Revista presei 31.08.2016

Cuprins:

Ştiri de interes pentru mediul de afaceri şi IMM

Adevarul.ro

  1. Programele START şi SRL-D se reiau din 31 august. Banca Transilvania şi CEC Bank, partenere la finanţarea proiectelor
  2. Românii care se întorc în ţară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere

Business24.ro, Ziare.com.

  1. 6 blocaje personale care iti pot afecta afacerea. Cum le poti depasi (I)

Agerpres.ro

  1. INS: Rata șomajului a crescut la 6,1% în iulie

Agerpres.ro

  1. Anca Dragu: Guvernul României va prezenta Comisiei Europene, în aprilie 2017, un plan cu privire la adoptarea euro
  2. Proiectul ‘România Competitivă’: Autoritățile se gândesc la programe pentru susținerea antreprenoriatului în România dedicate românilor din diaspora
  3. Compania Daimler, interesată din nou de România

Ştiri de interes pentru mediul de afaceri şi IMM

Adevarul.ro

1.   Programele START şi SRL-D se reiau din 31 august. Banca Transilvania şi CEC Bank, partenere la finanţarea proiectelor

Ministerul Economiei a selectat CEC Bank şi Banca Transilvania drept partenere în implementarea programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri (SRL-D) şi a programului START 2016, informează marţi instituţia.

O primă sesiune de depunere a cererilor de finanţare în cadrul acestor programe se încheie în seara zilei de 30 august, ora 20.00, dar o nouă sesiune se va deschide pe 31 august, ora 10.00, şi va dura până pe 14 septembrie, ora 20.00, precizează ministerul.

„Conform art 7, lit. c din Hotărârea Guvernului nr. 96/2011 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, cu completările şi modificările ulterioare, începând cu data de 30.08.2016, ora 20.00, aplicaţia de înscriere va deveni inactivă şi din data de 31.08.2016, ora 10.00 se va deschide o nouă sesiune de înscrieri, care va rămâne activă până în data de 14.09.2016, ora 20.00.

Numerele de înregistrare în Registrul Unic Electronic vor fi atribuite aplicanţilor după închiderea celei de-a doua sesiuni de înscriere“, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Ce schimbări aduce noua sesiune

„Având în vedere faptul că cele două instituţii de credit au îndeplinit cerinţele solicitate şi că ofertele de creditare prezentate sunt similare, am decis să oferim aplicanţilor la cele două programe naţionale posibilitatea de a alege instituţia de credit prin intermediul căreia vor implementa programele în anul 2016“, a declarat secretarul de stat Claudiu Vrînceanu.

În comparaţie cu anul trecut, posibilitatea implementării în parteneriat cu instituţii de credit a programelor dedicate start-up-urilor şi debutanţilor în afaceri conduce la timpi suplimentari de efectuare a cheltuielilor de către beneficiari, măsura fiind totodată menită să încurajeze creditarea întreprinderilor aflate la început de drum, spun reprezentanţii ministerului.

O altă noutate faţă de anii precedenţi este posibilitatea acordată de instituţiile de credit partenere de a oferi aplicanţilor care solicită această facilitate un credit-punte pentru componenta de fond nerambursabil şi TVA, a mai comunicat ministerul.

2.Românii care se întorc în ţară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere

Românii din străinătate care vor să se întoarcă în ţară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere, potrivit unui proiect care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie, a declarat, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de Agerpres.ro.

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene şi va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi până la 50.000 de euro, adică 90% din totalul investiţiei.  

„Încă din februarie am căutat să creăm un program care să atragă potenţiali antreprenori români care au deja experienţă în străinătate. Am decis la nivel de Guvern să implementăm acest program cât mai repede, în această toamnă. Mizăm pe o schemă cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operaţional pentru Capital Uman — n. r.) prin care să stimulăm românii din diaspora să se întoarcă prin investiţii şi antreprenoriat“, a spus Vrînceanu, potrivit sursei citate.  

Potrivit acestuia, viitorii antreprenori vor beneficia şi de consultanţă şi training în afaceri.  

El a amintit că există în piaţă un număr mare de granturi lansate, cu bani de la stat sau bani europeni, însă potenţialii beneficiari nu ştiu de existenţa acestora.  

Vrînceanu a adăugat că este de preferat ca românii care se întorc să îşi deschidă un business în zona lor de expertiză, spre exemplu cine a lucrat în construcţii să îşi deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni.  

Oficialul ministerial a mai spus că în categoria potenţialilor beneficiari se vor încadra şi studenţii care au studiat în străinătate şi vor să se întoarcă în ţară, nu doar cei care au lucrat în afară.   

Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite în cadrul procesului de consultare publică, care va fi demarat la începutul lunii septembrie.

