REVISTA PRESEI 12.01.2017

Cuprins:

Apariții în presă ale CNIPMMR.

Bursa.ro.

 1. CNIPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului (088)

Zf.ro.

 1. IMM-urile nu mai vor birocraţie: CNIPMMR vrea simplificarea Forumlarului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere.

Capital.ro.

 1. Birocrația, pe primul loc între dificultăţile cu care se confruntă companiile. CNIPMMR solicită simplificarea Formularului 088.

Economie.hotnews.ro.

 1. Ministrul Florin Jianu: Formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana/ Numarul firmelor inchise, mai mare decat numarul firmelor deschise.
 2. Patronatul care a fost condus de un actual ministru cere presedintelui tehnocrat al ANAF simplificarea si completarea pe internet a formularului 088 privind TVA.

Conso.ro.

 1. FORMULARUL 088 AR PUTEA FI ELIMINAT.

Jurnalulbihorean.ro.

 1. IMM-urile vor reducerea birocraţiei.

Reporterntv.ro.

 1. Firmele mici și mijlocii cer simplificarea formularului pentru înregistrarea în scopuri de TVA.

Economistul.ro.

 1. CNIPMMR solicită simplificarea formularului 088.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri.

Businessmagazin.ro, Mediafax.ro.

 1. Firmele româneşti, ultimele din Uniunea Europeană la promovarea afacerii pe Internet.

Agerpres.ro.

 1. Florin Jianu: Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat, un pas important în intensificarea dialogului cu mediul de afaceri.

Wall-street.ro.

 1. Ce se intampla anul acesta pe piata imobiliara. Este un moment bun sa cumperi o locuinta?
 2. 6 idei de afaceri simple si profitabile care poti fi incepute cu bani putini.

Agerpres.ro.

 1. România și-a majorat importurile de lapte brut cu 28%, până la finele lunii noiembrie; producția de lapte a crescut cu 6,1%.

Apariții în presă ale CNIPMMR

Bursa.ro

1. CNIPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului (088)

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită simplificarea majoră a Formularului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere, care să se completeze electronic şi să se depună online. Potrivit CNIPMMR, simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocraţiei care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului „Only once” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleaşi date şi acelaşi subiect) şi va susţine mediul de afaceri. 

CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii şi conţinutului Formularului 088 – „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” şi înlocuirea lui cu o „Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată. 

Zf.ro

2. IMM-urile nu mai vor birocraţie: CNIPMMR vrea simplificarea Forumlarului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită simplificarea majoră a Formularului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere care să se completeze electronic şi să se depună online.

Simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocraţiei care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului “Only once” (astfel ca întreprinderile să nu trebuiească să recurgă de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleaşi date şi acelaşi subiect) şi va susţine mediul de afaceri, se menţionează într-un comunicat de presă al CNIPMMR.

Decizia a fost luată după ce CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii şi conţinutului Formularului (088) – „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”.

Consiliul doreşte minimizarea birocraţiei deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată.

Capital.ro

3. Birocrația, pe primul loc între dificultăţile cu care se confruntă companiile. CNIPMMR solicită simplificarea Formularului 088

 Birocraţia se clasează pe primul loc dintre dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, fiind menţionată de 61,41% dintre acestea. În acest context, CNIPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului 088 şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere, care să se completeze electronic şi să se depună online.

Simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocraţiei care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului “Only once” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleasi date şi acelasi subiect) şi va susţine mediul de afaceri.

De altfel, potrivit unui comunicat de presă, CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii şi conţinutului Formularului 088 – „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” şi înlocuirea lui cu o „Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată.

Potrivit art. 316 alin (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA a societăţilor cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului, se realizează prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Economie.hotnews.ro

4. Ministrul Florin Jianu: Formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana/ Numarul firmelor inchise, mai mare decat numarul firmelor deschise

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, anunta intr-o postare pe contul sau de Facebook ca formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana. „Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business 2017 ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania”, scrie ministrul Jianu care mai sustine ca, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor deschise.

Intreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut in mod repetat eliminarea acestei forme de birocratie si umilinta la adresa firmelor romanesti. Dovada stau zecile de comunicate, plangeri, adrese trimise de firme sau reprezentantii mediului de afaceri. Chiar astazi, Consiliul National al IMM-urilor a remis un comunicat de presa, al patrulea, daca nu ma insel, prin care cerea guvernului eliminarea acestui formular. Nu e nevoie de luni, ani de zile sa poti lua masuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci, trebuie pur si simplu sa le asculti nevoile si sa actionezi.”, a mai adaugat ministrul.

Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), organizatie patronala care a fost condusa pana recent de actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, cere ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa simplifice formularul 088, pentru declararea firmelor in scoprui de TVA, si sa dea firmelor posibilitatea sa-l completeze online. Presedintele ANAF este tehnocratul Dragos Doros, numit in functie de catre fostul premier Dacian Ciolos, in martie 2016. 

„CNIPMMR a solicitat in repetate randuri simplificarea procedurii si continutului Formularului 088 – Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA si inlocuirea lui cu o Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, care sa se completeze electronic si sa se depuna online, deoarece societatile care depasesc plafonul de scutire a platii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept platitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nefiind justificata”, arata patronatul IMM, intr-un comunicat remis StartupCafe. 

„Reluand demersurile sale anterioare si avand in vedere ca potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2016, birocratia se claseaza pe primul loc dintre dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, fiind mentionata de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicita simplificarea majora a Formularului (088)  si inlocuirea lui cu o declaratie pe propria raspundere, care sa se completeze electronic si sa se depuna online”, mai spune CNIPMMR. 

Organizatia patronala considera ca simplificarea Formularului 088 va reduce „birocratia care afecteaza semnificativ IMM-urile”, va aplica principiului „Only once” (astfel ca intreprinderile sa nu fie supuse de mai multe ori la declaratii si proceduri administrative pentru aceleasi date si acelasi subiect) si va sustine mediul de afaceri. 

Consiliul IMM reaminteste ca stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii firmelor in scopuri de TVA se realizeaza prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In anul 2016, prin doua ordine ale presedintelui ANAF, a fost modificat de doua ori formularul 088:

 • In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 3841/2015 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”, aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2016, care a crescut in mod nejustificat birocratia pentru microintreprinderi si intreprinderile mici, reprezentand un chestionar de centralizare a unor informatii incluse deja in alte formulare sau baze de date detinute de autoritatile publice centrale, intreaga procedura de evaluare fiind neclara si netransparenta.
 • In Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” care desi simplifica continutul acestuia prin eliminarea solicitarii unor informatii care sunt detinute de autoritatile publice centrale, ramane in continuare o sarcina birocratica suplimentara, in special pentru IMM-uri. (C.Z.)

5. Patronatul care a fost condus de un actual ministru cere presedintelui tehnocrat al ANAF simplificarea si completarea pe internet a formularului 088 privind TVA

Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), organizatie patronala care a fost condusa pana recent de actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, cere ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa simplifice formularul 088, pentru declararea firmelor in scoprui de TVA, si sa dea firmelor posibilitatea sa-l completeze online. Presedintele ANAF este tehnocratul Dragos Doros, numit in functie de catre fostul premier Dacian Ciolos, in martie 2016. 

„CNIPMMR a solicitat in repetate randuri simplificarea procedurii si continutului Formularului 088 – Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA si inlocuirea lui cu o Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, care sa se completeze electronic si sa se depuna online, deoarece societatile care depasesc plafonul de scutire a platii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept platitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nefiind justificata”, arata patronatul IMM, intr-un comunicat remis StartupCafe. 

„Reluand demersurile sale anterioare si avand in vedere ca potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2016, birocratia se claseaza pe primul loc dintre dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, fiind mentionata de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicita simplificarea majora a Formularului (088)  si inlocuirea lui cu o declaratie pe propria raspundere, care sa se completeze electronic si sa se depuna online”, mai spune CNIPMMR. 

