REVISTA PRESEI 09.09.2016

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Adevarul.ro

  1. Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a dat demisia în urma scandalului privind modificarea Codului Fiscal
  2. Guvernul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind RCA. Patronatele transportatorilor fac pregătiri febrile pentru megaprotest
  3. Biriş, după anunţul demisiei: Voi susţine cu tărie proiectul de modificare a Codului Fiscal, chiar dacă pentru moment el trebuie „parcat“
  4. Lapte şi miere? Tocmai aceste industrii sunt în declin: producţiile locale scad, importurile cresc

Wall-street.ro

  1. Coffee 2 Go estimeaza afaceri de 666.000 euro din aroma la pahar

 6. Ground Zero Beer, microberaria lansata exclusiv cu banii castigati la poker online

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Adevarul.ro

1.   Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a dat demisia în urma scandalului privind modificarea Codului Fiscal

Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a dat demisia joi, în urma scandalului privind modificarea Codului Fiscal. După ce Anca Dragu, ministrul Finanţelor, a susţinut  că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal apărut marţi în presă este cel mult o analiză la nivel tehnic, Biriş – cel care a elaborat documentul de 100 de pagini – şi-a asumat proiectul, susţinând că prevederile acestuia ar fi benefice.

„În acastă dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş şi premierul a acceptat această demisie“, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.  

El a spus că Gabriel Biriş are experienţă în mediul privat şi a venit în Guvern cu multe propuneri bune, însă în cazul propunerilor privind Codul Fiscal Executivul are un mandat clar de simplificare a fiscalităţii şi de menţinere sau chiar scădere a nivelului taxării, pe care Biriş nu l-a respectat.  

„Din păcate Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public măsuri pe care acest Guvern nu şi le asumă“, a spus Iolu.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că secretarul de stat şi-a depus singur demisia şi nu i-a fost solicitată, fiind înregistrată în dimineaţa de joi la Cancelaria prim-ministrului.  

„În primul rând, cum a spus şi ministrul Finanţelor, acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice“, a arătat Liviu Iolu.  

Secretarul de stat Gabriel Biriş a ajuns să-şi dea demisia după ce Ministerul Finanţelor a comunicat pe două voci, în contradicţie. Pe de-o parte, la Bucureşti, Anca Dragu, ministrul Finanţelor, susţinea că nu îşi asumă proiectul apărut în presă, nu poartă semnătura sa şi este cel mult o analiză la nivel tehnic, deşi ea cunoştea faptul că proiectul a fost întocmit sub coordonarea lui Gabriel Biriş şi cunoştea prevederile acestuia. Pe de altă parte, la Krynica, în Polonia, Gabriel Biriş şi-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat de Profit.ro, afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice şi sunt în spiritul simplificării fiscale.  

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, obţinut de Profit.ro, aducea schimbări majore în ceea ce priveşte taxarea muncii. Astfel, potrivit proiectului, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.

Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente (PFA şi profesiile libere). În plus, se arată în proiect, pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Mai exact, le impune angajatorilor, inclusiv privaţi, cu ameninţarea amenzii, să majoreze salariile brute astfel încât să fie neutralizată creşterea contribuţiilor de asigurări sociale şi a celor de sănătate pentru angajaţi.  

De asemenea, proiectul prevede ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%. În plus, modificarea Codului Fiscal ar impune dezvoltatorilor persoane fizice un impozit de 16%, faţă de 1%-3% în prezent, şi un capital social mai mare microîntreprinderilor care vor să opteze pentru impozit pe profit.       

Dragu: Proiectul nu are semnătura mea Informaţiile publicate cu privire la modificarea Codului Fiscal au stârnit reacţii prompte şi dure la adresa Guvernului.

Iar asta având în vedere impactul măsurilor propuse în proiect, dar şi faptul că noul Cod Fiscal, dezbătut pe percursul întregului an 2015, a intrat în vigoare în urmă cu numai opt luni.  

Cu o reacţie întârziată, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că documentul nu poartă semnătura ei, nu şi-l asumă şi îl va respinge, constituind poate una dintre analizele realizate, cel mult, la nivel tehnic în Minister. „Eu am văzut în presă cum că Ministrul Finanţelor promovează acest proiect. El nu are semnătura mea. Sunt analize care, cel mult, s-au făcut la nivelul tehnic în Ministerul Finanţelor“, a afirmat Dragu, la Europa FM.  

