat semnat de Adrian Dobre, purtatorul de cuvant al PSD.

Adrian Dobre a precizat ca StartUp Nation este „unul dintre cele mai ambitioase” programe de sprijinire a antreprenorilor romani.

„Vrem ca tinerii sa se implice, sa-si faca firme, sa dezvolte afaceri. Prin acest program ii sprijinim cu finantarea nerambursabila de pana la 200.000 lei, pe proiect, si sunt convins ca in scurt timp vom constata cu totii beneficiile, inclusiv in privinta acelor tineri care doreau sa plece din tara si carora acest program le ofera optiunea si sprijinul de a incepe o afacere in Romania”, a afirmat purtatorul de cuvant al PSD.

Potrivit sursei citate, se estimeaza „finantarea a 10.000 de noi business-uri, care vor crea cel putin 10.000 de noi locuri de munca”.

Inscrierea in Program va fi deschisa public pentru 30 de zile si se face online, incepand cu data de 15 iunie 2017, timp in care potentialii beneficiari vor inscrie planurile de afaceri.

Digi24.ro

5. Una din trei firme este un pericol pentru parteneri

Aproximativ 200.000 de firme din România, respectiv o treime din total, nu îndeplinesc cerințele de capital minim. În loc să completeze acest capital, patronii preferă să le împrumute, având astfel posibilitatea ca în caz de faliment să se înscrie la masa credală drept creditori ai firmei falimentate chiar de ei.

Un număr mare de firme au capitaluri negative, devenind nebancabile, în România fiind tolerată indisciplina financiară, a declarat joi, Valentin Lazea, economist șef în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), într-o conferință de profil, potrivit Agerpres.

„La noi este tolerată indisciplina financiară în sensul că un număr enorm de mare de firme au capitaluri negative, prin aceasta, ele devenind nebancabile. Las la o parte că nivelul cerut pentru capitalizare este cel din 1990, de 200 de lei. Măcar dacă l-ar avea și pe ăla. Sunt aproape 200.000 de firme care nu numai că nu îndeplinesc capitalul minim, dar au capital negativ. De ce? Aici intervin lacunele din legislație care fac mai interesant pentru deținătorul unei firme să o împrumute decât să vină cu capital. Prin împrumuturi poate să își deducă fiscal și uite așa ajunge să mănânce din capitalul firmei. De ce face mai degrabă împrumut decât să o capitalizeze? În caz de faliment sau de închidere a firmei, poate veni la masa credală drept creditor. Deci avem o problemă majoră de legislație care nu știu cât de mult se dorește a fi rezolvată”, a spus Lazea.

Potrivit prevederilor legale activul net al unei firme, respectiv diferența dintre activul firmei și datoriile acesteia, trebuie să fie egal cu cel puțin jumătate din capitalul social al acesteia. Legiuitorul a dorit să se asigure astfel că in caz de faliment creditorii vor avea de unde să își recupereze creanțele. In practică însă, după cum spune economistul-șef al BNR, acest lucru nu se întâmplă.

Valentin Lazea a precizat că este nevoie de voință politică pentru a se găsi soluții la această problemă de capital negativ.

Insolvența firmei, prea ușor

Mai mult, Valentin Lazea a atras atenția asupra faptului că în România formele recurg foarte des la insolvență.

„O altă problemă care ține de firme este recurgerea foarte des la procedura de insolvență. Este mult mai deasă (insolvența, n.r.) în România și mai ușor de făcut decât în țările din jur. România este pe locul al doilea, după Serbia, în rest în toate țările se intră mai greu în insolvență. Legea insolvenței a fost făcută de niște avocați practicieni în insolvență care au făcut în așa manieră încât este foarte ușor să se intre în insolvență. Este rău, pentru că grupurile de interes care controlează firmele pot foarte ușor să declanșeze insolvența, lăsând băncile și ceilalți creditori în pagubă”, a mai arătat oficialul BNR.

6. Încă o țară UE închide ușa tirurilor românești

În timp ce României i se interzice să încurajeze vânzarea produselor alimentare autohtone, în numele libertății piețelor și comerțului din UE, țările străine își închid puțin câte puțin piața transporturilor rutiere în fața transportatorilor români, sub privirile îngăduitoare ale Comisiei Europene și în absența oricăror reacții venite din partea Ministerului Transporturilor și Guvernului.

Ultima țară care se aliniază curentului îndreptat impotriva transportatorilor români este Italia, după Franța, Belgia și Germania. Camera Deputaților a Parlamentului Italian a aprobat, la 05 iunie 2017, proiectul de lege pentru ratificarea Decretului-lege 50/2017, care pretinde că ar conține “politici corective de conturi publice”, dar care, în fapt, are ca scop golirea țării de firmele și șoferii din estul Europei, informează publicația de specialitate TIR Magazin.

