REVISTA PRESEI 03.10.2016

Cuprins:

Aparitii președinte CNIPMMR și CNIPMMRLogo Email

Agerpres.ro, Ziarelive.ro

  1. Florin Jianu: Prin ‘Invest in Romania’ vrem să promovăm oportunități pentru investiții la nivel regional și să stimulăm exporturile

Replicaonline.ro

  1. Programul ”Invest in Romania” a ajuns în Portul Constanța

Ziuadeconstanta.ro, Ziare.com, Constantapress.ro, Ultimele-stiri.eu

  1. Viceprim-ministrul Costin Borc – „Portul Constanţa ar trebui să atragă mult mai multe investiţii“

Tvlitoral.ro

  1. Dobrogea, rol primordial în economia românească. 5

Capital.ro

  1. Costin Borc: Constanţa este locul unui posibil miracol economic în viitorul apropiat

Mediafax.ro

  1. Ministrul Economiei, Costin Borc: Avem o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi

Wall-street.ro

  1. Debirocratizare si preventie: Consiliul National al IMM-urilor propune doua legi in acest sens

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Businessmagazin.ro

  1. Tânăra de 32 de ani din Rădăuţi care conduce o afacere de 41,8 de milioane de euro

Agerpres.ro

  1. Andrei (INS): România ocupă locul I în UE la suprafața cultivată cu porumb și floarea soarelui, cu 25% din total
  2. Ministrul Muncii: Valoarea salariului minim nu poate fi aflată mai devreme de sfârșitul lunii noiembrie
  3. Ministerul Energiei va promova o ordonanță de urgență, astfel încât Primăria să poată plăti în avans subvenția la încălzire

Mediafax.ro

12. Consultant: Sunt români care se întorc în ţară şi păstrează jobul la compania globală. Nu se lasă învinşi de birocraţie

Aparitii președinte CNIPMMR și CNIPMMR

Agerpres.ro, Ziarelive.ro

1. Florin Jianu: Prin ‘Invest in Romania’ vrem să promovăm oportunități pentru investiții la nivel regional și să stimulăm exporturile

Obiectivul principal al lansării inițiativei „Invest in Romania” este atragerea investițiilor străine și promovarea exporturilor, a declarat vineri președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, la lansarea evenimentului.

Conform unui comunicat al CNIPMMR remis AGERPRES, evenimentul „Invest in Romania”, aflat la prima ediție, este dedicat promovării oportunităților pentru investiții, la nivel regional, precum și stimulării exporturilor românești. „Invest in Romania” este organizat în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

„Acest eveniment este un proiect al mediului de afaceri în colaborare cu reprezentanții administrației publice și are ca obiectiv principal atragerea investițiilor străine și promovarea exporturilor. Evenimentul se înscrie în seria de inițiative ale CNIPMMR împreună cu Programul de Guvernare 2016-2020 al mediului de afaceri, printre ale cărui obiective se află obligativitatea ca, prin lege, toate delegațiile organizate la nivel guvernamental care vizează misiuni economice să implice în componență o echipă de oameni de afaceri, înființarea unui departament în cadrul autorităților publice locale de tipul One Stop Shop dedicat investițiilor strategice, debirocratizarea masivă a sistemului și înființarea unui Birou de atragere de investiții și promovarea exportului’, a spus Florin Jianu.

Potrivit reprezentanților CNIPMMR, evenimentul „Invest in Romania” este primul dedicat mediului de afaceri în cadrul cărora antreprenorii au avut posibilitatea de a interacționa direct cu atașații economici ai României din Marea Britanie, Mexic, Germania, Austria, Spania, Italia sau Turcia, care au pus la dispoziția oamenilor de afaceri date legate de specificul economic al diverselor piețe, interesul și posibilitățile de export pentru firmele românești sau tendințele existente în țările de referință pentru anumite sectoare de activitate.

Evenimentul a prilejuit și o serie de întâlniri tematice organizate sub forma unor grupuri de lucru (agricultură, industrie, energie și mediu, parcuri industriale, turism, servicii, comerț), care au vizat consolidarea și îmbunătățirea dialogului între mediul de afaceri și autoritățile centrale și locale.