Ministrul a reiterat că respinge proiectul de act normativ. „Eu nu mi-am asumat acest proiect. Câtă vreme eu nu fac precizarea publică de asumare a proiectelor produse la nivelul Ministerului Finantelor Publice şi până nu le semnez ca ministru, vă rog să nu daţi aceste informaţii ca fiind certe şi că ar aduce schimbări de taxe şi impozite“, a mai spus Dragu.

Anterior, Ministerul Finanţelor a precizat, într-un comunicat, că respinge proiectul, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.   Deşi proiectul prevedea dublarea taxării în cazul celor care obţin venituri din activităţi independente, Ministerul Finanţelor a ţinut să dea asigurări că nu va opera nicio majorare de taxe, impozite sau contribuţii. „Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului Fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii“, se arată în comunicatul Finanţelor.  

Mai mult, ministrul Finanţelor admite că a cerut analize privind fiscalitatea, dar nu un astfel de proiect. „Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri“, a spus Dragu. Ministrul nu l-a nominalizat pe secretarul de stat Gabriel Biriş ca fiind persoana care a coordonat aceste „scenarii“ şi, potrivit unor surse guvernamentale, apariţia proiectului în presă a creat agitaţie în Guvern.  

Biriş: Ştiţi vreo firmă care merge la doctor sau care iese la pensie? ecretarul de stat Gabriel Biriş, responsabil pe partea de de fiscalitate în Ministerul Finanţelor, şi-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat de Profit.ro, afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice şi sunt în spiritul simplificării fiscale. El a susţinut, însă, că este regretabil că un proiect aflat în lucru a ajuns la presă.  

Biriş a făcut declaraţiile într-un interviu acordat în Polonia, în marja forumului economic de la Krynica, jurnalistului Dan Cărbunaru de la Calea Europeană, care a postat discuţia cu secretarul de stat pe contul său de Facebook.  

„E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuţii a ieşit aşa, pe surse, şi oameni care nu prea au înţeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (…) Propuneam pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor“, a spus Biriş.  

El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuţiile sociale datorate de către angajator şi de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.   

„Ştiţi vreo firmă care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firmă care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului“, a afirmat Biriş.  

Secretarul de stat susţine că proiectul nu ar face decât să reaşeze pe baze normale sistemul de contribuţii.  

„Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărţit contribuţiile parte pentru angajat, mai mici, şi parte pentru anagajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, şi anume cât de mare este costul muncii în România“, a spus Biriş.  

Biriş nu e la prima abatere În luna ianuarie a acestui an, Gabriel Biriş a făcut o altă declaraţie nefericită, de data aceasta, cu privire la persoanele fără venit.   

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş declara în ianuarie că este inadmisibil să existe atât de multe persoane „fantomă“- trei milioane- care nu au declarat niciun venit şi nu există din punct de vedere fiscal. El spunea că aceste persoane vor avea o „surpriză“ în 2016, pentru că, potrivit Codului Fiscal, vor trebui să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat.  

„Cum poţi să zici am trăit fără nici un venit timp de şase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăieşti şase luni fără să câştigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câştigat, ci de faptul că nu ai declarat? Şi atunci pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate“, declara Biriş.  

Ulterior, el şi-a cerut scuze pentru declaraţiile sale.   Înainte de a prelua funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în decembrie 2015, Gabriel Biriş era consultant fiscal. El este membru fondator al companiei de consultanţă fiscală Biriş Goran şi are o experienţă de 20 de ani în acest domeniu. Biriş a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane în anul 2000, dar şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Politehnicii Bucureşti în 1995.

2.   Guvernul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind RCA. Patronatele transportatorilor fac pregătiri febrile pentru megaprotest

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, joi, că Executivul va pune în debatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind poliţa de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, urmând ca Guvernul să se coordoneze şi cu Parlamentul. Între timp, patronatele transportatorilor fac pregătiri intense pentru megaprotestul din 15 septembrie.

„A existat o informare în Guvern pe tema RCA. Astăzi (joi – n.r.) Ministerul de Finanţe va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pe această temă.

