REVISTA PRESEI 21.09.2016

Cuoprins:

Știri despre președintele CNIPMMR și despre CNIPMMR

Rfi.ro, Stireadebraila.ro

  1. IMM-urile nu mai pot fi „discriminate pozitiv”. Florin Jianu: S-a intervenit neprofesionist

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

  1. Carburanţii s-au scumpit în România şi s-au ieftinit în Bulgaria. Preţuri mai mici se găsesc şi în Ungaria şi Polonia
  2. Bancheri: Legea dării în plată va ieftini locuinţele

Business24.ro, Ziare.com

  1. Firmele de asigurari vor scumpi iarasi RCA, dupa „inghetul” de 6 luni dictat de Guvern

Businessmagazin.ro

  1. Povestea româncei care a pornit afacerea în urmă cu 18 ani cu o investiţie de 5.000 de dolari, iar azi a ajuns la 120 de angajaţi şi afaceri de 2,8 milioane de dolari

Wall-street.ro

  1. Un nou inceput de „balon” imobiliar in Romania? Cresterile de salarii si scaderea productivitatii pot da startul unei noi crize

Digi24.ro

 7.  Fondurile europene, fraudate în 566 de proiecte europene. Unu din șase euro, fraudat

Știri despre președintele CNIPMMR și despre CNIPMMR

Rfi.ro, Stireadebraila.ro

1. IMM-urile nu mai pot fi „discriminate pozitiv”. Florin Jianu: S-a intervenit neprofesionist

Guvernul a eliminat o serie de facilități-cheie, prin care întreprinderile mici și mijlocii puteau participa la licitațiile pe bani publici cot la cot cu marile companii și multinaționalele. În esență, IMM-urile beneficiau de reducerea la jumătate la procedurile de atribuire, inclusiv în ceea ce privește garanția pentru participare, fapt considerat discriminare pozitivă de Comisia Europeană.

În România, statul este cel mai mare contractor. Excluderea IMM-urilor de la contractrele publice, consecință a deciziei guvernului, ar urma să afecteze nouă din zece întreprinderi mici și mijlocii, susține Florin Jianu, de la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.  Consiliul consideră că guvernul a intervenit neprofesionist. Punctul de vedere al Comisiei Europene este just, dar se puteau găsi alte metode de protejare a IMM-urilor, consideră Florin Jianu:

„Această excludere, practic, a IMM-urilor care aveau o facilitate de reducere a cifrei de afaceri, garanției de participare și garanției de bună execuție la 50%…exclude practic peste 90% din IMM-urile din România. S-a intervenit neprofesionist. Dacă au primit o adresă de la Comisia Europeană au spus că scapă de problemă imediat anulând acel articol din lege. Cred că trebuie să gândim mai în profunzime care sunt consecințele. Din 2004 această prevedere este cea mai importantă, singura prevedere de substanță și care a dat roade în mod practic pentru întreprinderile mici și mijlocii.”

„Comisia Europeană a ridicat această problemă a faptului că pe un contract sunt două tipuri de garanții. Într-un fel pe bună dreptate. Însă ei nu au spus că trebuie să scoatem din lege nivelul înjumătățirii garanției pentru IMM-uri, ci să existe un nivel similar.

Propunerea noastră e ca până la 10 milioane de euro, acolo unde tradițional merg și întreprinzătorii mici și mai ales cei mijlocii, atât pentru IMM-uri cât și pentru companiile mari, nivelul garanției să fie la 50% din nivelul impus, iar peste 10 milioane de euro să nu mai existe acest lucru.

Știri de interes pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri

Adevarul.ro

2. Carburanţii s-au scumpit în România şi s-au ieftinit în Bulgaria. Preţuri mai mici se găsesc şi în Ungaria şi Polonia 

Motorina şi benzina costă mai mult în România decât în Bulgaria, combustibilii scumpindu-se în ţara noastră de la începutul anului, deşi la sud de Dunăre s-au ieftinit. Carburanţii sunt mai scumpi pe piaţa românească chiar şi decât în Ungaria şi Polonia, ţări fără producţie proprie.