Replicaonline.ro

2. Programul ”Invest in Romania” a ajuns în Portul Constanța

CN „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța a primit azi, 30 septembrie, vizita delegaților participanți la evenimentul „Invest in Romania“ care s-a desfășurat în aceste zile la Pavilionul Expozițional din Constanța. Din delegație au făcut parte oameni de afaceri, reprezentanți ai Guvernului, ai mediului diplomatic acreditați în România, consilieri economici din cadrul ambasadelor României, reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța.

Oaspeții au fost primiți de conducerea companiei și li s-a prezentat portul Constanța, punându-se accent pe infrastructură, oportunități de investiții, avantaje și posibilități de dezvoltare a afacerilor. Programul ”Invest in Romania” este inițiat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România în parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investițiilor și Comerțului din cadrul Ministerului Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Primul eveniment din cadrul acestui program s-a desfășurat la Constanța, în colaborare cu Consiliul Județean Constanța.

”Invest in Romania” este un program de promovare a oportunităților de investiții la nivel regional și de stimulare a atragerii de noi investiții prin organizarea unei serii de evenimente specifice, vizând dezvoltarea mediului de afaceri la nivel național și stabilirea de parteneriate transnaționale. Astfel, sunt vizate domenii, precum: energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie și infrastructură.

Obiectivele acestui program sunt în principal atragerea de investiții și promovarea exportului, susținerea și promovarea proiectelor prioritare stabilite la nivel județean și regional, în direcția domeniilor considerate strategice pentru investiții și ocuparea forței de muncă, fiind evident faptul că, în acest moment, cele mai multe investiții sunt realizate în domeniul comerțului și al serviciilor; de asemenea, vizează consolidarea parteneriatului public – privat și promovarea rolului IMM-urilor în dezvoltarea investițiilor.

Domeniile avute în vedere sunt: energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie şi infrastructură, în acord cu prevederile Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014-2020.

Ziuadeconstanta.ro, Ziare.com, Constantapress.ro, Ultimele-stiri.eu

3. Viceprim-ministrul Costin Borc – „Portul Constanţa ar trebui să atragă mult mai multe investiţii“

Pavilionul Expoziţional Constanţa a găzduit, vineri, primul eveniment din cadrul programului „Invest in Romania!”, dedicat oportunităţilor de atragere a investiţiilor privind dezvoltarea operaţiunilor de import-export, iniţiat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investiţiilor şi Comerţului din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Printre cei prezenţi s-au numărat Florin Jianu – preşedintele CNIPMMR, Costin Borc – viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Marius Horia Țuţuianu – preşedintele CJC, Decebal Făgădau – primarul municipiului Constanţa, Osman Koray Ertaş – ambasadorul Turciei la Bucureşti, Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi – ambasadorul statului Qatar la Bucureşti, François Saint-Paul – ambasadorul Franţei la Bucureşti, Manuel Costescu – secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Enache Jiru – secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Ali Bozçalişkan – consul general al Republicii Turcia la Constanţa, Benedikt Saupe – şef adjunct de misiune la Ambasada Austriei în Bucureşti, Iulian Gropoşilă – vicepreşedinte CNIPMMR.

„Suntem la Constanţa pentru că aici este un loc unde portul ar trebui să atragă mult mai multe investiţii decât o face acum. De asemenea, zona adiacentă portului trebuie să atragă mai multe investiţii. Aici trebuie să se concentreze zone industriale, parcuri industriale, care să prelucreze, ca să avem un export mai calitativ de produse finite, şi nu de materii prime, aşa cum este la ora actuală. Constanţa este primul pas dintr-un demers regional, iniţiat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri împreună ce mediul de afaceri, de a veni în sprijinul investitorilor străini. Avem astăzi (n.r. ieri) un număr mare de colegi, ataşaţi comerciali din ţări europenei, dar şi din Mexic, care au venit să discute cu investitori şi oameni de afaceri, în vederea promovării intereselor României în ţările pe care le reprezintă“, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Comentând iniţiativa înfiinţării unui parc industrial la Constanţa, Costin Borc a declarat că „vede o mare determinare a autorităţilor locale“. „În ultimele săptămâni, am văzut că cei din administraţia locală s-au concentrat să caute terenuri pentru investiţii. Există mai multe feluri de ajutor de stat şi pentru proiecte mari, şi pentru proiecte mici. Dar, repet, iniţiativa trebuie să aparţină autorităţilor locale şi mediului de afaceri. Acum este un moment bun pentru România, care este o ţară ce creşte economic, este o ţară sigură, aşezată bine din punct de vedere strategic. Interesul investitorilor pentru România este în creştere“, a adăugat acesta.

