REVISTA PRESEI 19.10.2016

Logo Email Cuprins:

Știri despre președintele CNIPMMR și despre CNIPMMR.

Economica.net, Voxcapital.ro.

 1. Florin Jianu: Modificarea statutului ANPC va avea efecte negative asupra întregului mediu de afaceri.

Bursa.ro, Ziare.realitatea.net.

 1. FLORIN JIANU, CNIPMMR: „Proiectul de statut al ANPC, cu amenzi de 10% din cifra de afaceri, poate închide firme viabile”. 4

Profit.ro.

 1. Patronatul IMM-urilor: Proiectul de statut al ANPC, cu amenzi de 10% din cifra de afaceri, poate închide firme viabile.

Rfi.ro.

 1. Deputații măresc valoarea bonurilor de masă. AOAR: decizii luate de pe o zi pe alta.

Capital.ro, Evz.ro, Ziar.com, Stiri-zilnic.ro, Ziarelive.ro, Stiri.astazi.ro, Antidotul.ro, Infoziare.ro, Indexstiri.ro, E-stireazilei.ro, News.ro, Revistapresei.eu, Pescurt.ro, Stiri.com, Ziareonline.com, Sursadestiri.net.

 1. Micii întreprinzători se tem de modificarea statutului ANPC.

Ceccarbusinessmagazin.ro.

 1. CNIPMMR: Propunerea legislativă privind statutul ANPC va avea efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri 8

Ziaruldevrancea.ro.

 1. Patronatul IMM-urilor se plange din cauza amenzilor prea mari 9

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM.

Adevarul.ro.

 1. Liberalii au discutat cu reprezentanţii FMI despre legea conversiei creditelor, bugetul de stat pe 2017 şi deficitul public.
 2. APIA plăteşte din această săptămână avansul pentru subvenţiile din agricultură.
 3. Isărescu: Niciodată nu am văzut în 26 de ani o situaţie macroeconomică mai bună ca acum în România.

Wall-street.ro. 12

 1. Un business inedit – cat se castiga din designul de…acvarii.
 2.          Crescatorii de bovine vor primi intre 89 si 93 de euro in plus pentru fiecare animal.

Știri despre președintele CNIPMMR și despre CNIPMMR

Economica.net, Voxcapital.ro

1. Florin Jianu: Modificarea statutului ANPC va avea efecte negative asupra întregului mediu de afaceri

Propunerea legislativă privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va avea efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri, precum închiderea unor întreprinderi viabile, concedieri de personal, pierderea veniturilor bugetare din taxe, inclusiv creşterea cheltuielilor bugetare aferente ajutorul de şomaj şi asistenţei sociale şi blocarea investiţiilor, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de specialitate.

‘Proiectul de lege oferă o serie de atribuţii şi puteri foarte mari funcţionarilor ANPC, dar nu prevede răspunderi şi sancţiuni pentru eventualele abuzuri. Nu există un echilibru între drepturile funcţionarilor ANPC şi răspunderea acestora pentru încălcarea legii. Agenţii ANPC trebuie să ştie că răspund material în cazul în care se dovedeşte că au săvârşit abuzuri. Ei trebuie să ştie că pot fi sancţionaţi în cazul în care aplică abuziv sancţiuni’, a spus preşedintele CNIPMMR.

Propunerea legislativă privind Statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (L468/2016) a fost votată de Camera Deputaţilor pe 28 iunie 2016, în prezent fiind în procedura legislativă la nivelul Senatului, pentru aviz la Comisiile de specialitate din Senat.

Membrii CNIPMMR au formulat o serie de critici în ceea ce priveşte conţinutul propunerii legislative. Acestea vizează atribuţiile şi drepturile exagerate prevăzute pentru ANPC, peste nivelul celorlalte autorităţi publice, inclusiv al instanţelor judecătoreşti, nereglementarea funcţiei preventive, de informare şi îndrumare, nereglementarea obligaţiilor, interdicţiilor şi răspunderii personalului cu atribuţii de control în domeniul protecţiei consumatorilor, care lasă loc de abuzuri şi controale excesive, neobiective.

Conform reprezentanţilor CNIPMMR, propunerea legislativă privind statutul ANPC nu reglementează în detaliu condiţiile de procedură care trebuie respectate de inspectori, astfel încât să se asigure aplicarea principiului legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare al întreprinzătorului şi accesul real la justiţie (contestarea unei decizii în termen de 24 h la instanţa de contencios administrativ competentă făcând imposibilă angajarea unui avocat şi formularea unei cereri de chemare în judecată corespunzătoare).