În timp ce în România preţul carburanţilor creşte, în Bulgaria scade. Scumpirea este mai mare în state ca Ungaria şi Polonia, însă per total acestea au combustibili mai ieftini decât în ţara noastră, potrivit statisticilor publicate de către Comisia Europeană în data de 12 septembrie.  

Astfel, motorina costă 1,032 euro pe litru în România, preţul fiind cu 6,67% mai mare faţă de începutul anului, în vreme ce un litru de benzină costă acum, în medie, 1,098 euro, în urcare cu 0,34% faţă de prima raportare din acest an.  

Spre compraraţie, în Bulgaria, aceeaşi cantitate de motorină costă acum 0,95 euro pe litru, preţul fiind cu 8,98% mai mic faţă de luna ianuarie. În Ungaria şi Polonia, motorina este acum cu mai bine de 8% mai scumpă faţă de ianuarie, însă este în continuare mai ieftină decât la noi. În Ungaria, un litru de carburant diesel se poate achiziţiona acum cu 1,071 euro, creşterea fiind de 8,55%. În Polonia, preţul este acum de 0,98 euro pe litru, în creştere cu 8,81% faţă de începutul anului.  

În Austria, ţara-mamă a grupului OMV, care controlează Petrom, litrul de motorină s-a scumpit cu 7,34% din ianuarie, fiind acum 1,05 euro, mai ieftin decât în România.  

Cea mai mare majorare este consemnată în Estonia, unde motorina s-a scumpit cu 12,39% din ianuarie, preţul fiind acum de 1,061 euro pe litru. De asemenea, în Germania, motorina a cunoscut o creştere de preţ de 11,72%, până la 1,115 euro pe litru. Scăderi de preţ au consemnat Cehia (-1,63%, până la 1,026 euro pe litru), Marea Britanie (-3,01%, până la 1,342 euro) şi Malta (-4,92%, până la 1,16 euro pe litru).  

Benzină mai ieftină în Bulgaria şi în Ungaria    În privinţa benzinei, România cunoaşte o majorare de preţ de doar 0,34%, până la 1,098 euro pe litru, în vreme ce la sud de Dunăre s-a ieftinit cu 2,21%, până la 1,02 euro pe litru. În Ungaria, benzina este acum mai scumpă cu 3,5%, dar preţul este în continuare sub cel din ţara noastră, respectiv 1,068 euro pe litru. Acelaşi fenomen se întâmplă şi în Polonia, care a cunoscut cea mai mare majorare de preţ din Uniunea Europeană, de 8,76%, însă preţul mediu este mai mic decât în România, un litru de benzină fiind cotat la 1,025 euro.   

În Austria, benzina se vinde acum în medie cu 1,19 euro pe litru, preţul la pompă fiind mai mare cu 2,85% faţă de începutul anului.  

În privinţa scăderilor, şoferii din Malta, Belgia şi Marea Britanie pot achiziţiona acum benzină mai ieftină. Astfel, un litru de benzină costă acum 1,28 euro în Malta (-3,03%), în Belgia, preţul se ridică la 1,25 euro (-3,14%), în timp ce în Marea Britanie, aceeaşi cantitate se comercializează cu 1,31 euro (-3,39%).  

Petrolul, scăderi pe burse   Preţul petrolului a scăzut marţi pe bursele internaţionale cu 1,1%, până la 45,46 de dolari pe baril, după ce stocurile din SUA au crescut ca urmare a activităţii mai mari a producătorilor americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale.  

Concomitent, Venezuela a anunţat că piaţa este suprasaturată cu 10%, astfel că investitorii nu mai sunt aşa de optimişti în privinţa unui acord privind îngheţarea preţurilor.

Ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au stabilit că se vor întâlni săptămâna viitoare într-o reuniune informală cu alţi producători mari. Rusia, Venezuela şi alte state afectate de preţurile mici ale petrolului doresc o îngheţare a producţiei, însă Arabia Saudită se opune, argumentând că şi Iranul ar trebui să participe la acest efort.  

De partea cealaltă, Iranul a scăpat în luna ianuarie de embargoul petrolier impus în urma programului său nuclear, astfel că doreşte să revină la producţia sa anterioară. Concomitent, şi alte state care au suferit perturbări ale extracţiei îşi majorează acum livrările, între acestea regăsindu-se Nigeria şi Libia, ambele fiind state membre OPEC.  

3. Bancheri: Legea dării în plată va ieftini locuinţele

Bancherii din România  estimează că Legea dării în plată va avea ca efect reducerea creditării şi ieftinirea locuinţelor, potrivit sondajului Barometrul Bancar ARB & EY ediţia 2016, publicat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Astfel, 90% din bancherii care au participat la sondaj sunt de părere că Legea privind darea în plată va afecta negativ creditarea. În plus, 95% dintre şefii din bănci cred că actul normativ va conduce la scăderea preţurilor locuinţelor. Unul din cinci bancheri crede că preţurile caselor vor scădea puternic Dintre bancherii care au participat la sondaj, 20% se aşteaptă la o scădere semnificativă a preţurilor, iar 75% estimează o ieftinire moderată, în timp ce doar 5% consideră că Legea dării în plată nu va influenţa preţurile imobiliare.

„Iniţiative legislative cu efect negativ”

Nu mai puţin de 88% din bancherii care au participat la sondaj sunt de părere că iniţiativele legislative apărute în ultimul timp au un efect negativ asupra sistemului bancar. Totodată, 28% dintre şefii din bănci cred că relaxarea politicii monetare de către Banca Naţională a României (BNR) în ani electorali afectează băncile.

Cu toate acestea, 80% dintre bancheri se aşteaptă ca, în următoarele 12 luni, performanţele financiare ale băncilor din România să se îmbunătăţească, scrie news.ro. Circa 85% din sefii de bănci care au participat la sondaj se aşteaptă ca împrumuturile ipotecare să aibă condiţii mai restrictive în următoarele 12 luni, în timp ce creditele personale, cele pe card de credit sau împrumuturile pentru afaceri ar putea avea condiţii similare sau ar putea avea chiar condiţii mai puţin restrictive.

Barometrul Bancar ARB & EY este derulat anual cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor şi arată modul în care şefii din sistemul bancar românesc privesc evoluţia mediului economic, legislativ şi de afaceri si implicaţiile asupra bancilor pe care le conduc. La acest sondaj au participat bănci cu o cotă de piaţă după active de circa 90%. Legea dării în plată a intrat în vigoare pe data de 13 mai. Aceasta permite românilor care au luat credite ipotecare să scape de toată datoria faţă de bancă dacă cedează creditorului locuinţa.

Business24.ro, Ziare.com

4. Firmele de asigurari vor scumpi iarasi RCA, dupa „inghetul” de 6 luni dictat de Guvern

Firmele de asigurari vor creste probabil preturile politelor asigurarilor auto obligatorii (RCA) dupa perioada de sase luni, in care tarifele au fost inghetate de catre Guvern, avertizeaza Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care reprezinta interesele companiilor de asigurari.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, luni, ca ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta – prin care preturile RCA au fost inghetate – va fi publicata in cursul zilei in Monitorul Oficial, intarzierea fiind cauzata de faptul ca au fost necesare anumite avize de la Consilul Legislativ.

OUG stabileste inghetarea tarifelor RCA pentru o perioada de sase luni, masura luata de Guvern la presiunile transportatorilor, care au organizat joia trecuta un amplu protest in Piata Victoriei.