Întrebat care sunt atuurile Constanţei pentru a atrage investiţiile, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a răspuns: „Atuurile Constanţei sunt evidente: există port, cale ferată, autostradă, aeroport, forţă de muncă calificată, universităţi. Există toate ingredientele. Şi, ca să fac o paranteză, faptul că ai şi făină, şi fructe, şi zahăr, şi frişcă nu înseamnă întotdeauna că poţi face un tort bun. Depinde şi de cofetar, de ce poate face din ele“, a explicat Borc.

Preşedintele CJC, Horia Țuţuianu, a subliniat că intenţionează să înfiinţeze un parc industrial, pe parcursul mandatului său: „Acest eveniment este foarte important pentru Constanţa. Suntem conştienţi că avem foarte multe deficienţe în judeţ. Avem nevoie de investiţii în regiunea noastră. Vreau ca, pe parcursul mandatului meu, să înfiinţez un parc industrial, cu ajutorul mediului de afaceri”.

La rândul său, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, a declarat că mediul de afaceri şi administraţia locală trebuie să stea la aceeaşi masă. „Este un semnal de deschidere acest eveniment, pentru că am uitat să comunicăm. Este normal ca mediul de afaceri şi administraţia locală să stea la aceeaşi masă şi să stabilească un interes comun. Am încercat anul trecut să înfiinţez un consiliu consultativ economic, dar nu am reuşit. De aceea, în prima lună din noul an, voi avea grijă să îl înfiinţez”, a comunicat primarul Făgădău.

Tvlitoral.ro

4. Dobrogea, rol primordial în economia românească

„Invest in Romania”! Un eveniment  dedicat promovării oportunităţilor pentru investiţii, la nivel regional, precum şi stimulării exporturilor româneşti. Pavilionul Expozitional Constanta a fost punctul de intalnire dintre autoritati si reprezentantii mediului de afaceri.

“Invest in Romania”, ediţia I este organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, și a adus la masa  dezbaterilor figuri emeblematice ale actualului Guvern, care au sublianiat rolul Dobrogei in peisajul economic national.

In cadrul dezbaterii, litoralul romanesc a reprezentat un punct de discutie arzator, iar fostul ministru al IMM-urilor, Florin Jianu,  a reiterat importanta subiectului.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2016, exporturile au însumat 23,2 miliarde de euro, iar importurile au înregistrat suma de 27 miliarde de euro. În aceeasi perioada, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de următoarele grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (cu 48,1% la export şi 37,6% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export, respectiv 31,3% la import).

Capital.ro

5. Costin Borc: Constanţa este locul unui posibil miracol economic în viitorul apropiat

Costin Borc a încurajat vineri reprezentanţii autorităţilor locale şi ai comunităţii de afaceri din Constanţa să colaboreze pentru a valorifica potenţialul economic şi investiţional din această zonă şi să ridice acest judeţ la nivelul de ‘primă regiune economică a României’.

Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a spus că intenţionează să demareze programul naţional Invest in Romania, iniţiat de CNIPMMR în parteneriat cu Ministerul Economiei, la Constanţa, ‘pentru că aici este locul unde ar trebui să fie prima regiune economică a României, ca importanţă, valoare şi aport la economia naţională, dar dumneavoastră ştiţi mai bine decât mine de ce nu se găseşte Constanţa la acest nivel’.

‘La Constanţa avem port maritim, avem Canalul Dunăre – Marea Neagră, autostrăzi, cale ferată modernizată, aeroport internaţional, resurse energetice primare şi posibilităţi de dezvoltare imense în zona adiacentă a portului. Constanţa este locul unde se pot întâmpla miracole economice în viitorul apropiat şi în context recomand să profitaţi de creşterea economică a României, de imaginea României, de poziţia geografică a României, pentru a vă creşte afacerea’, a declarat Borc, în cuvântul de deschidere al evenimentului ‘Invest in Romania’. 

