Revista presei 07.09.2016

Cuprins:

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Adevarul.ro

  1. Noile motoare ale economiei în primul semestru din acest an: agricultura, comerţul şi tehnologia
  2. Ministerul Finanţelor vrea să modifice din temelii Codul Fiscal, la nici un an de la intrarea în vigoare. Dragnea: Guvernul nu are legitimitate. Ce spune Dragu
  3. Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal şi să lanseze o amnistie pentru averile nejustificate

Adevarul.ro, Wall-street.ro

  1. Radu Vatcu, Extreme Travel: Unii calatoresc citind o carte, eu imi doresc sa scriu propria mea carte despre experientele din calatorii 5
  2. Indemnizaţia de 35.000 de euro pentru creşterea copilului a fost suspendată. Era încasată de un tată din Sibiu, proprietar al mai multor firme

 6. Transportatori: „Cu cât devin mai transparente cifrele ASF, cu atât constatăm hoţia din piaţa de asigurări“. Firea cere implicarea Guvernului

Știri de interes pentru mediul de afaceri și IMM

Adevarul.ro

1.   Noile motoare ale economiei în primul semestru din acest an: agricultura, comerţul şi tehnologia

Pe lângă consumul populaţiei, sectorul IT&C şi afacerile agricole, dar şi importurile, au crescut în primul semestru cu peste 10%. În schimb, industria şi construcţiile au contribuit cel mai puţin la creşterea economică.

Detalierea pe domenii de activitate a evoluţiei PIB (Produsul Intern Brut), raportată ieri de Institutul Naţional de Statistică, arată de unde a venit creşterea economică din primul semestru, de 5,2%, care i-a surprins pe analişti: agricultura şi sectorul informaţii-tehnologie-comunicaţii.

Desigur, principalul motor al economiei a fost consumul populaţiei, care are o pondere în PIB de 65,8% şi a crescut cu 10,4% (pe partea de formare a fost comerţul, cu o pondere de 18,8% şi o creştere cu 12,5%), dar acestuia i s-au adăugat forţe noi.

Agricultura – prima surpriză – a avansat cu 10,1%, iar sectorul IT&C – a doua surpriză – a crescut cu 13% în primul semestru.

Aceste două domenii au contribuit împreună cu 1% la creşterea economică, chiar dacă ponderea lor totalizează mai puţin de 9%. Pentru comparaţie, industria are cea mai mare pondere – 22,6% – în formarea PIB, dar creşterea acesteia a fost de numai 1,7%, astfel că şi contribuţia ei la creşterea economică a fost de doar 0,4%. Construcţiile se urnesc mai greu Construcţiile, care au o pondere de 4,5% în PIB, au avansat cu 4,8%, contribuind cu 0,2% la creşterea economică.

Şi în acest sector se „vede“ consumul privat ca motor de creştere: repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în semestrul I 2016, faţă de semestrul I 2015, a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 4.953 de unităţi, timp în care numărul locuinţelor realizate din fonduri publice a scăzut cu 381 de unităţi. Dacă s-ar fi pornit marile lucrări de infrastructură programate anterior pentru prima jumătate a acestui an, altfel ar fi arătat cifrele sectorului de construcţii…

Salariile mai mari, bucuria comercianţilor

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,4%, la 2.078 de lei, valoare egală cu cea din iunie, iar pentru că media preţurilor a scăzut, puterea de cumpărare a populaţiei a fost cu aproximativ 14% mai mare. Asta a dat apă la moară comercianţilor, care au consemnat creşteri de vânzări nemaiîntâlnite nici chiar în anii de „boom“ economic dinaintea crizei.

Doar că, pentru a avea ce pune pe rafturile magazinelor invadate de clienţi, comercianţii au fost nevoiţi să apeleze din ce în ce mai mult la importuri, industria locală fiind practic depăşită de această cerere.

Toate acestea s-au reflectat, în datele PIB, printr-o creştere cu 10,3% a importurilor, pe fondul unui avans de doar 4,5% al exporturilor, lucru care a dus la o dezechilibrare a balanţei comerciale externe. Iar indicatorul care reflectă această balanţă, numit „exportul net de bunuri şi servicii“, este singurul care a ieşit pe minus în primul semestru: -1,1% pondere în PIB, respectiv -2,8% contribuţie la creşterea economică.

