Revista presei 12.12.2016

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro.
  1. Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite prin Ghiseul.ro, începând de luni
Business24.ro, Ziare.com
  1. Schimbarile la Prima Casa vor stimula cumpararea de locuinte noi
Agerpres.ro.
  1. Salariul minim pe economie ce va fi aplicat din 2017, subiectul discuțiilor din Consiliul Național Tripartit
  2. Deficitul comercial urcă la 7,9 miliarde de euro la 10 luni; exporturile, în creștere cu 4,1%, iar importurile cu 6,4%
Wall-street.ro.
  1. Razboiul carnii de porc inainte de sarbatori de iarna: preturi mai mari ca anul trecut

  6. 4 tendinte care vor face legea pe piata muncii la anul. Ce se intampla cu salariile romanilor

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

1. Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite prin Ghiseul.ro, începând de luni

Toate taxele şi impozitele vor putea fi plătite prin Ghişeul.ro de luni, 12 decembrie, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

În această săptămână au fost semnate ultimele documente necesare pentru începerea plăţilor online, iar vineri au fost făcute teste, a explicat ministrul.  

Până acum, prin ghiseul.ro s-au putut plăti doar taxele şi impozitele locale – pentru clădiri, terenuri, maşini -, şi amenzile gestionate de autorităţile locale.  

Portalul www.ghiseul.ro este operat de către Centrul Naţional pentru Managementul Societăţii Informaţionale.  

Interconectarea ANAF cu Ghiseul.ro va permite Fiscului să colecteze direct pe internet amenzi, taxe şi impozite de la persoane fizice, PFA şi persoane juridice. Platforma a fost dezvoltată de Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO), care se ocupă şi de mentenanţa acesteia. Din APERO fac parte 34 de instituţii: 14 bănci, cele două organizaţii internaţionale de plată (Visa şi Mastercard), 6 furnizori de infrastructură şi outsourcing, 3 procesatori de card şi integratori de comerţ electronic, 2 companii telecom, 3 furnizori de aplicaţii, precum şi societatea de transfer de fonduri şi decontări Transfond SA.

Business24.ro, Ziare.com

2. Schimbarile la Prima Casa vor stimula cumpararea de locuinte noi

Guvernul a decis sa ofere garantii de 50% pentru locuintele noi luate prin programul Prima Casa si de doar 40% pentru cele vechi, iar aceasta diferentiere va stimula cumpararea apartamentelor construite in ultimii 5 ani.

„Decizia autoritatilor de a diferentia garantiile oferite pentru achizitionarea unei locuinte prin Prima Casa in functie de vechimea locuintei este una logica deoarece, pe de o parte, este stimulat segmentul rezidential nou, care aduce direct o valoare adaugata in economie si, pe de alta parte, nu este eliminata posibilitatea achizitionarii unei locuinte vechi, un fapt pozitiv, mai ales pentru unele piete regionale reprezentate de orase de dimensiuni medii, orase unde numarul de locuinte noi livrate este foarte mic”, a explicat Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu.

Reamintim ca Guvernul a aprobat in sedinta joi o ordonanta de urgenta prin care statul va garanta in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului guvernamental Prima Casa si, totodata, creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii vor fi garantate de stat in proportie de maximum 40%.

Masura va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.

„Prin diferentierea categoriilor de locuinte care pot fi achizitionate in cadrul acestui program si individualizarea procentelor de garantare in functie de categoria locuintelor achizitionate se urmareste crearea de conditii favorabile atat pentru cresterea fondului locativ, cat si pentru imbunatatirea celui existent, in concordanta cu obiectivele stabilite de Executiv in cadrul Strategiei programului Prima Casa pentru 2017-2021, aprobata in sedinta de guvern din 29 noiembrie”, a explicat Guvernul.

In primele 9 luni ale anului au fost acordate 27.329 de garantii, in valoare totala de 2,6 miliarde de lei. Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

Agerpres.ro

3. Salariul minim pe economie ce va fi aplicat din 2017, subiectul discuțiilor din Consiliul Național Tripartit

Valoarea pe care o va avea salariul minim pe economie, din 2017, reprezintă singurul subiect ce va fi dezbătut în Consiliul Național Tripartit de luni, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

În plus, sindicatele au mai propus discuții cu referire indirectă la salariul minim, precum o inventariere a problemelor de combatere a evaziunii fiscale pe piața muncii.

Sindicatele și patronatele au avut săptămână trecută două întrevederi la Direcția Dialog Social a Ministerului Muncii, pentru a discuta valoarea salariului minim pentru 2017.

Reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatelor nu au ajuns la un consens după cele două runde de discuții și au decis să meargă la reuniunea de luni a Consiliul Național Tripartit de Dialog Social cu „sume diferite”, așteptând și o propunere din partea Guvernului.

Sindicatele au propus inițial un salariu minim de 1.450 de lei, de la 1 ianuarie, iar în a doua întrevedere valoarea de 1.400 de lei.

4. Deficitul comercial urcă la 7,9 miliarde de euro la 10 luni; exporturile, în creștere cu 4,1%, iar importurile cu 6,4%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a urcat la 7,9 miliarde de euro după primele zece luni din acest an, pe fondul unor exporturi mai mari cu 4,1% și al unor importuri în creștere cu 6,4% față de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică publicate luni.

Astfel, deficitul comercial în perioada ianuarie — octombrie a fost mai mare cu aproape 1,5 miliarde de euro față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În primele zece luni din acest an, exporturile FOB au însumat 47,77 miliarde de euro, iar importurile CIF au atins 55,67 miliarde de euro.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost, în perioada menționată, de 35,95 miliarde de euro la expedieri și de 43,06 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 75,3% din total exporturi și 77,2% din total importuri.

Nivelul schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 11,8 miliarde de euro la exporturi și de 12,6 miliarde de euro la importuri, reprezentând 24,7% din total exporturi și 22,7% din total importuri.

În octombrie, exporturile FOB au fost de 5,09 miliarde de euro, importurile CIF au depășit ușor 6 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit de 971 milioane de euro. Față de luna octombrie 2015, exporturile au crescut cu 2%, iar importurile s-au majorat cu 3,3%.

În primele zece luni din acest an, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse mașini și echipamente de transport (47,1% la export și 37,9% la import) și alte produse manufacturate (32,7% la export și respectiv 31,3% la import).

Wall-street.ro

5. Razboiul carnii de porc inainte de sarbatori de iarna: preturi mai mari ca anul trecut

Pretul carnii de porc inregistrat la sfarsitul lunii noiembrie la poarta fermelor din Romania a crescut fata de anul trecut, insa majorarea preturilor au fost temperate de concurenta provenita din partea importurilor ieftine din tari precum Germania, Spania sau Danemarca, spun specialistii.

La sfasitul lunii noiembrie, pretul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram. Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc(APCP), Ioan Ladosi, acest pret este mai mare fata de nivelul din aceeasi perioada din 2015, dar mai mic fata de preturile solicitate de fermierii romani in perioada mai-octombrie 2016, scrie News.ro.

In ultimele saptamani, pretul oferit de abatoare a coborat, pe fondul reducerii pretului carnii de porc din Germania, care stabileste referinta de pret si pentru Romania. Potrivit estimarilor realizate de producatorii de carne de porc, in decembrie, fermele comerciale din Romania vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, in timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte tari membre ale Uniunii Europene.

Producatorii romani se asteapta ca produsele provenite din import sa aiba o cota mai mare in acest an. “Din datele statistice oficiale rezulta ca in 2015 au intrat in Romania peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne asteptam ca in acest an aceasta cifra sa fie depasita, pe fondul cresterii consumului si, din pacate, a stagnarii productiei interne”, a subliniat Ladosi. Marii retaileri de pe piata Romaneasca sustin ca achizitioneaza carnea de porc preponderent din Romania si apeleaza la carne din import doar pentru a compensa necesarul ce nu poate fi acoperit din surse locale.

Potrivit Monitorului Preturilor, administrat de Consiliul Concurentei, pretul pulpei de porc fara os porneste de la 12 lei kilogram, insa exista diferente mari in functie de sortiment. “Fata de perioada similara a anului trecut avem o crestere, din cauza majorarii pretului de achizitie. Cum va evolua pretul depinde de piata”, a explicat Carrefour. Autoritatile dau asigurari ca, in ultimii ani, a crescut siguranta legata de carnea de porc produsa in Romania, ca urmare a presiunii pietei si a reducerii ponderii micilor producatori, slab controlati de catre autoritatile sanitare.