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, a lansat vineri, la Pavilionul Expoziţional din Mamaia, primul eveniment din cadrul programului Invest in Romania, un forum de promovare a exporturilor din România şi atragere investiţiilor private, susţinerea şi promovarea proiectelor prioritare la nivel judeţean şi regional, în direcţia domeniilor considerate strategice pentru investiţii. 

Potrivit organizatorilor, domeniile avute în vedere sunt: energie, resurse minerale, turism, agricultură, industrie şi infrastructură, în acord cu prevederile Strategiei Naţionale pentru Competitivitate 2014-2020. 

La evenimentul de la Constanţa au participat aproximativ 200 de persoane, oameni de afaceri, reprezentanţi ai guvernului, ai mediului diplomatic acreditaţi în ţara noastră, consilieri economici în cadrul ambasadelor României, reprezentanţi ai Consiliilor judeţene şi primari.

Mediafax.ro

6. Ministrul Economiei, Costin Borc: Avem o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi

Ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat, vineri, la Constanţa, că economia României trece printr-un moment bun, lucru care este apreciat şi la Bruxelles, şi că are fi „un moment extraordinar să se profite economic de lucrurile astea”.

Aflat la Constanţa, unde a participat la “Invest in Romania”, un eveniment organizat de Consiliul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Costin Borc a precizat că România înregistrează o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi.

„Economia României trece printr-un moment bun. Avem creştere economică bună, avem o creştere economică sănătoasă, da, cu un dezechilibru între importuri şi exporturi şi trebuie să vedem cum putem să împingem exporturile şi mai mult. Dar trecem printr-un moment bun”, a declarat ministrul.

El spune că acest fapt a fost remarcat şi la Bruxelles, iar România ar trebui să profite de aici.

„Am fost două zile la Bruxelles. Ce am văzut la Bruxelles este o apreciere deosebită a României, a ce se întâmplă în România, a creşterii economice, lucrurile care se fac şi, de aceea, cred că este un moment extraordinar să se profite economic de lucrurile astea”, a mai declarat Borc.

Pe de altă parte, ministrul a spus că economia României nu va putea fi dezvoltată numai din investiţii străine şi din multinaţionale, iar soluţia ar fi dezvoltarea industrială pe centre de cercetare şi pe inovare.

„Mă uit la cei care sunt oameni de afaceri: profitaţi de acest moment bun, profitaţi de momentul unei creşteri economice bune, unei imagini pozitive a României, unei poziţionări strategice foarte importante şi profitaţi de acest lucru să vă dezvoltaţi afacerea. Dar nu vom putea dezvolta economia României numai din investiţii străine şi din multinaţionale, să ne fie clar. Şi în niciun caz din multinaţionale care vin căutând o forţă ieftină de muncă. E foarte bine că vine. Am fost acum câteva zile la Faurecia, la Râmnicu Vâlcea, Mă bucur că există o astfel de firmă, care angajează o mie şi ceva de oameni acolo, dar salariile sunt destul de mici, partea de know-how încorporat e destul de mic. Nu spun că nu este nevoie să avem şi investiţii şi fabrici care lucrează la costuri minime, sunt bune, asigură nişte locuri de muncă, asigură nişte locuri de muncă la un nivel de intrare, şi este foarte bine, dar noi trebuie să ne bazăm dezvoltarea industrială pe centre de cercetare, pe inovare, pe furnizori locali, către marea industrie, pe start-upuri inovante, pe firme româneşti care prin start-up, au reuşit să se dezvolte”, a declarat Costin Borc.

El a mai spus că România stă bine la „pepiniera de firme”, dar viitorul României va sta în valorificarea capacităţilor intelectuale, de cercetare şi de dezvoltare.

„Vrem să dezvoltăm firme care să stea, să crească şi să crească spre acele firme mari care devin mari exportatori. Noi stăm bine la pepiniera de firme, stăm prost la firme mari româneşti exportatoare. Şi asta nu se poate face decât printr-o creştere naturală a firmelor. Ca să concluzionez, este foarte clar, viitorul României este un viitor în care valorificăm capacitatea intelectuală, în care valorificăm capacitatea noastră de cercetare, dezvoltăm firme româneşti şi le ajutăm să crească în cooperare, într-o completă cooperare cu firme străine”, a mai declarat Costin Borc.