Business24.ro, Ziare.com

3. 6 blocaje personale care iti pot afecta afacerea. Cum le poti depasi (I)

Toata lumea vorbeste despre ce sa faci sa ai succes in viata personala si in afaceri, ce metode si tehnici de ultima ora poti sa folosesti si sa ai rezultate la care nici nu ai visat, insa aproape nimeni nu iti spune de ce si mai ales cum ai ajuns in situatia in care esti nemultumit de modul cum merg lucrurile in afacerea ta.

Industria dezvoltarii personale de la noi – de fapt, din intreaga lume – a promovat si continua sa promoveze pozitivismul, evitarea limbajului negativ, ignorarea sau chiar negarea emotiilor negative, insa lucrurile nu stau chiar asa.

Eu nu sunt in totalitate de acord si aparent nu sunt singura. Bruno Medicina, un speaker si business coach cunoscut la nivel international, pare sa impartaseasca opiniile mele.

Mai intai, as vrea sa trec in revista ce sunt blocajele psihologice, pentru ca la ele voi face referire in acest articol.

Blocajele psihologice sunt, in cele mai multe cazuri, piedicile pe care noi ni le punem singuri, fie ca ne dam sau nu seama. Cu totii am trecut si trecem periodic prin momente de incertitudine, nesiguranta, situatii din care pare uneori ca nu exista scapare. Ceea ce nu stim sau nu ne dam seama este ca perioadele dificile fac si ele parte din parcursul fiecaruia. Fara ele nu am fi cine suntem astazi.

Si pentru ca avem tendinta sa ascundem sub pres ceea ce nu ne convine in loc sa recunoastem si sa gasim modalitati sa mergem mai departe, ne autosabotam succesul. La ce ma refer? Te invit sa citesti in continuare doua dintre cele mai frecvente blocaje identificate si traite pe propria mea piele nu odata, ci de cateva ori bune.

Blocajul nr.1 – Esti aproape tot timpul incordat, ai multe pe cap si esti contra cronometru.

Stiu ca poate nu vrei sa auzi asta, insa principalul sabotor al tau si al afacerii tale esti de regula chiar tu. Nu sunt de vina nici concurentii, nici taxele ori impozitele, nici amenzile ANAF, cu atat mai putin clientii. Daca ai rabdare sa citesti pana la capat, vei vedea ca nebunia mea are o metoda, cum zicea Shakespeare, sau mai bine zis un scop.

Revenind la sindromul „am multe pe cap”…. iti pot spune ca atunci cand esti incordat, stresat, agitat, vesnic in criza de timp, afacerea ta nu se va dezvolta in veci. Motive? Iti pot enumera cateva zeci, insa pentru ca spatiul este limitat, m-am gandit sa ma rezum la mai putine: nu vezi tendintele din piata, nu iti asculti angajatii, clientii, esti uneori chiar irascibil si greu de suportat, ceea ce la un moment dat va declansa un alt sindrom – „singur cuc” (fara angajati, fara clienti si poate si fara prieteni si familie) etc.

Si ca tot vorbeam mai devreme de scop, despre el voi vorbi in continuare, deoarece este cel de-al doilea blocaj identificat.

Am promis in titlu ca iti dau si o solutie, nu doar problema. Asadar… ce poti face sa nu te mai simti blocat? Oricat ar parea de banala, solutia este sa te relaxezi, sa meditezi, sa iesi la o plimbare, sa faci activitati care iti fac placere si sa te concentrezi pe ceva care te face fericit.

Daca, dupa ce citesti acest articol, ajungi la concluzia ca te-a ajutat in vreun fel, distribuie-l te rog si in reteaua ta de cunostinte si prieteni. Am convingerea ca toti avem de invatat unii de la altii. Multumesc pentru ca iti pasa!

Blocajul nr.2 – Nu iti este clar ceea ce vrei sa obtii… cu atat mai putin angajatilor tai.

Fapt dovedit de zeci, sute, mii de persoane, printre care m-am numarat la un moment dat si eu. O afacere care nu are obiective clar stabilite poate sa functioneze pe termen scurt sau poate chiar mediu, daca ai noroc, insa mai mult pluteste in deriva decat sa urmeze un anumit curs.

Ce poti face daca afacerea ta nu este inca la nivelul de prosperitate dorit?

Iti propun un mic exercitiu: Ia o foaie de hartie si un pix si incepe sa scrii obiectivele. Da, stiu ca nu ai timp, ca esti ocupat sa iti conduci afacerea… dar da-mi voie sa te intreb, care afacere? Cum masori progresul unui „ceva” nedefinit? Daca faci parte dintre putinii oameni care isi scriu obiectivele si lucrurile tot nu par sa mearga conform asteptarilor, uita-te peste ele, revizuieste-le si cand esti multumit de rezultat afiseaza-le undeva sa le vezi zilnic. Nu numai tu, ci si angajatii tai.

