Revista presei 07.06.2017

Revista presei 07.06.2017 – Patronatul IMM Prahova

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri
Adevarul.ro.
  1. INS confirmă că economia a crescut cu 5,7% în primul trimestru.
  2. Legea 51% produse româneşti în supermarketuri, din nou în Parlament
  3. Costul cu forţa de muncă a crescut în România în primul trimestru cu 18,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
  4. Registrul Comerţului eliberează certificate pentru programul Start-up Nation.
  5. Fiscul a colectat 84 miliarde lei în primele cinci luni, în creştere cu două miliarde faţă de anul trecut
Digi24.ro.
  1. Ministrul Agriculturii: Lâna de oaie, extrem de valoroasă în construcţii, ca material termoizolant
Wall-street.ro.

 7. Fermierii se asteapta la recolte bune de cereale in acest an: 4-5 tone de grau si 2,5-3 tone de rapita la hectar

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

1. INS confirmă că economia a crescut cu 5,7% în primul trimestru

Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă creşterea economică de 5,7% a României în primul trimestru al acestui an.

În data de 15 mai, INS a publicat datele privind PIB-ul, calculându-l exclusiv prin metoda de producţie, aceasta neincluzând date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final şi export net. Acum, instituţia a furnizat şi detalii legate de contribuţia sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicaţii, serviciile, comerţul şi industria au susţinut cel mai mult economia, în timp ce construcţiile şi sectorul financiar au scăzut, limitând avansul economic. Astfel, activitatea din sectorul informaţii şi comunicaţii a crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2016, iar activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport – categorie care cuprinde cele mai multe servicii – au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comerţului a crescut în primul trimestru cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce industria – sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB – a avansat cu 6,7%. Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcţiile au înregistrat un declin de 0,6% faţă de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire şi pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de creştere faţă de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacţii imobiliare (+2,7%) şi administraţie publică (+2,9%). Pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro). Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru în principal de consum, aşa cum estimau toţi analiştii.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie”, arată comunicatul INS. În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile – cu 3,3%, comerţul – cu 19,5%, sectorul de informatică şi comunicaţii – cu 6,2%, trazacţiile imobiliare – cu 9,1%, iar administraţia publică şi apărarea – cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare. 

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile – cu 6%, comerţul – cu 18,1%, sectorul de informatică şi comunicaţii – cu 5,6%, trazacţiile imobiliare – cu 8,2%, iar administraţia publică şi apărarea – cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

2. Legea 51% produse româneşti în supermarketuri, din nou în Parlament

Legea produselor româneşti în supermarketuri, datorită căreia Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement la adresa României, reintră în Parlament.

Legea care prevede prezenţa a cel puţin 51% produse româneşti pe rafturile supermarketurilor ne-a adus o procedură de infringement deoarece CE consider că prevederile ei contravin legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor. Miercuri, comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor va purta dezbateri generale cu asociaţiile de producători şi retaileri în ceea ce priveşte această lege, arată ordinea de zi a instituţiei.

La dezbaterile vor participa, confom anunţului, atât reprezentanţi ai Ministerului, ANSVSA, cât şi ai asociaţilor de producători agricoli şi reţele comerciale. România are ca termen-limită data de 16 iunie pentru a răspunde Comisiei Europene la scrisoarea de punere în întârziere, pentru a argumenta de ce este nevoie de această lege. Iar aceasta este prima dată când legea este pusă pe ordinea de zi a Camerei, de când CE a trimis României scrisoarea. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat în martie că procentul de alimente româneşti de 51% din magazine va rămâne şi că a avut discuţii cu Comisia Europeană pe această temă, în care s-ar fi ajuns la un acord privind unele interpretări diferite, în aşa fel încât fermierul român să poată să ajungă în supermarket.

3. Costul cu forţa de muncă a crescut în România în primul trimestru cu 18,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în primul trimestru din 2017 cu 18,2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în sănătate, asistenţă socială, activităţi culturale şi învăţământ, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În al patrulea trimestru al anului trecut, ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă a fost de 12,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritm mai redus faţă de cel înregistrat în al treilea trimestru al anului. „Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (37,86%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (30,06%), învăţământ (22,36%), administraţie publică (21,89%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,08%)”,  se precizează în comunicatul INS.

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forţa de muncă a crescut, în primul trimestru din 2017, cu 0,96%, după un avans de 3,2% în trimestrul IV şi de 4,7%% în trimestrul III faţă de trimestrul II. Cele mai mari creşteri salariale în primul trimestru faţă de trimestrul al patrulea au fost în sănătate şi asistenţă socială (12,66%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (8,86%), învăţământ (7,25%) şi comerţ (6,18%). Ultimele date disponibile arată că, în martie 2017, câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 14,2% faţă de martie 2016, până la 2.342 lei (515 euro).

4. Registrul Comerţului eliberează certificate pentru programul Start-up Nation

Cei care doresc să se înscrie în programul pentru stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii Start-up Nation – Romania pot obţine certificare constatatoare de la Registrul Comerţului (ONRC).

Instituţia anunţă că atât Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cât şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale eliberează solicitanţilor certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerţului necesare pentru Programul pentru stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii Start-up Nation – Romania. Cererea – comandă eliberare acte (formular-tip) poate fi obţinută direct de la sediile oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale sau accesând pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, http://www.onrc.ro, secţiunea Informaţii, Certificate constatatoare. 