Potrivit INS, Produsul Intern Brut în primul semestru din acest an a fost de 323,09 miliarde de lei, în creştere cu 5,2% ca volum şi cu 1,2% exprimat în preţuri faţă de primul semestru din 2015. Reamintim că, la ultima rectificare bugetară, Guvernul a ridicat estimarea privind PIB-ul anului 2016 la suma de 757,03 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că în semestrul al doilea economia ar trebui să fie mult mai performantă decât în primul, urmând să realizeze un PIB de (cel puţin) 434 de miliarde de lei. Surprize şi în trimestrul al doilea În trimestrul al doilea, economia a crescut cu 1,5% faţă de trimestrul anterior şi cu 6% faţă de acelaşi interval din 2015, fapt care i-a surprins din nou pe analişti. Interesant este că tot agricultura şi sectorul de IT&C au fost noile motoare, acestea avansând cu 17,9%, respectiv cu 17,3% faţă de perioada similară din 2015. Tot atunci, comerţul a crescut cu 12,1%, construcţiile cu 6,9%, industria cu 2,6% şi importurile cu 11%.

2.   Ministerul Finanţelor vrea să modifice din temelii Codul Fiscal, la nici un an de la intrarea în vigoare. Dragnea: Guvernul nu are legitimitate. Ce spune Dragu

Guvernul pregăteşte un proiect prin care se modifică din temelii Codul Fiscal, la doar nouă luni după ce acesta a intrat în vigoare. Autorităţile vor să oblige firmele să crească salariile salariaţilor, la schimb cu trecerea contribuţiilor sociale şi de sănătate în seamna angajaţilor, dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi taxaţi cu 16%, în vreme ce evaziunea nu va mai fi considerată infracţiune dacă prejudiciul este sub 20.000 de euro.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune că Guvernul nu are legitimitate pentru a schimba Codul Fiscal.  Dragnea a declarat că Guvernul Cioloş nu are legitimitate să schimbe Codul Fiscal, el făcând referire la un proiect de modificare a Codului fiscal care prevede creşterea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.  

„Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş“, a spus Dragnea, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, citat de News.ro.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, spune că taxarea nu va fi majorată per total şi că proiectul vizează simplificarea şi debirocratizarea.  

Salarii mărite versus contribuţii eliminate  

Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, citat de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.  

Companiile vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.  

Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede obligarea firmelor, sub ameninţarea amenzii, de majorare a salariului brut cu echivalentul contribuţiilor transferate în cârca acestora.  

Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.  

Dezvoltatorii imobiliari, taxaţi „pe persoană fizică“  

O altă prevedere o constituie faptul că dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor plăti impozit de 16%, precum persoanele care prestează activităţi independente, comparativ cu nivelul cuprins între 1% şi 3% din valoarea proprietăţii vândute, perceput în prezent.  

În prezent, dezvoltatorii persoane fizice plătesc impozit între 1% şi 3% pe tranzacţiile imobiliare la fel ca persoanele care vând locuinţe din patrimoniul personal,  însă datorează TVA.  

Impozitul este diferit în funcţie de perioada de deţinere. Astfel, dacă imobilul s-a aflat în proprietate mai puţin de trei ani, iar valoarea este mai mică de 200.000 lei, cota este 3%. Pentru o valoare a imobilului de peste 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei la care se adaugă 2% din ce depăşeşte 200.000 lei.   

În cazul în care imobilul a fost deţinut mai mult de trei ani, cota este 2% pentru cele cu valoare sub 200.000 lei şi de 4.000 lei plus 1% din ce depăşeşte 200.000 lei.  

Amnistie fiscală, urmată de taxarea cu 75% a averilor nejustificate  

Concomitent, Finanţele vor ca averile nejustificate de până la un milion de euro să primească o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, timp în care să fie declarate şi impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%.   Fiscul derulează de câţiva ani un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al instituţiei, până la sfârşitul anului 2015 au fost încasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate în acest program. Amnistia fiscală este frecvent folosită de multe state pentru a atrage sume la buget din venituri nedeclarate.  