Organizatia patronala considera ca simplificarea Formularului 088 va reduce „birocratia care afecteaza semnificativ IMM-urile”, va aplica principiului „Only once” (astfel ca intreprinderile sa nu fie supuse de mai multe ori la declaratii si proceduri administrative pentru aceleasi date si acelasi subiect) si va sustine mediul de afaceri. 

Consiliul IMM reaminteste ca stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii firmelor in scopuri de TVA se realizeaza prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In anul 2016, prin doua ordine ale presedintelui ANAF, a fost modificat de doua ori formularul 088:

 • In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 3841/2015 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”, aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2016, care a crescut in mod nejustificat birocratia pentru microintreprinderi si intreprinderile mici, reprezentand un chestionar de centralizare a unor informatii incluse deja in alte formulare sau baze de date detinute de autoritatile publice centrale, intreaga procedura de evaluare fiind neclara si netransparenta.
 • In Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” care desi simplifica continutul acestuia prin eliminarea solicitarii unor informatii care sunt detinute de autoritatile publice centrale, ramane in continuare o sarcina birocratica suplimentara, in special pentru IMM-uri.

Conso.ro

6. FORMULARUL 088 AR PUTEA FI ELIMINAT

Reprezentantii mediului de afaceri revin, dupa instalarea noului Executiv, cu solicitarea de simplificare a formularului 088, pentru declararea firmelor in scop de TVA, si de a da firmelor posibilitatea sa-l completeze online. Ministrul pentru IMM-uri promite chiar eliminarea acestuia intr-o saptamana.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a cerut noului Guvern simplificarea documentului si inlocuirea lui cu o declaratie pe propria raspundere, care sa se completeze electronic si sa se depuna online, potrivit unui comunicat de presa.

Impactul formularului pentru firme

Simplificarea formularului va asigura reducerea birocratiei care afecteaza semnificativ IMM-urile, implementarea principiului „Only once” (astfel ca intreprinderile sa nu fie supuse de mai multe ori la declaratii si proceduri administrative pentru aceleasi date si acelasi subiect) si va sustine mediul de afaceri, potrivit CNIPMMR.

Totodata, in cadrul comunicatuluise subliniaza faptul ca, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2016, birocratia se claseaza pe primul loc dintre dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, fiind mentionata de 61,41% dintre  cei 1.096 intreprinzatori care au participat la studiul de cercetare.

Consiliul a solicitat in repetate randuri simplificarea procedurii si continutului formularului 088 – „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA” si inlocuirea lui cu o „Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”, care sa se completeze electronic si sa se depuna online. 

Organizatia motiveaza aceasta solicitare prin prisma faptului ca societatile care depasesc plafonul de scutire a platii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept platitoare de TVA. Prin urmare,parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nu este justificata.

Consiliul IMM mentineaza faptul ca stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii firmelor in scopuri de TVA se realizeaza prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), iar in 2016 Formularul a fost modificat de doua ori, insa insuficient. 

D088 ingreuneaza activitatea IMM-urilor

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, care anterior a detinut functia de presedinte al CNIPMMR, anunta, intr-o postare pe contul sau de Facebook, eliminarea formularului 088 in aceasta saptamana. 

„Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania”, scrie ministrul Jianu. 

Acesta a mai adaugat ca, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor nou deschise.

Jurnalulbihorean.ro

7.  IMM-urile vor reducerea birocraţiei

 La 1 ianuarie 2016, printr-un ordin al preşedintelui ANAF, intra în vigoare un ordin care mărea birocraţia pentru IMM-uri: „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” – formularul 088. „Această declaraţie a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse deja în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale, întreaga procedură de evaluare fiind neclară şi netransparentă”, se spune în comunicatul remis Jurnalului bihorean de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În 15 iulie 2016, la solicitarea IMM-urilor, această declaraţie a fost modificată. Dar, deşi a fost simplificat conţinutul acesteia prin eliminarea solicitării unor informaţii care sunt deţinute de autorităţile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri.