Aceasta masura rezolva insa doar temporar aceasta problema, iar asiguratorii vor creste din nou preturile dupa ce va expira perioada celor sase luni, potrivit UNSAR.

„Cel mai probabil, dupa incheierea perioadei de sase luni in care tariful este plafonat, vom asista la o revenire la tarife sustenabile pentru asiguratori, situatie care va crea din nou perceptia unor noi cresteri necontrolate si a unei piete dezechilibrate”, se arata intr-un comunicat al Uniunii.

UNSAR considera ca plafonarea preturilor va duce la o nivelare a pietei, cu impact negativ asupra consumatorilor.

Aceasta masura a fost ceruta, insa, de transportatori, ca o metoda temporara de a opri cresterea tarifelor RCA. Patronatele din transporturi sustin ca politele RCA in cazul camioanelor de mare tonaj s-au scumpit chiar si de 5 ori in ultimul an.

Transportatorii au primit promisiuni in Parlament ca Legea RCA, care ar trebui sa stabileasca un mod clar de calcul al tarifelor pe aceasta piata, va fi adoptata pana la finalul lunii septembrie.

Legea va impune crearea unei entitati independente de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care se va ocupa cu calcularea trimestriala a tarifelor RCA, pe baza unor factori precum frecventa daunelor si valoarea lor medie, rezultand niste tarife de referinta.

Businessmagazin.ro

5. Povestea româncei care a pornit afacerea în urmă cu 18 ani cu o investiţie de 5.000 de dolari, iar azi a ajuns la 120 de angajaţi şi afaceri de 2,8 milioane de dolari

Constănţeanca Magda Bei a crescut în 18 ani o afacere plecând la drum cu un împrumut de 5.000 de dolari, iar Graphtec Design a ajuns la 120 de angajaţi, afaceri de 11 milioane de lei în 2015 şi o creştere previzionată pentru anul în curs de 15%. Urmează pasul peste hotare, povesteşte antreprenoarea.

La 24 de ani, pentru mine nu existau cuvintele eşec şi noroc, ci doar eu pot şi nimic nu mă descurajează să fac asta“, rezumă Magda Bei începuturile carierei sale ca femeie de afaceri. Magda Bei, fondatoare şi CEO al afacerii Graphtec Design, a visat încă de pe vremea când era studentă să ia drumul antreprenoriatului. În urmă cu 18 ani, proaspătă licenţiată în studii economice şi mama unui copil de patru ani, a împrumutat 5.000 de dolari de la un prieten şi a pariat pe instinctul său de antreprenoare.

După cinci ani şi cinci încercări de a-şi găsi drumul profesional, dorinţa de a avea „independenţă“ şi „visul din liceu de a deveni antreprenoare“ au cântărit mai greu decât confortul financiar pe care i-l oferea ultimul job, acela de directoare de vânzări în publicitate. Ideea de a pune bazele propriei afaceri a venit de la un prieten, care s-a oferit să-i explice ce presupune o afacere şi cum se conduce; i-a dat detalii despre domeniul construcţiilor metalice, cel care avea să constituie prima activitate a familiei înfiinţată de antreprenoarea constănţeancă şi soţul său.

Trei luni mai târziu înfiinţase, pe hârtie, Graphtec Design, povesteşte Magda Bei, care completează că acest lucru n-ar fi fost posibil fără sprijinul „unui prieten drag care ne-a împrumutat (ei şi soţului) 5.000 de doari pe care puteam să-i înapoiem în cinci ani“.

A pornit activitatea cu doi salariaţi, într-o casă aflată în proprietatea părinţilor săi, spaţiu care a constituit sediul companiei timp de cinci ani, „fără niciun plan de afaceri sau obiectiv financiar clar“, detaliază fondatoarea afacerii. „Acum îmi dau seama cât de nepotrivit a fost debutul meu“, acesta fiind şi motivul pentru care de cinci ani se implică voluntar în dezvoltarea tinerilor prin diverse programe. Vrea să-i înveţe „să nu pornească orbeşte într-o afacere, pentru că în orice piaţă şi în orice activitate este important să ştii, să cunoşti, ca să poţi vedea oportunităţile“.