Evaziunea de până la 20.000 de euro nu mai e infracţiune  

Tot legat de acest aspect, evaziunea fiscală nu mai este considerată infracţiune dacă prejudiciul este mai mic de 20.000 de euro, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmând să retragă plângerea penală dacă prejudiciul este achitat integral. Noua reglementare se regăseşte într-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, citat de Profit.ro.  

Proiectul prevede că, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor, înscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, substituirea, degradarea sau înstrăinarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor vor fi considerate infracţiuni numai dacă valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro.  

În prezent, legislaţia prevede, pentru faptele prezentate mai sus,  o pedeapsă cu închisoarea între doi ani şi 15 ani, cu o majorare cu cinci ani dacă prejudiciul depăşeşte 100.000 euro.  

Sindicate: ar fi tragedie naţională dacă s-ar face aceste modificări  

Aprobarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, aşa cum sunt prezentate de presă, ar însemna o tragedie naţională, în sensul că vom ajunge la un dezechilibru major între capital şi resurse umane, iar un astfel de transfer al contribuţiilor, exclusiv pe angajaţi, nu prea mai există nicăieri în lume, a declarat, miercuri, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, citat de News.ro.   Liderul sindical a precizat că nu a primit niciun document de la Ministerul de Finanţe privind modificarea Codului Fiscal, dar dacă proiectul prezentat de presă este real, rezultatele vor fi dezastruoase.   „Ar fi o tragedie naţională în sensul că deja avem un dezechilibru major între capital (61,5 la sută) şi resursa umană (38,5 la sută) care se resimte la distribuţia creşterii economiei naţionale. Este un dezechilibru şi acest transfer, care nu prea mai există în lume, şi care anulează taxele angajatorilor, va accentua şi mai mult proasta distribuţie a creşterii economice”, consideră Hossu.

3.   Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal şi să lanseze o amnistie pentru averile nejustificate

Guvernul pregăteşte amnistia fiscală: averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, obţinut de Profit.ro.

Averile nedeclarate depistate de Fisc după 31 martie 2017 vor fi taxate cu 75%, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obţinut de Profit.ro.   

De câţiva ani, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală derulează un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste. Conform raportului de activitate al instituţiei, până la sfârşitul anului 2015 au fost încasate doar 2,6 milioane lei de la persoanele verificate în acest program. Amnistia fiscală este frecvent folosită de multe state pentru a atrage sume la buget din venituri nedeclarate.  

În proiectul de modificare a Codului Fiscal obţinut de Profit.ro, sunt introduse articole noi referitoare la impozitarea averilor nejustificate, astfel:  

Art. 117   Definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată   Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 75% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Emiterea deciziei de impunere de către organul fiscal se efectuează în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură fiscală.”

Adevarul.ro, Wall-street.ro

4.   Radu Vatcu, Extreme Travel: Unii calatoresc citind o carte, eu imi doresc sa scriu propria mea carte despre experientele din calatorii

Radu Vatcu este un antreprenor care are putin timp liber pentru ca este mereu plecat pe alte continente, spre varfuri de munte, in jungle, in triburi din Etiopia sau la capat de lume. Pare un paradox, dar calatoriile sunt pasiune si business, timp liber si munca in acelasi timp pentru romanul care a calatorit opt luni in 2015.

Radu Vatcu (47 ani) calatoreste ca sa faca bani, in timp ce cei mai multi romani strang bani ca sa calatoreasca. In 2010, el a transformat pasiunea pentru munte intr-o agentie de turism de aventura care sa-i permita sa-si exprime dorinta de a urca pe varfuri de mii de metri si de a ajunge in locuri putin atinse de om alaturi de alti oameni. Acum, pasiunea lui Radu Vatcu se confunda cu business-ul si putem spune ca antreprenorul este tot timpul in vacanta sau ca are putin timp liber pentru ca este mereu plecat in lume.

„Fiecare om are placerea de a calatori, cu gandul sau fizic: unii o fac mai comod stand pe capanea si citind o cartea, dar eu imi doresc sa scriu propria mea carte despre experientele din calatorii, nu sa citesc fictiune sau realitate scrisa de altcineva”, spune Radu Vatcu, in prezent proprietarul agentiei Extreme Travel, de la care anul acesta asteapta o cifra de afaceri de 500.000 euro.