Te-am facut curios sa afli mai mult? Urmareste-ma saptamana viitoare pentru a afla care sunt celelalte patru blocaje.

Agerpres.ro

4. INS: Rata șomajului a crescut la 6,1% în iulie

Rata șomajului în forma ajustată sezonier a fost de 6,1%, la finele lunii iulie, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă (6%), conform standardelor Biroului Internațional al Muncii (BIM), se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS) remis, miercuri, AGERPRES.

Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent, este de 546.000 de persoane, în creștere față de luna precedentă (534.000 persoane), dar în scădere față de aceeași lună a anului anterior (624.000 persoane).

Pe sexe, rata șomajului pentru bărbați a depășit-o cu 1,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,9% în cazul persoanelor de sex masculin și 5% în cazul celor de sex feminin.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 5,1% pentru luna iulie 2016 (5,9% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor).

Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 78,7% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna iulie 2016.

Șomerii, conform definiției internaționale (BIM), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

5. Anca Dragu: Guvernul României va prezenta Comisiei Europene, în aprilie 2017, un plan cu privire la adoptarea euro

Guvernul României va prezenta Comisiei Europene, în 2017, un plan cu privire la adoptarea euro, deoarece este o obligație a statelor membre să spună care este poziția lor în legătură cu adoptarea monedei unice, a declarat, marți seară, la Realitatea TV, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

„În aprilie 2017 Guvernul României va prezenta Comisiei Europene, în cadrul programului de convergență, un plan cu privire la adoptarea euro. Este o obligație a statelor membre să spună care este poziția lor vizavi de adoptarea euro. Ar fi fost foarte frumos să putem adopta euro în 2018, când se împlinesc o sută de ani de istorie modernă. Dar așa ceva nu este posibil. Practic trebuie să avem o analiză amplă și cu termene precise și cu măsuri precise, astfel încât economia României să devină flexibilă și să poată să renunțe la propria monedă și să adopte moneda unei zone monetare. Eu personal sunt o susținătoare”, a spus Anca Dragu.

6. Proiectul ‘România Competitivă’: Autoritățile se gândesc la programe pentru susținerea antreprenoriatului în România dedicate românilor din diaspora

Dezvoltarea de programe pentru susținerea antreprenoriatului în România destinate românilor din diaspora, prin facilitarea unei scheme de minimis dezvoltată de Ministerul Afacerilor Externe – prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni -, în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, reprezintă una dintre temele discutate marți la cea de-a șaptea sesiune de consultări ale proiectului ‘România Competitivă’ privind Diaspora și mobilitatea forței de muncă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), dezbaterea s-a concentrat în jurul următoarelor obiective: promovarea migrației de întoarcere prin promovarea informațiilor de interes pentru diaspora în mod consecvent în spațiul virtual (website) și prin misiunile diplomatice, precum și prin eliminarea obstacolelor de ordin administrativ pentru cei care doresc să revină în țară (ex: flexibilizarea și debirocratizarea procesului de echivalare a studiilor realizate în străinătate, recunoașterea vechimii în muncă etc.), dezvoltarea de programe pentru susținerea antreprenoriatului în România pentru românii din diaspora prin facilitarea unei scheme de minimis dezvoltată de MAE, prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu MFE, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014 — 2020, flexibilizarea procesului de admisie pentru cetățenii din state terțe, în vederea atragerii de personal înalt calificat.

De asemenea, participanții la discuții au pus accent și pe centralizarea motivelor pentru care românii aleg să părăsească țara pe baza unui studiu reprezentativ statistic (în acest moment există doar inițiative private și necentralizate care au identificat ca principale cauze birocrația, lipsa de încredere în autorități, calitatea sistemului de sănătate și educație), importanța mapării diasporei în vederea lansării unei campanii integrate de comunicare și dezvoltare de parteneriate, dezvoltarea unor instrumente care să faciliteze accesul investitorilor la informații despre oportunitatea de a investi într-un domeniu sau de a deschide o afacere, documentația necesară etc. (Ghid investițional), corelarea cifrelor legate de școlarizare cu piața muncii, atragerea forței de muncă care să acopere deficitul pe toate palierele (nu doar în ceea ce privește personalul calificat), posibilitatea de a dezvolta acorduri bilaterale sau convenții specifice cu anumite state (ex: Republica Moldova) care să faciliteze accesul pe piața muncii din România, în funcție de nevoi.