Reprezentanţii IMM-urilor apreciază că proiectul de lege instituie o competenţă de monopol pentru exercitarea activităţilor de autorizare şi marcare a metalelor preţioase, cu direcţionarea veniturilor foarte mari aferente către indemnizaţii de performanţă şi privilegii pentru personalul ANPC, ‘fără limite şi cu încălcarea principiilor legii salarizării unice a personalului bugetar’, deşi de la bugetul de stat se asigură toate cheltuielile de funcţionare a autorităţii.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a formulat 21 de amendamente pentru îmbunătăţirea prevederilor Regulamentului ANPC şi a solicitat tuturor partidelor parlamentare şi preşedintelui Senatului susţinerea şi valorificarea amendamentelor formulate, care vizează în principal corelarea atribuţiilor şi drepturilor ANPC cu atribuţiile celorlalte autorităţi publice, ‘cu respectarea Constituţiei şi a principiilor statului de drept’. CNIPMM cere reglementarea funcţiei preventive, de informare şi îndrumare în domeniile sale de competenţă deoarece scopul ANPC trebuie sa fie în primul rând unul de informare şi îndrumare şi doar în subsidiar unul de sancţionare.

CNIPMM cere, de asemenea, stabilirea unor limite clare ale amenzilor, în raport de gravitatea, durata faptei şi consecinţele negative înregistrate, cuantumul amenzilor să fie între unul şi 25 de salarii minime pe economie – 12.500 lei, precum şi reglementarea obligaţiei virării la bugetul de stat a taxelor încasate din activităţile de monopol pentru autorizarea, marcarea metalor preţioase.

Bursa.ro, Ziare.realitatea.net

2. FLORIN JIANU, CNIPMMR: „Proiectul de statut al ANPC, cu amenzi de 10% din cifra de afaceri, poate închide firme viabile”

CNIPMMR: „Senatul trebuie să respingă Legea 468/2016 sau să o adopte ţinând cont de nişte reguli”
       Proiectul de lege (468/2016) privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaţilor în 28 iunie 2016 şi analizat în prezent de către comisiile din Senat, va acorda puteri prea mari acestei instituţii, inclusiv capacitatea să acorde amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a unei firme, a declarat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Această prevedere ar duce la închiderea unor companii viabile şi la concedierea unui număr semnificativ de angajaţi, mai spun reprezentanţii (CNIPMMR).

În opinia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Senatul trebuie să respingă această Lege sau să o adopte ţinând cont de nişte amendamente. Florin Jianu a menţionat, ieri, într-o conferinţă de presă: „Legea 468/2016 va avea efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri pentru că va genera închiderea unor întreprinderi viabile, concedieri de personal, pierderea veniturilor bugetare din taxe, impozite, contribuţii obligatorii, inclusiv creşterea cheltuielilor bugetare aferente ajutorul de şomaj şi asistenţei sociale şi blocarea investiţiilor. Noi am făcut 21 de amendamente asupra legii în care vizăm aceste atribuţii şi drepturi exagerate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Cerem reglementarea funcţiei de prevenţie, de informare şi îndrumare. Ridicăm, totodată, un semn de întrebare asupra nereglementării obligaţiilor, interdicţiilor şi răspunderii personalului cu atribuţii de control în domeniul protecţiei consumatorilor care lasă loc de abuzuri şi controale excesive. Amintim şi amenzile foarte ridicate şi instituirea unei competenţe de monopol, care nu este normală privind metalele speciale. Atenţie, toate aceste venituri merg la bugetul propriu al ANPC-ului”. 
     Potrivit domniei sale, prin acest Statut, sancţiunile pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le poate da sunt între 0,5% şi 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor: „De asemenea, acest Statut îşi dă puterea ANPC-ului de a realiza venituri din activitatea de autorizare, marcare metale preţioase. În egală măsură, sancţiunile complementare pe care ANPC le poate aplica sunt de tipul închiderii temporare până la 6 luni a companiei, între 6 şi 12 luni sau închiderii permanente. Propunerea de Lege prevede faptul că decizia se comunică contravenientului în 24 de ore de la data întocmirii acesteia şi poate fi contestată tot în termen de 24 de ore la instanţa de contencios administrativ competentă, ceea ce nu este normal”. 

* LUCIA MORARIU, CNIPMMR: „Amenda de minimum 0,5% din cifra de afaceri consumă în întregime profitul obţinut de jucătorii din turism”