Simplificare

Drept urmare, CNIPMMR a solicitat o simplificare şi mai mare a declaraţiei şi posibilitatea completării acesteia online. IMM-urile vor înlocuirea vechii declaraţii cu o „Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA. Parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA este justificată.

„Reluând demersurile sale anterioare şi având în vedere că, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016, birocraţia se clasează pe primul loc între dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, fiind menţionată de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului (088) şi înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere, care să se completeze electronic şi să se depună online”, se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocraţiei care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului „Only once” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleaşi date şi acelaşi subiect) şi va susţine mediul de afaceri.

Demersurile asociaţiei ar putea avea sorţi de izbândă, unul dintre miniştrii noului Guvern, Florin Jianu – ministru pentru IMM-uri – fiind fostul preşedinte al CNIMMR.

Reporterntv.ro

8. Firmele mici și mijlocii cer simplificarea formularului pentru înregistrarea în scopuri de TVA

CNÎPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului (088) pentru înregistrarea în scopuri de TVA și înlocuirea lui cu o declarație pe propria răspundere, care să se completeze electronic și să se depună online.

Simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocrației care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului “Only once” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declarații și proceduri administrative pentru aceleasi date și acelasi subiect) și va susține mediul de afaceri, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNÎPMMR).

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 6 ianuarie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 3841/2015 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”, aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2016, care a crescut în mod nejustificat birocrația pentru microîntreprinderi și întreprinderile mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informații incluse déjà în alte formulare sau baze de date deținute de autoritățile publice centrale, întreaga procedură de evaluare fiind neclară și netransparentă, precizează documentul.

În Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” care deși simplifică conținutul acestuia prin eliminarea solicitării unor informații care sunt deținute de autoritățile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri.

CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii și conținutului Formularului 088 – „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA” și înlocuirea lui cu o „Declarație pe propria răspundere privind intenția contribuabilului de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic și să se depună online, deoarece societățile care depășesc plafonul de scutire a plății T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA nefiind justificată, se mai precizează în documentul CNÎPMMR.

Economistul.ro

9. CNIPMMR solicită simplificarea formularului 088

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) reia solicitarea de simplificare a documentului „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, cunoscut în mod uzual ca „formularul 088”.

„CNIPMMR a solicitat în repetate rânduri simplificarea procedurii și conținutului formularului 088 „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” și înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată.

Reluând demersurile sale anterioare și având în vedere că potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016 birocraţia se clasează pe primul loc între dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, fiind menţionată de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicită simplificarea majoră a formularului (088) și înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere, care să se completeze electronic şi să se depună online. 

Simplificarea formularului (088) va asigura reducerea birocrației care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului “Only once” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleasi date şi acelasi subiect) și va susține mediul de afaceri”.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Businessmagazin.ro, Mediafax.ro

1. Firmele româneşti, ultimele din Uniunea Europeană la promovarea afacerii pe Internet

Mai puţin de o treime din firmele care folosesc internetul se promovează pe reţele sociale, doar 12 din 100 de firme româneşti cu peste 10 angajaţi şi-au făcut publicitate prin intermediul internetului în 2016, fiind pe ultimul loc din Uniunea Europeană, potrivit agenţiei de marketing Perceptum.

Mai puţin de jumătate din întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România (42%) au o pagină de Internet.

Potrivit statisticilor europene citate de agenţia Perceptum, Malta şi Irlanda au cele mai multe firme care se promovează pe mediile sociale, respectiv 71% şi 66%. La nivel european, 77% din IMM-uri deţin o pagină web, 45% folosesc reţelele sociale pentru promovare şi doar 25% îşi fac reclamă pe internet.

Potrivit companiei de analiză a traficului pe Internet StatCounter, în luna octombrie 2016, aparatele mobile şi tabletele au depăşit, pentru prima dată, desktop-urile la rata de utilizare a internetului. Astfel, primele au generat 51,3% din rata de utilizare a internetului în toată lumea, comparativ cu 48,7%, nivel cuantificat de desktop-uri.