Se va lua legătura şi cu Parlamentul, pentru că există, am înţeles, şi o iniţiativă legislativă parlamentară pe aceeaşi temă, a RCA. Se va lua legătura cu Parlamentul pentru armonizare“, a declarat putătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. Noua Lege RCA, gata până la 1 octombrie Parlamentarii din comisia de buget-finanţe a Senatului au promis transportatorilor că noua lege a asigurărilor auto obligatorii (RCA) va fi adoptată în această lună în forma discutată şi agreată la negocierile purtate până acum, a declarat miercuri, pentru News.ro, vicepreşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Cristian Muntean. După ce va fi adoptată de Parlament, legea va trebui apoi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, care are dreptul constituţional de a retrimite, o singură dată, înapoi în Parlament o lege adoptată de către legislativ. În plus, implementarea tuturor măsurilor discutate ar putea dura câteva luni.

Reprezentanţi ai transportatorilor s-au întâlnit miercuri cu membri ai comisiei de buget-finanţe a Senatului, în contextul în care pregătesc un protest la nivel naţional, care ar putea bloca traficul în mai multe oraşe, din cauza creşterii tarifelor RCA. Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori.

„Am primit promisiunea că legea va fi votată până la sfârşitul acestei luni. Noi continuăm pregătirile pentru protestul din 15 septembrie până când guvernul va găsi o soluţie pentru reglementarea tarifelor RCA“, a spus Muntean.

Reprezentanţii transportatorilor au solcitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.

Constanţa: Patronatele transportatorilor au cerut autorizarea pentru megaprotestul naţional din 15 septembrie Patronatele din transporturile rutiere din cadrul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) – filiala Constanţa şi Camera Naţională a Taximetriştilor din România (CNTR) – filiala Constanţa au depus la Primăria Constanţa o cerere de aprobare a unui marş de protest cu autovehiculele pentru data de 15 septembrie, se arată într-un comunicat al COTAR. Protestul este faţă de creşterile nejustificate a tarifelor la asigurările RCA pentru transportatorii rutieri, după ce tarifele asiguraţilor pentru transportul de mărfuri şi persoane s-au mărit cu peste 300% în perioada 2014-2016. Acţiunea de la Constanţa se va înscrie în megaprotestul naţional al transportatorilor, care sunt decişi să blocheze, pe 15 septembrie, circulaţia în Capitală şi toate oraşele reşedinţă de judeţ.

 Ce vor transportatorii Potrivit COTAR, o poliţă RCA pentru un autotractor clasa B0 a ajuns, în acest moment, la preţul de peste 22.000 de lei pe an, apoi pentru un autocar la peste 18.000 de lei pe an, pentru un microbuz la peste 14.000 de lei pe an, iar pentru un taxi la peste 3.600 de lei pe an. Nu de puţine ori, valoarea asigurării RCA pe un an este mai mare decât valoarea reală a autovehiculului asigurat, susţin protestatarii. Aceştia mai spun că exagerarea tarifelor la asigurările obligatortii va avea un efect nedorit asupra economiei naţionale, prin explozia artificială a preţurilor produselor şi serviciilor, iar la final va duce la falimentarea firmelor de transport rutier din România. Cum se vor desfăşura „ostilităţile“

Marşul cu autovehicule ar urma să aibă loc pe data de 15 septembrie, între orele 9.00 şi 15.00. Protestatarii din Constanţa vor porni cu autovehiculele de pe bulevardul Aurel Vlaicu, de la intersecţia cu bulevardul Tomis, către strada Babă Novac, mergând spre Satul de Vacanţă.

Traseul pe care îl vor urmă şoferii nemulţumiţi este următorul:  bulevardul Aurel Vlaicu, viraj dreapta pe bulevardul Tomis-Prefectura Constanţa cu viraj dreapta pe strada Traian şi oprirea coloanei cu primele autovehicule aproape de sensul giratoriu de la Poarta 2 Port. O oprire va avea loc şi la Prefectură, unde o delegaţie a transporatorilor din judeţul Constanţa îi va înmâna prefectului Adrian Nicolaescu o notă de protest şi va purta cu acesta discuţii despre revendicări.