Turismul este un domeniu afectat de această propunere legislativă, potrivit doamnei Lucia Morariu, vicepreşedinte CNIPMMR, care a precizat: „Pentru membrii noştri, pentru agenţiile de turism şi pentru industria hotelieră, acest tip de amendă pornind de la 0,5% şi ajungând la 10% din cifra de afaceri, nu face decât să ne arate încă o dată o agresiune de-a dreptul suspectă a instituţiilor Statului în ultima perioadă. Cuantumul la care s-ar ridica posibila amendă care ar fi acordată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor la nivelul unei agenţii de turism, referindu-mă la acel minimum 0,5% consumă în întregime profitul obţinut de jucătorii din turism la acest moment. Există date statistice care arată că rata profitului este circa 0,5%. Astfel, printr-o singură amendă, aplicându-se Legea în această formă, ANPC-ul va rezolva într-un singur an încasarea respectivei amenzi, dar va pierde dublu faţă de cuantumul amenzii respective în fiecare an, prin faptul că acea întreprindere se va închide şi salariaţii vor pierde locul de muncă. Pe lângă această idee absolut anormală care începe din ce în ce mai mult să se aşeze la nivelul instituţiilor statului, respectiv amenzi din cifra de afaceri, urmează nişte principii care se regăsesc în această lege care nu sunt, în opinia noastră, corecte şi proprii unei societăţi care se doreşte a fi o societate într-o economie de piaţă”. 
     * CNIPMMR: 37% dintre participanţii la Topul Naţional al Firmelor Private din România vine din partea întreprinderilor mijlocii

Tot ieri, Consiliul Naţional a anunţat că cea de-a XXIV a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România se va desfăşura pentru al doilea an consecutiv, concomitent cu Târgul serviciilor/produselor de excelenţă pentru întreprinderi şi va avea loc în data de 25 octombrie 2016. Anul acesta, pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în funcţie de profitul brut (PB), cifra de afaceri (CA), productivitate şi performanţa globală în afaceri, se vor acorda mai multe categorii de premii: Naţionale generale (micro, mici, mijlocii, mari şi pentru nou înfiinţate); Naţionale, pe domenii de activitate – cod CAEN (micro, mici,mijlocii,mari şi pentru nou înfiinţate); Regionale generale (micro, mici, mijlocii,mari şi pentru nou înfiinţate). Totodată, CNIPMMR a furnizat şi date statistice cu privire la participanţii din anul 2016 la TOP – Valoarea totală a cifrei de afaceri: 7.154.471.282; Număr de salariaţi: 15.043; Regiunea Bucureşti-Ilfov are numărul cel mai mare de participanţi; Întreprinderile mijlocii ocupă cea mai mare pondere a participanţilor (37%).

Profit.ro

3. Patronatul IMM-urilor: Proiectul de statut al ANPC, cu amenzi de 10% din cifra de afaceri, poate închide firme viabile

Proiectul de lege privind statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaților și analizat în prezent de către comisiile din Senat, va acorda puteri prea mari acestei instituții, inclusiv capacitatea de a acorda amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a unei firme, ceea ce ar putea duce la închiderea unor companii viabile și la concedierea unui număr semnificativ de angajați, potrivit unui comunicat publicat marți de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Proiectul de lege a fost adoptat în iunie de Camerei Deputaților și a primit deja aviz favorabil din partea a două comisii din Senat, aceasta din urmă fiind cameră decizională.

Potrivit uneia dintre măsurile prevăzute în proiect, ANPC poate sancționa o firmă cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior, indiferent dacă a săvârși fapta cu intenție sau din neglijență.     

O astfel de măsură ar putea afecta grav companii profitabile, avertizează CNIPMMR.

“Sancțiunile pe care ANPC le poate da sunt cuprinse între 0.5% – 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor. Majoritatea firmelor nu realizează un profit de asemenea anvergură! Sancțiunile complementare sunt de tipul închiderii temporare de până la 6 -12 luni a companiei sau închiderii permanente”, a afirmat președintele CNIPMMR, Florin Jianu. CNIPMMR consideră că Senatul trebuie să respingă aceast proiect sau să adopte legea cu amendamentele propuse de patronat.

Membrii CNIPMMR au criticat atribuțiile și drepturile exagerate prevăzute pentru ANPC, care ar depăși nivelul celorlalte autorități publice, inclusiv al instanțelor judecătorești.

În plus, apatronatul IMM-urilor atrage atenția că funcția de prevenire și informare nu este reglementată, iar instituția riscă să se transforme într-una eminamente de control și sancționare.

Patronatul IMM-urilor cere stabilirea unor limite clare ale amenzilor, iar cuantumul amenzilor să fie între unul și 25 de salarii minime pe economie, adică maximum 12.500 lei.

În plus, CNIPMMR consideră necesară corelarea atribuțiilor și drepturilor ANPC cu ale celorlate autorități publice, reglementarea funcției preventive și completarea componenței consiliului autorității cu câte un reprezentant al fiecărei confederații patronale reprezentative la nivel național, pentru asigurarea obiectivității și evitarea abuzurilor.

Rfi.ro

4. Deputații măresc valoarea bonurilor de masă. AOAR: decizii luate de pe o zi pe alta

Deputații au votat pentru creșterea valorii tichetelor de masă, de la puțin peste 9,5 lei, cât sunt în prezent, la maxim 15 lei. Angajatorii nu vor fi obligați să acorde bonuri la valoarea cea mai de sus. Însă inițiatorii legi (membri ai PNL, PSD, UDMR și grupului minorităților) transmit că au vrut doar să creeze posibilitatea angajatorilor, pentru situațiile în care aceștia ar avea în vedere o asemenea opțiune.