Wall-street.ro

7. Debirocratizare si preventie: Consiliul National al IMM-urilor propune doua legi in acest sens

Consiliul National al IMM-urilor propune doua legi prin doreste ca autoritatile sa nu le mai ceara firmelor documente pe care le detin deja si sa nu mai aplice amenzi fara careprezentantii firmelor sa fie instruiti inainte, a declarat presedintele forului, Florin Jianu. Ideile sunt prevazute in doua propuneri legislative.

“Avem doua propuneri. (…) O lege se numeste legea debirocratizarii. O lege careia noi i-am spus lege, cu articol unic prin care autoritatile publice nu au voie sa solicite un document pe care deja il detin si asta trebuie sa punem prin lege. (…) Nu este posibil ca ANAF-ul, in formularul celebru 088 pentru codul de TVA sa-ti ceara certificatul constatator ca nu ai datorii, certificat pe care tot ANAF il da. Exemplele de absurditate pot continua si atunci cred ca trebuie sa ne oprim aici”, a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, conform News.ro.

A doua propunere a Consiliului National al IMM-urilor se refera la preventie si prevede ca firmele sa nu mai fie amendate fara ca reprezentantii acestora sa fie instruiti inainte, a mai spus Jianu.

“A doua lege este o lege extrem de simpla, la fel ca si cea anterioara. Noi i-am spus legea preventiei si cerem autoritatilor publice sa nu dea nicio contraventie fara sa faca o masura de preventie. Nu se poate ca in mediul de afaceri, si fac referire, spre exemplu, la ceea ce inseamna turism, sa vina controalele statului si imediat sa-ti dea o amenda. Eu spuneam plastic, daca ai cunoaste toate legile, ai fi doctor in drept, nu ai fi om care lucreaza in turism, care produce haine sau care lucreaza in port sau care are un mic chiosc sau o agentie de turism, ai fi doctor in drept”, a mentionat Florin Jianu.

Jianu a participat la conferinta “Invest in Romania”, organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania in parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investitiilor si Comertului din Ministerul Economiei Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, eveniment care a avut loc vineri, la Pavilionul Expozitional din Constanta.

Obiectivele programului “Invest in Romania” sunt in principal atragerea de investitii si promovarea exportului, sustinerea si promovarea proiectelor prioritare stabilite la nivel judetean si regional, in directia domeniilor considerate strategice pentru investitii.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Businessmagazin.ro

8. Tânăra de 32 de ani din Rădăuţi care conduce o afacere de 41,8 de milioane de euro

În opinia Danielei Bîzgan, femeia lider are o personalitate puternică, capacitatea de a aduna oameni în jurul ei, are o putere de convingere pe măsură, îşi pune amprenta personală în tot ceea ce face şi poate obţine rezultate la înălţimea celor mai exigenţi bărbaţi. „Valorile fundamentale ale leadershipului feminin sunt ambiţia, capacitatea de a crea armonie între intuiţie şi logică, dorinţa permanentă de cunoaştere, pasiunea, tenacitatea şi nu în ultimul rând eleganţa.“

Daniela Bîzgan este este una dintre cele trei fiice ale lui Dumitru Mihalescul, antreprenorul care a clădit afacerea Marelvi, cel mai mare distribuitor de electronice şi electrocasnice, fiind, ca director general adjunct al firmei, mâna sa dreaptă. A absolvit în 2004, la Iaşi, Facultatea de Finanţe-Contabilitate, în acelaşi an începând să lucreze şi în afacerea familiei; în 2005 „s-a nimerit să aibă loc separarea de fostul asociat al Marelvi şi am rămas doar eu şi o colegă să ne ocupăm de contabilitate“.

A înţeles însă că nu-i plăcea domeniul, având activităţi repetitive, în fiecare zi, şi a încercat să descopere ce se întâmplă în alte departamente. A urmat un curs de management la CODECS, iar din 2006 a devenit mâna dreaptă a directorului general.

Pe o piaţă a electrocasnicelor care a crescut în 2014 cu 13% în volum şi 16% în valoare, cifra de afaceri Marelvi a crescut de la 34 milioane de euro la 38 milioane de euro. Anul trecut compania a atins o cifră de afaceri de 41,8 de milioane de euro şi mizează pe o creştere de 20% anul acesta, până la nivelul de 50 de milioane de euro.