Italienii au reacționat astfel în numai cinci zile la un așa zis “pachet de mobilitate” prezentat, pe 31 mai 2017, de Comisia Europeană. Publicația menșionată acuză o „incapacitate a guvernului european de a reacționa corect pentru protejarea libertății de mișcare a forței de muncă, unul dintre idealurile pentru care s-a creat Uniunea Europeană”. Inacțiunea Comisiei Europene a dat curaj politicienilor din țările bogate să vină cu pachete legislative prin care țările sărace sunt scoase de la “masa comună”. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut acum și de Senatul italian, care e puțin probabil să aducă modificări substanțiale textului.

În actuala formă, proiectul de lege reduce drastic timpul în care un șofer poate face cabotaj pe teritoriul Italiei la volanul unui camion înmatriculat de o firmă din străinătate (cabotajul este activitatea de transport prestatată pe teritoriul unei țări dec ătre o firmă de transport dintr-o altă țară. Este însă de neînțeles menținerea aceastei noțiuni ce datează din perioada pre-aderare, atât timp cât granițele UE nu mai există din punct de vedere economic comercial iar Uniunea Europeană se consideră a fi o singură piață. Mai mult, firmele din alte țări trebuie să notifice autoritățile italiene despre operațiunile de transport pe care le efectuează în această țară.

De asemenea, pentru a crește exponențial costurile firmelor, și italienii impun un plafon minim în euro de plată a șoferilor, precum și proceduri de rambursare a cheltuielilor de deplasare, cazare și masă. O copie a notificării, împreună cu contractul de muncă (sau documentația echivalentă) și salariul șoferului, trebuie să fie la bordul vehiculului, astfel încât să poată fi controlate de către poliția rutieră.

Toate documentele trebuie să fie traduse în limba italiană. Lipsa acestor documente de pe vehicul (sau prezența unei documentații care nu corespunde cu ceea ce este cerut de standard -cum ar fi statul de plată netradus în italiană) are ca rezultat aplicarea unei amenzi de la 1.000 euro la 10.000 euro. În acord cu un nou articol, amenda trebuie plătită imediat agentulului care instrumentează cazul, sub sancțiunea reținerii vehiculului până la maximum 60 de zile. Ca o consecință directă a noilor pachete legislative din țările occidentale, va crește din nou numărul propriilor cetățeni angajați în transportul rutier. Cele mai multe firme est-europene nu vor putea face față hățișului birocratic instituit peste noapte de Vest. Aceste companii vor fi silite să renunțe la transporturile intracomunitare și să își concedieze mare parte dintre șoferii profesioniști folosiți acum pentru aceste operațiuni.

Inclusiv firmele vestice de transport care și-au deschis firme în Est pentru a angaja la costuri mai mici șoferi cu care să lucreze în propriile țări vor fi afectate. Mai mult, patronii acestor firme riscă și să fie acuzați de evaziune fiscală pentru că aplică un sistem în care prestează servicii de transport în propriile țări și plătesc taxe și impozite mult mai mici în țările din estul Europei.

Pe termen scurt, politicienii vestici dau lovituri de imagine pentru că redeschid piața transporturilor pentru șoferii lor profesioniști, care sunt mai pretențioși și mult mai scumpi decât cei est-europeni. Prețul social va fi plătit de un mare număr de șoferi din țările estice, care își vor pierde locurile de muncă. Pe termen mediu și lung, creșterea costurilor cu transportul rutier va face ca prețul la raft al produselor să crească substanțial, adică o lovitură pentru toți cetățenii acelor țări. Măsura italienilor vine după ce țări precum Germania, Franța, Belgia au ridicat numeroase cerințe care împiedică practic accesul șoferilor est-europeni pe piețele lor. 

Wall-street.ro

7. Adecco: Piata de recrutare, in crestere. Domeniul in care in orice moment sunt aproximativ 1.200 de pozitii deschise

Anul 2017 este cel mai bun pe piata HR din ultimii 10 ani, din perspectiva volumelor de recrutare, a solicitarilor venite din partea companiilor si a pozitiilor inchise. Potrivit datelor Adecco Professional Placement, se inregistreaza o crestere de peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa in continuare angajatorii se confrunta cu deficitul de angajati, in toate domeniile.

Astfel, potrivit datelor cele mai mari companii de recrutare din Romania, Adecco, cresterea generalizata a pietei muncii, cu mult peste cresterea Produsului Intern Brut (ea insasi remarcabila) este sustinuta de dezvoltarea rapida a economiei globale si a celei nationale, la care se adauga competentele nationale pe care angajatii din Romania le pun la dispozitia investitorilor globali. Astfel, cererea de candidati vine din partea noilor jucatori globali care intra pe piata, dar si a celor deja stabiliti, indiferent de marimea lor.

”Multe afaceri noi migreaza spre Romania, marile companii multinationale localizate aici isi dezvolta businessul existent. Deficitul in zona de IT, la toate nivelurile, a trecut de 35% fata de cerere, iar facultatile nu reusesc sa livreze suficienti candidati cu competentele relevante. In zona de Finance, pe procese de tranzitie, se simte o lipsa relativa de candidati cu experienta – in orice moment sunt aproximativ 1.200 de pozitii deschise, noi sau de inlocuire. In sales/suport a crescut cererea candidatilor cunoscatori a minim 2-3 limbi straine”, a declarat Marga Radu, professional & permanent placement director, Adecco Romania.

