REVISTA PRESEI 13.01.2017

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Bursa.ro.

 1. Principiile proiectului Legii prevenţiei, analizate de Guvern.

Infopinia.ro.

 1. Ministrul Florin Jianu a susținut proiectul Legii prevenției în Guvern.

Transilvaniabusiness.ro.

 1. Un nou program pentru IMM-uri – „România start up nation”. 4

Money.ro. 5

 1. Legea prevenţiei: Firmele vor primi mai întâi un termen de 7 zile pentru a-şi rezolva problemele şi abia apoi pot fi sancţionate.

Bzb.ro.

 1. Cum se vor comporta inspectorii Fiscului cu firmele: răgaz de 7 zile lucrătoare pentru rezolvarea problemelor şi abia apoi amenda.

Avocatnet.ro.

 1. Firmele nu vor mai fi amendate de autorități la prima abatere, ci vor primi un avertisment

Evz.ro.

 1. Decizie în Guvern: Oamenii de afaceri scapă de coşmarul Formularului 088. 8

Businessmagazin.ro.

 1. Firmele ar putea sa nu mai fie sanctionate automat de institutiile statului, ci vor beneficia de o perioada de gratie pentru a se conforma.

Ziarulincomod.ro.

 1. Firmele nu vor mai fi sancționate de ANAF decât după ce vor fi prevenite.

Business24.ro.

 1. Guvernul pregateste Legea preventiei: Firmele nu vor putea fi sanctionate la prima greseala.

Agerpres.ro.

 1. ANAF a încasat, în 2016, venituri totale de aproape 200 de miliarde de lei, peste 2015, dar sub programul rectificat
 2. România ar putea avea o Lege a prevenției; prevederile actului normativ nu se aplică pentru fapte precum munca la negru.

Wall-street.ro.

 1. Afacerile cu masini continua sa creasca intr-un ritm rapid, inregistrand un avans de 16,4% in noiembrie 2016.
 2. Guvernul vrea sa dea cate 200.000 de lei pentru fiecare start-up, fara cofinantare.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Bursa.ro

1. Principiile proiectului Legii prevenţiei, analizate de Guvern

Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a prezentat în şedinţa de Guvern de astăzi spre analiză principiile şi mecanismul de funcţionare care vor sta la baza proiectului Legii prevenţiei, ce va fi promovat potrivit programului de guvernare. 
     Florin Jianu a declarat, într-un comunicat de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), trimis Redacţiei: “Componenta de prevenţie trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenţie înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp preţios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de aşteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătăţirea modului în care acesta funcţionează”.

Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale. 

MMACA precizează: “Această lege va obliga autorităţile cu atribuţii de control să procedeze, în primul rând, la educarea şi perfecţionarea antreprenorilor, precum şi la prevenirea greşelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancţionat, dacă înainte nu a fost îndrumat şi prevenit”.
     Potrivit proiectului, mecanismul de funcţionare a prevenţiei va fi următorul:

– Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie;

– Acesta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă;

– Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare;

– După expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul să reia controlul;

– În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative;

– Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani.

Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Aceste domenii vor fi completate în cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea prevenţiei va putea fi aplicată.

De asemenea, ministerul menţionează că vor fi prevăzute excepţii pentru evitarea aplicării legii prevenţiei în cazurile în care există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, există un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi şi se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.
     Legea prevenţiei nu se aplică, de exemplu, pentru sancţiunile prevăzute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancţiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. “În acest caz nu va fi admis sistemul prevenţiei deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancţionarea acestei fapte”, explică ministerul

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială şi adoptarea în şedinţă de Guvern este 23 februarie. 

Infopinia.ro

2. Ministrul Florin Jianu a susținut proiectul Legii prevenției în Guvern

Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției.

Mecanismul de funcționare a fost prezentat de ministrul Florin Jianu, în ședința de Guvern de joi.

Florin Jianu este ministrul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare.

Aceasta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare.

Planul va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă.

Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.

Legea prevenției nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru.

Scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții.

Astfel se va întocmi mai întâi un plan de conformare.

Se acordă astfel contribuabilului un termen.

În acest termen va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

„Această lege va obliga autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit”, precizează sursa citată.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială și adoptarea în ședința de Guvern este 23 februarie 2017.