“Daca acum cativa ani aveam 4 milioane de porci in gospodaria populatiei si 2-3 milioane de porci in fermele comerciale, in prezent situatia s-a schimbat complet. Avem 4 milioane de porci in fermele comerciale si circa 2 milioane de porci in gospodaria populatiei. Pentru ca stim bine ca riscul cel mai mare este legat de porcii din acele mici gospodarii familiale care pun pe piata 100-200 de porci pe an si de multe ori nu stiu nici macar ce legislatie trebuie sa respecte vis-à-vis de biosecuritatea in ferme”, a spus Irimescu, intr-un interviu acordat News.ro saptamana trecuta. Abatoarele nu au dreptul sa primeasca animale fara avize medicale, de aceea porcii care vin pe o filiera care respecta legislatia europeana nu prezinta niciun fel de pericol, sustine ministrul.

6. 4 tendinte care vor face legea pe piata muncii la anul. Ce se intampla cu salariile romanilor

Piata muncii din Romania este in continua schimbare, iar daca vrei sa fii mereu protejat de modificari, trebuie sa stii care sunt tendintele.

Fiecare an aduce cu sine noi trenduri in ceea ce priveste dinamica locurilor de munca. In 2017 se schimba cateva aspecte esentiale, despre care ar trebui sa afle atat companiile, cat si angajatii. Creste numarul posturilor vacante, cresc salariile si atentia pentru multumirea angajatilor, dar creste in acelasi timp si numarul angajatilor care castiga salariul minim pe economie. Iata cateva tendinte care vor face legea anul viitor pe piata muncii:

  1. Creste nevoia de personal. Unde sunt cele mai multe posturi vacante si cele mai mari salarii

Numarul de posturi vacante a ajuns in prezent la maximul ultimilor ani, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Bucurestiul este orasul cu cele mai multe locuri de munca, dar si orasul cu cele mai mari salarii din tara noastra. In Capitala, salariul mediu net se situeaza la 2.800 de lei pe luna.

Este limpede ca Bucurestiul este cel mai ofertant oras pentru majoritatea romanilor, indiferent de domeniul in care activeaza. Este suficient sa te uiti pe aceasta lista cu joburi in Bucuresti pentru a vedea ca oferta este foarte generoasa. Dupa cum vezi, o multime de companii angajeaza, si functiile pentru care exista posturi vacante sunt numeroase – de la vanzator la developer.

  1. Anul viitor intra pe piata muncii tinerii din Generatia Z

In ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre generatia Millennials (Y), care s-a individualizat pe piata muncii cu cerinte mari pentru angajatori. Millennials stau in medie 2 ani la un loc de munca, iar asta a facut ca angajatorii sa se straduiasca si mai mult sa-i tina in companie. Anul viitor, insa, pe piata ajung primii reprezentanti ai generatiei Z.

Tinerii din generatia Z vin cu noi cerinte, si mai ridicate. Potrivitvisioncritical.com, cei din aceasta generatie au un spirit antreprenorial ridicat si nu se mai multumesc sa fie doar angajati. Ei isi doresc sa devina lideri, sa invete tot mai mult si sa-i invete si pe altii. Un alt factor important pentru acesti tineri este pasiune pentru domeniul in care activeaza. Pe ei nu-i va mai anima un salariu mare atata verme cat nu le place munca pe care o fac zi de zi.

  1. Angajatorii vor fi tot mai preocupati de multumirea si pastrarea angajatilor

Este deja cunoscut faptul ca angajatii multumiti si fericiti sunt cei mai productivi si mai creativi. In consecinta, angajatorii sunt din ce in ce mai preocupati de multumirea salariatilor. Asta inseamna mai multe programe de wellbeing, beneficii mai multe, o atmosfera de lucru mai relaxata si un program flexibil.

Tot mai multe companii vor oferi pachete de beneficii generoase – de la asigurari medicale private la bonuri de vacanta sau programe de relaxare la birou. Odata cu pachetul de beneficii, si salariile romanilor vor creste, mai ales pentru cei care in prezent castiga sub media nationala.

  1. Cei mai ravniti angajati vor fi developerii si persoanele care vorbesc limbi straine rare

In 2017 cei mai cautati specialisti vor fi programatorii si, alaturi de ei, cei care vorbesc limbi straine rare. Chineza, daneza, norvegiana sau japoneza sunt doar cateva exemple de limbi straine la mare cautare in companiile din tara noastra. Acestia nu sunt numai cei mai cautati angajati, ci si printre cei mai bine platiti, cu salarii de start de peste 2.500 de lei.

Acestea sunt principalele tendinte care vor domina piata muncii anul viitor, insa modificari vor mai aparea si pe parcursul anului. Cert este, insa, ca pentru angajatii romani din majoritatea domeniilor 2017 pare sa vina cu vesti bune.

Print Friendly, PDF & Email