„Resursele bugetare necesare pentru implementarea măsurilor propuse de inițiatorii României Competitive pentru domeniul Diaspora și mobilitatea forței de muncă sunt detaliate în cadrul documentului dedicat care poate fi accesat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. În urma consultării de astăzi, participanții au la dispoziție patru zile să trimită Ministerului Economiei (pe adresa consultare.romaniacompetitiva@economie.gov.ro) observațiile lor punctuale sau idei de măsuri suplimentare, ținând cont de trei aspecte: impactul asupra creșterii PIB-ului potențial, prin intermediul capitalului, forței de muncă sau al productivității, bugetarea corespunzătoare, neutralitatea din punct de vedere politico-ideologic”, se menționează în comunicatul ministerului.

Cea de a șaptea sesiune de consultare, cu tema Diaspora și mobilitatea forței de muncă, din seria celor 16 consultări ce au loc pe marginea proiectului ‘România Competitivă’, s-a desfășurat marți, la Casa Academiei Române. La masa dezbaterilor s-au reunit reprezentanți ai Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe — Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, ai Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Băncii Naționale a României, Academiei Române, ai mediului de afaceri și sectorului academic.

Principiile după care se desfășoară cele 16 consultări sunt transparența (printr-o comunicare constantă asupra progresului și rezultatelor) și reprezentativitatea (printr-o participare specifică pentru sectoarele vizate de domeniul strategic aflat în dezbatere).

‘România competitivă’ are schițate liniile de acțiune pentru următorii patru ani, linii care pot primi acum, în urma consultărilor cu specialiștii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizații civice, elementele de valoare adaugată și consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicați în procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cât mai curând posibil.

Proiectul ‘România competitivă’ este un proiect în lucru, care, alături de propunerile reprezentanților Guvernului, ai Băncii Naționale a României și ai Academiei Române, așteaptă contribuțiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea și completarea liniilor de acțiune deja identificate.

Următoarea sesiune de consultare, cu tema Educație, va avea loc miercuri, 31.08.2016, în intervalul 9:30 — 12:30.

7. Compania Daimler, interesată din nou de România

Premierul Dacian Cioloș pleacă în Germania, unde va face o vizită cu profil economic în trei landuri germane. Despre întâlnirile pe care le va avea acolo cu importanţi oameni de afaceri a vorbit la Digi24 Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. Acesta a sugerat a Daimler ar fi interesată să ia în calcul România.

„O mare firmă care s-a retras acum câteva luni de la Salonta, din vestul României, dintr-un proiect care urma să se trasforme într-o uzină de asamblare a uneia dintre cele mai mari mărci de automobile din lume care a plecat în Polonia pentru că nu erau autostrăzile terminate vrea să se întoarcă acum”, a declarat Emil Hurezeanu, care nu a dat numele companiei – „nu mai spun numele, toată lumea va înţelege”.

În timpul vizitei în Germania, Dacian Cioloş va vizita „landurile cele mai interesante din punct de vedere economic şi cu tradiţii în relaţii bilaterale cu România – Bavaria, Munchen – unde va avea întâlniri pe mai multe paliere cu oameni de afaceri, organizate de forumurile cele mai importante ale oamenilor de afaceri germani, ale investitorilor germani în Europa de Răsărit şi ale investitorilor germani în România”.

„Vor fi toate marile firme germane: Daimler, Bosh, Kaufland, Lidl. Premierul va face o vizită la Dusseldorf cu care noi am avut relaţii foarte bune. E prima vizită pe care un înalt lider român o face acolo după una a lui Năstase în 2002 sau 2003. E o mare concentraţie de migraţie românească acolo. Va ajunge şi la Stuttgart. Multe din firmele mari care aveau doar desfacere şi vânzări în România, care lucrează în România piese de mare performanţă, se îndreaptă spre o fază în care vor asambla în România”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Visul Daimler în România

La începutul lunii mai, Daimler a a anunţat că a preferat Polonia, şi nu România, pentru investiţia a circa 500 de milioane de euro în construcţia unei noi fabrici de motoare, în vederea extinderii activităţilor de producţie în afara Germaniei.

„Cei de la Daimler voiau ca piesele să ajungă în 17 ore la poarta fabricii din Bremen. Din această cauză, Sebeş nu s-a putut califica”, spunea atunci vicepremierul Costin Borc, la o conferinţă pe teme auto.

Costin Borc sublinia că nu infrastructura este principala provocare pentru industria auto din România.

„Nu infrastructura este problema principală pentru industria auto, ci forţa de muncă. Trebuie să ne ocupăm de calificarea forţei de muncă şi de păstrarea specialiştilor în ţară”, afirma Borc.

Daimler a inaugurat, la începutul lunii aprilie, o nouă fabrică auto în Sebeş, judeţul Alba, unde produce cutia de viteză 9G Tronic, cu nouă trepte, despre care nemţii spun că este special proiectată să optimizeze consumul de combustibil.

Print Friendly, PDF & Email