De la Palatul Administrativ, marşul va continua pe stradă Mihai Viteazul, la intersecţia cu bulevardul Ferdinand se va vira stânga spre Gara CFR Constanţa, apoi viraj stânga pe bulevardul 1 Decembrie 1918 (la blocul turn) către Farul din Constanţa, iar la intersecţia bulevardului 1 Mai cu strada Caraiman, defluirea coloanei se va face pe strada Caraiman – dreapta şi b-dul 1 Mai (Şoseaua Mangaliei) către sensul giratoriu spre Cumpăna. Potrivit organizatorilor, la protest vor participa peste 1.000 de autovehicule (taxiuri, microbuze, autocare, camioane, autovehicule şcoli de şoferi etc.) şi peste 1.000 de persoane.

3.   Biriş, după anunţul demisiei: Voi susţine cu tărie proiectul de modificare a Codului Fiscal, chiar dacă pentru moment el trebuie „parcat“

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care a demisionat joi, a scris pe Facebook, într-o primă reacţie după anunţul demisiei, că va susţine în continuare proiectul de modificare a Codului Fiscal, care ar fi fost greşit înţeles şi trebuie momentan „parcat“, iar munca depusă în acest proiect nu trebuie irosită.

Gabriel Biriş a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a spus că premierul Cioloş i-a mulţumit acestuia pentru activitatea în Executiv, dar a precizat şi că acesta a lansat în dezbatere publică măsuri pe care Cabinetul nu şi le asumă.

Demisia vine la mai puţin de două zile după ce Profit.ro a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care s-ar fi modificat substanţial Codul Fiscal actual, în vigoare de la 1 ianuarie 2016.   Biriş îşi asumă măsurile propuse, despre care afirmă că au fost greşit înţelese, mai ales într-un an electoral.  

„Din păcate, momentul şi modul în care acest proiect a intrat în atenţia pubilicului, furia generată de înţelegerea greşită a măsurilor propuse, apropierea de alegeri, au generat neincredere in acest proiect. Evident, am prezentat Premierului demisia mea“, a scris Biriş. 

4.   Lapte şi miere? Tocmai aceste industrii sunt în declin: producţiile locale scad, importurile cresc

Laptele colectat în luna iulie 2016 comparativ cu luna precedentă a scăzut cu 4.091 tone (-4,5%), potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar Asociaţia Crescătorilor de Albine – ACA – avertizează că producţia de miere ar putea scădea în acest an cu peste 50%.

În iulie 2016, producătorii români au livrat o cantitate de lapte de 85.999 de tone, cu 0,9% (756 de tone) mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar importurile au crescut cu 8,5% (491 de tone), până la 6.245 de tone. „Cumulat pe primele şapte luni, cantitatea de lapte importat a crescut cu 19.903 tone, sau 40,6%, faţă de perioada ianuarie-iulie 2015.

În primul semestru, cantitatea de lapte importat a crescut cu 19.412 tone, sau 44,9%, faţă de perioada ianuarie-iunie 2015“, reiese din datele INS. Per total, importurile de lapte au reprezentat 11,8% din producţia de lapte românesc, acesta fiind un maxim istoric. Mierea în 2016, la 45% din producţia anului trecut Producţia de miere din acest an scade la mai puţin de jumătate faţă de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat dramatic efectivele de albine, însă apicultorii susţin că mierea nu va lipsi de pe piaţă şi nici preţurile nu se vor majora deoarece există stocuri, iar românii nu sunt mari consumatori de miere.

„Producţia de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puţin aceasta este estimarea noastră, efectuată în toate judeţele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul ţării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părţi a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafeţe mici. La mierea de salcâm producţia a fost afectată în proporţie de 80%-90%, la rapiţă de peste 80%, iar la floarea-soarelui şi tei s-a făcut 40%-45% dintr-o producţie normală. În plus, mulţi apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producţie de 8.000-9.000 de tone de miere“, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Apicultura românească, „într-un grav pericol“ Liderul ACA susţine că apicultura este într-un „grav pericol“ anul acesta, deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana şi a ţine albinele în viaţă. Deşi ACA a făcut numeroase adrese către Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, deocamdată apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup.

„Apicultura este într-un grav pericol, scad dramatic efectivele în România. Pentru că unele familii de albine au murit de foame sau au fost mai slabe, apicultorii au unificat stupii ca să nu piardă o familie. Avem peste 300 de familii de albine care s-au unificat. Apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor pe care le-au băgat în hrană, ca să le ţină în viaţă. Am făcut o serie de adrese la minister şi încă nu ştim nimic, deşi ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n.r.) a anunţat că ne dă un ajutor de minimis de 15 lei pe stup“, a spus Fetea.