E o diferență mare între ceea ce este de dorit și ce este cu adevărat posibil, în realitate, comenteză Cristian Pârvan, de la Asociația Oamenilor de Afaceri din România. AOAR susține că tichetele de masă în sine nu sunt un stimulent pentru creșterea eficienței muncii și că tot banii în mână ar motiva cu adevărat un angajat. „Cum a fost stabilit pragul de 15 lei?”,  se întreabă Cristian Pârvan, care reproșează faptul că în România decizii de felul acesta, cu tentă vădit populsită, se iau de pe o zi pe alta.

Nu toți reprezentanții mediului de afaceri văd însă cu aceeași ochi votul referitor la creșterea valorii tichetelor de masă. Dacă bonul de masă nu este impozitat, nici la angajat și nici la angajator, atunci valoarea lui poate să fie și de 20 de lei, afirmă Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. El justifică prin faptul că tichetele de masă aduc plus valoare în anumite sectoare, cum este cel alimentar. Iar impactul asupra angajatorului ar urma, adaugă Florin Jianu, să fie limitat:

Capital.ro, Evz.ro, Ziar.com, Stiri-zilnic.ro, Ziarelive.ro, Stiri.astazi.ro, Antidotul.ro, Infoziare.ro, Indexstiri.ro, E-stireazilei.ro, News.ro, Revistapresei.eu, Pescurt.ro, Stiri.com, Ziareonline.com, Sursadestiri.net

5. Micii întreprinzători se tem de modificarea statutului ANPC

Propunerea legislativă privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va avea efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri, precum închiderea unor întreprinderi viabile, concedieri de personal, pierderea veniturilor bugetare din taxe, inclusiv creşterea cheltuielilor bugetare aferente ajutorul de şomaj şi asistenţei sociale şi blocarea investiţiilor, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de specialitate.

„Proiectul de lege oferă o serie de atribuţii şi puteri foarte mari funcţionarilor ANPC, dar nu prevede răspunderi şi sancţiuni pentru eventualele abuzuri. Nu există un echilibru între drepturile funcţionarilor ANPC şi răspunderea acestora pentru încălcarea legii. Agenţii ANPC trebuie să ştie că răspund material în cazul în care se dovedeşte că au săvârşit abuzuri. Ei trebuie să ştie că pot fi sancţionaţi în cazul în care aplică abuziv sancţiuni”, a spus preşedintele CNIPMMR. 

Propunerea legislativă privind Statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (L468/2016) a fost votată de Camera Deputaţilor pe 28 iunie 2016, în prezent fiind în procedura legislativă la nivelul Senatului, pentru aviz la Comisiile de specialitate din Senat. 

Membrii CNIPMMR au formulat o serie de critici în ceea ce priveşte conţinutul propunerii legislative. Acestea vizează atribuţiile şi drepturile exagerate prevăzute pentru ANPC, peste nivelul celorlalte autorităţi publice, inclusiv al instanţelor judecătoreşti, nereglementarea funcţiei preventive, de informare şi îndrumare, nereglementarea obligaţiilor, interdicţiilor şi răspunderii personalului cu atribuţii de control în domeniul protecţiei consumatorilor, care lasă loc de abuzuri şi controale excesive, neobiective. 

Conform reprezentanţilor CNIPMMR, propunerea legislativă privind statutul ANPC nu reglementează în detaliu condiţiile de procedură care trebuie respectate de inspectori, astfel încât să se asigure aplicarea principiului legalităţii, a prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare al întreprinzătorului şi accesul real la justiţie (contestarea unei decizii în termen de 24 h la instanţa de contencios administrativ competentă făcând imposibilă angajarea unui avocat şi formularea unei cereri de chemare în judecată corespunzătoare). 

Reprezentanţii IMM-urilor apreciază că proiectul de lege instituie o competenţă de monopol pentru exercitarea activităţilor de autorizare şi marcare a metalelor preţioase, cu direcţionarea veniturilor foarte mari aferente către indemnizaţii de performanţă şi privilegii pentru personalul ANPC, „fără limite şi cu încălcarea principiilor legii salarizării unice a personalului bugetar”, deşi de la bugetul de stat se asigură toate cheltuielile de funcţionare a autorităţii. 

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a formulat 21 de amendamente pentru îmbunătăţirea prevederilor Regulamentului ANPC şi a solicitat tuturor partidelor parlamentare şi preşedintelui Senatului susţinerea şi valorificarea amendamentelor formulate, care vizează în principal corelarea atribuţiilor şi drepturilor ANPC cu atribuţiile celorlalte autorităţi publice, „cu respectarea Constituţiei şi a principiilor statului de drept”. CNIPMM cere reglementarea funcţiei preventive, de informare şi îndrumare în domeniile sale de competenţă deoarece scopul ANPC trebuie sa fie în primul rând unul de informare şi îndrumare şi doar în subsidiar unul de sancţionare. 