Antreprenorul a facut sute de trasee montane in lume (vezi imagini in galeria foto), a urcat pe unele dintre cele mai inalte varfuri din lume (mai putin optmiarii) si a ajuns pe toate continentele. Asa ca daca am considera ca Radu Vatcu este „la munca” atunci cand calatoreste in lume alaturi de clientii sai, turistii, atunci am incheia aici discutia despre timpul sau liber ca antreprenor, care este aproape inexistent si pe care il petrece la casa de vacanta de la poalele muntilor Piatra Craiului. Dar Radu Vatcu este un exemplu de paradox in antreprenoriatul romanesc: este la munca si in vacanta in acelasi timp.

Cum s-a nascut pasiunea pentru calatorit

„Te nasti cu pasiunea in sange, nu apare pe parcursul vietii”, tine sa clarifice Radu Vatcu. Nascut in Sinaia, el a fost dintotdeauna pasionat de urcatul pe munte si, de aici, s-a dezvoltat mai tarziu dorinta de a strabate lumea. Atat de pasionat de a pleca in lume incat s-a dus la facultate in Timisoara pentru a se simti cu un picior afara din tara.

„Calatoria este, dupa mine, cel mai complex lucru pe care il poti face in timpul vietii”, spune antreprenorul, care prima oara a iesit din tara in 1990, cand a mers in Franta invitat de o prietena frantuzoaica. Iar asta a fost pentru multi ani prima si ultima calatorie pentru ca a deschis un depozit cu materiale pentru instalatii electrice in care a ramas blocat ani la rand.

„Acolo mi-am petrecut eu vreo 15 ani din viata, intr-o munca care ma solicita 12-14 ore pe zi. Concediile erau cu telefonul la ureche, sa nu cumva sa pierd vreo comanda”, isi aduce aminte Radu Vatcu. „Mi-am dat seama ca viata trece, nu pot sa zic ca firma nu mi-a adus niste castiguri materiale, dar pana la urma nu asta este totul. Daca ti-a trecut viata, poti sa fii superbogat, nu ai facut nimic”, vine si argumentul lui pentru decizia a pune capat muncii in depozit si a incepe „munca” cu calatoriile. Cand?

O calatorie de o luna si jumatate in Argentina, timp in care facut si o expeditie de doua saptamani pe varful Acconcagua (6.962 metri), in ianuarie 2008, alaturi de un prieten, a fost declicul pentru Radu Vatcu. „In momentul in care m-am intors aveam in cap un singur gand: cum sa continui si cum sa scap de jobul ala pe care il aveam si care ma tinea inchis in birou, munca mi se parea extrem de monotona, deja nu mai aveam rabdare sa rezolv treburile si atunci prima data am vorbit cu amicul meu si am zis ce ar fi sa facem un business in domeniul asta”, povesteste antreprenorul, care a lansat Extreme Travel in 2010, odata ce a plecat la safari in Kenya cu primul grup de turisti. De atunci, putem spune ca romanul este intr-o vacanta continua.

Am intrecut orice limita, nu stiu cata lume din Romania este plecata cat am fost eu.

„In cate tari ati fost pana acum?”, il intreb curioasa. „Nu le-am numarat, dar am fost pe toate continentele”, imi raspunde proprietarul Extreme Travel. Asa ca in sase ani el a urcat pe 8 varfuri mai inalte, Denali, Acconcagua, Kilimanjaro, Elbrus, Kazbek, Mont Blanc, Mount Kenya, Toubkal, dintre care unele le-a urcat de 4-5 ori, si a vizitat zeci de tari in care multi romani nici nu au ajuns.

„In cei 15 ani (n.r.: in care s-a ocupat de depozit) nu am calatorit nici macar 10% din cat calatoresc astazi. Acum deja am intrecut orice limita”, spune Radu Vatcu razand. „Nu stiu cata lume din Romania este plecata cat am fost eu in ultimii ani. Anul trecut am fost plecat 8 luni din 12. Anul asta inceputul de an a fost mai liber, dar apoi a inceput sa se aglomereze”, continua sa povesteasca antreprenorul, care nu are timp de concediu, asa ca atunci cand se poate isi ia familia in expeditiile cu turisti.