„S-a importat în draci“

În pofida acestei situaţii, apicultorii afirmă că mierea nu va lipsi de pe piaţă în acest an deoarece „s-a importat în draci“ anul trecut, iar exporturile au fost într-un „blocaj total“. Pe de altă parte, în România nu se consumă prea multă miere.

„Nu cred că va lipsi mierea de pe piaţă pentru că s-a importat anul trecut în draci. În România se aduc din import circa 3.000-4.000 de tone pe an, aproape 20% din consum. Exporturile nu au mers deloc anul acesta, sunt într-un blocaj total, tocmai pe fondul acestor importuri de miere de pe alte continente. Nu există motivaţie să lipsească mierea de pe piaţă, mai ales că în România nici nu se consumă, dar poate că va lipsi mierea românească“, a explicat reprezentantul apicultorilor.

Proiect pentru protejarea mierii autohtone Şeful ACA a subliniat că intenţionează să ceară iniţierea unui proiect de lege prin care producţia autohtonă de miere să fie protejată de importurile din ţări precum Argentina, China sau Mexic.

„Oricum nu ştim ce cumpărăm atâta timp cât se amestecă mierea. De aceea, noi intenţionăm să trimitem un proiect de lege în Parlament asemănător cu Legea laptelui, astfel încât să ne protejeze producţia autohtonă, ca să nu se mai permită acest amestec.

De exemplu, dacă se aduce miere din 10 ţări, fiecare ar trebui pusă în borcane diferite, astfel încât consumatorul să poată decide ce vrea să cumpere. Nu trebuie să mai scrie pe borcane doar miere UE sau non UE. Pe noi ne omoară cu trasabilitatea, vin în control şi trebuie să ştie exact că în borcanul respectiv este miere de la apicultorul Fetea, Popescu sau Ionescu, dar habar nu avem dacă mierea din import este din Argentina, China sau Mexic sau cum este produsă“, a explicat Ioan Fetea.

„Nu are nicio logică să crească preţurile“ Deşi producţia de miere este mult diminuată în acest an, şeful ACA precizează că nu există nicio logică în privinţa creşterii preţurilor la miere în condiţiile în care consumul este relativ scăzut şi stocuri există. „Nu are nicio logică să crească preţurile, mai ales că avem un consum scăzut de miere. Am fost recent în Germania la importatorii noştri şi la fel se plângeau că şi la ei a început să scadă consumul. Tinerii nu mai mănâncă tradiţional acasă, ci merg în fast-food-uri şi de aceea încearcă şi ei să intervină pe la Guvernul lor să introducă în fast-food-uri miere, în loc de alţi îndulcitori“, a adăugat preşedintele ACA.

Începe Târgul Mierii – ediţia de toamnă 2016 În acest weekend, respectiv 9-11 septembrie, ACA organizează Târgul Naţional al Mierii – Ediţia de Toamnă, pe platforma apicolă din Băneasa, unde sunt aşteptaţi peste 100 de expozanţi apicultori şi firme specializate.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.

Wall-street.ro

5.   Coffee 2 Go estimeaza afaceri de 666.000 euro din aroma la pahar

Grupul Coffee 2 Go, care detine in prezent 14 coffee spot-uri, asteapta la finalul anului o cifra de afaceri de 3 milioane lei (666.000 euro), cu 88% mai mare decat in 2015.

Pana la finalul lunii august 2016, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 2 milioane lei, fiind cu 92% mai mare decat perioada similara a anului trecut. Cresterea se datoreaza deschiderii de noi kiosk-uri/coffee spot-uri atat in administrare proprie, cat si in regim de franciza. Kiosk-urile Coffee 2 Go sunt recunoscute de cumparatori dupa design-ul unic in forma de pahar de cafea, inregistrat pe piata din Romania. Coffee spot-urile Coffee 2 Go sunt amplasate in prezent in Bucuresti, Pitesti, Brasov si Piatra Neamt.