Pe drumul în aventuira antreprenoriatului a susţinut-o încă de la început soţul său, care s-a implicat în afacere după cinci luni de la înfiinţare, dar nu şi în acte, Magda Bei fiind unicul acţionar al firmei. „Când am deschis compania, soţul meu era reprezentant de vânzări şi pentru că aveam deja un băieţel de patru ani, am decis să nu murim de foame până când compania ar fi putut demonstra cu mine în frunte că este o afacere de perspectivă. Soţul meu a venit în Graphtec Design din a cincea lună, nu şi-a dorit să fie inclus în documente, însă amândoi ne-am implicat 100% în procesul de dezvoltare“, povesteşte antreprenoarea.

Compania Graphtec Design a crescut organic şi a intrat pe profit, ca rezultat financiar anual, începând cu al treilea an de funcţionare, perioadă în fondatoarea spune că entuziasmul şi vârsta nu i-au permis să vadă pericolul. A trecut de-a lungul timpului prin situaţii „cumplite din punct de vedere financiar“, adaugă ea, determinate de lipsa de experienţă şi a unui plan de afaceri. „Am avut de încasat 25.000 de lei şi de plătit 150.000. Asta a fost pentru noi prima lecţie de cash-flow, în care am fost pur şi simplu încremeniţi când am văzut că nu aveam nici bani personali cu care să ajutăm afacerea.“

A reuşit să treacă peste acest impediment în câteva luni, cu ajutorul clienţilor companiei, de la care au încasat avansuri pentru toate proiectele viitoare, şi al furnizorilor, care i-au creditat, pe încredere. Însă această încercare a fost „o învăţare de minte“, deoarece imediat după redresare a pornit „un tur de forţă cu un lector universitar cu specialitate pe menţinerea de cash, timp de şase luni, câte şase ore pe zi“. 

Aceste lecţii au ajutat-o până în ziua de azi să aibă o viziune clară asupra banilor companiei şi un permanent echilibru din punct de vedere financiar, afirmă antreprenoarea, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 11 milioane de lei şi profit de 1,8 milion de lei. Magda Bei spune şi că nu ar fi reuşit fără sprijinul colegilor, iar media de vechime a celor 120 de angajaţi este de circa şase ani.

Activitatea firmei s-a tot diversificat, în funcţie de nişele pe care le-au identificat cei doi soţi, iar acum Graphtec Design produce mobilier (pentru locuinţe şi pentru spaţii comerciale), produse outdoor (de pildă standuri expoziţionale, casete luminoase, rooftopuri, print digital) dar şi confecţii metalice, colantări auto sau diverse produse customizate de client. Cele mai mari procente din încasări revin produselor de amenajări interioare, mobilierului şi standurilor expoziţionale, spune antreprenoarea, care îşi petrece circa opt ore pe zi împreună cu angajaţii, implicându-se în toate departamentele.

În prezent, pe lângă participarea la târgurile şi expoziţiile din domeniu, echipa Graphtec Design lucrează la un magazin de produse online, care va fi lansat la începutul lui 2017. Procesul de stabilire a gamei alese pentru stoc este mai dificil decât se aştepta, explică ea, deoarece trebuie să aleagă din cele 36.000 de tipuri de produse create de-a lungul celor 18 ani de activitate. Pentru anul acesta, fondatoarea estimează o cifră de afaceri cu 15% mai mare decât 2015, iar în 2017 va face pasul şi în afara graniţelor ţării, cu „planuri pregătite temeinic încă de anul trecut, care vor revoluţiona piaţa externă“.