Agerpres.ro

2. Florin Jianu: Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat, un pas important în intensificarea dialogului cu mediul de afaceri

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu a decis, luni, prin Ordin de ministru, înființarea Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat, acesta având ca scop consolidarea parteneriatului cu mediul privat și aprobarea programelor și măsurilor de stimulare a mediului de afaceri din România, informează, marți, instituția.

„Consider acest demers un pas important în intensificarea dialogului cu mediul de afaceri, partenerul alături de care construim agenda viitoarelor politici publice de susținere a antreprenoriatului. Scopul comitetului este acela de a întări parteneriatul public-privat, de a crește gradul de transparență a deciziilor administrației publice și de a asigura o consultare și participare activă a tuturor partenerilor”, a precizat ministrul Florin Jianu.

Comitetul Consultativ pentru Antreprenoriat va dezbate și elabora recomandări privind definirea și implementarea politicilor de dezvoltare și creștere a competitivității mediului de afaceri din România, va propune măsuri de îmbunătățire a cadrului legislativ și administrativ, cu impact asupra mediului de afaceri și va decide constituirea unor comisii de specialitate, care vor avea ca obiect de activitate analizarea unor probleme specifice, de interes pentru mediul de afaceri din România.

Organismul cu rol consultativ este alcătuit din 67 de organizații reprezentând parteneri sociali, organizații neguvernamentale ale mediului de afaceri, ale camerelor de comerț și industrie, organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și ai autorităților publice locale.

Wall-street.ro

3.  Ce se intampla anul acesta pe piata imobiliara. Este un moment bun sa cumperi o locuinta?

Piata imobiliara se afla intr-o continua transformare, iar 2017 se arata a fi un an bun pentru a cumpara o locuinta.

Anul care tocmai s-a incheiat pare sa fi fost unul dintre cei mai buni din istoria pietei rezidentiale din Romania, a anuntat compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Circa 30.000 de locuinte au fost finalizate in intreaga tara, iar in Bucuresti si in zonele din jurul Capitalei s-a inregistrat un record din acest punct de vedere, cu 13.000 de locuinte construite, o crestere cu 20 de procente fata de anul anterior. Se anunta, asadar, un an prielnic pentru cei care sunt in cautarea unei locuinte.

Ce ar trebui sa stie cei care vor sa-si cumpere o casa anul acesta

In 2017 specialistii preconizeaza o crestere a preturilor pentru ca cererea este tot mai mare. Mai mult decat atat, bancile ofera conditii din ce in ce mai avantajoase pentru cei care vor sa-si cumpere o casa, asa ca tot mai multe persoane opteaza pentru plata unei rate la banca in defavoarea unei chirii lunare.

Inainte de a incepe vizionarile, orice persoana ar trebui sa se informeze foarte bine cu privire la conditiile unui credit. Poti afla de pe aceasta pagina toate informatiile de care ai putea avea nevoie in cazul in care vrei sa iei un credit ipotecar. Acolo vei gasi un calculator de rate, asa incat sa vezi care vor fi costurile lunare, informatii complete despre ce alte chetuieli presupune un credit (comisioane, asigurari etc.), si vei afla inclusiv ce dobanda vei plati in functie de moneda pentru care optezi.

Piata este in prezent in crestere, asa cum a fost si in ultimii doi ani. In orasele mari, preturile inregistrate in luna decembrie au fost cu 10,7% mai ridicate fata de aceeasi perioada a anului anterior, noteaza news.ro. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la locuintele noi, ajungandu-se la un pret de 1.175 de euro/mp.

Care sunt preturile orientative pentru apartamente si unde sunt cele mai scumpe case?

In Capitala, costul mediu este de 1.138 euro/mp, cu 6,5 procente mai mult decat in decembrie 2015. Un calcul simplu ne arata, asadar, ca un apartament de 2 camere din Capitala cu o suprafata utila de 60 de metri patrati are acum un pret care se situeaza la 58.000 de euro. Desigur, pretul poate sa scada sau sa urce in functie de zona in care se afla apartamentul, de dotarile pe care le are, dar si de anul in care a fost construit imobilul.