Transilvaniabusiness.ro

3. Un nou program pentru IMM-uri – „România start up nation”

 Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va lansa două noi programe pentru mediul de afaceri: „România start up nation” şi programul de export, a declarat, pentru Mediafax, Florin Jianu, ministrul de resort.

„Cele mai importante două proiecte, pe lângă celelalte programe naţionale vor fi „România start up nation”, cu zece mii de granturi în valoare de 200.000 de lei per grant şi programul de export. Însă nu ştim bugetul. Programul de export va susţine internaţionalizarea IMM-urilor. Este un program prin care le dăm posibilitatea în mod direct să îşi construiască brand-ul, să facă cursuri privind internaţionalizarea, să participe la un târg în nume propriu, la o misiune de afaceri”, a declarat, pentru sursa citată, Florin Jianu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Acesta a spus că, în prezent, se face o evaluare a programelor vechi pentru a se verifica dacă se va renunţa sau nu la vreunul dintre acestea. „Fiindcă dacă vom lansa „România start up nation” pentru start up-uri vor deveni un pic neaplicabile „SRL debutant” şi programul „Start”. Dar nu am luat încă o decizie în acest sens”, a spus Jianu.

Money.ro

4. Legea prevenţiei: Firmele vor primi mai întâi un termen de 7 zile pentru a-şi rezolva problemele şi abia apoi pot fi sancţionate

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, a prezentat, în şedinţa de guvern de joi, principiile şi modul de funcţionare a Legii prevenţiei pentru mediul de afaceri, prin care se doreşte evitarea sancţionării companiilor pentru încălcarea unor prevederi legale, în paralel cu remedierea problemelor descoperite. De această facilitate nu vor beneficia firmele care utilizează munca la negru sau angajează minori.

„Componenta de prevenţie trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri, iar o măsură de prevenţie înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp preţios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de aşteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătăţirea modului în care acesta funcţionează”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.

Proiectul prevede că autorităţile de control nu vor mai putea aplica agenţilor economici sancţiuni pentru contravenţiile sesizate fără ca, în prealabil, respectivelor firme să le fie acordată o perioadă pentru remedierea problemelor sesizate. Procedura are ca scop „educarea şi perfecţionarea antreprenorilor”.

 Astfel, agentul constatator va încheia, mai întâi, un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta un plan de remediere a problemelor, care să se deruleze pe o perioadă de minim 7 zile lucrătoare. După ce expiră termenul de conformare, poate fi reluat controlul.

 „În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative. Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani”, precizează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

 Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

 Aplicarea Legii prevenţiei va avea şi excepţii, anume atunci când există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi sau se utilizează munca la negru sau a minorilor.

 Ministerul Mediului de Afaceri estimează că proiectul Legii prevenţiei va primi avizele de la alte ministere şi va fi fi adoptat de către Executiv până pe 23 februarie.

Bzb.ro

5. Cum se vor comporta inspectorii Fiscului cu firmele: răgaz de 7 zile lucrătoare pentru rezolvarea problemelor şi abia apoi amenda

Inspectorii Fiscului nu vor mai putea amenda firmele la prima constatare a unei fapte, ci vor fi obligaţi să încheie un proces-verbal de constatare a neregulilor care constituie contravenţii (nu infracţiuni) şi să redacteze un plan de conformare, cu problemele care trebuie remediate şi termenul de conformare pentru fiecare faptă. Acest termen nu va putea fi mai mic de 7 zile lucrătoare, arată Profit.ro.

După expirarea termenului de conformare, inspectorul are dreptul să reia controlul şi, în situaţia în care constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, poate aplica amenzi.
O firmă va beneficia de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani. Noile reguli vor fi introduse prin Legea prevenţiei, prezentată ieri în Guvern de către ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu (foto), spre analiză.

Legea prevenţiei va fi aplicată pentru sancţiunile prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. 

Vor fi prevăzute excepţii pentru evitarea aplicării Legii prevenţiei în cazurile în care: există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale; există un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi; este utilizată munca nedeclarată sau sunt folosiţi minori.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială şi adoptarea în şedinţa de Guvern este 23 februarie 2017.