“Anul 2016 este un an in care ne consolidam pozitia si in acelasi timp continuam amplasarea de noi mini coffee spot-uri in Bucuresti si in alte orase din Romania. La mai putin de patru ani de la deschidere avem deja 9 locatii proprii mature si 5 in regim de franciza, iar in urmatorii 2 ani estimam ca vom ajunge la un total de 30 de kiosk-uri. Obiectivul nostru este sa ducem brandul Coffee 2 Go in toata tara, iar procesul de francizare reprezinta in acest moment o prioritate pentru noi”, a declarat Iuliana Timaru, managing partner Coffee 2 Go

Compania intentioneaza sa deschida pana la sfarsitul anului 2017 alte 6 kiosk-uri proprii in Bucuresti si 10 in regim de franciza in tara. Francizarea Coffee 2 Go a inceput in anul 2015, cand au fost deschise primele 2 coffee spot-uri in Brasov. Rata de recuperare a capitalului investit de 9.999 euro pentru prima locatie din Brasov a fost de 5,5 luni.

“Am avut cereri de franciza inca din prima luna in care am deschis primul kiosk, dar am asteptat 2 ani si dezvoltarea a 6 locatii proprii, ca sa ne convingem ca afacerea din paharul de cafea este una profitabila, sustenabila in timp si potrivita si altor viitori antreprenori, indiferent de pregatirea lor anterioara”, a declarat Iuliana Timaru.

Servicii de minimizare a riscurilor pentru francizati

Investitia de 9.999 euro din partea francizatului include toate elementele necesare functionarii corespunzatoare si conforme cu cerintele marcii precum kiosk-ul in forma de pahar, mobilierul, personalizarea si elementele de design interior si exterior, transportul si montajul la locatie si totalitatea echipamentelor profesionale necesare functionarii complete si prepararii produselor (espressoare, blendere, incalzitoare de apa/lapte, accesorii bar, frigider, congelator).

Coffee 2 Go are 22 de produse, bauturi reci si bauturi calde, pe baza de cafea de tip arabica si robusta (filtru, espresso sau cafea solubila), ceai sau fructe naturale (limonada). Grupul Coffee 2 Go a fost infiintat in 2013, iar in 2016 a inaugurat prima cafenea, Stay by Coffee 2 Go.

6.   Ground Zero Beer, microberaria lansata exclusiv cu banii castigati la poker online

Trei tineri – Alin, Razvan si Sebastian – au lansat in urma cu un an o microberarie unde produc bere artizanala. Ground Zero a fost o idee impulsionata de o investitie de circa 100.000 euro, bani obtinuti exclusiv la poker online, si de multa perseverenta si rabdare, in conditiile in care antreprenorii au avut de ”infruntat” politicile companiilor multinationale producatoare de bere industriala si birocratia.

Pentru inceput, sa facem cunostinta cu cei trei berari, exact asa cum se descriu ei insisi.

Alin Matache – The Poker Player

La 27 de ani, Alin este probabil cel mai tanar jucator-de-poker-antreprenor din domeniul berii. Trezit intr-o zi din somnul provocat de berea proasta s-a hotarat sa investeasca tot ce a reusit sa stranga intr-un studio de bere artizanala. Joaca poker in continuare. In timpul liber este indragostit, conduce un jeep Discovery, e alergic si dezvolta o groaza inexplicabila pentru paianjeni.

Razvan Matache – The Artist

In urma cu 5 ani a descoperit pasiunea pentru bere artizanala. A fost raspunsul pe care-l cauta. Si dupa un curs de berar pe care l-a finalizat in Anglia, s-a intors acasa hotarat sa incalce toate regulile si toate granitele stilurilor cunoscute de bere. Masina lui preferata e bicicleta. Atunci cand are chef devine o proiectie spontana a tot ceea ce isi imaginau pe vremuri beatniks-ii lui Jack Kerouac.

Sebastian Bucur – The Consultant

Inca din 1998 lucreaza fie prin agentii de publicitate, fie prin birourile de marketing ale companiilor cu multe etaje. S-a oprit din rutina asta ridicola si de mai multi ani lucreaza freelancer. Asa ca in 2013 a avut timp si bani sa plece intr-o calatorie spectaculoasa, pe bicicleta de la Atlantic la Marea Neagra. E campion al tuturor lucrurilor care ii fac viata frumoasa si iubeste libertatea in toate formele ei de exprimare.

Ideea unei microberarii a aparut intr-o zi obisnuita, la un pahar de India pale ale, produsa de Brewdog (Scotia).