Tariful pentru eliberarea de către oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale de certificate constatatoare, în cuantum de 45 lei, este reglementat în cuprinsul anexei din Hotărârea Guvernului privind aprobarea taxei şi tarifului pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, cu modificările ulterioare. Start-up Nation este programul prin care antreprenorii pot cere până la 200.000 de lei finanţare pentru firme nou înfiinţate.

Programul va debuta, oficial, în data de 15 iunie. Finanţarea Start-up Nation  se face din fonduri de la bugetul de stat şi fonduri europene.

5. Fiscul a colectat 84 miliarde lei în primele cinci luni, în creştere cu două miliarde faţă de anul trecut

ANAF a colectat în primele cinci luni ale acestui an 84,612 miliarde lei, ceea ce înseamnă un plus de 2,181 miliarde lei faţă de încasările din perioada similară a anului 2016, respectiv o creştere cu 2,6% a volumului veniturilor bugetare colectate.

Anul trecut, în perioada ianuarie-mai, Fiscul colectase la buget 82,430 miliarde lei. În luna mai 2017, ANAF a colectat venituri bugetare în sumă totală de 16,137 miliarde lei, cu 350,3  milioane de lei, respectiv cu 2,2% mai mult decât în luna mai 2016 (15,786 miliarde lei), pe fondul eliminării impozitului pe construcţii speciale şi al reducerii cotei standard de impunere cu TVA.

Programul comunicat de Ministerul de Finanţe pentru luna mai a fost realizat în proporţie de 99,4% (mai puţin cu 97 de milioane de lei), în condiţiile în care volumul restituirilor de TVA în mai 2017 a fost în cuantum de 1,378 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 535,69 milioane de lei, respectiv cu 63,55% a TVA restituită faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit ANAF.

Digi24.ro

6. Ministrul Agriculturii: Lâna de oaie, extrem de valoroasă în construcţii, ca material termoizolant

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat miercuri cu reprezentanţii unei firme din judeţul Bistriţa, care se ocupă de exploatarea şi prelucrarea lemnului, despre modul în care ar putea valorifica lâna de oaie, una dintre variante fiind folosirea în domeniul construcţiilor, în special a celor din lemn, ca material termoizolant.

„În acest sens, reprezentanţii companiei caută soluţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic pentru izolarea clădirilor, crescând astfel rentabilitatea activităţilor de creştere a oilor, venind în sprijinul sectorului ovin. În acelaşi timp, există convingerea că acest produs natural, lâna, o resursă extrem de valoroasă, prezintă o serie de avantaje, fiind vorba de produse naturale, faţă de cele sintetice utilizate în prezent”, se arată într-un comunicat transmis de minister.

De asemenea, investitorii doresc să identifice şi alte modalităţi de prelucrare şi valorificare a lânii, cum ar fi fabricarea îngrăşămintelor sau extragerea lanolinei pentru industria cosmetică şi farmaceutică, în vederea extinderii domeniului de activitate, au mai precizat reprezentanţii ministerului.

Ministerul Agriculturii vrea să elaboreze un act normativ, prin care vrea să asigure un ajutor de minimis în valoare de 1 leu/kg crescătorilor de ovine care comercializează lână.

Scopul măsurii este de a impulsiona creşterea numărului de efective şi eficientizarea economică a exploataţiilor.

Ministrul Agriculturii a vorbit ieri despre argumentele în favoarea schimbării frunzei din brandul de ţară cu o oaie, el susţinând că ”oaia este o statuie vie” şi că frunze are toată lumea, dar oi ca în România nu.

”Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, a mai afirmat Daea.

Wall-street.ro

7. Fermierii se asteapta la recolte bune de cereale in acest an: 4-5 tone de grau si 2,5-3 tone de rapita la hectar

Fermierii chestionati de News.ro considera ca in prezent culturile de grau si de rapita arata bine si se asteapta ca in acest an sa obtina productii bune, de circa 4-5 tone de grau la hectar si de 2,5-3 tone de rapita la hectar.

”Cultura de rapita arata foarte bine este in faza de umplere a bobului. Anul acesta va fi o recolta de rapita buna, chiar foarte buna”, a declarat, pentru News.ro , consilierul din cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR) Ion Cioroianu, care se asteapta la o productie medie de 2,5-3 tone de rapita la hectar, conform News.ro.

In schimb, unele culturi de orz au inregistrat pagube din cauza vantului si a gerului.

Fermierul Stefan Poienaru din zona Fetesti se asteapta in acest an sa obtina o recolta de 5 tone de grau la hectar.

Productia de grau a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, pana la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru Romania, inregistrand o medie de peste 4 tone la hectar.

Recolta de rapita a crescut in 2016 cu aproape 38% fata de anul anterior, ajungand la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone la hectar.

Totusi, inghetul si zapada care s-au asternut peste terenurile agricole din Romania la inceptul acestui an au avut un impact negativ asupra legumelor si pomilor fructiferi.

“Am avut mari probleme cu pomii, cel putin pe zona de zona sud-est si si est ,din cauza zapezii si a viscolului din aprilie”,a afirmat Cioroianu.

Astfel, reprezentantii agricultorilor estimeaza ca productia de legume din acest an va fi de cel mult 50% din cea obtinuta in 2016.

Productia de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, in scadere cu 8,1% fata de anul precedent, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In 2016, productia de struguri a scazut cu 7,8%, pana la 737.000 tone, din cauza scaderii randamentului la hectar cu 8,3%. In schimb, productia de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar daca suprafata a scazut cu 0,7%.

Print Friendly, PDF & Email