Avocatnet.ro

6. Firmele nu vor mai fi amendate de autorități la prima abatere, ci vor primi un avertisment

Inspectorii Fiscului ori cei ai Inspecției Muncii nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenție, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie cel puţin şapte zile lucrătoare pentru a-şi remedia problemele. Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege prezentat în şedinţa de joi a Guvernului de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat şi care ar putea fi adoptat de Executiv până la finalul lunii februarie.   

Măsurile de educare a antreprenorilor, precum şi un sistem de prevenire a greşelilor comise de firmele româneşti sunt incluse într-un proiect al legii prevenţiei, prezentat în şedinţa de joi a Executivului de către Florin Jianu, noul ministru al mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat. 

Concret, potrivit unui comunicat de presă remis recent redacţiei noastre, agenţii constatatori nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, fără a fi încadrată în rândul infracţiunilor. 

Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, Codul muncii, Legea contabilităţii ori Legea securității și sănătății în muncă, printre altele, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

Cu alte cuvinte, un operator economic va putea fi sancţionat doar după ce va fi avertizat şi îndrumat de organele de control, acesta fiind de altfel şi principiul care va sta la baza noilor prevederi: “Componenţa de prevenție trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenție înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp prețios oferit întreprinzătorului  pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de așteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătățirea modului în care acesta funcţionează”, a declarat Florin Jianu ieri, în cadrul şedinţei de Guvern. 

Care va fi mecanismul de funcţionare

Aşa cum am precizat deja, în momentul în care vor descoperi o neregulă la firme, de natură contravenţională, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspecției Muncii nu vor mai aplica sancțiunea contravențională la prima constatare a unei fapte. 

În continuare, potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, mecanismul de funcţionare a prevenţiei va fi următorul:

 • inspectorul va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă;
 • termenul de conformare nu poate fi mai mic de şapte zile lucrătoare;
 • după expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul să reia controlul;
 • în cazul în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancțiunile prevăzute de actele normative;

Totodată, este important să precizăm că un contribuabil va putea beneficia de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de cinci ani.

Când nu se va aplica legea prevenţiei

În anumite cazuri, vor fi prevăzute excepții pentru evitarea aplicării legii prevenției. Mai exact, este vorba despre:

 • există un pericol pentru constatarea situației fiscale;
 • există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați;
 • se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Spre exemplu, pentru “munca la negru”, respectiv pentru primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, organele de control nu vor mai fi indulgente şi nu vor aplica legea prevenţiei, urmând să aplice direct amenzile prevăzute de lege (între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată).

Evz.ro

7. Decizie în Guvern: Oamenii de afaceri scapă de coşmarul Formularului 088

Fiscul trimite azi, la Monitorul Oficial, ordinul de eliminare a formularului 088, poreclit „coşmarul” oamenilor de afaceri, document impus firmelor care solicită înregistrarea în scopuri de TVA

Ministerul Finanţelor se afla, aseară, „în faza finală de evaluare a impactului” măsurii, a precizat ministrul de resort, Viorel Ştefan, în şedinţa de Guvern. „Credem că în cursul zilei de mâine (azi, n.red) ordinul preşedintelui ANAF va fi la Monitorul Oficial”, a spus el. Formularul 088 a fost introdus la 1 februarie 2015, pentru combaterea evaziunii în domeniul TVA, doar el a fost aplicat birocratic, provocând probleme firmelor. „Întreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut în mod repetat eliminarea acestei forme de birocraţie şi umilinţă”, a scris ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, pe Facebook.

Tratament mai rapid

Vă prezentăm principale decizii luate aseară de Guvern:

 • De la 1 martie 2017, pacienţii care suferă de afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză), hepatită cronică tip B și C, infertilitate, obezitate, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat şi epilepsie vor primi medicamente compensate şi gratuite direct în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie de aprobarea Caselor de asigurări de sănătate.
 • Legea bugetului va fi trimisă la Parlament în jur de 23-25 ianuarie, a anunţat ieri premierul Sorin Grindeanu şi Finanţele încep de mâine negocierile cu fiecare minister în parte.
 • Ministerul Transporturilor va da în folosinţă, luna viitoare, 15 kilometri finalizaţi din autostrada Lugoj – Deva.
 • Corpul de control va ancheta la complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, precum şi la Ministerul Energiei, modul în care fostul cabinet tehnocrat a asigurat „la limită” stocurile de cărbune pentru încălzirea populaţiei în timpul iernii.
 • Directorul ANAF, Dragoş Doroş, ar putea să fie schimbat din funcţie. Finanţele au anunţat că există „un proces de evaluare a performanţei” conducerii ANAF, urmând să fie luate, în cel mai scurt timp, măsuri „în consecinţă”.
 • Prefectul judeţului Giurgiu, Zorinel Niculcea, care a intrat în atenţia presei după ce nu i-a răspuns la telefon ministrului de Interne în noaptea în care a fost instalat Codul portocaliu de zăpadă şi viscol, a fost demis şi devine inspector guvernamental. Guvernul a numit-o interimar pe fostul prefect Crişu Nina-Carmen.

Businessmagazin.ro

8. Firmele ar putea sa nu mai fie sanctionate automat de institutiile statului, ci vor beneficia de o perioada de gratie pentru a se conforma

Guvernul a discutat în şedinţa de joi principiile viitorului proiect al Legii prevenţiei, care ar urma să prevină sancţionarea automată a firmelor de catre diferite institutii ale statului, inclusiv ANAF, societatile urmând să aibă la dispoziţiei un termen până la care pot corecta abaterile constatate.

Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancţionat, dacă înainte nu a fost îndrumat şi prevenit.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială şi adoptarea în şedinţa de Guvern este 23 februarie 2017.

” Componenta de prevenţie trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenţie înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp preţios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de aşteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătăţirea modului în care acesta funcţionează.”, a spus în şedinţa de guvern Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu.

El a prezentat în şedinţa de Guvern de joi spre analiză principiile şi mecanismul de funcţionare care vor sta la baza proiectului Legii prevenţiei, ce va fi promovat potrivit Programului de Guvernare.

Scopul Legii prevenţiei va fi prevenirea aplicării automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale. Această lege va obliga autorităţile cu atribuţii de control să procedeze, în primul rând, la educarea şi perfecţionarea antreprenorilor, precum şi la prevenirea greşelilor.

Mecanismul de funcţionare a prevenţiei va fi următorul:

– Agentul constatator nu va putea aplica sancţiunea contravenţională la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie;

– Acesta va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor şi va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum şi termenul de conformare pentru fiecare faptă;

– Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare;

– După expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul să reia controlul;

– În situaţia în care se constată că nu au fost respectate obligaţiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancţiunile prevăzute de actele normative;

– Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenţie o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenţie, într-un termen de 5 ani.

Legea prevenţiei se va aplica pentru sancţiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,

Legea contabilităţii, Legea dialogului social, Legea privind înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Aceste domenii vor fi completate în cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea prevenţiei va putea fi aplicată.

De asemenea, vor fi prevăzute excepţii pentru evitarea aplicării legii prevenţiei în cazurile în care: există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, există un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi sau se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Legea prevenţiei nu se aplică, de exemplu, pentru sancţiunile prevăzute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancţiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenţiei deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancţionarea acestei fapte.

Ziarulincomod.ro

9. Firmele nu vor mai fi sancționate de ANAF decât după ce vor fi prevenite

Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani, dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției. Mecanismul de funcționare care va sta la baza elaborării acestui proiect de act normativ a fost prezentat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, în ședința de Guvern de joi.

Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă.

Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.

Legea prevenției nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte” – mai subliniaza ministerul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

„Această lege va obliga autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit”, precizează sursa citată.

După expirarea termenului de conformare, autoritățile pot relua controlul iar în situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, se pot aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.

Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani.

„Componenta de prevenție trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenție înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp prețios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de așteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătățirea modului în care acesta funcționează”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.

Legea prevenției se va aplica pentru sancțiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securității și sănătății în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Legea contabilității, Legea dialogului social, Legea privind înființarea și dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidență a salariaților.

Legea prevenției nu va fi aplicată în cazurile în care un pericol pentru constatarea situației fiscale, există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați sau se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială și adoptarea în ședința de Guvern este 23 februarie 2017.