In Banat, la Timisoara, pretul mediu al locuintelor este de 1.027 de euro/mp, cu 9,3% mai mult fata de anul trecut. In Constanta, pretul mediu este de 917 euro/mp, cu 5,6 procente mai mult decat in 2015. In Brasov, preturile sunt mai mici, iar cresterea a fost de doar 2,6 procente fata de anul anterior. In prezent, costul mediu este de 901 euro/mp. Dintre marile orase, la Iasi par sa fie cele mai mici preturi, costul mediu se situeaza la 857 de euro/mp, avansul fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de doar 1,3%,.

Cele mai scumpe apartamente din tara nostra sunt in Cluj, au relevat datele portalului Imobiliare.ro. Tot aici s-a inregistrat si cea mai mare crestere de preturi, cu 11,4 procente fata de costurile inregistrate la finele anului trecut. In prezent, cei care vor sa-si cumpere un apartament in capitala Transilvaniei trebuie sa plateasca, in medie, 1.244 de euro/mp.

4. 6 idei de afaceri simple si profitabile care poti fi incepute cu bani putini

Milioane de oameni viseaza sa-si inceapa propria afacere. Dar, desigur, ajung sa aiba succes doar cei ce reusesc sa treaca peste zeci de obstacole. Potrivit Entrepreneur, majoritatea renunta la idee inainte de a incepe ceva, pentru ca se gandeste ca are nevoie de bani, dar nu dispune de ei. Cu toate acestea, ia in considerare ca exista imprumuturi, granturi si alte optiuni de strangere de fonduri disponibile pentru a obtine bani pentru inceput. Faptul ca nu ai bani, nu poate fi o scuza ca ai renuntat la idee, mai ales daca ai incredere ca ideea ta este una profitabila.

De ce ai nevoie pentru a incepe o afacere

Pentru inceput ar trebui sa stii pasii formali necesari pentru a incepe o afacere si care dintre acestia costa.

Planificare. Va trebui sa ai un plan de afaceri si un model financiar, poti face acest lucru si pe cont propriu, gratuit.

Licenta de afaceri. Daca planifici sa ai un parteneriat, un SRL sau o corporatie, va trebui sa ai nevoie de cateva acte, iar pretul acestora difera in functie de licenta dorita.

Un site web. In zilele de azi, gasesti site-uri gratuite pe care le poti utiliza, cum ar fi WordPress. Vei investi doar timp pentru a produce primul site.

Marketing. Sunt multe tactici cu adevarat eficiente, care pot fi efectuate doar cu o investitie de timp. Social media marketing, SEO si content marketing, pot fi elementele principale cu care ai incepe o afacere.

Echipamente. Birourile, echipamentele si alte piese necesare unui angajat, pot fi costisitoare, dar nu toate companiile au nevoie de ele.

Produse. In cele din urma, toate intreprinderile au nevoie sa vanda ceva, ceea ce inseamna ca, de obicei, unele investesc acum pentru a avea un profit in timp. Cu toate acestea, multe servicii pot fi efectuate cu o investitie de timp, nu neaparat de bani.

Idei de afaceri pe care le poti incepe cu putini bani

 1. Creatii proprii

Sunt creatii personale, cum ar fi arte si meserii, care iti poti asigura un profit considerabil. De exemplu, daca esti pictor, iti poti vinde lucrarile pe diferite platforme, cum ar fi eBay, Amazon sau Elefant.ro.

 1. Servicii la domiciliu

Aceste servicii nu necesita niciun ban in avans, pentru ca sunt intangibile. Daca lucrul se desfasoara in casele clientilor, nu vei avea nevoie de un sediu fizic pentru afacerea ta. De exemplu, ai putea incepe o intreprindere care ofera servicii de babysitting sau ingrijirea animalelor de companie.