CNIPMM cere, de asemenea, stabilirea unor limite clare ale amenzilor, în raport de gravitatea, durata faptei şi consecinţele negative înregistrate, cuantumul amenzilor să fie între unul şi 25 de salarii minime pe economie – 12.500 lei, precum şi reglementarea obligaţiei virării la bugetul de stat a taxelor încasate din activităţile de monopol pentru autorizarea, marcarea metalor preţioase.

Ceccarbusinessmagazin.ro

6. CNIPMMR: Propunerea legislativă privind statutul ANPC va avea efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că propunerea legislativă privind statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC (votată de Camera Deputaților la 28 iunie 2016, în prezent fiind  în procedura legislativă la nivelul Senatului – Cameră decizională) va avea, în forma actuală, efecte negative semnificative asupra întregului mediu de afaceri: va genera închiderea unor întreprinderi viabile, concedieri de personal, pierderea veniturilor bugetare din taxe, impozite, contribuții obligatorii, inclusiv creșterea cheltuielilor bugetare aferente ajutorul de șomaj și asistenței sociale, precum și blocarea investițiilor.

„Sancțiunile pe care ANPC le poate da, potrivit acestui proiect, sunt cuprinse între 0,5% – 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor. Majoritatea firmelor nu realizează un profit de asemenea anvergură! Sancțiunile complementare sunt de tipul închiderii temporare de până la 6-12 luni a companiei sau închiderii permanente. CNIPMMR a propus 21 de amendamente asupra legii în care vizăm aceste atribuții și drepturi exagerate ale ANPC. Senatul trebuie să respingă această lege sau să adopte legea cu amendamentele pe care noi le-am menționat. Nu este normal ca autoritățile statului să se transforme în autorități eminamente de control”, a precizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Cele 21 de amendamente formulate de CNIPMMR pentru îmbunătățirea prevederilor Regulamentului ANPC vizează, în principal:

– corelarea atribuțiilor și drepturilor ANPC cu atribuțiile celorlate autorități publice, cu respectarea Constituției și a principiilor statului de drept;

– reglementarea funcției preventive, de informare și îndrumare în domeniile sale de competență;

– completarea componenței organului colegial (Consiliul ANPC) cu  câte un reprezentant al fiecărei confederații patronale reprezentative la nivel național, pentru asigurarea obiectivității și evitarea abuzurilor, raportat la atribuțiile ANPC de supraveghere și control, precum și de inițiere de acte normative;

– reglementarea obligațiilor, interdicțiilor și răspunderii personalului cu atribuții de control în domeniul protecției consumatorilor, pentru evitarea abuzurilor și controalor excesive;

– reglementarea condițiilor de procedură, pentru asigurarea aplicării principiului legalității, a prezumției de nevinovăție, a dreptului la apărare al întreprinzătorului și accesul real la justiție;

– stabilirea unor limite clare ale amenzilor (în raport de gravitatea, durata faptei și consecințele negative înregistrate, cuantumul amenzilor să fie între unul și 25 de salarii minime pe economie – 12.500 lei, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind regimul contravențiilor).

Ziaruldevrancea.ro

7. Patronatul IMM-urilor se plange din cauza amenzilor prea mari

Proiectul de lege privind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaţilor şi analizat în prezent de către comisiile din Senat, va acorda puteri prea mari acestei instituţii, inclusiv capacitatea de a acorda amenzi de pană la 10% din cifra de afaceri a unei firme, ceea ce ar putea duce la închiderea unor companii viabile şi la concedierea unui număr semnificativ de angajaţi, potrivit unui comunicat publicat marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Proiectul de lege a fost adoptat în iunie de Camerei Deputaţilor şi a primit deja aviz favorabil din partea a două comisii din Senat, aceasta din urmă fiind cameră decizională. Potrivit uneia dintre măsurile prevăzute în proiect, ANPC poate sancţiona o firmă cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior, indiferent dacă a săvarşi fapta cu intenţie sau din neglijenţă.

O astfel de măsură ar putea afecta grav companii profitabile, avertizează CNIPMMR. “Sancţiunile pe care ANPC le poate da sunt cuprinse între 0.5% – 10% din cifra de afaceri a întreprinzătorilor. Majoritatea firmelor nu realizează un profit de asemenea anvergură! Sancţiunile complementare sunt de tipul închiderii temporare de pană la 6 -12 luni a companiei sau închiderii permanente”, a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu. CNIPMMR consideră că Senatul trebuie să respingă aceast proiect sau să adopte legea cu amendamentele propuse de patronat. Membrii CNIPMMR au criticat atribuţiile şi drepturile exagerate prevăzute pentru ANPC, care ar depăşi nivelul celorlalte autorităţi publice, inclusiv al instanţelor judecătoreşti.