Experiente socante in lume?! Fete biciuite in Etiopia

Radu Vatcu spune ca nu l-a socat vreo activitate sau vreun popor din cate a vazut, insa a avut „tot felul de evenimente”: de la cutremurul din Nepal care l-a prins pe munte in Himalaya, ninsoare drastica tot in Nepal la ploaie in cel mai arid desert din lume, Atacama, la biciuirea femeilor in Etiopia, care era de fapt un ritual organizat special pentru turisti. „Nu am inteles de ce fetele erau lovite cu niste nuiele, dar lovite la modul ca le taia pielea pe spate. Era dureros, dar era si o mandrie pentru ele, bineinteles ca puteau sa se retraga, insa voiau sa arate ca rezista. Era o activitate pentru turisti.. ca sa faca bani, organizata in mijlocul savanei, nu in sat”, povesteste Radu Vatcu.

Dar o experienta placuta? Antreprenorului calator ii place nyama choma, o mancare traditionala din Kenya, care inseamna friptura de capra taiata cu un iatagan, presarata cu sare si servita cu o salata de rosii cu ceapa si o mamaliga locala numita ugali.

Alte experiente pe lista lui Radu Vatcu este Asia, pe care vrea sa o strabata mai bine, in special China. „In curand o sa ajung in India, sunt curios daca ma prinde, am inteles ca unii oameni se indragostesc de india, altii nu se mai intorc niciodata”, mai spune Radu Vatcu, care in acelasi timp planuieste sa urce pe cateva varfuri mai putin accesibile, Ruwenzori (Uganda), Ojos del Salado (Chile) si Pico de Orizaba (Mexic).

„Pana cand va vedeti calatorind in acest ritm?”, il intreb pe antreprenorul calator care in prezent are 47 de ani. „Intre 55 si 60 ani probabil ca va trebui sa iau o decizie. Sotia tot spera ca o sa ma las (rade). Dupa ce am prins gustul calatoriilor, nu ma mai las de asta. Nu as putea sa stau pe loc, dupa ce am umblat atata. Daca nu o sa mai fie un business, o sa o fac pentru mine”, conchide Radu Vatcu.

5.   Indemnizaţia de 35.000 de euro pentru creşterea copilului a fost suspendată. Era încasată de un tată din Sibiu, proprietar al mai multor firme

Plata indemnizaţiei de 35.000 de euro acordată lunar pentru creşterea copilului a fost suspendată în urma unui control al Ministerului Muncii, anunţă Digi 24. Aceasta era încasată de către un bărbat din judeţul Sibiu, care ridica lunar aproape 160.000 de lei de la stat.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a solicitat ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu. Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată.  

ANPIS a cerut ANAF sa facă verificări în cazul beneficiarului celei mai mari indemnizaţii de creştere a copilului, pentru a se stabili dacă acordarea acesteia este legală, au declarat pentru News,ro reprezentanţii ANPIS, care au precizat că, până la finalizarea cercetărilor plata nu va mai fi făcută.   Conform reprezentanţilor ANPIS, aceste verifciări erau necesare având în vedere nivelul indemnizaţiei primite, iar dacă ANAF va stabili că toate documentele sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atunci beneficiarul va primi retroactiv sumele care au fost blocate.  

Datele instituţiei, publicate luni, arată că cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului încasată în prezent de un părinte se ridică la 159.084 de lei pe lună şi revine unei persoane care a realizat un venit mediu lunar de 187.158 de lei ca membru asociat sau persoană fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit datelor publicate luni de către Ministerul Muncii.  

După 1 iulie, dată la care a intrat în vigoare noua lege ce stipulează un plafon de 85% pentru indemnizaţie, un număr de 129.226 de femei şi 13.764 de bărbaţi au depus dosare pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, arată Ministerul Muncii.   

Acesta a constatat că 242 persoane, adică un procent de de numai 0,17% din totalul celor 142.990 de beneficiari, consumă o treime din bugetul alocat.  

„În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă“, anunţa ieri Ministerul Muncii.  