 1. Reparatii sau servicii de baza

Daca ai o abilitate specifica, ai putea sa o folosesti ca principala sursa de venituri pentru afacerea ta. De exemplu, daca esti bun la lucrurile casnice, ai putea oferi astfel de servicii celor ce nu se pricep si au nevoie de ajutor in casa. La fel ca si serviciile la domiciliu, nu este nevoie de un sediu fizic si nici de mari investitii, poate doar uneltele sau echipamentele necesare.

 1. Consultanta

Multi angajati se gandesc sa devina antreprenori numai dupa ce au mai multi ani de experienta profesionala. Gandeste-te la domeniul in care muncesti si vezi cat de mult ai reusit sa inveti pana la acest moment. Profesionistii in curs de devinire sau proprietarii unor afaceri aflati la inceput vor plati pentru a le oferi o analiza sau o opinie. Consultanta este un serviciu care costa doar timp si poate fi valoroasa.

 1. Revanzare

Ideaa din spatele revanzarii este simpla, achizitionezi produse si le vinzi altor persoane. Ai posibilitatea sa utilizezi dropshipping sau wholesaling pentru a achizitiona aceste produse. Cu dropshipping-ul, livrezi direct de la producator si generezi un profit mai mic, dar nu ai nevoie de o investitie mare la inceput. Cu wholesaling-ul, vei avea nevoie de mai multi bani si spatiu de depozitare la inceput, dar vei genera mai mult profit si vei avea mai mult control.

 1. Micro-antreprenoriat

Iti poti construi o afacere mica folosindu-te de propriile oportunitati. De exemplu, ai putea sa conduci pentru un serviciul cum este Uber-ul sau sa-ti inchiriezi casa prin AirBnB. Poti gasi servicii similare, care utilizeaza ceea ce ai deja.

Agerpres.ro

5. România și-a majorat importurile de lapte brut cu 28%, până la finele lunii noiembrie; producția de lapte a crescut cu 6,1%

România a importat, în primele 11 luni ale anului trecut, 112.209 tone de lapte brut, în creștere cu 28% față de acceași perioadă din 2015, însă cantitatea de lapte colectată de unitățile de procesare a urcat cu numai 4,1%, până la 882.722 de tone, iar producția de lapte cu 6,1%, până la 250.773 tone, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie 2016, au mai fost consemnate majorări ale producției la brânzeturi cu 6.104 tone (+8,1%), până la 81.467 tone, unt cu 765 tone (+7,7%), un total de 10.660 tone și lapte de consum cu 14.385 tone (+6,1%) până la 250.773 tone.

De asemenea, a crescut și producția de smântână de consum cu 2.620 tone (+4,3%), totalizând 63.273 tone, cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și alte produse lactate similare) cu 7.402 tone (+4,2%), până la 183.175 tone.

În luna noiembrie 2016 a fost colectată o cantitate de lapte de vacă din exploatațiile agricole și centrele de colectare de 67.232 tone, în scădere cu 8,8% (6.512 tone) față de luna octombrie 2016.

Scăderi importante ale producției, în luna noiembrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2016, s-au înregistrat la: smântână de consum, cu 491 tone (-8,1%), brânzeturi cu 290 tone (-4,5%), lapte de consum cu 398 tone (-1,6%) și lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și lapte bătut și alte produse lactate similare) cu 192 tone (-1,2%).

În schimb, în perioada menționată a crescut producția la unt, cu 15 tone (+1,2%), până la 1.218 tone.

Totodată, importurile de lapte brut s-au majorat în luna noiembrie 2016 față de luna octombrie 2016 cu 1.158 tone (+9,3%), totalizând 13.578 tone.

Comparativ cu noiembrie 2015, în luna noiembrie 2016, cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a scăzut cu 70 tone (-0,1%), iar cea de smântână de consum cu 27 tone (-0,5%). Majorări ale producției s-au înregistrat la: unt cu 120 tone (+10,9%), lapte de consum cu 1.750 tone (+7,9%), brânzeturi cu 407 tone (+7,1%) și lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) cu 407 tone (+2,6%).

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 2.889 tone (+27,0%) în luna noiembrie 2016 față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Print Friendly, PDF & Email