Dincolo de preocupările sale legate de afacere, Magda Bei spune că susţine antreprenoriatul, prin diferite activităţi sau proiecte. Unul dintre proiectele aflate în desfăşurare este Atelierul de Practică – creat pentru „tinerii de azi, care sunt introduşi în sisteme ce nu funcţionează“ – ce îşi propune să ofere lecţii practice în 12 tipuri de activităţi şi peste 20 de meserii. Pentru început, proiectul se adresează celor din Constanţa – unde se află sediul companiei – şi ulterior celor din întrega ţară. 

Deşi majoritatea mentorilor săi profesionali au fost bărbaţi, constănţeanca spune că a încurajat întotdeauna femeile să‑şi asume răspunderea în funcţii de decizie, pentru că „este un domeniu al detaliilor, ce are mare nevoie de femei harnice“. Iar pe lângă calităţile obligatorii în antreprenoriat – ca responsabilitate, răbdare, capacitate de ascultare, viziune pe termen lung – ţine să adauge pe listă şi „vulnerabilitatea de a recunoaşte când are nevoie de ajutor şi un vocabular elegant, potrivit interlocutorului“.

Dacă şi-ar analiza retrospectiv cariera şi ar transforma-o în poveţe, ar exista câteva direcţii pe care le împărtăşeşte mereu tinerilor, pe care îi sfătuieşte: să îşi aleagă mentori din domeniile în care vor să activeze şi să îşi facă un plan de afaceri pe minimum şase luni, să identifice o metodă prin care să aducă valoare adăugată pe piaţă în acel domeniu şi, mai ales, „să fie curajoşi şi să nu accepte pompierii în viaţa lor, cei care le pot stinge focul entuziasmului“.

Wall-street.ro

6. Un nou inceput de „balon” imobiliar in Romania? Cresterile de salarii si scaderea productivitatii pot da startul unei noi crize

Cresterile semnificative de salarii si ingustarea pietei de forta de munca ar putea crea situatii inflationiste in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), daca nu vor fi justificate si de o crestere a productivitatii sau de o imbunatatire a procesului de guvernare, arata grupul austriac Erste, proprietarul BCR.

Privind astfel la evolutiile recente pe piata fortei de munca, se pune problema si cu privire la in ce masura acestea vor afecta pe termen scurt si mediu si piata imobiliara, in sensul ivirii unei noi „bule” inflationiste in real estate. In opinia analistilor Erste, tari precum Polonia, Croatia si Slovenia ar trebui sa majoreze cu siguranta productivitatea pentru a justifica cresterile de costuri cu forta de munca la actualul nivel al calitatii institutionale. Pe de alta parte, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Romania ar trebui sa isi imbunatateasca nivelul de calitatea institutionala.

Un nou „boom” imobiliar in Romania?

Privind la evolutiile recente pe piata fortei de munca, se pune, de asemenea, intrebarea: in ce mod aceste evolutii vor afecta si piata imobiliara din ECE si implicit Romania. Imbunatatirea conditiilor de pe piata fortei de munca si un mediu contura de o rata redusa a dobanzii au avut un impact pozitiv clar asupra pietei imobiliare, arata analistii Erste. Preturile din piata imobiliara au atins anul trecut nivelul de minim, in Croatia si Romania. Ca urmare, preturile din piata imobiliara au fost in crestere in intreaga regiune ECE (in medie cu 4,1% in primul trimestru din 2016, fata de aceeasi perioada de anul trecut).

Digi24.ro

7. Fondurile europene, fraudate în 566 de proiecte europene. Unu din șase euro, fraudat.

Nu mai puțin de 566 de proiecte sunt obiectul unor suspiciuni de fraudare a fondurilor europene în perioada 2007-2013.

Datele au fost furnizate miercuri de către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Instituţia a constatat suspiciuni de fraudare a banilor europeni într-un număr de 566 de proiecte în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Paguba constatată de instituţia în ROmânia ar fi de 231 milioane de euro.

Cifrele au fost prezentate cu ocazia vizitei în România a directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler.

Print Friendly, PDF & Email