6.   Transportatori: „Cu cât devin mai transparente cifrele ASF, cu atât constatăm hoţia din piaţa de asigurări“. Firea cere implicarea Guvernului

Cifrele anunţate public de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) arată că sistemul bonus/malus este o „păcăleală“ folosită de către asigurători pentru „manipularea preţurilor RCA“, consideră transportatorii, în vreme ce Gabriela Firea, primarul Bucureştiului, cere Guvernului să rezolve problema tarifelor RCA, pentru a evita blocajele rutiere generate de proteste.

„Deşi, la nivelul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, au existat consultări, încă de la începutul anului 2016, cu toţi factorii implicaţi, în urma cărora ASF şi-a asumat implementarea unor reglementări menite să remedieze problemele care au condus la creşterea excesivă a tarifelor RCA, constatăm că au trecut mai bine de 6 luni şi toate aceste angajamente nu au fost respectate”, se arată într-un comunicat al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură.  

De asemenea, într-o postare pe Facebook, deputatul Andreea Paul a anunţat că miercuri, 14 septembrie, conducerea ASF va fi audiată în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe. „Vom audia ASF miercurea viitoare în Camera Deputaţilor. De peste 1 an nu avem răspunsuri la problemele pieţei româneşti RCA, la creşterea galopantă a tarifelor şi am cerut azi audierea conducerii ASF în Comisia de buget şi finanţe în Camera Deputaţilor. Am propus mai multe masuri pentru diminuarea fraudelor şi a daunelor la începutul acestui an, am făcut grupuri tehnice de lucru, ori nu avem niciun semnal concret cu privire la aplicarea lor reală. Vedem doar salturi atipice de preţuri la poliţele RCA, cu diferenţe majore între cei asiguraţi. Solicitarea mea a fost votata şi audierea ASF va avea loc miercurea viitoare”, a afirmat deputatul liberal, citat de Agerpres.ro.  

„Cu cât devin mai transparente cifrele raportate de către ASF, cu atât mai mult constatăm hoţia din piaţă de asigurări patronată de către Mişu Negriţoiu. Ne punem întrebarea dacă această hoţie nu este cumva aplicată şi altor categorii de plătitori ai poliţelor RCA, cum ar fi tinerii, care plătesc de 2 ani de zile poliţe RCA semnificativ majorate?“, a afirmat, într-un comunicat, Vasile Ştefănescu preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).  

UPDATE

Transportatorii continuă şi marţi protestele în toată ţara, inclusiv pe centura Capitalei   Transportatorii sunt hotărâţi să continue protestele în toată ţara, inclusiv pe centura Bucureştiului, mergând cu o viteză de 10 kilometri pe oră pe centurile oraşelor şi îngreunând traficul, până când Guvernul va găsi o soluţie la problema tarifelor RCA, considerate prea mari.  

„Nu ne-a sunat nimeni de la guvern, în mod cert vom continua protestele, inclusiv pe centura Bucureştiului. Cerem o măsură urgentă care să reglementeze problema tarifelor RCA“, a declarat, marţi, Augustin Hagiu, preşedintele de onoare al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), citat de News.ro.  

Luni, sute de şoferi de camioane, autobuze, microbuze şi autoturisme au protestat atât pe Centura Capitalei, cât şi pe cea a Buzăului, dar şi în judeţul Vaslui.   Exemple de scumpiri   COTAR a prezentat mai multe cifre privind evoluţia primelor pentru poliţele de răspundere civilă auto.   

Astfel, pentru autoutilitarele de până în 3,5 tone şi clasa B0, se observă o creştere a preţului RCA de aproximativ 22,64% în perioada iunie 2015 – iulie 2016.  

Pentru autoutilitarele cu masă cuprinsă inte 7,5 – 16 tone şi clasa B0, există o scumpire aRCA de 26% în perioada ianuarie 2016 – iulie 2016 .  

Pentru autovehiculele de transport persoane cu capacitatea de până la 18 locuri, achiziţionate de către persoane fizice şi clasa B0, preţul RCA a crescut cu 314,75% în perioada iunie 2015 – iulie 2016.   În cazul autovehiculelor de transport persoane cu capacitatea între 18 şi 40 locuri şi clasa B0, poliţele RCA s-au scumpit cu 66,76% în perioada iunie 2015 – iulie 2016.   În privinţa  autovehiculelor cu masă mai mare de 16 tone, în ultimele 19 luni prima medie RCA a crescut cu 233%, adică, o creştere de 12,2% în fiecare lună. În perioada iunie 2015 – iulie 2016 există o creştere de 276,61% pentru persoane fizice.   