În plus, apatronatul IMM-urilor atrage atenţia că funcţia de prevenire şi informare nu este reglementată, iar instituţia riscă să se transforme într-una eminamente de control şi sancţionare. Patronatul IMM-urilor cere stabilirea unor limite clare ale amenzilor, iar cuantumul amenzilor să fie între unul şi 25 de salarii minime pe economie, adică maximum 12.500 lei.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Adevarul.ro

8. Liberalii au discutat cu reprezentanţii FMI despre legea conversiei creditelor, bugetul de stat pe 2017 şi deficitul public

Liberalii s-au întâlnit luni cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Reza Baqir, şeful misiunii pentru România, şi au discutat despre legea conversiei creditelor în franci elveţieni, despre bugetul de stat pentru anul viitor şi despre deficitul bugetar din următorii ani, potrivit unui comunicat transmis de PNL.

La întâlnirea care a avut loc la sediul central al PNL au participat, din partea FMI, Reza Baqir, şeful misiunii pentru România, Ernesto Crivelli, economistul Departamentului European, şi Alejandro Hajdenberg, reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria. Din partea PNL, au participat la întâlnire deputaţii PNL Cezar Preda, Mugur Cozmanciuc şi senatorul liberal Iulian Dumitrescu.    

„Reprezentanţii Fondului Monetar şi-au manifestat interesul pentru bugetul de stat pentru anul viitor, dar şi faţă de proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni. Partea română a subliniat susţinerea PNL pentru proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, punând în evidenţă argumentele Partidului Naţional Liberal în această chestiune. În privinţa bugetului pentru anul 2017, parlamentarii PNL au subliniat faptul că elaborarea acestuia trebuie să intre în sarcina viitorului guvern, rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie“, se arată în comunicatul transmis de PNL.  

Liberalii mai arată că i-au asigurat pe membrii delegaţiei FMI că PNL îşi asumă un deficit bugetar în scădere pentru următorii ani, pragul maximal fiind cel de anul acesta, respectiv sub valoarea de 3%.  

„Nu în ultimul rând, parlamentarii PNL au accentuat ideea că o creştere economică sustenabilă nu poate fi realizată decât în condiţiile dezvoltării infrastructurii – rutieră, feroviară şi aeriană – care să lege România şi provinciile istorice de Bucureşti şi Europa. Reprezentanţii PNL au indicat faptul că sursele de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii vor fi structurate pe trei axe – fonduri europene, investiţii guvernamentale (cu un plus de venituri rezultat din creşterea economică) şi venituri suplimentare rezultate din combaterea evaziunii fiscale“, mai arată PNL.  

Misiunea FMI urmează să se întâlnească luni, începând cu ora 14.00, şi cu social-democraţii, întâlnirea la care va participa şi Liviu Dragnea, liderul PSD.

9. APIA plăteşte din această săptămână avansul pentru subvenţiile din agricultură

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va demara, din această săptămână, plata avansului aferent plăţilor pentru suprafaţe agricole, dar şi pentru creşterea animalelor acordate, a declarat luni directorul general adjunct al APIA, Paul Eduard Kmen, în cadrul unei conferinţe pe teme agricole.

„Anul acesta am reuşit să atragem în România o sumă de  2,1 miliarde de euro, din care ultima tranşă va fi decontată în luna decembrie. Urmează ca în această săptămână să începem plăţile avansului, cu sume mult mai mari decât anul trecut“, a spus Kmen, potrivit News.ro.   Oficialul APIA a spus că anul acesta a fost alocat un plafon de 1,6 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar anul viitor va fi de 1,72 miliarde de euro.  Anul trecut, subvenţia pentru suprafeţe agricole a fost de 80 de euro pe hectar, în timp ce anul acesta doar avansul va fi de 97 de euro pe hectar şi se va ajunge, în total, la 130 de euro pe hectar.   

În ceea ce priveşte întârzierile subvenţiilor din acest an, directorul APIA a admis că plata cu întrziere a fost cauzată de aplicaţia software, care nu a funcţionat corespunzător.

“În momentul de faţă softul este dezvoltat, astfel încât în anul care vine să ne respectăm termenele. Practic, a fost stabilit ca să plătim avansul între 15 octombie şi 30 noiembrie, urmând ca restul plăţilor să fie efectuate începând cu ianuarie, cu finalizare până în luna martie“, a mai spus Kmen.  

În perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, fermierii vor primi un avans de până la 70% în cazul plăţilor directe şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat pentru dezvoltare rurală.

10. Isărescu: Niciodată nu am văzut în 26 de ani o situaţie macroeconomică mai bună ca acum în România

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat marţi că niciodată în toată cariera sa de şef al băncii centrale, de 26 de ani, nu a văzut o situaţie macroeconomică atât de bună pentru România, însă a avertizat că şi riscurile sunt cele mai mari de după 1990.