Business24.ro

10.  Guvernul pregateste Legea preventiei: Firmele nu vor putea fi sanctionate la prima greseala

Romania ar putea avea o Lege a preventiei, care le-ar permite contribuabilior care constituie contraventii sa beneficieze de masuri de preventie o singura data pentru fiecare fapta, intr-un termen de 5 ani.

Mecanismul de functionare care va sta la baza elaborarii acestui proiect de act normativ a fost prezentat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, in sedinta de Guvern de joi.

Practic, autoritatea care constata contraventia nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare, ci va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare.

Legea preventiei nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, remis, joi, scopul Legii preventiei va fi prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale.

“Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit”, precizeaza sursa citata.

Dupa expirarea termenului de conformare, autoritatile pot relua controlul, iar in situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, se pot aplica sanctiunile prevazute de actele normative.

Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.

“Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.

Legea preventiei se va aplica pentru sanctiunile prevazute de: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de munca, Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.

Legea preventiei nu va fi aplicata in cazurile in care un pericol pentru constatarea situatiei fiscale, exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati sau se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

Spre exemplu, Legea preventiei nu se aplica pentru sanctiunile prevazute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministeriala si adoptarea in sedinta de Guvern este 23 februarie 2017.

Agerpres.ro

11. ANAF a încasat, în 2016, venituri totale de aproape 200 de miliarde de lei, peste 2015, dar sub programul rectificat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în 2016, venituri bugetare cumulate în valoare de 199,4 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde de lei peste nivelul realizat în 2015, în timp ce veniturile la bugetul de stat s-au situat la 137,43 miliarde de lei, în scădere ușoară de la 137,46 miliarde de lei în anul anterior, potrivit datelor provizorii centralizate de ANAF.

Însă, în ambele cazuri, gradul de realizare a veniturilor este sub programul revizuit la rectificarea din noiembrie 2016, respectiv de 99,8% în cazul veniturilor totale și de 99,4% la veniturile bugetare.

“Conform datelor provizorii centralizate până în prezent, ANAF a colectat în 2016 venituri bugetare cumulate în cuantum de 199,4 miliarde de lei, cu 2,6 miliarde de lei mai mult decât în 2015 și cu 3,52 miliarde de lei (1,8%) mai mult decât programul prevăzut în ianuarie 2016 de legile bugetare, în timp ce programul revizuit la rectificarea din noiembrie 2016 a fost îndeplinit în proporție de 99,8%. Astfel, până în prezent la bugetul de stat s-au colectat 137,43 miliarde de lei față de 137,46 miliarde de lei în 2015, cu 3,3% mai mult față de programul inițial, gradul de realizare a programului revizuit fiind de 99,4%, astfel”, se menționează într-un comunicat al ANAF transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit documentului, din impozitul pe profit s-au colectat 15,38 miliarde de lei, cu 7,3% mai mult față de programul inițial și cu 0,5% mai mult decât programul revizuit, iar la impozitul pe venit s-au colectat 27,37 miliarde de lei, cu 5,8% mai mult față de programul inițial și conform programului de colectare revizuit.

“TVA colectată a fost de 51,66 miliarde de lei, cu 0,7% (353 milioane de lei) mai puțin față de programul inițial și cu 2% (1,06 miliarde de lei) mai puțin decât programul revizuit. Deși cota standard de TVA a fost redusă cu 16,6% față de 2015, TVA colectată de ANAF în anul 2016 este cu doar 9,6% (5,46 miliarde) mai mică față de 2015, fiind recuperate 7 puncte procentuale. Cota standard a fost redusă de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016, cu influență fiscală reflectată din luna februarie, iar cota redusă de 9% la alimente s-a aplicat pentru tot anul 2016, în timp ce în 2015 această cotă s-a aplicat începând cu 1 iunie”, se precizează în comunicatul citat.

Pe de altă parte, în perioada analizată, ANAF a rambursat TVA în valoare de 15 miliarde de lei, cu 3 miliarde de lei mai puțin decât în 2015, ca efect direct al reducerii cotelor de impunere cu TVA și al aplicării prevederilor legale în materie de grup fiscal, subliniază instituția.

În privința accizelor, colectarea (inclusiv taxa pe viciu) a fost de 26,84 miliarde de lei, cu 929,4 milioane de lei mai mult decât în 2015, gradul de realizare a programului revizuit fiind de 97,8%.