În fine, în cazul primelor RCA pentru autovehiculele folosite în regim de taxi, a fost identificată o majorare a tarifului de peste 81% în decurs de 19 luni. Prima medie RCA s-a ridicat în ianuarie 2015 la 1.577 lei, în iulie 2016 aceasta ajungând la 2.865 lei, fiind înregistrată o creştere de 4,2 % în fiecare lună. În luna august 2016, preţul unei poliţe RCA pentru un autoturism nou Logan, cu clasa B0, folosit în regim taxi, este de 3.600 lei, rezultând o creştere de aproximativ 233% faţă de perioada ianuarie 2015.   „Sistemul bonus/malus este o păcăleală“  

„Aceste construcţii aberante de calcule ale poliţelor RCA ne confirmă faptul că sistemul Bonus/Malus este, în realitate, o păcăleală de care asigurătorii se folosesc în manipularea preţului RCA. Trist cu adevărat este faptul că la această debandadă a preţurilor RCA, pretinsă instituţie de specialitate – ASF, pusă la colţ, ne dezvăluie că sub preşul scump se ascunde multă mizerie cu iz penal, o şarlatanie patronată de nişte tovarăşi grizonaţi cu gulere albe aciuiţi în funcţii importante exclusiv pentru interesul lor personal“, acuză Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.  

Organizaţia a mai constatat diferenţe majore, chiar şi de 80%, între preţurile ofertate de către asigurători pentru flotele mari, în comparaţie cu transportatorii care deţin unul sau câteva camioane.   „Asemenea discounturi pot fi aplicate doar produselor de îmbrăcăminte sau încălţăminte în perioada promoţiilor Black Friday şi nu unei pieţe care pretinde că are la baza acestor produse calcule actuariale sofisticate ce ţin cont de profilul de risc şi un istoric al daunalităţii. Faptul că ASF a putut autoriza aceste calcule ne arată de fapt, nivelul de pregătire a acestor funcţionari: au exact aceiaşi pregătire că a unui lucrător comercial dintr-un supermarket“ a mai declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.   Asigurătorii, acuzaţi că îşi extrag ilegal profitul  

De asemenea, transportatorii acuză că noile tarife majorate au ca ţintă, pe lângă acoperirea daunelor viitoare, şi pe a celor vechi, din trecut. COTAR mai spune că societăţile de asigurări îşi „albesc“ şi extrag apoi profitul în străinătate prin constatări de daune fictive care au loc în afara ţării, ca să fie apoi îngreunată depistarea urmelor acestor fraude.  

Transportatorii cer demiterea conducerii ASF   Transportatorii solicită demiterea întregului Consiliu ASF de către Parlament deoarece situaţia actuală afectează atât asigurărtorii cât şi industriile conexe, respectiv transportatorii şi service-urile auto.  

Firea cere implicarea Guvernului  

În fine, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a solicitat, marţi, Guvernului să intervină pentru reglementarea tarifelor la asigurările auto obligatorii, astfel încât protestele transportatorilor, care au blocat inclusiv Şoseaua de Centură a Capitalei, să nu ia amploare.  

„Fac un apel către Guvern să se implice în această problemă a transportatorilor, pentru că aglomerarea şoselelor poate duce, în ultimă instanţă, la blocarea unui întreg oraş. Fără discuţii, fără măsuri clare de reglementare a RCA, aceste proteste vor continua în detrimentul tuturor“, spune Firea.  

„Am înţeles că au fost blocate şoselele de centură din marile oraşe, şi că, mai mult decât atât, ar avea loc un protest general în data de 15 septembrie, la doar câteva zile de la începerea şcolii şi când traficul va fi oricum, îngreunat. Este o situaţie dificilă, atât pentru transportatori, care am înţeles că sunt copleşiţi de noua valoare a RCA-ului, cât şi pentru ceilalţi şoferi care nu pot ajunge la serviciu, acasă, la grădinţe, şcoli“, mai arată primarul Capitalei. 

Print Friendly, PDF & Email