Mugur Isărescu este cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume, fiind guvernator al BNR din septembrie 1990, cu excepţia perioadei decembrie 1999-noiembrie 2000, când a fost prim-ministru.    „Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Eu în cariera mea lungă, niciodată nu am văzut o situaţie macroeconomică în România mai bună. Dar niciodată! În 26 de ani.

Dar, tot în 26 de ani, niciodată nu am văzut atât de multe riscuri. Şi nu riscuri mici. Riscuri mari“, a spus Isărescu,  în cadrul unei conferinţe privind riscul de ţară organizată de Coface România.  

Guvernatorul a avertizat asupra riscului unei noi aterizări dure, ca în 2009, dacă autorităţile nu gestioează corect situaţia economică.   

„Când cazi de la parter sau de la etajul 1, rişti, într-adevăr, dar când cazi de sus riscul este mai mare. Deci trăim un paradox: situaţie macroeconomică bună, riscuri mari şi tensiuni microeconomice enorme“, a menţionat Isărescu.   

Guvernatorul BNR cere o dezbatere privind tipul de creştere economică din România şi despre sustenabilitatea creşterii. „Cred că nu este înţelept ca, fiind preocupaţi noi de cât de repede creştem, să ignorăm maniera în care creştem. Să nu ne punem întrebarea cum creştem. (…) Creştem sustenabil? Creştem echilibrat? Sau ar trebui pe viitor să mai facem o corecţie dureroasă?“, a spus Isărescu.   

El a avertizat asupra riscului unor noi corecţii dureroase pe viitor. „Orice corecţie e dureroasă şi se stinge în foarte mulţi ani“, a mai spus guvernatorul băncii centrale, care a cerut din nou realizarea de reforme structurale, pentru a spori productivitatea şi competitivitatea economiei.   

În prima jumătate a acestui an, economia românească a avansat cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în special ca urmare a unor stimuli fiscali şi salariali ai guvernului, care a  redus TVA şi a majorat masiv salariile bugetarilor în ultimul an.   Rata de creştere economică este cea mai înaltă înregistrată din 2008 încoace, însă a avut ca efect adâncirea deficitelor externe ale României.

Wall-street.ro

11. Un business inedit – cat se castiga din designul de…acvarii

A inceput trei facultati – Geologie, Facultatea de Patrimoniu Restaurare-Conservare si Facultatea de Arte Plastice, iar in cele din urma a terminat-o pe aceasta din urma. Are 32 de ani si a atacat o nisa cel putin interesanta si de perspectiva – design-ul…acvariilor.

Claudiu Cioteanu, spune ca pasiunea pentru arte vizuale si acvaristica este inca din adolescenta, asa ca la un moment dat, in timpul facultatii i-a venit ideea de a le combina, insa a lasat-o pe mai tarziu.

“Cu timpul, dupa ce am acumulat experienta, am descoperit un domeniu nou pentru mine, anume aquascaping-ul. Asa e numit, afara, designul interior pentru acvarii. Mai exact este vorba despre ansamblul si decorul cu roci, pietris, lemne, plante naturale, sau orice lucru natural pe care-l poti baga intr-un acvariu si aranjate intr-o maniera estetica, ce respecta reguli si in unele cazuri, sau chiar traditia (in cultura japoneza)”, povesteste el, despre inceputurile business-ului.

Pana sa capete suficienta experienta, a realizat cateva zeci de acvarii si, in urma cu un an, a inceput sa caute finantare pentru a deschide site-urile

Initial, a cautat sa apeleze la marketing afiliat, un prieten informandu-l ca exista o linie de finantare “Ajutor de minimis”, pana in 25.000 de euro, prin OIRPOSDRU (Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea de Sud-Est), sau de catre (tineti-va bine, urmeaza o alta denumire lunga – n.r.) – AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

“Cu ajutorul unor prieteni am facut un plan de afaceri (in mai putin de 48 de ore pentru ca urma imediat competitia) pe domeniul designului interior de acvarii si am aplicat la competitie. Planul a fost castigator si am infiintat firma UNU AQUASCAPE SRL la finalul lui iunie 2015. Pot sa spun ca a fost usor sa obtin fonduri europene, doar ca banii au venit greu si in transe”, subliniaza tanarul.

Principalele provocari la inceput de drum

Ironic (sau poate nu), prima si principala provocare a fost sa…ramana la planurile initiale, intrucat acestea au fost realizate in graba, afland prea tarziu de acea posibilitate de finantare.

“Apoi, efectiv in activitate, deseori erau confundati ca simpli comercianti de produse, provocarea fiind sa ii convingem pe clienti ca noi chiar aducem plus valoare setup-ului respectiv si chiar oferim servicii profesionale. Multe persoane, cand intrau prima data in contact cu noi, pareau neincrezatori ca imaginile din brosuri sau de pe site sunt cu aquascape-uri (acvarii) realizate de noi”, puncteaza Claudiu.