”Savurand o bere artizanala plamadita din ingrediente de calitate, asa ne-am dat seama cata bere proasta am putut sa bem inainte… Si pentru ca nicio bere la sticla verde nu a avut vreodata ceva interesant sa ne spuna, asta a fost un motiv suficient sa ne apucam sa producem noi bere artizanala. Creativi, curiosi si curajosi ne-am asumat libertatea sa incalcam toate regulile si toate granitele stilurilor cunoscute in productia de bere”, povestesc pentru wall-street.ro cei trei berari.

Obtinerea autorizatiilor – o asteptare de jumatate de an

Au pregatit acest proiect aproape un an si jumatate, din toamna lui 2013 pana in aprilie 2015. Investitia totala, pana au ajuns sa produca primul litru de bere, a fost de circa 100.000 euro, bani castigati exclusiv din poker online si care au fost alocati pentru echipamente, taxe catre statul roman, spatiul de productie, ingrediente, branding, etichete.

Companiile multinationale continua sa ne puna bete in roate si sa ne blocheze listarea in baruri, pub-uri, bistro/restaurante

Lansarea Ground Zero a fost intarziata jumatate de an, timp in care antreprenorii au asteptat aprobari si autorizatii din partea statului.

”Intre timp, am cam vandut tot ce am fost capabili sa producem. Iar asta ne bucura tare. Ne-am propus inca de la inceput sa cream o bere craft mica, independenta, dar foarte meseriasa. Mica pentru ca nu intentionam sa producem cantitati industriale ci doar loturi mici si editii limitate. Independenta pentru ca si-a asumat aceasta libertate de a nu fi niciodata detinuta de o corporatie. Dar mai ales meseriasa, pentru ca folosim cu incapatanare cele mai faine ingrediente din lume, fie ca vorbim de malturi, de hamei sau de drojdiile de fermentare. Birocratia ne-a incurcat si ne-a intarziat lansarea cu peste jumatate de an. Companiile multinationale continua sa ne puna bete in roate si sa ne blocheze listarea in baruri, pub-uri, bistro/restaurante”, spun fondatorii Ground Zero.

Microberaria produce 5 stiluri de bere craft: Easy Rider (Sessionable Pale Ale 4.5% ABV – bere cu o concentratie mai scazuta de alcool, pentru a putea fi bauta la o masa de pranz), Morning Glory (IPA 6% ABV – o bere in care iese foarte puternic in evidenta caracterul hameiului, aroma si amareala), Imperial Fuck (Imperial IPA 9% ABV – o bere puternica, cu gust bogat, mai amara si mai aromata decat IPA, dar si cu o dulceata retinuta), Gipsy Porter (o bere bruna cu un corp mediu si concentratie mica de alcool), Amber Guerre (o bere rosie cu arome florale si note de fructe negre, stafide, dar si cu o amareala ferma).

”Incercam mereu retete noi, ne jucam, experimentam. In fiecare zi. Acordam foarte mare atentie materiei prime folosite in productie si incercam sa gasim cei mai buni producatori la nivel mondial. Maltul este precum panza unui artist, suportul intregii opere. 90% din maltul folosit de noi provine din Marea Britanie, restul de 10% provine din Germania, Olanda sau Belgia. Desi poate fi greu de aprovizionat, pentru unele tipuri de hamei fiind necesare contracte cu livrare la recolta de peste 2 ani, facem tot posibilul sa folosim in berea noastra artizanala cele mai speciale varietati de hamei: Tarile de provenienta sunt SUA, Anglia, Australia, Noua Zeelanda. Tot ce producem este 100% natural, nefiltrat, nepasteurizat. Si pentru ca ne pasa de gustul berii nu o sa folosim niciodata porumb sau orez doar pentru a scadea costul de productie asa cum fac producatorii care imbuteliaza berea in sticle verzi translucide”, spun proprietarii Ground Zero.

Pana la 300 de sticle de bere imbuteliate si etichetate manual zilnic de persoana

La inceput, imbuteliau si etichetau manual sticlele, aproximativ 250-300 sticle/zi/persoana. Cand au ajuns sa produca peste 2.000 litri/luna au avut nevoie de primul angajat. Apoi un sofer (la inceput a fost tatal celor doi frati, Alin si Razvan Matache), inca un angajat pentru imbuteliere si etichetare, iar recent au angajat o secretara.