Ce meserii sunt cerute datorita dezvoltarii retelelor social media

Tehnologia si modelul de business bazat pe rationalizarea costurilor impinge companiile internationale catre digitalizarea totala. Aceasta tranzitie solicita specialisti in domeniul analizei datelor, produse IT, social media. Pozitii ca master data product, social media specialist au devenit astfel extrem de cerute fata de anii trecuti.

Angajatorii fac eforturi pentru a pastra si a atrage candidatii valorosi, care pot contribui rapid la dezvoltarea produselor/serviciilor lor. De exemplu, in domeniul IT, exista o crestere a salariilor de aprox 10% fata de anul precedent, potrivit Adecco, dar companiile din domeniu pun tot mai mult accentul pe proiectele/tehnologiile in care ii implica pe angajati si pe programul si conditiile de lucru.

”Multi clienti ne spun ca avem salarii aproape egale de cele din vestul Europei in domeniul IT, iar daca cresterea va continua, pot reconsidera investitiile in Romania. Totusi interesul pentru Romania si competentele locale este in crestere, lunar ne intalnim cu investitori noi”, a mai explicat Marga Radu.

Adecco estimeaza ca piata de recrutare va creste in continuare, iar serviciile devin mai complexe, se pune accentul pe solutii personalizate, cu focus pe calitate.

8. Producatorii de rosii vor primi subventiile in 2 saptamani de la trimiterea documentatiei

Producatorii de rosii in solarii vor primi subventia de la stat in valoare de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri patrati cultivati in maxim doua saptamani de cand documentatia depusa este verificata si trimisa de directiile agricole catre APIA, fermierii avand ca termen final data de 15 iunie pentru a trimite cererile de subventie impreuna cu documentele, care atesta ca au valorificat 2.000 de kilograme de rosii la mia de metri patrati, a declarat duminica ministrul agriculturii, Petre Daea.

„Pentru a depune actele, producatorii trebuie sa fie atenti la data, pe 15 iunie se opreste programul daca nu aduc documentele, iar documentele le aduc in conditiile in care valorifica aceste tomate, cantitatea de 2.000 de kilograme la 1.000 de metri patrati”, a afirmat Daea intr-o emisiune la TVR1, scrie News.ro.

El a adaugat ca, la randul lor, administratorii pietelor urmaresc si cuantifica vanzarile, astfel incat „niciun producator care a produs si a vandut sa nu ramana in afara sprijinului”. In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotarare prin care producatorii agricoli vor fi sustinuti prin Programul Tomate sa cultive rosii in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea in lei a sumei de 3.000 de euro pe an la 1.000 de metri patrati cultivati.

Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie sa solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotararii, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de 1.000 mp, sa obtina o productie de 2 kg tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedita cu documente justificative.Termenul de depunere a documentatiei pentru Programul Tomate a fost prelungit de la 31 mai pana la 15 iunie, din cauza temperaturilor scazute.

„Evident ca este un proiect nou, urmeaza sa procesam cu atentie datele si documentele pe care le depun producatorii, in asa fel incat, in maxim doua saptamani de cand au plecat documentatiile verificate de la directiile agricole, producatorii sa primeasca suma respectiva”, a mentionat ministrul.Potrivit datelor oficiale prezentate, in registrul unic sunt inscrisi 7.201 de producatori care vor sa participe la program, iar 5.179 dintre acestia au plantat si au ajuns la rodire, restul fiind in faza de construire a solariilor.

Aproape 4.800 de producatori deja livreaza rosii pe piata, iar patru fermieri si-au primit deja subventiile.El a mai spus ca programul de stimulare a cultivarii de tomate in solarii a inceput sa aduca inapoi in tara tinerii plecati la munca in strainatate, amintind de unele cazuri din judetul Vrancea, in care tinerii „au venit cu scheletele de metal din Italia si le-au asezat pe terenul pe care-l au”.

Intrebat cati bani se intorc la bugetul general consolidat din acest program, Daea a spus ca este prematur sa dea cifre intrucat programul nu s-a incheiat. Pe de alta parte, producatorii de tomate au afirmat in repetate randuri ca autoritatile au impus cerinte prea stricte pentru a se incadra in program.

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, declara in luna februarie ca programul este unul care nu se adreseaza nimanui, deoarece fermierii din Romania nu cultiva rosii pe suprafete de 1.000 de metri patrati din cauza costurilor foarte mari. “Sunt niste costuri extraodinar de mari sa poti sa faci tomate pe 1.000 de metri patrati. Eu as fi zis ca pragul sa fie undeva la 200 de metri patrati, era mai accesibil”, a mai spus Baciu.

Print Friendly, PDF & Email