De unde achizitioneaza acvariile si materiile prime

Acvariile le cumpara de la mai multi furnizori, “sau mai exact cele care sunt de producator de serie, dintr-o parte, si cele care sunt pe comanda (costumizate) de la alt furnizor. Mentionez ca nu ne ocupam de productie. La noi in tara, pe piata furnizorilor de produse de acvaristica exista un dezechilibru, adica avem un mare importator si cativa micuti. Asa ca nu gasesti chiar orice, trebuie sa gasesti mai degraba solutii sa inlocuiesti cu ceva similar, daca ai nevoie de ceva specific pentru un proiect complet costumizat. Si dupa cum bine stim, de fapt, la noi se gaseste doar ce se vinde rapid. Deci, in afara de produsele setup-ului (echipamente), inclusiv pietrele, lemnele si plantele, le cumpar in general de la acelasi furnizor”.

Majoritatea design-urilor complete pentru acvarii au avut preturi intre 200 si 3.000 de euro, in functie de marimea si complexitatea cererilor venite din partea clientilor. Fiind la inceput de drum, incasarile sunt inca la nivel minim, undeva la 3.000 de euro/luna.

“Mi-ar placea sa extind business-ul la nivel international, pentru asta as avea nevoie de un om de vanzari poliglot, care sa incerce terenul. Initial as vrea sa fac promovare prin solutii alternative in mediul online”.

Cat timp dureaza design-ul unui acvariu?

Totul depinde de la caz la caz, de dimensiuni si complexitatea lucrarii.

“Destui clienti vor lucruri complicate, acvarii incastrate in perete, inguste, si astfel au variante limitate de aquascaping, datorita spatiului restrans al grosimii/adancimii. Din aceasta cauza se intampla sa dea inapoi, cand afla cat ar costa un asemenea proiect, probabil vad lucruri facute in occident, platite pe masura. Dar o lucrare poate dura, in medie 30 zile. Desigur se pot realiza mai multe lucrari in acelasi timp, doar ca e necesar un timp variabil de achizitie al elementelor ce compun designul acvariului, serviciul apoi fiind realizat la locatie pe loc”.

Un acvariu are nevoie de un design si de o linie estetica, pentru a te putea bucura de el. “De asemenea, este necesar sa respecti vietatiile ce vor popula acel acvariu si sa le oferi un mediu echilibrat, armonios, sanatos. Altfel, lacunele din mediul acvatic se vor rasfrange asupra imaginii estetice, pentru ca un acvariu fara plante spre exemplu este expus proliferarii algelor, acestea avand un impact complet inestetic”, explica Claudiu Cioteanu.

Pe viitor, tanarul ar vrea sa ofere nu doar servicii de design interior sau design complet pentru acvarii, ci chiar sa deschida o linie de productie si furnizare de plante decorative pentru acvarii.

Pe viitor as vrea sa ofer nu doar servicii de design interior sau design complet pentru acvarii, ci poate chiar sa deschid o linie de productie si furnizare de plante decorative pentru acvariu.

12. Crescatorii de bovine vor primi intre 89 si 93 de euro in plus pentru fiecare animal

Crescatorii de bovine care au incasat sprijinul din partea UE in 2015 vor primii bani in plus, dupa ce cuantumul pentru sprijinul cuplat din sectorul zootehnic a fost majorat cu sume cuprinse intre 88 si 93 de euro pe cap de animal, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), intr-un comunicat de presa.

APIA a informat ca vineri efectueaza plata diferentei rezultate ca urmare a stabilirii noilor cuantumuri pentru sprijinul cuplat in sectorul zootehnic, specia bovine, categoriile bivolite de lapte, taurine din rase de carne si metisii acestora si vaci de lapte – Campania 2015, conform News.ro.

“Plafonul maxim de 113.356.500 euro, care se acorda pentru anul de plata 2015, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, crescatorilor de animale din speciile prevazute la art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor si speciilor de animale pentru care se acorda sprijin cuplat in perioada 2015 – 2020, repartizat astfel: 1.330.000 europentru specia bovine, categoria bivolite de lapte; 10.500.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne si metisii acestora; 76.999.500 euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte”, arata in comunicatul transmis de APIA.

Avand in vedere efectivul de animale eligibile rezultate in urma finalizarii controalelor administrative si la fata locului au fost stabilite noi cuantumuri. Astfel, noul cuantumul stabilit pentru bivolite de lapte este de 297 de euro pe cap de animal, cu 88 de euro in plus fata de valoarea stabilita anterior.

In ceea ce priveste taurinele din rase de carne si metisii acestora, cuantumul a ajuns la 1.322 de euro pe cap de animal, in crestere cu 91 de euro fata de vechea valoarea. Iar in cazul vacilor de lapte, crescatorii vor primi 93 de euroin plus pe cap de animal.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in baza Legii 1/2004 cu modificarile si completarile ulterioare. Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA).

Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). 

Print Friendly, PDF & Email