In prezent, capacitatea de productie este de 6.000 de litri pe luna si tot ce se produce este vandut. Pana la finalul anului, antreprenorii estimeaza ca vor ajunge la afaceri de 100.000 euro.

”Am inceput cu o fabrica construita intr-un spatiu rezidential, care ne limiteaza capacitatea la maxim 10.000 litri / luna, pe care o vom atinge in mai putin de sase luni. Speram sa ne permitem in scurt timp un spatiu mai mare, sa atragem fonduri pentru o fabrica si sa crestem capacitatea de cateva ori”, spune Sebastian.

99,9% din timp multi consuma doar ce li se serveste la televizor

Berea Ground Zero poate fi gasita in magazine de specialitate care vand bere craft, pe Berero.ro, dar si in baruri si restaurante.

”Ne-am asumat inca de la inceput ca in Romania, singurul public educat in domeniul berilor artizanale sunt turistii si expatii. Pentru ei, Ground Zero Beer e la fel ca berea lor de-acasa. Asa ca am ales sa comunicam cu ei in limba engleza. Pe restul i-am segmentat in vorbitori si nevorbitori de limba engleza. Ultimii dintre ei, nu prea ne intereseaza. La inceput am incercat multe alte segmentari ale consumatorilor. Am initiat inclusiv un research la nivel de pub-uri specializate pe bere artizanala. Ne-am prins destul de usor ca piata pentru bere craft nu exista, consumatorii nu stiu nimic despre bere craft (pentru ca nu le-a spus nimeni niciodata nimic) motiv pentru care in 99,9% din timp consuma doar ce li se serveste la televizor. Restul de 0,1% consuma exclusiv la recomandarea barmanului de bere artizanala”, adauga Sebastian.

Pe scurt, daca ar fi ”fortati” sa ”arate cu degetul” grupuri-tinta de consumatori acestea ar fi ”turisti, expati, prietenii nostri si prietenii prietenilor nostri”.

”Oamenii din jurul nostru consuma doar beri craft, iar numarul de adepti creste pe zi ce trece. Va mai curge insa multa apa pe Dambovita pana oamenii vor alege berea craft in locul berilor industriale de proasta calitate. N-a avut nimeni interes sa ii educe. Iar noi inca nu avem timp si bani sa o facem. Punem oamenilor la dispozitie mijlocul prin care noi am descoperit, incurajandu-i la randul lor sa descopere”, spun fondatorii Ground Zero.

Vorbesc despre ceea ce fac intr-o nota non-conformista si spontana. Sticla de bere reprezinta principalul lor canal de comunicare, un manifest in sine.

”Lucram de ceva vreme la un site nou cu un mic dezvoltator web din Constanta pasionat de bere artizanala. Avem nevoie de suport pe dezvoltare si design de ambalaj, fotografie, copywriting, dar nu ne permitem taxele unei agentii de publicitate. Investim si reinvestim toti banii in ingrediente de calitate si in echipamente care sa ne faca viata mai usoara in microberarie. Din cand in cand, lucram cu oameni din agentii, punctual, pe proiecte. Avem in plan sa lansam in curand un concurs pentru ilustratori/graficieni/art directors. Vrem sa scoatem pe strada CraftBeerVan-ul Ground Zero”, adauga cei trei antreprenori.

In ceea ce priveste schimbarile pe care si le-ar dori pentru industria in care activeaza, fondatorii Ground Zero Beer fac referire la existenta unui cadru legislativ care sa sprijine micii producatori, respectiv reducerea birocratiei si a coruptiei in procesul de autorizare a unei afaceri cu bere craft.

”Ne-am dori ca proprietarii/administratorii de baruri/restaurante sa inteleaga ca isi fac singuri rau (blocand accesul consumatorilor la produsele de calitate) cand accepta clauze contractuale care conditioneaza <<sponsorizarile>> venite de la marii producatori cu exclusivitatea – e interesant ca desi asemenea politici comerciale sunt (din cate stim noi) ilegale in Romania, ele sunt acceptate ca normale. Ce nu face un patron lenes pentru 5.000 euro <<sponsorizare>> de la o corporatie”, incheie proprietarii Ground Zero Beer.

Print Friendly, PDF & Email