Agerpres.ro

9. Andrei (INS): România ocupă locul I în UE la suprafața cultivată cu porumb și floarea soarelui, cu 25% din total

Aproape o treime din populația ocupată a României lucrează în agricultură și asigură 5-6% din produsul intern brut, în timp ce țările dezvoltate au 3-4% din populație ocupată care lucrează în agricultură și generează 6-7% din PIB, a declarat, joi, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, la conferința Pria Agriculture.

„În agricultură, indiferent că vorbim de ferme, de gospodării, lucrează între 27-28% din populația ocupată a România. Această cifră foarte mare nu asigură decât 5-6% din PIB. Cifrele sunt puțin diferite în raport cu alte țări europene chiar și cu țări care sunt în jurul nostru. Țările dezvoltate au în jur de 6-7% din PIB în agricultură, iar populația ocupată e de 3-4%. Diferența dintre populația ocupată și ponderea agriculturii în PIB nu este mai mare de 3-4 procente. Există un potențial foarte mare de dezvoltare a producției agricole în perioada următoare”, a afirmat Andrei.

Potrivit acestuia, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu porumb și floarea soarelui.

„Un alt lucru este numărul mare de exploatații agricole, indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării individuale. La nivelul României sunt 3,6 milioane de exploatații agricole și reprezintă 30% din exploatațiile agricole la nivelul UE. Pare o cifră foarte mare, dar și Franța a trecut prin aceeași experiență. În anii 1950 aveau același număr de exploatații agricole, în jur de 4 milioane, iar prin măsurile luate în decursul anilor s-a ajuns la 600.000. România deține o pondere foarte mare la producția de porumb, adică suprafețe agricole destinate porumbului și floarea soarelui. Aici ocupăm locul întâi și deținem 25% din suprafața agricolă la nivel european destinată acestor culturi. Aceasta arată un potențial cel puțin pentru această zonă”, a mai afirmat oficialul INS.

10. Ministrul Muncii: Valoarea salariului minim nu poate fi aflată mai devreme de sfârșitul lunii noiembrie

Valoarea salariului minim nu poate fi aflată mai devreme de sfârșitul lunii noiembrie, după ce vor fi parcurse o serie de date pe baza cărora să fie fundamentată aceasta, a afirmat luni ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

„O să avem săptămâna aceasta o reuniune. Miercuri, după ședința de Guvern, am programat o reuniune pentru a discuta stadiul de etapă pe partea de salariu minim. Am finalizat achiziția care ne va permite să punem datele în ordine în domeniu și voiam să discutăm calendarul cu partea sindicală”, a declarat Dragos Pîslaru, prezent luni la ceremonia de deschidere a anului universitar, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București.

Ministrul a explicat că, până la jumătatea lunii octombrie, vor fi strânse datele și va avea un punct de plecare pe care toți partenerii să îl poată consulta.

„Acest lucru nu este posibil (valoarea salariului minim pentru 2017 — n.r.) pentru a fi stabilit decât după ce parcurgem niște date și avem niște discuții bazate pe evidență și nu doar o negociere pur și simplu. Cel mai devreme sfârșitul lunii noiembrie”, a spus Dragoș Pîslaru.

Președintele organizației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat miercuri, după consultările pe tema Legii salarizării unitare, care au avut loc la Guvern, în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), că unul din subiectele discutate a fost salariul minim și că se va accelera elaborarea astfel încât, cel târziu la 15 octombrie, va ieși actul normativ ca să se ofere predictibilitate și posibilitate unităților economice să finalizeze bugetele proprii pentru anul următor.

11. Ministerul Energiei va promova o ordonanță de urgență, astfel încât Primăria să poată plăti în avans subvenția la încălzire

Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanță de urgență, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvențiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale București (ELCEN), au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.

„Ordonanța de urgență va permite Primăriei să plătească în avans subvenția către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din București. Acești bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puțin în funcțiile de condițiile meteo”, au spus sursele menționate.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toți actorii implicați în acest lanț au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administrație al Romgaz, întrunit luni, cere asigurări din partea Ministerului Energiei că această ordonanță va fi discutată în Guvern în ședința de miercuri.