“La capitolul ‘rest venituri’ colectarea a fost mai mare cu 1,2 miliarde de lei față de 2015, și cu 287,9 milioane lei mai mult decât programul prevăzut de legile bugetare anuale rectificate”, se mai arată în comunicat.

La bugetele de asigurări sociale, în 2016, s-au colectat 61,97 miliarde lei cu 4,43% mai mult față de 2015, programul prevăzut de legile bugetare rectificate fiind realizat în proporție de 100,7%.

Totodată, ANAF reamintește contribuabililor că 25 ianuarie 2017 este data limită a depunerii declarațiilor fiscale și a plății obligațiilor fiscale aferente lunii decembrie 2016 și trimestrului IV 2016.

12. România ar putea avea o Lege a prevenției; prevederile actului normativ nu se aplică pentru fapte precum munca la negru

 

Contribuabilii care constituie contravenții ar putea beneficia de măsuri de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă, într-un termen de 5 ani, dacă autoritățile vor adopta Legea prevenției.

Mecanismul de funcționare care va sta la baza elaborării acestui proiect de act normativ a fost prezentat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, în ședința de Guvern de joi.

Practic, autoritatea care constată contravenția nu va putea aplica sancțiunea contravențională la prima constatare ci va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă. Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucrătoare.

Legea prevenției nu se va aplica pentru fapte precum munca la negru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, remis, joi, AGERPRES, scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

“Această lege va obliga autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit”, precizează sursa citată.

După expirarea termenului de conformare, autoritățile pot relua controlul iar în situația în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, se pot aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.

Contribuabilul beneficiază de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de 5 ani.

“Componenta de prevenție trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenție înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp prețios oferit întreprinzătorului pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de așteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătățirea modului în care acesta funcționează”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.

Legea prevenției se va aplica pentru sancțiunile prevăzute de: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea securității și sănătății în muncă, Codul muncii, Legea privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Legea contabilității, Legea dialogului social, Legea privind înființarea și dezvoltarea IMM-urilor, Legea privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, Legea privind ucenicia la locul de muncă, Hotărârea de Guvern privind registrul general de evidență a salariaților.

Legea prevenției nu va fi aplicată în cazurile în care un pericol pentru constatarea situației fiscale, există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați sau se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Spre exemplu, Legea prevenției nu se aplică pentru sancțiunile prevăzute pentru fapte precum munca la negru, respectiv pentru primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, sancțiunea fiind amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În acest caz nu va fi admis sistemul prevenției deoarece s-ar ajunge la încurajarea muncii nedeclarate, prin nesancționarea acestei fapte.

Termenul estimat pentru redactarea formei finale a acestui proiect de lege, avizarea interministerială și adoptarea în ședința de Guvern este 23 februarie 2017.

Wall-street.ro

13. Afacerile cu masini continua sa creasca intr-un ritm rapid, inregistrand un avans de 16,4% in noiembrie 2016

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in noiembrie 2016 cu 16,4% fata de aceeasi perioada din 2015, ritm incetinit fata de cel inregistrat in luna anterioara, in timp ce afacerile din serviciile prestate populatiei au scazut usor, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut in noiembrie 2016 cu 16,7% fata de a 11-a luna din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 0,6%. Fata de luna precedenta, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au scazut in noiembrie 2016 cu 0,2%, ca serie bruta, si cu 0,3%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, conform News.ro.

In noiembrie 2016, cea mai mare crestere – cu 32,8% fata de noiembrie 2015, pe serie bruta – s-a inregistrat la intretinerea si repararea masinilor. De asemenea, afacerile din comertul cu masiniau urcat cu 22,1% fata de a 11-a luna din 2015, arata datele INS.

Pe partea de servicii prestate populatiei, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in noiembrie 2016 la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare, unde afacerile s-au majorat cu 55% fata de a 11-a luna a anului anterior, si la spalare si curatare a hainelor, cu un plus de 20,8%. Cumulat, in primele 11 luni ale anului trecut, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au crescut ca serie bruta cu 18%, fata de primele 11 luni din 2015, iar serviciile prestate populatiei au avansat cu 8%.

Pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterile sunt de 17,7%, respectiv 8,7%. Afacerile de retail au fost sustinute anul trecut de cresterea puternica a salariilor. Ultimele statistici arata ca, in noiembrie 2016, castigul salarial mediu net a ajuns la un nivel-record, de 2.172 lei (482 euro), cu 13,2% mai mare fata de noiembrie.

14. Guvernul vrea sa dea cate 200.000 de lei pentru fiecare start-up, fara cofinantare

Guvernul Grindeanu promite infiintarea programului Start-up Nation, prin intermediul caruia va oferi finantare nerambursabila de 200.000 de lei pentru fiecare start-up, fara a fi nevoie de cofinantare.

Programul, care nu este, inca, detaliat, contine doar cateva „date exacte” – 10.000 de start-up-uri finantate anual, costuri 0 pentru infiintarea acestora, durata de infiintare – 1 zi, dar si accesarea programului doar online cu aflarea rezultatului in aceeasi zi.

Suna de-a dreptul incredibil, avand in vedere realitatea din teren de la aceasta data.

„Acest program va beneficia de o mediatizare consistenta pe o perioada de cel putin 3 luni de zile, inaintea depunerii cererilor online, pentru ca toti cei care au o idee buna de afacere dar nu au bani sa o puna in practica, sa poata afla despre acest program si sa-si pregateasca un business plan, pornind bineinteles si de la criteriile minime cerute de catre finantator, adica statul roman”.

Printre acestea se numara crearea a minim 2 locuri de munca si urmarirea indicatorilor de performanta economica, in special profitul.

Costurile anuale ale acestui program vor fi de 2 mld. lei, dar prin efectele de multiplicare, urmare a crearii a peste 100.000 de noi locuri de munca, doar prin acest startup-uri, dar si a economiei in ansamblul ei, peste 30% din cele 2 mld. lei se vor reintoarce la stat, sub forma de taxe si impozite, subliniaza programul guvernamental.

In plus, microintreprinderile care au intre 1 si 9 angajati vor plati un impozit pe cifra de afaceri de doar 1%, atata timp cat CA nu va depasi plafonul de 500.000 euro.

”In prezent, microintreprinderile care depasesc plafonul de 100.000 de euro platesc 16% impozit pe profit, iar cele care au doar un angajat platesc 2% din cifra de afaceri. Pentru ca aceasta masura nu are un impact bugetar negativ, ea va fi implementata inca de la 1 martie 2017”, se mai spune în programul de guvernare.

Cei cu activitati independente, atat PFA cat si alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, fata de 16% in prezent, iar contributiile sociale si de sanatate se vor plati doar ca persoana fizica si nu pe activitatea desfasurata.

„Sustinem dezvoltarea centrelor de inovare, cercetare si dezvoltare prin neimpozitarea profitului in primii 10 ani de activitate. Consideram ca aceasta masura va avea un impact pozitiv asupra bugetului de stat, atat prin implicarea cat mai multor companii in dezvoltarea sectoarelor de cercetare si dezvoltare cat si prin implicarea cat mai multor cercetatori in aceste activitati. Credem ca doar la finalul celor 4 ani vom putea vedea cu exactitate beneficiile aduse statului roman din aplicarea acestei masuri. Atat pentru cei cu activitati independente, cat si pentru salariati si pensionari, impozitul pe veniturile mai mici de 2.000 lei/ luna va fi 0. In acest fel, crestem clasa de jos spre clasa de mijloc, fara insa a impovara firmele care platesc salariile”, continua programul.

Tinerii vor fi sustinuti si vor putea, ca pana la implinirea varstei de 26 de ani, sa apeleze la credite fara dobanda, garantate in proportie de 80% de catre stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei parti din constructia unei locuinte, mai promit guvernantii.

„Atat studentii cat si ceilalti tineri vor trebui sa indeplineasca doar o formalitate: aceea de a prezenta bancilor prin care statul va derula acest program contractul de chirie sau de constructie al locuintei, respectiv facturile pentru cursuri sau pentru cartile necesare”. Tot in cadrul programului de guvernare se regaseste si sustinerea pe care o acorda domeniului sanatatii prin includerea in randul facilitatilor fiscale a posibilitatii de deducere din impozitul pe venit a abonamentelor la unitatile sanitare din Romania.

Print Friendly, PDF & Email