„Reprezentanții Ministerului Energiei în Consiliul de Administrație al Romgaz au arătat că o astfel de garanție nu poate fi acordată momentan, întrucât totul depinde de mulți factori de pe lanțul de avizare a ordonanței”, au mai spus sursele citate.

Marți, 27 septembrie, la finalul unei întâlniri de urgență cu conducerea Romgaz și ELCEN, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu va fi întreruptă în următoarele șapte zile, întrucât ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz.

„Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului București. Situația de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET și ELCEN de multă vreme, nu este o situație de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuții și dialog între toți factorii implicați și nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeași masă”, a spus Corina Popescu.

Potrivit acesteia, există un dialog permanent pe această temă între instituțiile guvernamentale și Primăria București.

Oficialul Ministerului Energiei a făcut apel la calm, „pentru că numai cu calm se pot rezolva aceste situații de criză”.

„Am găsit posibilitatea să plătim, am identificat resurse financiare la ELCEN pentru a putea plăti gazul. Pe măsură ce vom dezvolta soluția pe termen lung, vom veni cu clarificări ulterioare”, a continuat secretarul de stat.

Ea a adăugat că situația s-a rezolvat pentru cel puțin șapte zile.

Reprezentanții Electrocentrale București (ELCEN) au cerut conducerii Romgaz să continue furnizarea gazelor, urmând ca ELCEN să plătească o parte din datorie pe data de 30 septembrie, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse din cadrul producătorului de energie termică.

„ELCEN a cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urma să primească o sumă de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămână sau două din necesarul de gaze”, au spus sursele.

În dimineața zilei de 27 septembrie, a avut loc la Ministerul Energiei o ședință de urgență între reprezentanții ministerului, cei ai ELCEN și Romgaz, pe tema alimentării cu căldură și apă caldă a Capitalei. Aceasta după ce, cu o seară înainte, Romgaz a anunțat, într-un comunicat de presă, că oprește livrările de gaze către ELCEN din cauza datoriilor.

La rândul său, ELCEN va fi nevoit să oprească alimentarea cu agent termic în Capitală, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către producătorul de energie termică.

Mediafax.ro

12. Consultant: Sunt români care se întorc în ţară şi păstrează jobul la compania globală. Nu se lasă învinşi de birocraţie

Pe piaţa din Iaşi există exemple de români din Canada, care au peste 45 – 50 de ani şi un copil adolescent, şi care se întorc în România, păstrându-şi jobul bine plătit în compania-mamă, spune Dan Zaharia, senior consultant la Extind, care se ocupă de închirierea clădirilor de birouri.

„Acum vedem un soi de mişcare inversă, de reflux. Avem exemple ale unor oameni din Canada care au peste 45 – 50 de ani şi un copil adolescent şi care se întorc în România, în Iaşi, păstrându-şi jobul bine plătit în compania-mamă, cea globală. Nu contează locul de unde îşi conduce echipa. Oamenii se întorc lângă prieteni, lângă locurile unde au crescut. Vin aici cu gânduri mari, nu se lasă învinşi de birocraţie, sunt mai pozitivi decât noi, a spus Zaharia.

Preţul mediu al chiriei într-o clădire de birouri din Iaşi este de 12-15 euro şi poate coborî în cazul în care chiriaşul îşi asumă o parte din amenajări, de aceea există şi chirii de 8-9 euro.

„În Iaşi încep să se construiască clădiri de birouri de la zero, piaţa este efervescentă, dar cred că nu se construiesc suficiente clădiri pe cât ar fi nevoie. Acum sunt 180.000 de metri pătraţi de birouri în Iaşi, iar în construcţie pentru anul acesta sunt alţi 10.000. De obicei, se ia în calcul regula 1 metru pătrat de birouri per capita. În oraşe precum Varşovia, de exemplu, sunt 2 metri pătraţi/capita”, spune Zaharia.

El a mai spus că dimensiunea clădirilor de birouri care urmează să fie construite în Iaşi variază între 2.000 şi 5.000 de metri pătraţi, din cauza faptului că în oraşele de provincie majoritatea dezvoltatorilor apelează la credite de câteva milioane de euro sau la fonduri europene pentru a le construi.

„Nu mai este loc lângă Palatul Culturii şi nu mai este fezabil, de aceea ne ducem pe fostele platforme industriale”, a adăugat el.

Print Friendly, PDF & Email